Nekilnojamo turto pardavimas

Tess Tess 20234
2011-03-15 14:10 Tess
UAB (veikla - statyba), PVM mokėtojas nori parduoti pastatą 90 proc. baigtumas. Pirkėjas UAB ne PVM mokėtojas. Ar SF išrašoma su PVM ar be? smile
Jeigu pastato baigtumas būtų 100 proc.? Kaip tada? smile
I
igorvorobjov 414
2011-08-29 13:43 igorvorobjov
Statybinė įmonė 2006-2009 m. statė daugiabutį kurį planavo išparduoti. Pirkimo PVM dėjo į atskaitą. 2009m. šį daugiabutį įmonė pridavė ir pradėjo pardavinėti butus, stovėjimo aikštelės vietas, komercines patalpas. 2009-2011m. sąskaitas už parduodamas patalpas išrašinėjo su PVM. Nuo 2011 vidurio pastatui suėjo 24 mėn. ir šiame daugiabutyje yra neišpaduotų patalpų. Dabar pagal 32 PVM įst. str. priklauso neapmokestint PVM parduodamų patalpų. Kaip dabar bus su PVM atskaita padarytą 2006-2009 metais? Ar reikia ją atstatinėti? Kurį ataskaitinį laikotarpį reikia ją atstatinėti ir nuo kokių sumų?
Rainis Rainis 15057
2011-08-29 15:07 Rainis 2011-09-11 07-27

igorvorobjov rašė: Kaip dabar bus su PVM atskaita padarytą 2006-2009 metais? Ar reikia ją atstatinėti? Kurį ataskaitinį laikotarpį reikia ją atstatinėti ir nuo kokių sumų?

Ne "priklauso", o "galite: neapmokestinti PVM - to paties straipsnio 3 dalis:
"3. Apmokestinamasis asmuo turi teisę pasirinkti už nekilnojamąjį pagal prigimtį daiktą, kuris PVM neapmokestinamas pagal šio straipsnio 1 arba 2 dalį, PVM skaičiuoti šio Įstatymo nustatyta tvarka, jeigu daiktas parduodamas ar kitaip perduodamas apmokestinamajam asmeniui PVM mokėtojui, ir šis pasirinkimas galioja ne trumpiau kaip 24 mėnesius nuo pasirinkimo deklaravimo dienos visiems jo sudaromiems atitinkamiems sandoriams. Savo pasirinkimą apmokestinamasis asmuo privalo deklaruoti centrinio mokesčio administratoriaus nustatyta tvarka. Apmokestinamasis asmuo, kuris parduoda ar kitaip perduoda nekilnojamąjį pagal prigimtį daiktą apmokestinamajam asmeniui PVM mokėtojui šio Įstatymo 4 straipsnio 2 dalyje nustatytomis sąlygomis, gali pasirinkti skaičiuoti PVM už šį daiktą, jeigu jį įgyjant jo tiekėjas už jį skaičiavo PVM, arba neskaičiuoti PVM, jeigu jį įsigyjant jo tiekėjas už jį PVM neskaičiavo, neatsižvelgiant į tai, ar buvo deklaruotas 24 mėnesių pasirinkimas skaičiuoti PVM."
Tačiau kaip suprantu, pardavinėjate butus gyventojams, todėl šios nuostatos jums nelabai tinka.
Todėl PVM atskaitą tikslinti teks. Manau, kad priduodami baigtą pastatą eksploatacijai, išrašėte sau PVM s/f? Todėl neturi reikšmės, kuriais metais medžiagų ar paslaugų pirkimo PVM traukėte į atskaitą.
Kaip ją apskaičiuoti? Neturiu precedento ir patirties, bet manau, samprotauti ir skaičiuoti reikėtų taip:
1. Visų pirma visą priduodant pastatą sąskaitoje įrašytą pirkimo - pardavimo ir į atskaitą įtrauktą pirkimo PVM padalinkite pastato patalpoms ir aplinkai, pasirinkę kokį nors kriterijų - gal kvadratinį metrą ar kaip?
2. Pasižiūrėkite, kaip apskaitoje tas pastatas registruotas. Jei jis registruotas ne kaip IT, o 2015 sąskaitoje, atskaitos tikslinimas parduodant paprastas - apskaičiuotas tai patalpai tenkantis pirkimo PVM įrašomas į 35 FR0600 eilutę su minusu.
3. Jei pastatas buvo registruotas kaip IT, jam buvo skaičiuojamas nusidėvėjimas, tada atstatoma tik dalis PVM. Kadangi PVM tikslinimo laikotarpis pastatams yra 10 metų (120 mėnesių), tikslinama tik PVM dalis, tenkanti likusiems iki to termino nuo pastato perdavimo eksploatacijon mėnesiams.
I
igorvorobjov 414
2011-08-29 16:38 igorvorobjov
Jo pardavimas gyventojui. Registruotas buvo antroj klasėj kaip skirtas pardavimui. O jei tai ne ilgalaikis turtas tada įmonė turi išrašinėti sąskaitą sau kai užbaigia pastatą?
Rainis Rainis 15057
2011-08-29 17:38 Rainis 2011-09-11 07-27

igorvorobjov rašė: Jo pardavimas gyventojui. Registruotas buvo antroj klasėj kaip skirtas pardavimui. O jei tai ne ilgalaikis turtas tada įmonė turi išrašinėti sąskaitą sau kai užbaigia pastatą?

Taip - jūs pagaminote (pastatėte) ilgalaikio turto vienetą (jei statėte kokybiškai, turėtų būti ilgalaikissmile ).
Tik neperdavėte eksploatuoti įmonės reikmėms, o užpajamavote sąskaitoje- 2015 "Ilgalaikis turtas, skirtas parduoti".
Jį perdavus kaip gatavą, reikia išrašyti PVM s/f. Ir būtent jūsų atveju labai gerai atsiskleidžia to būtinumas - o kaip dabar nustatytumėte tą atskaitomą/neatskaitomą PVM? Juk kol statėte, tikriausiai medžiagas ir paslaugas kaupėte Nebaigtos statybos sąskaitoje.
"6 straipsnis. Ilgalaikio materialiojo turto pasigaminimas
1. Prekių tiekimu už atlygį šiame Įstatyme laikomas ir ilgalaikio materialiojo turto pasigaminimas. Ilgalaikio materialiojo turto pasigaminimu šiame Įstatyme laikoma įsigytų ir (arba) importuotų žaliavų ir medžiagų perdirbimo, gamybos ir kitų operacijų, atliekamų PVM mokėtojo jėgomis, ir (arba) įsigytų paslaugų visuma, kurios rezultatas yra naujas ilgalaikio materialiojo turto vienetas. "
I
igorvorobjov 414
2011-08-30 11:34 igorvorobjov
Įdomi argumentacija Raini, ypač dėl to ilgalaikis tai turtas ar ne. Tada kodėl kompiuterius gaminančioj įmonėj nepripažinti kompiuterių ilgalaikiu turtu skirtu parduoti, o baldus gaminančioj įmonėj galima būtų pripažinti kėdes po 60 Lt pasigamintu ilgalaikiu turtu skirtu parduoti. Taip pat skambinausi į VMI ir sakė, kad statant nekilnojamą turtą pardavimui PVM sąskaitos faktūros išrašinėti nereikia. Esmė tame, kad tą daugiabutį statybinė įmonė iš pat pradžių planavo išparduoti, bėda tik tai, kad viskas užsitesė ilgiau nei du metus. Jis niekada nebuvo jokiam ilgalaikiam turte. Apskritai ta sąvoka "Ilgalaikis turtas skirtas parduoti" ji kur nors apibrėžta?
Dar daugiau painiavos man įneša tai, kad PVM įstatymo 67 str. pavadinimas skamba taip: "PVM atskaitos tikslinimas dėl ILGALAIKIO MATERIALIOJO TURTO naudojimo pasikeitimo", o pirmas punktas skamba taip: "1. Šio straipsnio nuostatos taikomos:
1) NEKILNOJAMIEMS PAGAL PRIGIMTĮ DAIKTAMS (įskaitant pastatų (statinių) esminius pagerinimus);" Ir PVM įstatymo komentare parašyta "Tai gali būti PVM mokėtojo įsigyti nekilnojamieji pagal prigimtį daiktai, įskaitant jo paties pasistatytus pastatus (statinius), bei atliktas pastatų (statinių) esminis pagerinimas, kuris pagal Įstatymo 6 straipsnio nuostatas laikomas ILGALAIKIO MATERIALIOJO TURTO pasigaminimu (žiūrėti PVM įstatymo 6 straipsnio komentarą (paaiškinimą)." Kaip tada su metu skaičiumi, jei yra numatyta 10 metų laikotarpis, o 2 metai jau kaip ir praėjo nuo pripažinimo tinkamu naudoti, bet nusidėvėjimas neskaičiuotas ir pastatas neeksploatuotas.
Gal kas nors gali man paaiškinti kodėl turėčiau šį pastatą laikyti ILGALAIKIU MATERIALIUOJU TURTU? O gal man reikia taikyti kažkurį kitą atskaitos tikslinimo straipsnį?
Rainis Rainis 15057
2011-08-30 12:42 Rainis 2011-09-11 07-27

igorvorobjov rašė:
Gal kas nors gali man paaiškinti kodėl turėčiau šį pastatą laikyti ILGALAIKIU MATERIALIUOJU TURTU? O gal man reikia taikyti kažkurį kitą atskaitos tikslinimo straipsnį?

Jau rašiau, kad neturiu praktikos konkrečiai tokioje situacijoje, todėl mano balsas tik patariamasis.
Jei neišrašėte sąskaitos, pabaigę statybos, tuo labiau, kai VMI patvirtino, jog to nereikia - puiku, nekreipkite dėmesio į mano paaiškinimus dėl IT paskirties pasikeitimo - juk aprašiau 2 variantus. Pirmame mano pasiūlytame variante PVM tiesiog išdalijamas patalpoms.
Ilgalaikis turtas pardavimui - yra tokia sąskaita sąskaitų plane, man rodos, kad joje jūs jį ir laikėte.
Tai, kad turtas (jei jis ilgalaikis) nebuvo eksploatuojamas, kad jam nebuvo skaičiuojamas nusidėvėjimas, PVM atskaitai reikšmės neturi (PVMĮ 67 straipsnis). Jūsų atveju užtenka to, kad turtas buvo naudojamas PVM apmokestinamoje veikloje (pardavinėjamas su PVM).
Todėl atrodo, kad problema susiveda į tai, ar daugiabutis pastatas laikytinas ilgalaikiu materialiuoju turtu, ar ne. Žodiniais VMI konsultantų atsakymais labai pasitikėti nepatarčiau, ne vienas ir tax'o kolegų jau turėjo neigiamos patirties, tačiau šiuo atveju jie ko gero teisūs..
Aš vis labiau linkstu prie savo paties nuomonės, kad reikia visą į atskaitą įtrauktą pirkimo PVM išdalinti patalpoms, ir dabar laipsniškai, tik konkrečiai parduodant butą, jam tenkantį PVM tikslinti.
Pagrįsti galima taip:
- į atskirus butus (patalpas) žiūrėkime kaip į atskiras prekes, nors realiai jų atskirti negalima, bet pirkti atskirai kuo puikiausiai.
- dalį "prekių" (butų, patalpų) pardavėte su PVM - panaudojote PVM apmokestinamoje veikloje.
- dabar ne dėl jūsų kaltės, o dėl to paties PVMĮ nuostatų, "prekių" fiziniams asmenims negalite parduoti su PVM, vadinasi, tos prekės nepanaudosite PVM apmokestinamoje veikloje, tikslinkite atskaitą pagal PVMĮ 66 str. 2 dalį.
- juridiniam asmeniui galite parduoti su PVM, tikslinti nereikės.
I
igorvorobjov 414
2011-09-28 18:40 igorvorobjov
Žodžiu pardavus fiziniam asmeniui atstatinėt PVM reikės, šitai jau išsiaiškinau galutinai, kad ir kaip man tai nepatiktų.
Bet besikapstydamas su tuo pastatu išsiaiškinau ir jo priešistorę kuri man dar labiau nepatinka.
Pasirodo ta įmonė įsigijo dar 2001m. tam sklype stovėjusį seną pastatą, nežinau ar su PVM ar be, net nenutuokiu koks buvo PVM įstatymas tada, nes tuomet dar mokiausi mokykloje kas yra apskaitos lygybė. Tas pastatas išbuvo įmonės ilgalaikiam turte iki 2006 metų ir ji naudojo tą pastatą PVM apmokestinamoj veikloje. 2006 metais įmonė tą pastatą nugriovė ir pastatė naują, didesnį, gražesnį, erdvesnį ir be abejo brangesnį, skirtą pardavimui atskiromis dalimis. Prasidėjo krizė ir ji jo nespėjo viso išparduot per 24 mėn. nuo pridavimo užtai dabar reikės man atstatinėt PVM kiekvieną kartą kai parduodamas koks butas ar parkingo vieta.
Griaunant seną pastatą jo likutinė vertė buvo įtraukta į naujo pastato savikainą.
Klausimas:
Jei perkant seną pastatą 2001 metais įmonė padėjo PVM į atskaitą nuo to pastato, ar dabar atstatinėjant PVM po naujo buto, ar ofiso pardavimo reikia atsižvelgti į to seno pastato atskaitytą PVM? Ar jo PVM turėjo būti atstatytas tada kada jį nugriovė, nežiūrint į tai, kad likutinė vertė buvo įtraukta į naujo pastato savikainą?
Dalia29 Dalia29 12616
2011-09-28 23:03 Dalia29

igorvorobjov rašė:
Klausimas:
Jei perkant seną pastatą 2001 metais įmonė padėjo PVM į atskaitą nuo to pastato, ar dabar atstatinėjant PVM po naujo buto, ar ofiso pardavimo reikia atsižvelgti į to seno pastato atskaitytą PVM? Ar jo PVM turėjo būti atstatytas tada kada jį nugriovė, nežiūrint į tai, kad likutinė vertė buvo įtraukta į naujo pastato savikainą?

O kaip likutinė vertė galėjo būti įtraukta į pastato savikainą? Man čia tikrai neaišku. Prieš pradedant statybas, pastatas yra nugriaunamas, o į naujo pastato savikainą įeina statybinės aikštelės paruošimas, t.y. griovimas ir etc.
Aš asmeniškai, ko gero, nežaisčiau.
I
igorvorobjov 414
2011-10-14 16:25 igorvorobjov
Įmonė pardavė nekilnojamąjį turtą senesnį kaip 24 mėn. fiziniam asmeniui ne PVM mokėtojui. Notarinėj sutartyje nurodė, kad turto kaina 50000 Lt įskaitant PVM. Pagal PVM įst. 32 str. šis turtas yra neapmokestinamas PVM. Kaip tokiu atveju reikėtų išrašinėti PVM sąskaitą faktūrą? Reik išskirt PVM ar ne?
Apskritai ar fiziniam asmeniui parduodant nekilnojamą turtą neapmokestinamą PVM reikia išrašinėti PVM sąskaitą faktūrą? Apmoka jis vienais atvejais grynais į įmonės kasą (ne kasos aparatą), kitais atvejais pavedimu per banką.
Rainis Rainis 15057
2011-10-14 16:52 Rainis

igorvorobjov rašė:
Įmonė pardavė nekilnojamąjį turtą senesnį kaip 24 mėn. fiziniam asmeniui ne PVM mokėtojui. Notarinėj sutartyje nurodė, kad turto kaina 50000 Lt įskaitant PVM. Pagal PVM įst. 32 str. šis turtas yra neapmokestinamas PVM. Kaip tokiu atveju reikėtų išrašinėti PVM sąskaitą faktūrą? Reik išskirt PVM ar ne?
Apskritai ar fiziniam asmeniui parduodant nekilnojamą turtą neapmokestinamą PVM reikia išrašinėti PVM sąskaitą faktūrą? Apmoka jis vienais atvejais grynais į įmonės kasą (ne kasos aparatą), kitais atvejais pavedimu per banką.

Be abejo, jokio PVM rodyti nereikia - čia notaras, nebūdamas PV mokesčių specialistas, tiesiog įrašė standartinę frazę.
Siūlyčiau PVM s/f išrašyti. Pagal ją ir pardavimus į apskaitą įtraukti, ir FR0600 deklaruoti bus paprasčiau. Apmokėjimo forma tam reikšmės neturi.
Dalia29 Dalia29 12616
2011-10-14 20:21 Dalia29
Manau, kad PVM s/f šiuo atveju įmonei išrašyti yra privaloma, kaip ir nuoroda į PVMĮ straipsnį, kodėl neapmokestinama PVM.
Dalia29 Dalia29 12616
2011-10-14 21:38 Dalia29
Nors jau gal ir išsiaiškinote, bet įkišiu savo trigrašį.
Manau, kad konsultavo teisingai dėl PVM s/f išsirašymo sau, nes pagal PVMĮ 14 str. 8 dalį: Prievolė apskaičiuoti PVM už pasigamintą ilgalaikį materialųjį turtą atsiranda, kai pasigamintas turtas pradedamas naudoti PVM mokėtojo ekonominėje veikloje (pastato (statinio) esminio pagerinimo atveju – kai šie darbai baigti).
Šiuo atveju butai nebuvo pradėti naudoti ekonominėje veikloje kaip ilgalaikis turtas, todėl ir neatsirado prievolės.
O toliau prasideda įdomumas. Kadangi parduoti skirtas turtas jau nebeatitinka ilgalaikio turto kriterijų, jis pagal tuos pačius VAS-us privalo būti perkeltas į atsargas. Bet atsargose rodomas ne kaip eilinė prekė, o kaip parduoti skirtas ilgalaikis turtas, t.y. jo prigimtis kaip ir nesikeičia. Pagal PVMĮ 67 str. nekilnojamas pagal prigimtį turtas automatiškai priskiriamas ilgalaikiam turtui. Gal tai ir ginčytinos nuostatos, bet taip yra, de facto.
O PVM atstatymas techniškai čia paprasčiausias dalykas. Juk užsipajamavus tuos butus į atsargas, manau, kad buvo nustatyta kiekvieno jų savikaina? Kitaip nelabai įsivaizduoju jų pardavimo.
L
lolga 1
2011-11-07 09:58 lolga
turiu uzduoti,jai galit padiekit,aciu
gyventojui,gyvenanciam Klaipedoje, Kauno mieste 200x nuosavybes teise priklauso 1) admin.paskirties pastatas,kurio mokestine verte-8 940 876 lt. penkeriems metams 30proc.pastato yra isnuomota Uab " A:, 2)inzinerinis statinys (tvora),kurio mokestine verte 25000lt; 3) bytas,kurio mokestine verte 138700lt,yra isnuomotas,nuomotojas yra isigijes verslo liudijima.
Ar apmokestinamas gyventojo turimas turtas nekilnojamo turto mokesciu? jei taip,apskaiciuokite ji.


2 uzduotis
UAB "A" vilniuje nuosavybes teise priklausancio komercinio (viesbutis) naudojimo nekilnom.turto,kuriam nustatyta teisine registracija,mokestine verte 200xm sausuio 1d. 1200000lt
200xm ovo 10d uab "A" klaipedoje teisiskai isiregistravo naujai pastatyta nekiln.turta (administracine paskirtis), kurio mokestine verte-544000lt
R
retancike 466
2012-02-05 18:08 retancike
Imonė pardavė mums seną pastatą su PVM. Kodėl su PVM - nežinau, gal taip pasirinkus, gal buvo koks esminis pagerinimas. Ar galim mes parduoti tą pastatą be PVM? Mes jokių rekonstrukcijų, remontų nedarėme. Kokių reikia turėti įtodymų, kad tas pastatas senas? Registrų centro išrašuose statybos pabaigos data 2002. Ar man reikia pas buvusius šeimininkus kreiptis dėl kokių tai jų atliktų remontų, rekonstrukcijų ir žiūrėti ar nepraėję tie 24 mėn.?
R
Rola_ndas 360
2012-02-14 21:08 Rola_ndas 2012-02-14 22-21
Sveiki, simta metu nerasiau, bet vel iskilo klausimas, ar taikyti PVM parduodamam turtui.

Aplinkybes.
Imone virs desmt metu savo reikmems naudoja 200 kvm administracines patalpas, 5000 kvm pastate 100 metu senumo name. Kadangi del ekonomines krizes ir kompiuterizacijos vietos poreikis sumazejo nuspresta persikelti i kitas patalpas, o esamas realizuoti.

Pabanzdius realizuoti neremontuotas patalpas del patalpu dydzio, krizes, ir nesamo remonto mazai susidomejusiu ir pasiulmai neatitiko lukesciu. Todel nuspresta jas suremontuoti, taciau beremontuojant kilo ideja administracines patalpas pakeitus paskirti i gyvenamasas parduoti kaip butus (del mazesniu plotu ir palyginti didesnes paklausos ir, galimai, kainos).

Pakeiciant paskirti galimai gali keistis patekimas i patalpas (pasislenka durys pastato viduje).
Perdaromos visos pertvaros patalpose (kur reikai idedant garso ir kt izoliacija).
Isliejant betonu grindis, nudazant sienas, gal but pakeiciant langus i naujus. Plius sanmazgu vamzdziai. Galbut atnaujinti radiatorius.
Tuo paciu sustipirnamos laikancios konstrukcijos (del visa ko, pastatas senas, kulturos paveldas).


Bendra investicija apie 10-15 proc. dabartines patalpu vertes. PVM i atskaita netraukiame.

Del remonto kaina pakyla panasiai, kaip ir investicija gal 20 proc., bet atsiranda bendros patalpos kurios jau yra nuostolis. Vidutiniskai ziuritn pelno daugiau nera, taciau likvidumas didesnis (ko mes ir siekiam).

Imones veikla nera smulki statyba is su NT pardavimu nesusijusi.

Jei aplinkybes aiskios, padiskutuokime del PVM, taikyti ar ne (jei taikom, tai mes tada turim nuostoli 20 proc. ;()






urtele urtele 13511
2012-02-22 16:48 urtele
Gal kam teko susidurti su tokia situacija. Vaikai paveldėjo turtą ( garažą)lygiomis dalimis. Vienas iš jų, savo 1/2 parduoda. Ar tokius sandorius gali tvirtinti notaras, jeigu antrasis savininkas gyvena ne Lietuvoje ir nedavė sutikimo? Mane tikina, kad gali. Jeigu taip, tai man neaišku kaip tada skaičiuoti mokesčius savininkams, dalinti pusiau, pvz metinis nario mokestis, už sunaudotą elektrą? Juk realiai,tai antroji dalis bus naudojama vieno asmens?
L
liepa1 795
2013-04-04 15:01 liepa1
Turėjo sutuoktiniai butą, žmona mirė, butas buvo įgytas santuokos metu, po mirties vyras paveldėjo žmonos dalį (vaikai savo dalių atsisakė). Penki metai po mirties nepraėjo, dabar vyras nori butą parduoti. Tai jis dabar turi sumokėti 15% nuo įsigijimo ir pardavimo skirtumo? Ar yra kokios lengvatos?
vovere vovere 25997
2013-04-04 15:04 vovere
lengvatų nėra, mokėti reikia nuo skirtumo
Rainis Rainis 15057
2013-04-04 15:48 Rainis

liepa1 rašė:
Turėjo sutuoktiniai butą, žmona mirė, butas buvo įgytas santuokos metu, po mirties vyras paveldėjo žmonos dalį (vaikai savo dalių atsisakė). Penki metai po mirties nepraėjo, dabar vyras nori butą parduoti. Tai jis dabar turi sumokėti 15% nuo įsigijimo ir pardavimo skirtumo? Ar yra kokios lengvatos?

Lengvatų tam tikrų yra.
Pirma, jei turtą paveldėjo iki 2010.12.31 datos, tada galioja 3-jų metų terminas, ne penkerių.
Antra, jei jis buvo savo gyvenamąją vietą deklaravęs tame bute, ir faktiškai ten gyveno, atrodo, taip pat kažkokia lengvata yra, bet čia jau reikėtų teisininkų klausti - GPM komentaruose toks atvejis neaptartas, bet visur pabrėžiama, kad apmokestinama, jei nebuvo ten deklaravęs savo gyvenamosios vietos.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui