Tax.lt narys Gintaras777

G
Tax.lt narys nuo
2012-01-04
Gintaras777
forume parašė 2 žinučių

Naujausios žinutės:

2012-01-05 18:25 Bendra » Mokesčiai Norvegijoje? » #1017429

Aivarask rašė:
Sveiki visi. Saunu, kad radau idomu ir naudinga foruma. Jau 6m gyvenam ir dirbam Norge. Jei kam kils klausimu del mokesciu dirbant samdomu darbuotoju pas norvegus, visada prasom klausti. Turim sukaupe nemaza patirti.
Tuo tarpu norejau paprasyt pagalbos. Nusprendeme Norvegijoj pasistatyt nama. Jei statys LT imone, kiek suprantu, formins eksporta i Norge su 0% PVM. Klausimai:
1.Koks prekes pavadinimas israsomas invoice? koks prekes kodas?
2.Ar galima rasyti "Pilnai sukomplektuotas namas" ir krauti visas medziagas, iskaitant vidaus pilnai apdailai, baldus ir buitine technika? Ar cia jau butina detaliai vardinti viska deklaracijoje?
3.Aisku, kad mokesiu 25% PVM nuo invoice sumos, bet kaip su muitu? ar tikrai jo nebus? Logiskai - jei deklaracijoje irasytam prekes kodui importuojant i Norge muitas netaikomas, tada kaip ir nereikes, neziurint i tai kad "po tuo kodu" bus ivezama viskas nuo A iki Z?
4.Ar teoriskai galima susitarus "mazinti" kaina invoice, kad isvengti PVM nuo dideles sumos? gal kas susidure ar jie ten muitineje i tai gali kreipti demesi?
5.Statysim uz savo lesas, ar imanoma jei sutartume su statytojais uz darbus "atsiskaityti" Lietuvoje ir atskiros saskaitos uz montavima neisrasineti ir jokiu mokesciu nuo to nemoketi?
6.Kokiu dokumentu apie statybas (medziagu isigijimo, darbu atlikimo kaina ir t.t.) gali reikti po to pridavinejant ir pan? ar is viso ju reikia jei statysime be banko paslaugu?
7.Kokia to krovinio ismuitinimo tvarka man, kaip fiziniam asmeniui?zinau tik kad ant sienos reik moket ta PVM, bet kada ir kokiu budu? gal kas susidurete?
Is anksto labai dekoju uz patarimus smile


O pats esi jau leidima statyboms gaves is "kommune"? Nes LT imone to padaryti negali. Reikia kad kazkas stovetu kaip "ansvarsrett" visame statybu procese. Yra dar daug kitu niuansu, ziurek neapsigaukite su LT imonem. Jei reikia daugiau info skambink 96041640. Mano specilizacija siuo metu yra statybu leidimu isemimas Norvegijoje ir ju prieziura.

Atsakymai i tavo klausymus
1.Ant deklaracijos bus uzrasyta ka tu vezi, o prekes kodus zino muitines tarpininkai, jie suraso visus kodus.
2.Pvz. vezant skydini nama deklaracijoje yra irasoma "skydinio namo elementai", tai reiskia kad uz langus kurie jau yra imontuoti ir uz vata kuri jau yra sudeta i sienas tu gali nemoketi PVM norvegijoje. Pvz. Vezamas virtuves baldu komplektas. Muitines tarpininkui paduodi tik virtuvinio saskaita. Bet vezi sienines spintas vonios baldus ir t.t. Ir daug ivairiu kitu budu yra, jei idomu kaip sakiau pasiskambink man, pakonsultuosiu :)Mes jau ne viena nama esame atveze i Norvegija ir pardave ir pastate.
3.Statybinems prekems muito nera. Jei rasysite statybines medziagos, o ten bus pilna fura nuo A iki Z ir muitine tai matys - nepraslisi!
4. Jei LT imone sutinka, gali mazinti. Bet tokiu atveju jiems turesi moketi juodais kazkokia dali sumos. Bet mazinti reikia proto ribose. Juk neparasysi, kad visa fura prekiu verta tik 2000 euru.
5. Gali moketi Lietuvoje, bet montavimo darbus butinai irasyk isutarti. Nes paskui nebus atsakingu uz gal but atsirasianti broka ateityje. Bet vel, pasikartosiu dar karta. LT imone be NO firmos paraso nieko tau nepadarys, negausite "godjent-o" is "kommune-es".
6. Daug rasymo, skambinkite atsakysiu. Jei reikes galesiu atsiusti ir pavyzdziu kaip tvarkomi ir kokie dokumentai reikalingi.
7. Pirma issiaiskink per kokia muitine vaziuos krovinis. Kai gausi deklaracija is muitines tarpininko iskarto issiusk faksu i muitine. Jie paskaiciuos ir atsius tau atgal faksu arba e-pastu ( p.s. e-pastu labai nepasitikek, geriau pasiieskok fakso) saskaita faktura, ten bus nurodyta i kokia saskaita ir kiek reikia sumoketi. Butinai pasidaryk kopija apmokejimo ir issiusk atgal i muitine. Nes jei bus iseigines dienos, muitine gali nespeti gauti pinigu. Kol jie ju nematys, krovinio per siena nepraleis. Todel reikia siusti apmokejimo patvirtinima, taip yra paprasciausia ir isvengsi nesusipratymu.
2012-01-04 11:12 Bendra » Mokesčiai Norvegijoje? » #1016812
Kai perki preke Lietuvoje, turi prasyti kad israsytu saskaita be pvm ir deklaruoti isvezima. Norvegijoje Lietuvoje sumoketo pvm niekas negrazins. Ir abejoju ar kokia firmele LT tau parduos be pvm, nes jiems paskui labai daug darbo susigrazinant PVM. Bet rasti imanoma.
Jei deklaruosi eksporta-importa, tai atvaziavus prie norvegijos sienos turi susimoketi PVM 25% + muitines islaidos ir tik tada galesi kirsti siena.
Kaip privatus asmuo, jei gyveni Norvegijoje gali ivezti neapmokestintu MUITU prekiu iki 6000 kr.

Tikiuosi aiskiai paaiskinau :)
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui