PVM sąskaitų-faktūrų siuntimas elektoniniu paštu

I
internetu 1
2008-01-25 10:16 internetu
Sveiki,

žinau, kad yra įmonių, kurios siunčia PVM sąskaitas-faktūras el. paštu.
Ar tai legalu? Kai tada su parašu? Ar turi būti koks nors elektroninis parašas?

Mes irgi norėtume siųsti elektroninės PVM sąskaitas-faktūras, bet reikia įsitikinti, kad nepažeisime įstatymo.

Ačiū
I
indrute 2
2008-02-12 21:33 indrute
:) seip jau yra apie tai parasyta
J
Juzo 1
2008-03-21 11:24 Juzo
Registracijos Nr. (18.2-31-2)-R-10268 2007-10-17
16. Šiuo metu daugelis įmonių pagal tarpusavio susitarimą (paprastai žodinį) siunčia viena kitai PVM sąskaitas faktūras elektroniniu paštu, nes parašai PVM sąskaitoje faktūroje nebūtini, po to jas prekių/paslaugų pirkėjai atsispausdina ir pagal jas atskaito PVM. Įmonės naudoja paprastą el. parašą, t.y. siunčiant parašo kas siunčia (įprastas siuntimas el. paštu), tuo tarpu saugus el. parašas ir kitos specialios autentifikavimo priemonės, kurios nurodytos (be el. parašo) VMI prie FM 2004-04-30. įsakyme VA-82 nenaudojamos. Pvz. tokiu principu siunčia Omnitel, t.y. užtenka duoti savo sutikimą raštu ir į kliento nurodytą el. pašto dėžutę ateina sąskaita (jokios specialios autentifikavimo programinės priemonės, kaip pvz. saugus el. parašas, nėra naudojamos).
1) Įmonės klausia, ar taip gautos PVM sąskaitos faktūros suteikia teisę į PVM atskaitą ir ar jas būtina atspausdinti?
2) Ar įmonių siunčiamos el. paštu PVM sąskaitos faktūros atitinka PVM įstatymo 79 str. 10 dalies reikalavimus ir ar galima pagal 78 str. 7 d. nuostatas jas saugoti tik elektroniniame formate, t.y. tiek išsiunčiant, tiek jas gaunant jų nespausdinti ant popieriaus?
Atsakymas
Jeigu prekių (paslaugų) pardavėjo išrašyta ir elektroniniu paštu pirkėjui išsiųsta PVM sąskaita faktūra atitinka PVM įstatymo 80 straipsnyje nurodytus rekvizitus, tai PVM mokėtojas, vykdantis PVM įstatymo 58 straipsnio 1 dalyje nurodytą veiklą, turi teisę pagal tokią PVM sąskaitą faktūrą įtraukti į PVM atskaitą jam (kaip pirkėjui) išrašytose įsigytų prekių bei paslaugų PVM sąskaitose faktūrose išskirtas PVM sumas. Elektroniniu paštu gautą (jeigu PVM sąskaita faktūra suformuota kompiuterinėse laikmenose, tai ir išsiųstą) PVM sąskaitą faktūrą privaloma atspausdinti ir saugoti popieriniame variante.
Kai PVM sąskaitomis faktūromis yra įforminamos ilgalaikės paslaugos (t. y. paslaugos, kurios teikiamos tam tikrą tęstinį laikotarpį, pvz., telekomunikacijų, nuomos ar kt. (kokios nustatytos PVM įstatymo 14 straipsnio 6 dalyje), tai (pagal PVM įstatymo 78 straipsnio 7 dalį) tokios išsiųstos PVM sąskaitos faktūros gali būti saugomos tik kompiuterinėse laikmenose (atspausdinti neprivaloma).
Elektroniniu paštu gauta PVM sąskaita faktūra negali būti laikoma elektroninėmis priemonėmis išrašyta ir gauta PVM sąskaita faktūra, nes neatitinka VMI prie FM viršininko 2004 m. balandžio 30 d. įsakymu Nr. VA-82 patvirtintų Elektroninėmis priemonėmis išrašomų ir/ar gaunamų pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų- faktūrų naudojimo taisyklių (Žin., 2004, Nr. 75-2618) nuostatų.
Pagal minėtų taisyklių nuostatas elektroninėmis priemonėmis gali būti išrašomos (gaunamos) PVM sąskaitos-faktūros naudojant elektroninį parašą, specializuotą elektroninių duomenų priėmimo perdavimo programinę įrangą (ang. EDI), Lietuvos Respublikoje registruoto komercinio banko įstaigos ar kitos įmonės, įstaigos ar organizacijos programinę įrangą, kurie atitinka taisyklėse nustatytus reikalavimus.
E
Expertas 2
2008-09-19 15:23 Expertas
Viskas Juzai butu grazu bet reikia buti atidesniam!
Registracijos Nr. (18.2-31-2)-R-10268 2007-10-17
tuo tarpu isakymas VA-73 isejo 2007 m. lapkričio 21 d.


VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS
PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKO

Į S A K Y M A S



DĖL Valstybinės mokesčių inspekcijos prie lietuvos respublikos finansų ministerijos viršininko 2004 m. BALANDŽIO 30 d. įsakymO Nr. VA-82 „Dėl ELEKTRONINĖMIS PRIEMONĖMIS IŠRAŠOMŲ IR/AR GAUNAMŲ PRIDĖTINĖS VERTĖS mokesčio SĄSKAITŲ-FAKTŪRŲ NAUDOJIMO taisyklių PATVIRTINIMO“ pakeitimo



2007 m. lapkričio 21 d. Nr. VA-73

Vilnius



P a k e i č i u Elektroninėmis priemonėmis išrašomų ir/ar gaunamų pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų-faktūrų naudojimo taisykles, patvirtintas Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2004 m. balandžio 30 d. įsakymu Nr. VA-82 (Žin., 2004, Nr. 75-2618, toliau – taisyklės):

1. išdėstau taisyklių 4, 5 ir 6 punktus taip:

„4. Taisyklėmis turi vadovautis apmokestinamieji asmenys, kiti asmenys, kurie pageidauja pagal PVM įstatymo nuostatas elektroninėmis priemonėmis išrašyti ir/ar gauti PVM sąskaitas faktūras (toliau – apmokestinamieji asmenys) ir Valstybinės mokesčių inspekcijos valstybės tarnautojai ir darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis bei gaunantys darbo užmokestį iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto, vykdantys mokesčių mokėtojų aptarnavimo ir kontrolės funkcijas.

5. Apmokestinamieji asmenys elektroninėmis priemonėmis PVM sąskaitas faktūras turi išrašyti ir/ar gauti naudodami:

5.1. saugų elektroninį parašą, kaip nustatyta Lietuvos Respublikos elektroninio parašo įstatyme (Žin., 2000, Nr. 61-1827);

5.2. specializuotą elektroninių duomenų priėmimo–perdavimo programinę įrangą (angl. EDI – electronic data interchange), kurios elektroninių duomenų priėmimo–perdavimo specifikacijos atitinka UN/EDIFACT standartus, kaip apibrėžta Europos Sąjungos Komisijos 1994 m. spalio 19 d. Rekomendacijose dėl pasikeitimo elektroniniais duomenimis teisinių aspektų 1994/820/EB, jei susitarime dėl apsikeitimo elektroniniais duomenimis numatyta taikyti procedūras, garantuojančias duomenų kilmės autentiškumą ir vientisumą;

5.3. Lietuvos Respublikoje registruoto komercinio banko įstaigos (toliau – Bankas) ar kitos įmonės, įstaigos ar organizacijos programinę įrangą, kurios elektroninių duomenų priėmimo–perdavimo specifikacijos atitinka UN/EDIFACT standartus, kaip apibrėžta Europos Sąjungos Komisijos 1994 m. spalio 19 d. Rekomendacijose dėl pasikeitimo elektroniniais duomenimis teisinių aspektų 1994/820/EB, jei susitarime dėl apsikeitimo elektroniniais duomenimis numatyta taikyti procedūras, garantuojančias duomenų kilmės autentiškumą ir vientisumą.

6. Apmokestinamieji asmenys elektroninėmis priemonėmis PVM sąskaitas faktūras gali teikti tik laikydamiesi šių taisyklių ir turėdami išankstinius pirkėjų sutikimus, kurie gali būti išreikšti konkliudentiniais veiksmais (pirkėjai priėmė prekes/paslaugas, apmokėjo už jas ir pan.) arba raštu įformintus pirkėjų ir pardavėjų sutikimus.“;

2. pripažįstu taisyklių 7 punktą netekusiu galios;

3. išdėstau taisyklių 9 punktą taip:

„9. Apmokestinamieji asmenys privalo užtikrinti, kad jų (ar jų vardu pirkėjų ar trečiosios šalies) elektroninėmis priemonėmis išrašytos ir/ar gautos PVM sąskaitos faktūros būtų saugomos PVM įstatymo ir kitų Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.“;

4. išdėstau taisyklių 11.1 punktą taip:

„11.1. Jeigu Lietuvos Respublikos apmokestinamieji asmenys elektroninėmis priemonėmis išrašytas ir/ar gautas PVM sąskaitas faktūras saugo ne Lietuvos Respublikos teritorijoje, tai jie privalo užtikrinti visišką prieigą prie PVM sąskaitose faktūrose esančių duomenų (t. y. sudaryti galimybę gauti tokius duomenis elektroninėmis priemonėmis, juos skaityti ir kitaip naudoti Lietuvos Respublikos mokesčių administravimo įstatymo nustatytais pagrindais), taip pat apie duomenų saugojimo vietą pranešti įregistravimo mokesčių mokėtoju vietos apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai;“.



Viršininkas Modestas Kaseliauskas

______________
A
Agnuzze 3
2009-03-16 15:36 Agnuzze
perskaiciau tuos visus istatymus paminetus, taciau vis tiek neaisku, tai ar gali imone siusti saskaitas TIK el pastu, (is paprasto imones el adreso), ar butina per tas imones- e-pay, e-faktura ir pan.
Nes mes norime atsisakyti ar bent sumazinti pasto islaidu, taigi turiu paliepima igyvendinti sita dalyka.
Todel, prasau, parasykite, ar tai imanoma, tiesiog surinkti kleintu parasus, kad jie sutinka, ir siusti saskaitas tik el pastu.
A
Agnuzze 3
2009-03-16 16:05 Agnuzze
please, labai reikai direktoriui atsakyma duoti..
gal kas nors taip darote savo imoneje?
L
Liuda5 14
2009-03-16 16:21 Liuda5
Jus pati pagalvokite kuom skirsis PVM sąskaita - faktūra atspausidnta jūsų printeriu ir išsiusta klientui paštu, nuo tos, kurią klientas atspausdins savo printeriu iš Jūsų atsiusto failo?

Aš manau, kad jokio skirtumo nebus (jo lab , kad parašai neprivalomi).

Tiesiog svarbu, kad jis sąskaita tikrai atspausdintu ir kad jums patvirtintu, kad sąskaita gavo.

Ir dar, be parašo gali buti tik PVM sąskaita faktūra, o jiegu tai bus tiesiog sąskaita faktūra, tai parašas jai privalomas.
V
visazinis 1
2009-03-19 09:50 visazinis
Parašas susieja tam tikrą dokumento redakciją su ją pasirašiusius asmeniu. Norint siųsti elektroninę sąskaitą faktūrą, reikia užtikrinti jos vientisumą, otai įmanoma padaryti pasirašant saugiu skaitmeniniu parašu.
Tos dokumentas atitinka Lietuvos teisės aktų ir ES direktyvų reikalavimus.
Sprendimas nėra pigus kadangi reikia specialios programinės įrangos ir skaitmeninių sertifikatų, bet tai vis tiek žymiai efektyvesnis ir pigesnis sprendimas nei popierinės faktūros+transportavimo išlaidos.

jeigu, ką nors domina popierizmo mažinimas įmonės veikloje, drąsiai kreipkitės, - tai mano duona :)
A
anonimas 167
2009-04-16 09:43 anonimas 2011-09-11 06-14
Iš tikrųjų nėra jokių problemų pasirašyti PDF failą saugiu elektroniniu parašu, kurį galima pasidaryti nemokamai (priešingai tam ką sako ponas visažinis). Tai ką išduoda už pinigus registrų centras ar kokia ten kita įmonė, tai yra kvalifikuotas elektroninis parašas ("aukštesnis" lygis už saugų elektroninį parašą). Parašą gali susigeneruoti bet kas, taip pat yra ir nemokamų priemonių pasirašyti PDF failus. Mano kuklia nuomone pakaktų susitarti su pirkėjais dėl parašų galiojimo ir tiek. Tačiau visa esmė tame, kas įrodys, kad kita pusė gavo faktūrą? Todėl, mano nuomone, nepriklausomas tarpininkas galėtų būti tuo kas patvirtina, kad pirkėjas faktūrą tikrai gavo. Arba galima pasidaryti patiems tokią sistemą ir priversti pirkėjus reguliariai tikrinti ar jiems yra išrašyta naujų faktūrų. Tik tokiu atveju turbūt negalima griežtai sakyti, kad pardavėjas negalėtų manipuliuoti tokia sistema.
Beje, elektroniniu parašu pasirašytos faktūros turi būti saugomos elektroniniame pavidale, jų nereikia spausdinti, bet jei norite, galima.
D
DaivaP 5457
2009-12-15 13:00 DaivaP
Noriu pasitikslinti. Jei klientai gauna elektronines PVM sąskaitas faktūras, ar būtina jas turėti popierines (išrašytas).
C
Colop 13606
2009-12-15 13:07 Colop 2011-09-11 06-32
Mūsų klientai jei gauna iš mūsų s.f. elektroniniu būdu, yra paprašomi ją atsispausdinti ir nepamesti.
manau reikėtų atsispausdinti... o kaip kitaip ???
nebent visos iš eilės s.f. pas juos yra elektroniniu pavidalu...
o kai pusę tokių pusę tokių tai minčiai nepritariu. balaganas gaunasi.


DaivaP rašė: Noriu pasitikslinti. Jei klientai gauna elektronines PVM sąskaitas faktūras, ar būtina jas turėti popierines (išrašytas).
D
DaivaP 5457
2009-12-15 13:15 DaivaP
Visos sąskaitos tik elektroninės. Tik po apmokėjimo. Iš www.tera.lt
C
Colop 13606
2009-12-15 13:47 Colop 2011-09-11 06-32
bet jie juk gauna s.f. ne tik iš Jūsų .... gauna juk ir iš kitų....
ir gauna popierinių s.f. ....
Pabūsiu senamadiškas... bet s.f. siūlyčiau savo klientams atsispausdinti :) paskui su tom elektroninėmis... bus : Sugedo kompas.... dingo sąskaitos.... ištrynė vaikas failą.... aij :)

bet Jei Jūs išrašinėjate tik el. būdu tai galima ir nespausdinti s.f. popieriinių. svarbu viskas vienoje vietoje ir lengvai randama :)


DaivaP rašė: Visos sąskaitos tik elektroninės. Tik po apmokėjimo. Iš www.tera.lt
D
DaivaP 5457
2009-12-15 13:52 DaivaP
Na kaip elgiasi klientai, čia jų reikalas. Nori spausdina, nori ne.
Ačiū, Colop, už mintis.
C
Colop 13606
2009-12-15 13:54 Colop 2011-09-11 06-32
o paskui skambina ir sako : išrašykite sąskaitą...
Sakau - emailą atsiverskite... prieš 2 mėnesiu siunčiau. pamiršote atsispausdinti :)
tada paskambina - ačiū radome :)
pasidalinau mintimis kai pman atrodo :) nes labai nemėgstu rankioti pasimetusių s.f. :)


DaivaP rašė: Na kaip elgiasi klientai, čia jų reikalas. Nori spausdina, nori ne.
Ačiū, Colop, už mintis.
D
DaivaP 5457
2009-12-15 14:49 DaivaP 2011-09-11 06-32

Colop rašė: o paskui skambina ir sako : išrašykite sąskaitą...

Man neskambina :)
C
Colop 13606
2009-12-16 08:06 Colop 2011-09-11 06-32
Jums pasisekė :)
Pas mane labiau "lievi" klientai :)))) Pametinėja amžinai viską :) bet kadangi laikausi viską kompe - tai man persiųsti jiems dar kartą nesunku ;)))


DaivaP rašė:
Man neskambina :)
Petronele Petronele 18325
2009-12-22 10:38 Petronele 2011-09-11 06-33
Gaunu sąskaitas iš vienos firmelės el.paštu. Jie suklydo, išrašė ne tuo numeriu. Atsiuntė kitą sąskaitą.
Ir dabar nori, kad senąją aš atspausdinčiau ir išsiųsčiau jiems paštu.
Rolf Rolf 17196
2009-12-22 10:41 Rolf 2011-09-11 06-33

Petronele rašė:
Ir dabar nori, kad senąją aš atspausdinčiau ir išsiųsčiau jiems paštu.

Popierių taupo smile
C
Colop 13606
2009-12-22 10:42 Colop 2011-09-11 06-33
Tai kad tikrai KŪ KŪ :)
jie šito dalyko prašo, nes patys nežino ką Jums išrašinėjo ??? :)
juk jie egz 1 turėtų turėti :)
na bet šiaip , tai persiųskite jiems tą blogąją sąskaitą , savo variantą. Bet tai keista , kad nori , jog dar atspausdintumėte :) Jie ką.. spausdintuvo neturi ??? :) aš vien name jų turiu beveik 3 :)


Petronele rašė: Gaunu sąskaitas iš vienos firmelės el.paštu. Jie suklydo, išrašė ne tuo numeriu. Atsiuntė kitą sąskaitą.
Ir dabar nori, kad senąją aš atspausdinčiau ir išsiųsčiau jiems paštu.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui