Mokesčiai Norvegijoje?

D
dom10 3
2014-05-29 15:11 dom10
Sveiki,

gal kas žinote, pas ką galima būtų pasikonsultuoti įmonės steigimo (NUF), žmonių komandiravimo į Norvegiją klausimais ir pan.?
sonata600 sonata600 1534
2014-05-29 15:45 sonata600 2014-05-29 15-47
Dėl NUF steigimo gali pakonsultuoti tik norvegai, dar galima pasiskaityti www.lietuvis.no

http://www.lietuvis.no/index.php?option=com_kunena&func=showcat&catid=26&Itemid=187

Ten nemažai informacijos apie įmonių steigimus Norvegijoje, mokesčius, daug naudingų nuorodų. Tačiau patiems steigti, jei dar nemokat jų kalbos, bus vargo vakarienė. Geriau kažką samdyti, kad padėtų atidaryti.
D
dom10 3
2014-05-30 17:11 dom10
Dėkui už atsakymą.

Reikalinga labiau bendro tipo informacija, kaip komandiruoti darbuotojus, kokie mokesčiai tokiais atvejais ir pan.
Svetys Svetys 12
2 2014-12-14 15:34 Svetys

Gerbiamieji forumo dalyviai - Lietuvos-Norvegijos verslininkai,

Jeigu ruošiatės daryti verslą Norvegijoje, visai nebūtina jį į ten "persikelti".
Viską galima tvarkyti būnant Lietuvoje (“nuotoliniu būdu”), nes, veikiausiai, Jūsų verslo Norvegijoje esmė - pelno, kuris yra gaunamas dėl keliskart didesnio apmokėjimo už darbą, "eksportas" į Lietuvą, o pagrindinis pelno uždirbimo įrankis - darbo jėga (ne produkcija, technologijos ar intelektinė nuosavybė:).
Jums yra svarbiausia, kad tas pelno eksportas būtų legalus, o tuo pačiu - ilgalaikis. Ir natūralu, kad Jūs susiduriate su daugybe klausimų, nes jūsų verslas peržengia Lietuvos jurisdikcijos ribas, o jūs, tuo pačiu, degate noru, kad jis tų ribų neperžengtų (sąnaudų mažinimo prasme). Bet, deja, visiškai to padaryti neįmanoma - teks bent kažkokią dalį Norvegijoje "atverti". O tai galima padaryti labai "kompaktiškai" ir optimaliai. Tereikia tinkamai pritaikyti "know-how".
Jeigu jūs deleguosite visų klausimų sprendimą Norvegijos konsultantams (buhalteriams, teisininkams), greičiausiai ir gausite labiau norvegišką, bet ne lietuvišką verslo modelį. Ir už didelę kainą (nebūtinai dėl to, kad brangiai mokėsite už konsultantų paslaugas, bet dėl to, kad jų pasiūlytas modelis remsis norvegišku supratimu, kur paskaičiuotas pelnas jūsų nelabai ir nesužavės). Gal jie net nežino visų galimybių, kuriomis galima pasinaudoti darant tokį "nuotolinį" verslą iš Lietuvos, ir jiems net neįdomu, kas jūsų verslo schemoje "vyksta iki Norvegijos sienos".

Mokesčiai.
Tai - pagrindinė jūsų verslo Norvegijoje sąnaudų dalis ir, kaip matau, pagrindinis diskusijų objektas. Ir, bene, dažniausiai vyraujanti teorija - jei 183 dienos per metus neviršytos, tai visi mokesčiai gali būti mokami Lietuvoje. Jeigu tai būtų taip paprasta... Net jei kreipsitės į patį brangiausią norvegišką konsultantą, jis jums atsakys, kad egzistuoja n kriterijų ir aplinkybių, apsprendžiančių, kur jūsų atveju reikia susimokėti mokesčius (pajamų, socialinio draudimo įmokas, pelno, PVM). Todėl, kai jis išdėstys jums tas aplinkybes, jums tereikės "susidėlioti" optimaliausią verslo schemą ir pradėti atsiiminėti savo norvegišką pelną, optimizuotą lietuviško racionalumo sprendimais. Aišku, jis jums pats tos optimalios schemos nesudėlios dėl aukščiau aprašytos priežasties. Gal pamėginkim geriau kartu ją ramiai sudėlioti ;) (parašykite į mano asmeninę pašto dėžutę - pasidalinsime auksinėmis mintimis).

Norvegiškas minimumas.
Antrasis pagal aktualumą klausimas. Jeigu būti iki galo sąžiningu - Norvegijos institucijos puikiai supranta, kad komandiruojamam iš kitų šalių mokėti norvegišką minimumą ir dar apgyvendinti, ir dar bilietus/kurą nupirkti, ir dar pavalgymui kažkiek sumokėti... yra rusiškas biznis (kitaip sakant - bačka). Bet pigi darbo jėga yra labai geras variklis jų ekonomikai (infliacija ne tiek kyla, pagaliau ta darbo jėga kažkiek pati vartoja Norvegijoje, o gal netgi tos darbo jėgos darbo našumas geresnis ir t.t.), todėl, sakyčiau, kokia 90 proc. atvežtų į Norvegiją darbo bičių jokio reikalaujamo minimumo negauna (nebent, gauna tik kartu sudėjus visas komandiruotės išlaidas, tačiau niekas Norvegijoje jų nelaiko apmokėjimu už darbą, nes nuo jų neskačiuojami mokesčiai), ir, to minimumo negaudami, sėkmingai darbuojasi jau keletą metų. Tad pažiūrėkim į situaciją kūrybiškai. Atsispirkim nuo to, kiek klientas linkęs mums mokėti, ir kokį darbo užmokestį galime mokėti darbuotojams, ir atraskim aukso vidurį.

Patikrinimai darbo vietoje.
Pats nemaloniausias momentas visoj šitoj schemoj... Bet protingai veikiant, galima gi visus išbandymus įveikti. Blogiausia tai - kad daryti patikrinimų niekam ir nereikės - nuo 2015 metų visi privalėsime pateikti išsamią informaciją apie savo darbuotojų, dirbančių Norvegijoje, darbo užmokestį/valandinį atlygį, darbo laiką, specialybę, išskaičiuotus mokesčius, darbo pradžią ir pabaigą ir t.t. ir tik elektroniniu būdu ir griežtai kiekvieną mėnesį (popierinės deklaracijos nuo 2015 m. nebus priimamos). Taigi, privalėsim atskleisti visas kortas patys, nenueidami nuo savo kompo. Tikiu, kad ir tai galima padaryti protingai. Juk lietuviai turi pokerio pasaulio čempioną, o norvegai - tik šachmatų...:)

Svetys.

P.S.
Parašykite į mano asmeninę pašto dėžutę, galėsim pasamprotauti apie gariausią sprendimą jūsų verslui Norvegijoje.
D
DeivisT1 9
2015-02-02 20:50 DeivisT1
Tai ar teisingai supratau, kad be NUF Norvegijoje neįmanoma vykdyti statybinių darbų?
Svetys Svetys 12
2015-02-04 13:16 Svetys
Veikti nelegaliai yra įmanoma, bet - nerekomenduojama. smile

D
DeivisT1 9
2015-02-24 22:44 DeivisT1

Svetys rašė:
Veikti nelegaliai yra įmanoma, bet - nerekomenduojama. smile



Aš ne apie tai. smile Ar negalima su lietuviška MB legaliai dirbti? Draugas Švedijoje su lietuvišku UAB'u sėkmingai dirba. Todėl ir klausiu ar Norvegijoje taip įmanoma, ar būtina steigti NUF ?
Svetys Svetys 12
2015-02-25 09:52 Svetys

DeivisT1 rašė:

Svetys rašė:
Veikti nelegaliai yra įmanoma, bet - nerekomenduojama. smile



Aš ne apie tai. smile Ar negalima su lietuviška MB legaliai dirbti? Draugas Švedijoje su lietuvišku UAB'u sėkmingai dirba. Todėl ir klausiu ar Norvegijoje taip įmanoma, ar būtina steigti NUF ?


Reikia bent užregistruoti NUF be norvegiško adreso. Tada MB pelnas nebus apmokestinamas Norvegijoje (atitinkamai, nereikės norvegiškos buhalterijos ir pan.) Reikės tik užsiregistruoti Norvegijos PVM registre per norvegišką atstovą (tam tikrais atvejais ir to nereikia). Tačiau, esant tam tikroms aplinkybėms, MB gali patapti rezidentu mokesčių tikslais Norvegijoje.
P
PoniaE 1
2016-02-08 20:27 PoniaE
Sveiki,
Turime problemą, įmonė atlieka veiklą Norvegijoje, NUF neregistruotas, mokesčius mokėjome LT, kol nesusidurėme su A1 formos problema, dabar kaip ir pradėjome mokėti SD Norvegijoje, sumokėjome įmokas už 2014 metus. Gal kas jau su tuo susidūrėte? Nuo ko pradėti norint susigrąžinti SD įmokas iš LT? Čia siuntinėja mus nuo vienos darbuotojos prie kitos ir niekas normaliai nepaaiškina, liepia gauti kažkokias pažymas iš NRG, o ten vėl niekas normaliai nepaaiškina kur jų prašyti, kokias formas pildyti, kad gauti tą pažyma. Ir išvis, ar ne Sodra pati turėtų kreiptis į NRG atitinkamą instituciją dėl tų pažymu? Ir kaip buhalterinėj fiksuoti įmokas sumokėtas už tuos 2014 metus ir kaip reikės fiksuoti susigrąžintą VSD? smile
Svetys Svetys 12
2016-02-08 20:38 Svetys
Sveiki.

Parašykite, prašau, man į asmeninę pašto dėžutę.

Prašau nurodyti savo kontaktus (tel., el.paštas), kuriais būtų galima su Jumis susisiekti.

Ačiū.
artas71 artas71 12028
2016-02-08 20:48 artas71

Svetys rašė:
Gerbiamieji forumo dalyviai - Lietuvos-Norvegijos verslininkai,
Mokesčiai.
Tai - pagrindinė jūsų verslo Norvegijoje sąnaudų dalis ir, kaip matau, pagrindinis diskusijų objektas. Ir, bene, dažniausiai vyraujanti teorija - jei 183 dienos per metus neviršytos, tai visi mokesčiai gali būti mokami Lietuvoje. Jeigu tai būtų taip paprasta... Net jei kreipsitės į patį brangiausią norvegišką konsultantą, jis jums atsakys, kad egzistuoja n kriterijų ir aplinkybių, apsprendžiančių, kur jūsų atveju reikia susimokėti mokesčius (pajamų, socialinio draudimo įmokas, pelno, PVM).
Norvegiškas minimumas.
Patikrinimai darbo vietoje.
Svetys.



Sena žinutė, bet tik dabar pamačiau.
Daug klausimų atsako dvigubo apmokestinimo išvengimo Lietuvos -Norvegijos sutartis
www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/TAR.C0C92DB8519E
kaip suprantame, ši sutartis turi lygiai tokį patį tekstą žodis žodin norvegų kalba.
Yra aiškiai apibrėžta, kas yra nuolatinė buveinė.
Lietuvių išrašytos PVM sąskaitos faktūros norvegų įmonėms senai teikiamos vietinei VMI, todėl visokie uabėliai, veikiantys kelis metus pusiau legaliai Norvegijoje yra išgaudomi.

D
DanylaNor 1
2016-03-17 20:17 DanylaNor
Sveiki,

Gal kas galite padeti ) niekada nesu susidures. Noriu i Norvegija ivesti medienos gaminiu, tokiu kaip tvoras, vartus, duris, gavejas norvegijos imone AS, kokius dokumentus ant sienos turiu pateikti ir kaip muito apmokejimas vyksta, turiu sumoketi ant sienos ar gauna faktura norvegikos imones vardu ar ?

Aciu smile
vovere vovere 25998
2016-03-17 20:35 vovere
tai gal jūs į muitinę pasiskambinkit smile
KJurate KJurate 6551
2016-03-17 20:42 KJurate
Muitą moka pirkėjas.
2016-12-10 14:01 dangusmelinas
Sveiki, gal zinote ar galima NUF filiala norvegijoje registruoti internetu su el.parasu
2016-12-10 14:10 dangusmelinas
Sveiki labai prasau info, direktorius liepe iregestruoti NUF. A1 uzpildziau, 183 dienu nevirsysime. Jis aiskina, kad reikia uzpildyti BR-1080, net neisivaizduoju kur ta forma pildyti.

dekoju uz bet kokia info
V
virbuh 8105
2016-12-10 14:30 virbuh

dangusmelinas rašė:
Sveiki labai prasau info, direktorius liepe iregestruoti NUF. A1 uzpildziau, 183 dienu nevirsysime. Jis aiskina, kad reikia uzpildyti BR-1080, net neisivaizduoju kur ta forma pildyti.

dekoju uz bet kokia info

http://www.norvegija.org/verslas/imons-rys-ir-steigimas
Kreipkitės pas konsultantus.
F
FpiBaltic 1
2017-03-31 14:44 FpiBaltic
Laba diena,
Siunčiame darbuotojus dirbti į Norvegiją. Dirbs viešbūtyje, atliks baldų surinkimo darbus. Darbų trukmė iki 90 dienų. Susidūriau su tokia situacija, yra dvi opcijos, kaip siųsti surinkėjus. Mūsų įmonė turi NUF. yra galimybė darbinti ir AS. kaip yra su mokesčiais. Kaip supratau skaitydama, kad NUF, tai filialas užsienyje. Jei komandiruojame ten, tai darbdavys turi mokėti savo darbuotojms Norvegišką valandinį (siejans su darbo kodekso punktu, nustatyti minimalus valandinis darbuotojams dirbantiems statybose) + komandiruotpinigiai. ir mokesčiai mokami lietuvoje, nes neviršijam 6mėn per metus.

Jei As'e darbinam užsienio (šiuo atveju Lietuvius) darbuotojus, jiem yra mokamos tik norvegiškos algos ir tiek, mokesčiai sumokami Norvegijoje.

Gal kas gali pakomentuoti, kaip yra geriau daryti šipje situacijoje? smile
S
Snaiga 721
2019-08-14 15:23 Snaiga
Sveiki,

kaip matau, tema apmirusi, bet galbūt dėl to,akd visi jau viską žio, tik ne aš :)
Siunčiami darbuotojai į dviems savaitėms į Norvegiją. Nuo ko pradėti? Kuo pasirūpinti?
Ar reikia prisiduoti kokiai nors Noervegijos institucijai ir pan?
sonata600 sonata600 1534
2019-08-15 09:51 sonata600
Pirmiausia, nuo konkrečių klausimų ir informacijos ką jie ten veiks, jei žinoma tie darbuotojai nesiunčiami pasigėrėti Norvegijos gamta.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui