Tax.lt narys ANZELIKAa

A
Tax.lt narys nuo
2008-06-02
ANZELIKAa
forume parašė 2 žinučių

Naujausios žinutės:

2012-10-11 14:31 Bendra » Mažoji bendrija » #1097900
Ir gal kam pravers sodros issaiskinimas:
Kadangi su mažosios bendrijos (toliau – MB) vadovu sudaroma ne darbo sutartis, o civilinė (paslaugų) sutartis, tai nuo atlyginimo, gauto pagal minėtą sutartį, socialinio draudimo įmokos neskaičiuojamos. Tačiau jeigu MB vadovas yra MB narys, tai MB privalo už jį apskaičiuoti ir mokėti įmokas kaip už MB narį.
MB nariai priskirti savarankiškai dirbančių asmenų grupei ir, kaip nurodoma Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 2 str. 3 dalyje, yra privalomai draudžiami pensijų socialiniu draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos dalims ir sveikatos draudimu.
MB nario socialinio draudimo įmokų bazę (t.y. pajamos, nuo kurių skaičiuojamos įmokos) sudaro išsiimama MB nario asmeniniams poreikiams lėšų suma, kuri deklaruojama Valstybinei mokesčių inspekcijai kaip su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos.
Jeigu MB narys per kalendorinį mėnesį iš bendrijos išsiima asmeniniams poreikiams lėšų sumą, kuri deklaruojama Valstybinei mokesčių inspekcijai kaip su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos, MB už jos narius nuo išsiimamos sumos moka pensijų socialiniam draudimui – 26,3 procento, sveikatos draudimui – 9 procentų dydžio įmokas. Įmokos mokamos kartą per mėnesį ne vėliau kaip iki einamojo mėnesio paskutinės dienos.
Jei MB narys neišsiima iš bendrijos pinigų savo asmeniniams poreikiams, tą mėnesį nereikia mokėti valstybinio socialinio draudimo įmokų, o MB narys tuo laikotarpiu nėra draudžiamas privalomuoju pensijų draudimu.
Atkreipiame dėmesį į tai, kad laikotarpis, kai bendrijų nariai nėra draudžiami valstybiniu socialiniu draudimu ir nemoka valstybinio socialinio draudimo įmokų, neįskaičiuojamas į socialinio pensijų draudimo stažą. Jei šie asmenys nenori prarasti socialinio draudimo stažo, jie gali mokėti socialinio pensijų draudimo įmokas per mėnesį nuo sumos, ne mažesnės kaip minimali mėnesio alga (850 Lt).
Svarbu žinoti ir tai, kad neišsiėmus iš bendrijos lėšų asmeniniams nario poreikiams ir jam nesant apdraustam privalomuoju socialiniu draudimu (t. y. nepriklausančiam asmenims, nurodytiems Sveikatos draudimo įstatymo 17 straipsnio 1, 5 ir 7 dalyse, 6 straipsnio 4 dalyje ir Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 4 straipsnio 2 dalies 1 ir 2 punktuose), MB už narį privalo mokėti 9 proc. dydžio PSD įmoką nuo minimalios mėnesinės algos, galiojančios to mėnesio paskutinę dieną. Metinė PSD įmokų suma negali būti mažesnė kaip 9 procentai nuo 12 minimaliųjų mėnesinių algų, galiojančių tų metų kiekvieno atitinkamo mėnesio paskutinę dieną.



Pagarbiai,
Grigorij Kočan
Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos
Vilniaus skyrius
Tel.: (8-380) 53776
2012-10-11 14:29 Bendra » Mažoji bendrija » #1097899
berods be vadovo internetu negalima steigti...
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui