Tax.lt narys Albas

A
Tax.lt narys nuo
2006-01-31
Albas
forume parašė 13 žinučių

Naujausios žinutės:

2006-02-06 15:51 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #247611
:D as tikrai neturiu nieko pries buhalterius, mano senelis irgi buvo buhalteris, ir siaip manau, kad geras buhalteris yra labai didele vertybe. Is kitos puses, kai ukyje vyksta tik viena kita operacija, galima ir paciam pasimokyti tuos dalykus susitvarkyti ir naturalu mokymosi procese uzdavineti kad ir elementariausius, profam atrodancius kvailai, klausimus. Pirmoko juk niekas nenuraso, jei jis nesupranta daugubos lenteles, bet jei jos nesuprastu abiturientas, jau visai kas kita.
Ir nenuostabu, kad man, kaip pradedanciam, viskas dar neatrodo taip baisiai, kaip jum zinantiem, as gi dar nezinau, ko bijot :D , kai suzinosiu ir issigasiu, wat tada ir imsiu galvot, ar apskaita paciam toliau uzsiiminet, ar kazkam perleist.
O kaip seksis toliau, manau parasysiu :)
Ir aciu visiem negailintiem pirmokui paaiskinimu, kas yra daugybos lentele ;)
2006-02-03 22:25 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #247157
noriu pasiklausti, gal kas zinot, kaip nurasomas ukininko isigytas dyzelis, juk tai tipo kaiptrumpalaikes atsargos, bet negi jas reikia parduot paciam sau, kad tipo uzsiskaitytu, jog jos nusirase?
2006-02-03 22:21 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #247156
o su asmeniniu pajamu ir islaidu naudojimu rodymu pinigu zurnale pasirodo nera grieztai reglamentuota, daug man pripasakojo, tai isvada pasidariau tokia - kaip uzsipildysi taip ir turesi... smile
pirmam lape, priesinagi kaip kazkada kazkas man gyvai buvo aiskine, turi registruotu ukininko partneriu pajamos rasytis, o ne paties ukininko.
2006-02-03 22:17 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #247155
na va, dar buvau konsultacijoj, tai ukininkam KIO ir TIKRAI nereikia, grynu pinigu priemimo isdavimo kvitai REKOMENDUOTINI, bet neprivalomi, o tas naujasis isakymas 3D-266 ir buvo butent isleistas tam, kad ir tie ukininkai, vedantys apskaita supaprastintai, galetu pretenduoti i ES ar kita parama, todel kitu instituciju reikalavimai naudoti dvejybine gali buti tik pageidaujamojo pobudzio, taciau virsenybe yra yra sio isakymo ir atsisakymas priimti pagal si isakyma paruostus apskaitos registrus ir ju rezultatus negali buti niekaip pagristas.
2006-02-01 18:10 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #246335
ir dekui laputei uz atsakymus ;)
2006-02-01 14:49 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #246220
va, dar keletas klausimeliu, i kuriuos atsakymai turbut ne tik man butu svarbus:

1.pinigu zurnalo pildyme nurodyta: „9 skiltyje įrašomos pajamos, gautos ne iš žemės ūkio veiklos, pagal jų rūšis“. Kas yra pajamos, gautos ne is zemes ukio veiklos, ar tai yra kazkas susijusio su asmeninem ukininko pajamom ne is ukio veiklos, ar tai yra pajamos, apibreztos zemes ukio ministro isakyme 3D-266: „30.7. Įplaukų iš ne žemės ūkio veiklos rodiklis apima gautus pinigus už parduotus ūkio gaminius, gautus iš veiklos, nepriskiriamos augalininkystei, gyvulininkystei, žuvininkystei (vidaus vandenyse), išaugintų produktų perdirbimui, taip pat už paslaugas, nesusijusias su žemės ūkiu. Tai, pavyzdžiui, įplaukos už parduotus maisto produktus bei pašarus, pagamintus iš nusipirktos žaliavos, už įvairius medienos dirbinius, mezginius, audinius ir pan. Atskirose žiniaraščio eilutėse įrašytinos tokių įplaukų rūšys.“

2.Pirmame pinigu zurnalo lape yra eilute, kuria reikia uzpildyti: Einamaisiais metais ne iš ūkio veiklos gautos ūkininko partnerių pajamos ……….… ………………………..………….… Lt
iš jų:
atlyginimai Lt
stipendijos Lt
pensijos Lt

Ar kazkaip panasiai ten uzrasyta. Esu girdejes, jog cia reikia irasyti paties ukininko pajams, nesusijusias su ukio veikla. Ar tai tiesa, nes zurnalas cia juk reikalauja irasyti ukininko partneriu gautas pajamas, bet ne paties ukininko?

3. Po inventorizacijos ukininko zeme kur turetu buti priskiriama: prie ilgalaikio turto, kuriam skaiciuojamas nusidevejimas, kaip tarkim traktoriui, ar priskiriama kapitalui, kurio nusidevejimas yra labai salyginis klausimas, o verte su metais dazniausiai tik dideja? Nes argi galima "nurasyti" zeme taippat kaip ir sudeveta traktoriu?

4. Yra toks ZUM isakyme 3D-266 "Ūkininko ūkio veiklos buhalterinės apskaitos tvarkymo supaprastintąja apskaitos sistema rekomendacijų 1 priedas" "PRODUKCIJOS PARDAVIMO RINKOJE ŽINIARAŠTIS" pildomas ukininkui parduodant produkcija turguje, kai parduodama nemazas kiekis produkcijos, taciau labai nedideliais kiekiais daugeliui pirkeju,pvz, uogos, kai israsineti pvm sf tiesiog netikslinga. KAdangi siame ziniarastyje nera isskirta pvm eilute, kaip elgtis ukininkui pvm moketojui: ar itraukti i ukio apskaita pardavimus pagal si ziniarasti laikant ji kaip pirmini pardavimo irodymo dokumenta ir pvm isskaiciuoti is bendros ziniarastyje nurodytos sumos ar si ziniarasti traktuoti kazkaip kitaip?
2006-02-01 14:44 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #246211

Laputexxx rašė:

Albas rašė:
O su NMA tai jauciu gali tekt labai stipriai pasiaiskint, nes parama gauti pretenduoju, bet nesiruosiu daryti to, ko nenumato teises aktai.


Apskaitos duomenų reikalauja potencialūs ūkininko ūkio kreditoriai ir finansuotojai. Deja, paprastoji apskaitos sistema šiems informacijos vartotojams nėra reikiamai detali. Todėl ūkininkai, norintys pasinaudoti bankų ir ES paramos fondų lėšomis, turi rinktis dvejybinę apskaitos sistemą.
Vienu iš apskaitos sistemos pasirinkimo kriterijų laikytinos ūkininko gaunamos pajamos. Tačiau pačios pajamos kaip ekonominė kategorija negali nulemti apskaitos sistemos pasirinkimo. Ir vieną, ir kitą sistemą vienodai sėkmingai gali taikyti labai skirtingas pajamas gaunantys ūkininkai. Todėl būtina atsižvelgti į ūkininko ūkio produkciją: ar ji paklausi, ar turi prekinę išvaizdą ir pan. Tik prekinę produkciją gaminantis ūkininkas suinteresuotas verslo plėtra, paprastai tokiam ūkininkui prireikia paskolų. Todėl siūlome dvejybinę apskaitos sistemą, kaip pateikiančią detalesnius ir išsamesnius duomenis, taikyti prekinio ūkininko ūkio veiklos apskaitai.

Neringa STONČIUVIENĖ
Lietuvos žemės ūkio
universiteto docentė



tai suprantama ir pateisinama, taciau ar nepanasu i situacija, kai tarkim parduotuveje is manes nenoretu priimti 100Lt po viena centa, neziurint i tai, kad tai yra istatymais numatyta atsiskaitymo priemone? Tuo labiau, kad pagal ta 3D-266 isakyma yra ir pelno(nuostoliu) ataskaita, ir balanasas, ir kapitalo ataskaita, ir pinigu srautu ataskaita, ko rodos turetu visai pakakti?
2006-01-31 20:35 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #245866
na vat dar vienas klausimas zinantiems apie apskaita:

Kaip tinkamai turi buti iforminta tokia situacija: ukis perka koki daikta ar paslauga savo veiklai vykdyti is fizinio asmens, ne pvm moketojo, kas ir kokios formos apskaitos dokumenta turi israsyti? Ar tokiu atveju ukininkas, pvm moketojas, turi nuo sumos, kuria tokiu atveju sumokejo uz pirkini, isskaiciuoti pvm ir gauta pvm suma itraukti i apskaita bei pvm deklaracijas kaip pirkimo pvm?
2006-01-31 15:40 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #245773
tai vat butent, kam daryti tai, ko galima nedaryti? Tik bereikalingas laiko svaistymas. ir KIO nereikia ukininkui, nes isakyme, kuris reglamentuoja ju naudojima, ukininkai nera itraukti ir minimi.
Greiciausiai taip turetu buti ir su pinigu priemimo kvitais, tik dar niex man to dar galutinai argumentuotai nepatvirtino :(

O su NMA tai jauciu gali tekt labai stipriai pasiaiskint, nes parama gauti pretenduoju, bet nesiruosiu daryti to, ko nenumato teises aktai.
2006-01-31 13:48 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #245700
o kaip vadinasi ta Stonciuvienes knyga?
tada norecia pasitikslinti del asmeniniu pajamu-jei kitos pajamos nerodomos (kiti atlyginimai, stipendijos ir pan.) tai kaip ir neturetu buti rodomos ir islaidos asmeninems reikmems? Kokiu budu ir kokiais dokumentais tada iforminamas pinigu inesimas i uki ir isemimas is ukio?

Taip pat dar esu issiaiskines (atsakyta is vmi), kad ukininkas grynu pinigu priemimui nenaudoja kasos pajamu orderio. Tada klausimas-ar naudoja grynu pinigu priemimo kvita? O jei ukininkas yra pvm moketojas ir gauna grynus pagal israsyta pvm sf, ar prie viso to dar ukininkas kazka turi israsinet, kad gavo grynu pinigu?
2006-01-31 13:42 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #245694
aciu uz pirmuosius atsakymus smile
o del to, kad paramai gauti reikalinga dvejybine apskaita, nesutinku stai del ko (2 punktas):


Respublikos žemės ūkio ministro
2005 m. gegužės 11 d. įsakymu Nr. 3D-266
ŪKININKO ŪKIO VEIKLOS BUHALTERINĖS APSKAITOS TVARKYMO SUPAPRASTINTĄJA
APSKAITOS SISTEMA REKOMENDACIJOS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Ūkininko ūkio veiklos buhalterinės apskaitos tvarkymo supaprastintąja apskaitos sistema rekomendacijų (toliau – rekomendacijų) tikslas – padėti ūkininkams suprasti ūkininko ūkio veiklos apskaitos tvarkymo taikant supaprastintąją apskaitos sistemą principus, ūkyje įvykusių ūkinių operacijų registravimą rekomenduojamuose apskaitos registruose bei finansinės atskaitomybės sudarymą.
2. Šiomis rekomendacijomis gali vadovautis ūkininkai, pretenduojantys gauti ES struktūrinių fondų ir kitą investicinę paramą, taip pat parama neketinantys naudotis ūkininkai.
2006-01-31 12:38 Apskaita & Auditas » Kas veda ūkininkams apskaitą » #245650
taip jau susikloste, kad tenka ir man imtis ukio apskaitos. iki siol jau prinarsiau visokiuose puslapiuose, prisisiunciau ivairiausiu teises aktu ir prisirankiojau ivairiausiu patarimu ir konsultaciju. liko dar sis forumas :)
Pirma tai nezinau, kaip patyrusiems buhalteriams, bet man, kaip su buhalterija neturejusiam nieko bendro knyga "ukininko ukio buhakterines apskaitos tvarkymas ir ekonominis vertinimas" yra pernelyg sudetinga ir mano supratimu, ikandama tik pasikausciusiems specams, nors knygoje ir deklaruojama, kad ji skirta bet kuriam zmogui, norinciam paciam vesti apskaita, o as lyg ir issilavinima tiksluji neprasta turiu, ir siaip matematika ir panasius dalykus ikertu visai neblogai, ir logiskai lyg sekasi mastyt :D , bet tos knygos taip ir neikirtau dar :/ . Del zemes ukio konsultavimo tarnybu, tai irgi nenoriu kalbet uz visas, bet poroje, kuriose buvau (viena-viename is didmiesciu, kur tikrai lyg ir specia turetu dirbt, kita - rajono cenras, ten galima ir maziau vilciu det)pasikonsultuot, likau nusivyles: i konkrecius klausimus-nekonkretus atsakymai.
Ir vat siuom einamuoju momentu turiu keleta klausimu suformulaves, gal kas bent apytiksliai aisku atsakyma zinosit? :
1. Del „Pinigu, pirkimo ir pardavimo zurnalo“ pildymo: kokios ir kaip asmenines ukininko pajamos ir islaidos, visiskai nesusijusios su ukio veikla, turetu buti itraukiamos i mano minima apskaitos zurnala (bent kaip suprantu is pildymo instrukcijos, nurodytos paciame zurnale ir Vyriausybes nutarime del sio zurnalo, tai yra butent ukio pajamu ir islaidu zurnaslas, todel kokiu pagrindu jame is viso turetu figuruoti su ukiu nesusijusios pajamos ir islaidos, isskyrus atvejus, kai ukininkas arba inesa asmeniniu pinigu i ukio saskaita ar kasa, arba is ukio saskaitos issiima pinigus savo asmeninem islaidom)? Kokiuose dokumentuose galeciau rasti aiskesnius siu dalyku aprasymus?
2.Kokiuose dokumentuose galima butu rasti tikrai naudingos informacijos apie inventorizacijos, ilgalaikio bei trumpalaikio turto apskaitos, vertinimo bei su jais susijusiu mokesciu tvarkyma? Galbut galetumete duoti su siais dalykais susijusiu praktiniu, vertu demesio patarimu?

gal pradziai ir uzteks, siap turiu ir daugiau klausimu, taip pat ir siokiu tokiu ziniu, jei kur matysiu, kad kazka zinau ar suprantu, butinai atrasysiu.
2006-01-30 23:18 Apskaita & Auditas » Dėll ūkininkų apskaitos...??? » #245433
o tokis klausimas: kokis reikalas ukininkui yr pereit is paprastos apskaitos sistemos i dvejybine, jei pagal nauja kunigaistienes isakyma 3D-266 (www.lrs.lt), supaprastinata sistema gali naudotis tiek pretenduojantys gauti kokia nors parama, tiek nepretenduojantys, tai kam tada vargt su ta dvejybine, kai ir su paprasta yra ko paveikt (pagal ta isakyma tai ne tik pinigu zurnalo pildymas numatytas)
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui