Tax.lt narys algimasju

A
Tax.lt narys nuo
2009-10-11
algimasju
forume parašė 53 žinučių

Naujausios žinutės:

2015-06-25 13:46 Bendra » Individualios įmonės savininko įmokos Sodrai » #1277604

Irute rašė:
Gal galetumet kas atsakyt ? Būčiau labai dėkinga :)

Kiek nori tiek imi. Galima ir visai neimt, bet mokescius reikia moket kaip nuo minimalios algos
2015-02-18 13:22 Bendra » Kasa » #1261984

Ziulka rašė:

astuleee rašė:
Parašyti paaiškinimą kaip viskas buvo ir užpildyti teisingai.


Ačiū. O kasos knygą galimą koreguoti? gal užtenka tik paaiškinimo?:)

Kita diena idekit 50,45 ir issilygins
2015-02-11 22:05 Bendra » Individuali įmonė » #1261279

Jolieja rašė:

Jolieja rašė:

algimasju rašė:
Sveiki. SODRA gražino PSD permoką už metus laiko(1080 lt.), nes ind. įmonės savininkas turi 30 metų darbo stažą, o PSD mokėjo. Gražino į asmeninę banko sąskaitą. Ką dabar daryt, jei PSD buvo mokamas iš įmonės? Įnešti atgal į įmonę, tikslinti deklaraciją, damokėti pelno mokesį, ar nieko nedaryt? Ačiū. smile



Pas mane panasi situacija, bet dar bus. Pasirodo ir yra permoka uz kelis metus, ir suma susidariusi ~3000 Lt.
Sodra sako, kad gali grazinti imonei, o gali ir i asmenine saskaita. Kaip geriau?
O jei Sodra grazins i imones saskaita, kokia turetu buti korespondencija?
D271 K XXX? - grazinimas bus jau 2015 metais
Sumoketa Sodra buvo sanaudos 2014m;
D6125 K44853


Sumoketa Sodra buvo sanaudos visus metus 2014m, 2013, 2012, 2011, 2010;
D6125 K44853
smile


Sveiki. Man toks dalykas su PSD yra. Pernai birželio mėn. paskambino SODRA ir liepė nemokėt PSD dėl darbo stažo ir dar gražino už 1 metus permoką. Gal žinot nuo kada tas įstatymas pradėjo galiot, kad nemokėt PSD, jei neišsiimi lėšų asm. poreikiams (02 kodu)? Kažkaip man atrodo, kad aš esu permokėjęs daugiau....Tai pernai ir nebemokėjau visus metus. Bet jei tas įstatymo pakeitimas (UŽIMTUMO RĖMIMO)
www3.lrs.lt/pls/inter3/oldsearch.preps2?a=478078&b=
įsigaliojo nuo rugsėjo 1 dienos, tai bus nedamokėta. Kaip surast galus? PSD mokėjau visą laiką, nepriklausomai nuo išsiimamų pinigų, net nežinau kada suėjo 30 metų darbo stažas?
2015-02-11 21:30 Bendra » Individuali įmonė » #1261274
Ar individuali įmonė gali nemokėti įmokų ar yra lengvatų mokant Sodrai?
PSD įmokų individualios įmonės gali kas mėnesį nemokėti, jei iš individualios įmonės savininkas neišsiima lėšų asmeniniams poreikiams ir individualios įmonės savininkas yra priskirtas prie Sveikatos draudimo įstatymo 17 straipsnio 1, 5 ir 7 dalyse bei 6 straipsnio 4 dalyje ir Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 4 straipsnio 2 dalies 1 ir 2 punktuose nurodytų asmenų.
www.sodra.lt/lt/situacijos/informacija-drau...
šiai dienai informacija SODROS tinklapyje tokia, gal ji ir neteisinga,- neaišku.
Nors rašo kad:
Atnaujinimo data: 2015-02-04
Patys sau prieštarauja.....

Dažniausiai užduodami klausimai
Kokiais atvejais individualių įmonių savininkai, ūkinių bendrijų tikrieji nariai privalomų sveikatos draudimo (PSD) įmokų kas mėnesį gali nemokėti?

Jeigu moka PSD įmokas, kaip asmuo nurodytas Sveikatos draudimo įstatymo 17 straipsnio 1, 5 ar 7 dalyse ir Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 4 straipsnio 2 dalies 1 ir 2 punktuose, pvz.: dirba pagal darbo sutartį, yra pareigūnas, yra įsigijęs verslo liudijimą ir kt.
Jeigu priskiriamas prie asmenų, nurodytų Sveikatos draudimo įstatymo 6 straipsnio 4 dalyje (valstybės lėšomis draudžiami asmenys).



Šių grupių asmenims išimtis dėl PSD mokėjimo taikoma tik tuo atveju, jei iš individualios įmonės ar ūkinės bendrijos neišsiimamos lėšos asmeniniams poreikiams, kurios Valstybinėje mokesčių inspekcijoje deklaruojamos kaip su darbo santykiais susijusios pajamos.
www.sodra.lt/lt/situacijos/informacija-drau...
Atnaujinimo data: 2015-02-04
2015-02-05 13:06 Bendra » Individualios įmonės savininko įmokos Sodrai » #1260197
Buvau SODROJ, nunešiau SAV už sausio mėn. O pasirodo nereikia. Sako mes viską matysim, kai deklaruosit pajamas už metus VMI. Tai ir gerai, mažiau popierizmo bus. Čia IĮ.
*

Individuali įmonė pasibaigus kalendoriniam mėnesiui iki kito mėnesio 15 dienos Sodrai turi pateikti SAV pranešimą apie savarankiškai dirbančius asmenis, kai individualios įmonės savininkas per kalendorinį mėnesį išsiima iš individualios įmonės asmeniniams poreikiams lėšų sumą, susijusią su darbo santykiais.

​Jei kalendorinių metų mėnesį išimama asmeniniams poreikiams lėšų suma yra lygi MMA, SAV pranešimo galima neteikti.
www.sodra.lt/lt/situacijos/informacija-drau...
2015-01-28 16:05 Bendra » Individualios įmonės savininko įmokos Sodrai » #1258507

formyte rašė:
O ne pensininkas dar savininkas? Nes jei gautų pensiją, tai vienareikšmiškai nereikia

Ne pensininkas. Tik darbo stažas virš 30 metų. Kitur niekur nedirba. Praėjusiais metais paskambino iš SODROS ir liepė nebemokėt PSD, dėl esamo stažo ir dar gražino už visus metus permoką. Pinigai asmeniniams poreikiams nebuvo išimami.
2015-01-28 14:25 Bendra » Individualios įmonės savininko įmokos Sodrai » #1258478

virbuh rašė:

nikole7 rašė:

IlonaD rašė:
Privalomojo sveikatos draudimo įmokų bazę sudaro individualios įmonės ar ūkinės bendrijos išsiimama individualios įmonės savininko ar ūkinės bendrijos tikrojo nario asmeniniams poreikiams lėšų suma, kuri deklaruojama Valstybinei mokesčių inspekcijai kaip su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos.

www.sodra.lt/PSD_individ_imon_2014


Ačiū, Ilona smile . Va dabar ir man galvoj atsigamino visa informacija. O tai jau išsigandau. Nežinau ar jums taip būna, kad protas atsijungia kuriam tai laikui ir nustoju mąstyt. Pas mane tokių išmokėjimų nėra smile O žinot tas permokas jie pagrąžina arba užskaito, tik vistik keista, kad apie jas nepraneša inspektorės, o ir suvestinėse aš manau ten nieko nesimato...Tik aišku reikia kreiptis dėl grąžinimo, o šiaip dėl jų tai gali mokėti ir mokėti. Ten gi kiaura kišenė smile


Sveiki.Įsiterpsiu ir aš. Prieš kokių pusantrų metų. Savininkas išsiaiškino kad tikrai nereikia mokėti to PSD, bet mūsų ''kaime'' sodros darbuotojos buvo kaip ''iš medžio iškritę'', jos siuntė žmogelį į ligonių kasa kur tvarko, ten tos vėl išvarė sodron, ''įrodymų'', kad tikrai nepriklauso mokėti. Vienu žodžiu, juk privalo sodra mus informuoti, konsultuoti, bet gaunasi taip kad pats turi įrodinėti kad yra toks įstatymas.
Jau gal dabar ir taip ''nebevarinėja''. Gal pradės ir informuoti, gal ataskaitose sodroj jau rodo, kad permoka?

Tai taip ir nesuprantu nieko dėl PSD. Ar reikia mokėt jei savininkas turi virš 30 metų darbo stažą ir neišsiima tą mėnesį pinigų?. Sodra aiškina kad reikia:

Atsakydami į Jūsų 2015 m. sausio 6 d. paklausimą, informuojame, kad pagal Jūsų nurodytą atvejį nuo 2015 m. sausio 1 d. individuali įmonė už individualios įmonės savininką turi skaičiuoti ir mokėti valstybinio socialinio draudimo (toliau – VSD) ir privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) įmokas nuo sumos, ne mažesnės kaip minimaliosios mėnesinės algos (300 Eur), jeigu individualios įmonės savininkas ir neišsiims minėtos sumos asmeniniams poreikiams, kuri deklaruojama Valstybinei mokesčių inspekcijai kaip su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos (pajamų rūšies kodas 02). VSD įmokų tarifas – 26,3 proc. Jeigu individualios įmonės savininkas moka papildomą 1 proc. pensijų įmoką savo lėšomis, tuomet VSD įmokų tarifas – 27,3 proc. PSD įmokų tarifas – 9 proc. Įmokos mokamos kas mėnesį ne vėliau kaip iki einamojo mėnesio paskutinės dienos.






Pagarbiai

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba

prie socialinės apsaugos ir darbo ministerijos

Konstitucijos pr. 12, 09308 Vilnius

El. p. info@sodra.lt

www.sodra.lt
[/i]
Toliau ligoniu kasa atrašo taip:

Atsakydami į Jūsų pateiktą klausimą, informuojame, kad privalomojo sveikatos draudimo (toliau tekste – PSD) įmokų mokėjimo tvarką reglamentuoja Lietuvos Respublikos Sveikatos draudimo įstatymas.
Vadovaujantis LR Sveikatos draudimo įstatymu nedirbantys darbingo amžiaus asmenys, turintys įstatymų nustatytą būtinąjį valstybinio socialinio pensijų draudimo stažą valstybinei socialinio draudimo senatvės pensijai gauti, draudžiami valstybės lėšomis.
Individualios įmonės savininkai, kurie drausti valstybės lėšomis, kas mėnesį PSD įmokų gali ir nemokėti. Tokie asmenys, pasibaigus kalendoriniams metams, turi perskaičiuoti už praėjusius kalendorinius metus mokėtinas PSD įmokas ir ne vėliau kaip iki gegužės 1 dienos sumokėti per praėjusius kalendorinius metus sumokėtos PSD įmokų sumos ir mokėtinos PSD įmokų sumos skirtumą.
Individualios įmonės savininkų PSD įmokas ir būtinojo darbo stažo duomenis administruoja Sodra.
Taigi tik Sodra, kaip PSD administratorius, gali nuspręsti, kaip Jums mokėti PSD įmokas.
Pagarbiai....

Tai kaip yra iš tikrųjų? Neįmanoma gaut iš valdiškų įstaigų konkrečios informacijos. Gal kas susidūrę esat ir kaip darot? smile
2015-01-21 13:26 Bendra » Individualios įmonės savininko įmokos Sodrai » #1257221

algimasju rašė:

virbuh rašė:
algimasju
Jei kalbame apie Ind Įmones, tai jos privalo teikti kas mėnesį SAV, jei išsimoka išmokas.
Jei kalbame apie individualią veiklą, tai ten lygtai ''laisvė'' suteikta, gali sakykim susimokėti VSD metų bėgyje ir pateikti SAV, gali nepateikti, bet visvien teks metams pasibaigus išskirstyti galutinę sumą pagal mėnesius arba SAV formoje arba GPM308.



Pasibaigus kalendoriniams metams, individualios įmonės neteikusios SAV pranešimų kiekvieną mėnesį, ar teikusios SAV pranešimus, tačiau jų pateikti duomenys nesutampa su Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateikta metine pajamų deklaracija, turi pateikti duomenis apie praėjusių metų pajamų metinę sumą, išdėstytą mėnesiais, Sodros teritoriniam skyriui pateikiant SAV pranešimą bei užpildant SAV3DSD-M priedą.
SAV pranešimą su užpildytu priedu SAV3DSD-M turite pateikti ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo tos dienos, iki kurios VMI turėjo būti pateikta metinė pajamų deklaracija (t.y. kiekvienų metų gegužės 1 d.).
www.sodra.lt/lt/pasalpos/informacija-draude...
tai ir ind imonems tas tinka

www.sodra.lt/lt/naujienos/naujienos-1/mazia...
2015-01-21 12:54 Bendra » Individualios įmonės savininko įmokos Sodrai » #1257212

virbuh rašė:
algimasju
Jei kalbame apie Ind Įmones, tai jos privalo teikti kas mėnesį SAV, jei išsimoka išmokas.
Jei kalbame apie individualią veiklą, tai ten lygtai ''laisvė'' suteikta, gali sakykim susimokėti VSD metų bėgyje ir pateikti SAV, gali nepateikti, bet visvien teks metams pasibaigus išskirstyti galutinę sumą pagal mėnesius arba SAV formoje arba GPM308.



Pasibaigus kalendoriniams metams, individualios įmonės neteikusios SAV pranešimų kiekvieną mėnesį, ar teikusios SAV pranešimus, tačiau jų pateikti duomenys nesutampa su Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateikta metine pajamų deklaracija, turi pateikti duomenis apie praėjusių metų pajamų metinę sumą, išdėstytą mėnesiais, Sodros teritoriniam skyriui pateikiant SAV pranešimą bei užpildant SAV3DSD-M priedą.
SAV pranešimą su užpildytu priedu SAV3DSD-M turite pateikti ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo tos dienos, iki kurios VMI turėjo būti pateikta metinė pajamų deklaracija (t.y. kiekvienų metų gegužės 1 d.).
www.sodra.lt/lt/pasalpos/informacija-draude...
tai ir ind imonems tas tinka
2015-01-20 10:41 Bendra » Individualios įmonės savininko įmokos Sodrai » #1256894

virbuh rašė:

dianaaa rašė:
Ar reikia deklaruoti mokamus mokesčius už IĮ savininką nuo MMA?


Jei išsimokate MMA, 300 Eur, tai privaloma deklaruoti sodrai SAV.

Tai, kad rašo jog privalome, bet patys sau prieštarauja:
Pasibaigus kalendoriniams metams, draudėjai, neteikę SAV pranešimų kiekvieną mėnesį, ar, teikę SAV pranešimus, tačiau jų pateikti duomenys nesutampa su Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktais duomenims, privalo pateikti duomenis apie praėjusių metų pajamų metinę sumą, išdėstytą mėnesiais.
Duomenys teikiami Valstybinei mokesčių inspekcijai, užpildant metinės pajamų deklaracijos GPM308M priedą (GPM308M priedą gali užpildyti asmenys, kurie verčiasi individualia veikla ir asmenys, kurie verčiasi individualia žemės ūkio veikla) arba Fondo valdybos teritoriniam skyriui pateikiant SAV pranešimą, užpildant SAV3DSD-M priedą. SAV pranešimas, užpildant SAV3DSD-M priedą, turi būti pateiktas ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo tos dienos, iki kurios Valstybinei mokesčių inspekcijai turėjo būti pateikta metinė pajamų deklaracija.

SAV pranešimą ir atitinkamus jo priedus draudėjai užpildo ir pateikia Fondo valdybos teritoriniam skyriui, kuriame vykdoma draudėjo apskaita.

Nepateikus duomenų apie praėjusių metų pajamų metinės sumos išdėstymą mėnesiais, teritorinė registro tvarkymo įstaiga, remdamasi Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, savarankiškai dirbančių asmenų draudžiamąsias pajamas, nuo kurių turi būti apskaičiuotos ir sumokėtos valstybinio socialinio draudimo įmokos, ir valstybinio socialinio draudimo įmokų sumas Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registre išdėsto mėnesiais proporcingai savarankiškai dirbančio asmens veiklos vykdymo laikotarpiui ir sumokėtoms valstybinio socialinio draudimo įmokoms.
sena.sodra.lt/draudeju_portalas/draudimo_vyk...
2015-01-20 10:29 Bendra » KIO » #1256887

RikiTiki rašė:
Pasiruošiau šablonu ir noriu pasidalinti, jei kas dar neturite Eurais KIO ir KPO šablonų
Suma žodžiu rašoma naudojant f-ją MyEU,jei kam šablone neveikia - skaitykite aprašymą prikabintame worde

Sitas man neparaso sumos zodziais. Emiau is cia, tai viskas normaliai
www.buhalteriams.lt/index.php?id=20
2014-12-18 10:26 Bendra » Kasa » #1251972

Gita1 rašė:
Tai į banką įnešti neprivaloma. Svarbu, kad tie pinigai būtų ten kur jie turi būti.. Jeigu jie turi būti kasoje, tai ten ir turi būti.. Negali kasoje būti parašyta, kad joje yra 1000Lt, o joje pinigų nėra, nes jie banke arba pas jus.

Tai vis tiek juos reiks į banką nešt, nes kasoje jie į € nepavirs
2014-12-17 10:57 Bendra » Kasa » #1251853
Tai įnešiu į banką visą kasos likutį iki sausio 1 dienos ir bus viskas gerai. smile
2014-12-16 12:44 Bendra » Individualios įmonės savininko įmokos Sodrai » #1251663

Loreta rašė:
Ar žinojote tokį dalyką? Man tai kažkodėl buvo naujiena.
IĮ savininkai, turintys būtinąjį darbo stažą (30 metų) - nemoka PSD įmokų (tų 9 proc. nuo MMA), išskyrus atvejus, kai jie išsiima pinigus iš įmonės.
Mano viena savininkė mokėjo, mokėjo, o Sodra, žinoma, vis tylėjo ir tylėjo. Susikaupė įspūdinga permokėta suma.
Pasirodo, apie tai parašyta Sveikatos draudimo įstatyme - 6 str. 4 d.3 p.

4. Apdraustaisiais, kurie draudžiami valstybės lėšomis (išskyrus asmenis, kurie privalo mokėti arba už kuriuos mokamos sveikatos draudimo įmokos pagal šio Įstatymo 17 straipsnio 1, 2, 3, 4, 5, 6 ir 8 dalis), laikomi:
3) nedirbantys darbingo amžiaus asmenys, turintys įstatymų nustatytą būtinąjį valstybinio socialinio pensijų draudimo stažą valstybinei socialinio draudimo senatvės pensijai gauti;


Na gudriai čia parašyta, žinoma. Nebūčiau susidūrusi, nė į galvą neateitų.


Man taip pat toks atvejis buvo. Tai grazino SODRA tik uz 1 metus ta permoketa PSD. O kaip bus, jei nuo 2015 metu teks moketi SODRAI jau 26,3%, o PSD?, Jei neišimi pinigu 02 kodu, tai nemoki, o jei isimi ta minimuma, kaip tada su PSD? Galvosukis smile
2014-12-15 12:04 Bendra » Kasa » #1251499

Gita1 rašė:
Išrašyti trūkstamai kasoje sumai kasos išlaidų orderį.. tam kas tuos pinigus iš tikro yra paėmęs..
Teoriškai, jeigu jūs kasininkas ir kasoje nėra pinigų direktorius (jei pinigai pas jį) pasakys, kad nieko nežino ir visą sumą turėsit įnešti jūs..

pats savininkas ir pats kasininkas smile Tai israsyti savininkui, kokiu pagrindu? kad neapsimokestintu?
2014-12-15 11:40 Bendra » Kasa » #1251493

astuleee rašė:
Mums per seminara patare atskaitingam kabint

O tai kaip juos prikabint? smile
2014-12-11 23:48 Bendra » Individualios įmonės mokesčiai » #1251234
Individualių įmonių ir mažųjų bendrijų įmokos 2015 m.


Seimus priėmus Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas nuo kitų metų pradžios turėtų keistis individualių įmonių savininkų, mažųjų bendrijų narių ir ūkinių bendrijos tikrųjų narių socialinio draudimo įmokos.

Įsigaliojus pataisoms už minėtus asmenis įmokos bus mokamos dvejopai: a) nuo asmeniniams poreikiams išimamos sumos; arba b) nuo asmeniniams poreikiams išimamos sumos, kuri negali būti mažesnė kaip minimalioji mėnesinė alga (MMA).

Pirmuoju atveju už individualių įmonių savininkus, mažųjų bendrijų narius ir ūkinių bendrijų tikruosius narius įmokas reikės mokėti jeigu tik lėšos bus išimamos asmeniniams poreikiams. Jeigu lėšos nebus išimamos, įmokų mokėti nereikės.

Šis įmokų mokėjimo būdas individualių įmonių savininkams, mažųjų bendrijų nariams ir ūkinių bendrijų tikriesiems nariams bus taikomas jeigu:
- individuali įmonė, mažoji bendrija ar ūkinė bendrija veikia pirmuosius metus;
- minėti asmenys yra ne vyresni nei 29 metų;
- minėtiems asmenims paskirta senatvės arba netekto darbingumo (invalidumo) pensija;
- jeigu įmokos už juos jau sumokėtos (pvz., dirbant pagal darbo sutartį);
- jie patys sumokėjo įmokas kaip individualia veikla užsiimantys asmenys (išskyrus dirbančius su verslo liudijimais).

„Tarptautiniai tyrimai įrodo, kad šioms grupėms įsidarbinti yra sunku, todėl turėtume skatinti juos susikurti darbo vietas“, - pabrėžė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Už visus kitus individualių įmonių savininkus, mažųjų bendrijų narius ir ūkinių bendrijų tikruosius narius socialinio draudimo įmokas bus privalu mokėti nuo sumos, nemažesnės kaip MMA, net jeigu lėšos asmeniniams poreikiams nebus išimamos.

Tuo atveju, kai tas pats žmogus yra kelių bendrijų narys, prievolė už jį mokėti socialinio draudimo įmokas numatyta tai bendrijai įmonei, kuri įregistruota anksčiausiai.

Jeigu individuali įmonė, mažoji bendrija ar ūkinė bendrija veiklos nevykdo ir yra tai deklaravusi, minėtos įstatymo nuostatos netaikomos ir už tokių įmonių savininkus ar bendrijų narius įmokų mokėti nereikia.

Prezidentei pasirašius priimtas įstatymo nuostatas jos įsigalios nuo 2015 m. sausio 1 d.
www.sodra.lt/lt/naujienos/individualiu-imon...
2014-12-11 23:47 Bendra » Individualios įmonės savininko įmokos Sodrai » #1251233
Individualių įmonių ir mažųjų bendrijų įmokos 2015 m.


Seimus priėmus Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas nuo kitų metų pradžios turėtų keistis individualių įmonių savininkų, mažųjų bendrijų narių ir ūkinių bendrijos tikrųjų narių socialinio draudimo įmokos.

Įsigaliojus pataisoms už minėtus asmenis įmokos bus mokamos dvejopai: a) nuo asmeniniams poreikiams išimamos sumos; arba b) nuo asmeniniams poreikiams išimamos sumos, kuri negali būti mažesnė kaip minimalioji mėnesinė alga (MMA).

Pirmuoju atveju už individualių įmonių savininkus, mažųjų bendrijų narius ir ūkinių bendrijų tikruosius narius įmokas reikės mokėti jeigu tik lėšos bus išimamos asmeniniams poreikiams. Jeigu lėšos nebus išimamos, įmokų mokėti nereikės.

Šis įmokų mokėjimo būdas individualių įmonių savininkams, mažųjų bendrijų nariams ir ūkinių bendrijų tikriesiems nariams bus taikomas jeigu:
- individuali įmonė, mažoji bendrija ar ūkinė bendrija veikia pirmuosius metus;
- minėti asmenys yra ne vyresni nei 29 metų;
- minėtiems asmenims paskirta senatvės arba netekto darbingumo (invalidumo) pensija;
- jeigu įmokos už juos jau sumokėtos (pvz., dirbant pagal darbo sutartį);
- jie patys sumokėjo įmokas kaip individualia veikla užsiimantys asmenys (išskyrus dirbančius su verslo liudijimais).

„Tarptautiniai tyrimai įrodo, kad šioms grupėms įsidarbinti yra sunku, todėl turėtume skatinti juos susikurti darbo vietas“, - pabrėžė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Už visus kitus individualių įmonių savininkus, mažųjų bendrijų narius ir ūkinių bendrijų tikruosius narius socialinio draudimo įmokas bus privalu mokėti nuo sumos, nemažesnės kaip MMA, net jeigu lėšos asmeniniams poreikiams nebus išimamos.

Tuo atveju, kai tas pats žmogus yra kelių bendrijų narys, prievolė už jį mokėti socialinio draudimo įmokas numatyta tai bendrijai įmonei, kuri įregistruota anksčiausiai.

Jeigu individuali įmonė, mažoji bendrija ar ūkinė bendrija veiklos nevykdo ir yra tai deklaravusi, minėtos įstatymo nuostatos netaikomos ir už tokių įmonių savininkus ar bendrijų narius įmokų mokėti nereikia.

Prezidentei pasirašius priimtas įstatymo nuostatas jos įsigalios nuo 2015 m. sausio 1 d.
www.sodra.lt/lt/naujienos/individualiu-imon...
2014-12-10 23:25 Bendra » KIO » #1251102
Gal kas turit jau KIO ir KPO, kad automatikai rasytu (eurais) € ? Juk greit reikes :)
2014-12-09 11:04 Bendra » Individualios įmonės savininko įmokos Sodrai » #1250821
Girdėjau ir aš tas žinias, bet kaip sakoma prieš vėją nepapūsi :(.
2014-07-05 11:43 Bendra » Individuali įmonė » #1231302

Petronele rašė:
Grąžinti įmonei ir tikslinti deklaracijas smile

Ačiū
2014-07-05 10:22 Bendra » Individuali įmonė » #1231299
Sveiki. SODRA gražino PSD permoką už metus laiko(1080 lt.), nes ind. įmonės savininkas turi 30 metų darbo stažą, o PSD mokėjo. Gražino į asmeninę banko sąskaitą. Ką dabar daryt, jei PSD buvo mokamas iš įmonės? Įnešti atgal į įmonę, tikslinti deklaraciją, damokėti pelno mokesį, ar nieko nedaryt? Ačiū. smile
2012-01-21 09:36 Bendra » Individuali įmonė » #1022634

albinute47 rašė:
laba diena,sakykit kaip su sodra 2012 metais , ar sodros imokas reikia moketi kas menesi , ar kaip pernai kai imoki pinigelius 02 kodu

www.sodra.lt/index.php?cid=182&new_id=21569&page_nr=
2012-01-04 09:27 Bendra » Individuali įmonė » #1016759
Tai kiek supratau sodrai ir toliau galima nemokėti, jei neissiimineji pinigu?
www.sodra.lt/index.php?cid=182&new_id=21569&page_nr=
2011-09-18 18:47 Bendra » Individuali įmonė » #987352
Nesidžiaukit per daug, nes jau nuo kitų metų mokėsim viską pilnai... smile
2010-11-04 08:25 Bendra » Individuali įmonė » #873051
Ar individualios įmonės savininkas (vadovas) privalo sudaryti darbo sutartį su artimaisiais giminaičiais (t.y. tėvais, vaikais, broliais, seserimis, seneliais, vaikaičiais), sutuoktiniu?



Darbo santykiai tarp darbuotojo ir darbdavio atsiranda tuomet, kai darbuotojo veikla turi darbo sutarties požymius. Darbo sutarties požymiai apibrėžti DK 93 straipsnyje: „darbo sutartis yra darbuotojo ir darbdavio susitarimas, kuriuo darbuotojas įsipareigoja dirbti tam tikros profesijos, specialybės kvalifikacijos darbą arba eiti tam tikras pareigas, paklusdamas darbovietėje nustatytai darbo tvarkai, o darbdavys įsipareigoja suteikti darbuotojui sutartyje nustatytą darbą, mokėti darbuotojui sulygtą darbo užmokestį ir užtikrinti darbo sąlygas, nustatytas darbo įstatymuose, kituose norminiuose teisės aktuose, kolektyvinėje sutartyje ir šalių susitarimu“. Taigi LR DK 93 str. nurodyti darbo sutarties požymiai:

1) specifinis darbo sutarties dalykas: darbo sutartimi susitariama dėl tam tikros darbo funkcijos atlikimo, tai yra dėl tam tikros profesijos, specialybės, kvalifikacijos darbo arba tam tikrų pareigų;

2) asmuo, jeigu jis yra darbo teisiniuose santykiuose, privalo paklusti vidaus darbo tvarkai;

3) darbdavys įsipareigoja suteikti darbuotojui sutartyje numatytą darbą, mokėti sulygtą darbo užmokestį ir užtikrinti darbo sąlygas, nustatytas darbo įstatymuose, kituose norminiuose teisės aktuose, kolektyvinėje sutartyje ir šalių susitarimu.

DK 93 str. analizė leidžia teigti, kad darbo sutartimi turi būti įforminami tik tokie darbo santykiai, kurie atitinka visus tame straipsnyje išvardintus požymius. Jeigu, išanalizavus konkrečią situaciją, santykiuose tarp ginčijamo sandorio dalyvių nerandama bent vieno iš nurodytųjų darbo sutarties požymių, reiškia, kad tarp minėtų subjektų atsirado kokie nors kiti, bet ne darbo teisiniai santykiai.

DK 14 str. 2 d. numato, kad darbdaviai įgyja teises ir prisiima darbo pareigas, taip pat jas įgyvendina per savo organus ir administraciją. Šie organai formuojami ir veikia pagal įstatymus ir darbdavių veiklos dokumentus. Individualių (personalinių) įmonių savininkai, ūkininkai ir darbdaviai fiziniai asmenys darbo teises ir pareigas gali įgyvendinti patys.

Pažymėtina, kad šiuo metu galiojantys LR norminiai teisės aktai nereglamentuoja reikalavimo individualios įmonės savininkui (vadovui) sudaryti darbo ar kitokią sutartį su giminaičiais ar kitais asmenimis. Šis klausimas 2005 m. lapkričio 8 d. buvo svarstomas iš LR socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei VDI atstovų sudarytos Koordinacinės komisijos (toliau- Komisija) klausimams ir problemoms, iškilusioms dėl DK taikymo spręsti, veikiančios pagal LR socialinės apsaugos ir darbo ministrės 2002 m. gruodžio 23 d. įsakymą Nr. 166, posėdyje. Komisijos nuomone, atsižvelgiant į minėtas įstatymų nuostatas, darbo sutartis su individualios įmonės savininko (vadovo) artimaisiais giminaičiais (t.y. tėvais, vaikais, broliais, seserimis, seneliais, vaikaičiais) bei sutuoktiniu, talkinančiais jam savanoriškai be atlygio gali būti ir nesudaroma.

www.vdi.lt/index.php?-37957057
Jei kas nepasikeite...
2010-09-06 21:09 Bendra » Individuali įmonė » #848346
Kažkokios informacijos prisiskaičiau ir noriu sužinoti: Ar reikia mokėti po 72,- lt, jei įmonės savininkas turi 30 m. darbo stažą? Įmonė veikianti. Ačiū smile
2010-06-22 22:50 Bendra » Individuali įmonė » #822194

batukas rašė: Zinoma kad galite. Pritariu Vpp. Sodra matys tik GPM deklaracijoje nurodytas pajamas 02 kodu. smile

Ačiū. Taip ir bandysiu daryt smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui