Viešosios įstaigos pelno paėmimas

J
Juliukas 37
2010-06-07 12:13 Juliukas
Sveiki,

Mane domina ar galima pasiimti pelną iš VŠ. Klausiu, nes patikrino mus VMI ir nustatė, kad faktiškai mes nevykdome VŠ nuostatų, todėl netekome teisės į 25 tūks. pelno neapmokęstinimą ir mums priskaičiavo susimokėti pelną, tada aš sau ir mąstau: Jei jau pelno mokestį sumokėjau tai gal ir pelną galiu išsimokėti? kaip manote? O kitas klausimas, jei galiu, tai bus apmkęstinama tik GPM ar dar kuo nors? labai ačiū
A
angelka 2790
2010-06-07 13:02 angelka
Pagal viešųjų įstaigų įstatymą, VšĮ gautas pelnas gali būti naudojamas tik viešosios įstaigos įstatuose nustatytiems viešosios įstaigos veiklos tikslams siekti.
VšĮ pelnas negali būti skiriamas dalininkams, viešosios įstaigos organų nariams, darbuotojų premijoms.
Išeitis - pasikelti atlyginimus, jei jau to pelno turite per akis.

Tačiau mane sudomino kitas šioje žinutėje paminėtas faktelis: "patikrino mus VMI ir nustatė, kad faktiškai mes nevykdome VŠ nuostatų, todėl netekome teisės į 25 tūks. pelno neapmokęstinimą ir mums priskaičiavo susimokėti pelną".

Gal galėtumėte detaliau pakomentuoti, kokiu įstatymu ar poįstatyminiu aktu čia taip galima pripaišyti?
artas71 artas71 12028
2010-06-07 13:26 artas71
Čia būna labai paprasta:
- organizuoja seminarą, surenka pajamų - 10000, seminaro organizavimo išlaidos- 1500.
Viskas. toliau jokių išlaidų, skirtų visuomeninei veiklai nedaro. Teoriškai - 8500 apmokestinamas pelnas.
A
angelka 2790
2010-06-07 13:41 angelka 2011-09-11 06-49

artas71 rašė: Čia būna labai paprasta:
- organizuoja seminarą, surenka pajamų - 10000, seminaro organizavimo išlaidos- 1500.
Viskas. toliau jokių išlaidų, skirtų visuomeninei veiklai nedaro. Teoriškai - 8500 apmokestinamas pelnas.

Aš tą viską suprantu. Viešųjų įstaigų pelnas yra apmokestinamas. Tačiau kalba eina apie 25000 Lt lengvatos panaikinimą. Nelabai suprantu, kaip gali tikrintojas nustatyti, kad VšĮ nevykdo savo įstatų, kitaip tariant, nustato, kad Všį tikslas yra pelno siekimas ir "atima" pelno mokesčio lengvatą. Pelno mokesčio PMĮ 5 str. 4 d. vistik numato, kad pelno nesiekiančios įmonės (o tokios ir yra VšĮ) turi tokią lengvatą.

Taigi man ir įdomu, kaip patikrinimo akte tie dalykai yra aprašomi.
J
Juliukas 37
2010-06-07 13:42 Juliukas
tipo pajamos uždirbtos tik iš ūkinės komercinės veiklos, jurios niekas nedraudžia pagal įstatus vykdyti, bet nieko nebuvo daroma švietėjiška veiklai visuomenei. nors kaip tą padaryti mna taip ir liko neaišku,nes įstatuose tas pats aprašymas ir ūkinei komercinei veiklai. Todėl ne visai sutikau aš su mokesčiais, bet tipo prikibo, kad jokių įrodymų dėl visuomenei naudingos veiklos neturite, nors ką reikia turėti nesupratau, nes jau šių dalykų nekomentuoja, net ir užklausimą parašiu į vmi, visi man atsakė, kad mes patenkam po 25 tūks, neapmokestinamo, bet specialistė mano kitaip, nes neatitinkam faktiškai VŠ kriterijų.
J
Juliukas 37
2010-06-07 13:44 Juliukas
o kadangi apmokęstino kaip UAB nuo pirmo lito tai man ir kilo mintis tai gal dabar aš jau niekam nenusižengiant galiu ir išsimokėti pelną, nes jau vis tiek nieko man nebebus. Ar bus?
A
angelka 2790
2010-06-07 13:49 angelka 2011-09-11 06-49

Juliukas rašė: tipo pajamos uždirbtos tik iš ūkinės komercinės veiklos, jurios niekas nedraudžia pagal įstatus vykdyti, bet nieko nebuvo daroma švietėjiška veiklai visuomenei. nors kaip tą padaryti mna taip ir liko neaišku,nes įstatuose tas pats aprašymas ir ūkinei komercinei veiklai. Todėl ne visai sutikau aš su mokesčiais, bet tipo prikibo, kad jokių įrodymų dėl visuomenei naudingos veiklos neturite, nors ką reikia turėti nesupratau, nes jau šių dalykų nekomentuoja, net ir užklausimą parašiu į vmi, visi man atsakė, kad mes patenkam po 25 tūks, neapmokestinamo, bet specialistė mano kitaip, nes neatitinkam faktiškai VŠ kriterijų.

O akte koks įstatymas ir straipsnis parašytas, kuo remiantis naikina tą lengvatą?
J
Juliukas 37
2010-06-07 13:58 Juliukas
dabar neturiu pranešimo, bet ten prlno mokesčio įstatyme ima, kad po lengvata patenka, kas faktiškai vykdo įstatuose prašytą veiklą. Aš ir su įstatis buvau aiškinti, o tikrintoja vis tą patį kartojo, kad jūs man nieko nepateikėte, kad vykdytumėte viesuomenei naudingą veiklą, o vykdėte tik komercinę veiklą. ir nieko ten daugiau rimto nerašo. Žodžiu FAKTIŠKAI reikia vykdyti, o kaip tą padaryti niekas nežino. Jei jūs turite kokių minčių kaip tą padaryti, būtų labai ačiū.
J
Juliukas 37
2010-06-07 14:10 Juliukas
radau raštą. Pacituosiu:Pelno mokesčio įstatymo 2 str 5 d. komentare išdėstyta, kad pelno nesiekiantys vienetai yra vuenetai, kurie atitinka tokius 2 kriterijus: 1)jų veiklos tikslas nėra pelno siekimas. Vienetų veikla faktiškai turi atitikti šių organizacijų veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose ir įstatuose numatytiems tikslams ir atitinkamų veiklos sričių vykdymo reikalavimams. 2)jų pelnas pagal veiklą reglamentuojančius teisės aktus nėra skirstomas steigėjams ir (arba) veiklos dalyviams. Jeigu pelnas yra skirstomas, neatsižvelgiant į tai, klkia forma tai atliekama, toks vienetas nelaikomas pelno nesiekiančiu vienetu ir privalo apskaičiuoti, deklaruoti ir mokėti pelno mokestį PMĮ nustatyta tvarka.
A
angelka 2790
2010-06-07 14:15 angelka
Ot, kad nėra tame pelno mokesčio įstatyme to parašyta. Žiūrim, kas yra:
1) PMĮ 5 str. 4 d. :"Pelno nesiekiančių vienetų, kurių mokestinio laikotarpio pajamos iš ūkinės komercinės veiklos neviršija 1 milijono litų, apmokestinamojo pelno dalis, atitinkanti 25 tūkstančių litų sumą, apmokestinama taikant 0 procentų mokesčio tarifą, o likusi apmokestinamojo pelno dalis – taikant 20 procentų mokesčio tarifą. Pelno nesiekiančių vienetų ūkinės komercinės veiklos pajamoms nepriskiriamos iš veiklos, vykdomos tenkinant viešuosius interesus, gautos pajamos, kurios skiriamos tokiai veiklai finansuoti".9čia 2009 m. galiojo)
2) PMĮ 2 str. 5 d.: " Pelno nesiekiantis vienetas – vienetas, kurio veiklos tikslas nėra pelno siekimas ir kuris pagal jo veiklą reglamentuojančius teisės aktus gauto pelno neturi teisės skirstyti savo steigėjams ir (arba) dalyviams."
3) VšĮ 2 str. 1 d. ". Viešoji įstaiga − tai pagal šį ir kitus įstatymus įsteigtas pelno nesiekiantis ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas − tenkinti viešuosius interesus vykdant švietimo, mokymo ir mokslinę, kultūrinę, sveikatos priežiūros, aplinkos apsaugos, sporto plėtojimo, socialinės ar teisinės pagalbos teikimo, taip pat kitokią visuomenei naudingą veiklą."

Na niekur nematau, kad kuris nors įstatymas įpareigotų pateikti įrodymus, ar mano tikslas yra pelno siekimas. Ir per kiek laiko aš jį turiu įgyvendinti. Jau vien ta sąlyga, kad jūs savo pelno negalite skirstyti dalininkas yra rimtas įrodymas, kad jūs esate ne pelno siekianti įstaiga.

Rekomenduočiau nesusigundyti išsimokėti savo pelno dividentų ar premijų pavidalu. Ir aišku, ginčyti šią VMI išvadą.

Beje, o ar jųsų pajamos iš veiklos neviršija 1 mln. lt.?
A
angelka 2790
2010-06-07 14:19 angelka 2011-09-11 06-49

Juliukas rašė: radau raštą. Pacituosiu:Pelno mokesčio įstatymo 2 str 5 d. komentare išdėstyta, kad pelno nesiekiantys vienetai yra vuenetai, kurie atitinka tokius 2 kriterijus: 1)jų veiklos tikslas nėra pelno siekimas. Vienetų veikla faktiškai turi atitikti šių organizacijų veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose ir įstatuose numatytiems tikslams ir atitinkamų veiklos sričių vykdymo reikalavimams. 2)jų pelnas pagal veiklą reglamentuojančius teisės aktus nėra skirstomas steigėjams ir (arba) veiklos dalyviams. Jeigu pelnas yra skirstomas, neatsižvelgiant į tai, klkia forma tai atliekama, toks vienetas nelaikomas pelno nesiekiančiu vienetu ir privalo apskaičiuoti, deklaruoti ir mokėti pelno mokestį PMĮ nustatyta tvarka.


Nu ir ką, kaip mokesčių inspekcija gali nustatyti, kad jūsų tikslas nėra pelno siekimas, juk jūs tai turite įsirašę į įstatus, vadinasi pelno nesiekiate, o jei jau jis yra, tai tikriausiai turėsite kur ir išleisti, visuomenės poreikiams tenkinti pavyzdžiui po metų ar dviejų.
Komentaras jis ir lieka komentaru...
J
Juliukas 37
2010-06-07 14:29 Juliukas
Ir aš taip ginčijau tikrinimo metu, bet ji nesutinka ir laiko, kad faktiškai nieko neturime, aš jai rašiau, kad įstatymas manęs neįpareigoja ir nenurodo kada aš turėsiu faktiškai vykdyti visuomenei veiklą, bet ji liko prie savo ir parašė tokias išvadas.
J
Juliukas 37
2010-06-07 14:32 Juliukas
neviršija 1 mln apyvarta
A
angelka 2790
2010-06-07 14:47 angelka
Tai jums lieka vienintelis kelias - ginčyti tuos visus reikaliukus.
O kokia jūsų Všį visuomenei naudinga veikla nurodyta įstatuose ir iš kokios veiklos turite komercines įplaukas?
J
Juliukas 37
2010-06-07 14:51 Juliukas
vaizdinio meno mokymai
A
angelka 2790
2010-06-07 14:59 angelka
Na tai suorganizuokite kokį renginuką, ar nemokamus mokymus, seminarą ta tema. Turėsit įrodymus.
J
Juliukas 37
2010-06-07 15:35 Juliukas
ar turėtume mes apsirašyti kaip nors kad tas visuomenės mokymas ir yra dėl ko buvo atidaryta ši įstaiga. Ar turėtume ptavesti nemokamai kursus, pvz. mokiniams ar vaikams iš vaikų namų, tai įforminti ir jau to pakaktų. nes tyrimo metu kėliau tokį klausimą, kad dėstem nemokamai keletui žmonių ir dar iš vaikų namų buvo, o ji sako, kad tai parama tai tada visai susimėčiau kaip mums to tikslo pasiekti?
A
angelka 2790
2010-06-07 15:53 angelka
Na, jūsų veiklos tikslai ir rūšys turėjo būti aprašyti VšĮ įstatuose, kitaip jūs nebūtumėte įregistravę tokios įstaigos.

O apie faktišką jūsų veiklą, tai ko gero sprendžiama iš to, ką jūs veikiate. Mano supratimu, užtektų tiesiog suorganizuoti kokį renginuką. Eiliškumas gal būtų toks (nors čia grynai mano nuomonė): 1) dalininkai nusprendžia, kad bus tokiu ir tokiu laiku organizuojamas toks ir toks renginys, priemonė; 2) skelbia apie tai viešai (spaudoje, internete, per kitas informacijos priemones); 3) registruoja dalyvius; 4) renginys įvykst a. Visą tą reikalą liudija apmokėjimai už prekes ir paslaugas, skirtas renginiui organizuoti, dalyvių sąrašai. Galų gale net renginys gali būti iš dalies apmokamas, to niekas nedraudžia. ir pan ir pan.
A
angelka 2790
2010-06-07 19:01 angelka 2011-09-11 06-49
Kaip visdėlto yra keistai interpretuojami įstatymai.
PMĮ 2 str. 5 d.: " Pelno nesiekiantis vienetas – vienetas, kurio veiklos tikslas nėra pelno siekimas"
PMĮ komentare prie veiklos tikslo dar pridedamas sakinys "...veikla faktiškai turi atitikti šių organizacijų veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose ir įstatuose numatytiems tikslams ir atitinkamų veiklos sričių vykdymo reikalavimams". Ir tai visiškai pakeičia PM įstatymo nuostatą dėl pelno nesiekiančio vieneto apibrėžimo.
Taip kuriamos dviprasmybės.
Antras dalykas, ar tikrintojas savo patikrinimo akte remiasi Pelno mokesčio komentaru smile smile
J
Juliukas 37
2010-06-07 22:23 Juliukas
Jo remiasi būtent komentaru, kad faktiškai turi atitikti. Todėl man dabar labai aktualu pasiimti tą pelną, nes pelno mokestį aš jau vis tiek sumokėjau. Ar galiu aš jį pasiimti?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui