Tax.lt narys vovere80

V
Tax.lt narys nuo
2009-07-09
vovere80
forume parašė 44 žinučių

Naujausios žinutės:

2011-05-04 09:44 Darbo teisė » DU darbuotojo kvalifikacijos kėlimo metu ir vidutinis darbo užmokestis » #946404
Gal galėtumėt įmesti kokią nuorodą, kur būtų parašyta, kad darbuotojams už laiką, praleistą kvalifikacijos kėlimo kursuose, turi būti mokamas "paprastas" darbo užmokestis (t.y., ne VDU)? Būčiau labai dėkinga smile
2011-01-07 13:43 Gyventojų pajamų mokestis » Dėl motinystės pašalpos apskaičiavimo » #898714
Gal kas tiksliai žinot, kaip bus skaičiuojamos motinystės (tėvystės) pašalpos toms, kurios dabar (pvz., nuo 2010 iki 2013 m.) yra vaiko priežiūros atostogose su pirmu vaiku, jei jos po 2011 liepos 1 pagimdys antrą vaiką? Mano šefas sako, kad joms taikys dabar galiojančią tvarką (90 ir 75 proc.), skaičiuojant pašalpas už abu vaikus. Aš kažkaip niekur apie tai nebuvau girdėjusi ir labai abejoju, kad tai tiesa... Bandžiau skaityt įstatymą, bet neradau ten jokių išimčių toms, kurios jau yra vaiko priežiūros atostogose... Ir beskaitydama susimąsčiau, ar joms nebus pašalpos skaičiuojamos taip pat, kaip toms, kurios po liepos 1 pagimdys dvynukus-trynukus ar daugiau vaikų (t.y., ar nebus taip, kad sudėjus pašalpas už abu vaikus jos negalės viršyti 100 proc kompensuojamo DU)? Gal kas nors turit informacijos šiuo klausimu ar bent kokią nuorodą galit įmest pasiskaityt?
2011-01-05 08:52 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #897098
Nesuprantu, kad čia neaišku dėl tų terminuotų sutarčių? Jei darbdavys nenori/negali mokėti už visą likusį galioti sutarties laiką, tada įspėja ir atleidžia taip pat, kaip ir bet kurį kitą darbuotoją - laikydamasis 129 str. ir 130 str. nuostatų (t.y., įspėja prieš 2/4 mėn. ir atleisdamas išmoka išeitinę už 1 mėn. (jei darbo stažas iki metų).
Jei darbuotojas pvz. būtų įdarbintas 6 mėn. ir praėjus 5 mėn. naikinama jo darbo vieta (dėl svarbių priežasčių), tada, mano supratimu, darbdaviui labiau apsimokėtų sumokėti už likusį galioti sutarties laiką. Darbuotojo atžvilgiu tai irgi būtų sąžininga, nes ateidamas dirbti jis jau žinojo, kad dirbs tik 0,5 metų ir už tiek laiko gaus atlyginimą.
2010-12-30 13:20 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895248
Taip ta suprantu, bet jeigu darbdavys sakys keliames i Londona ar kita sali, darbuotojas negali visko taip paprastai mesti ir vykti kartu.[/quote]

Tai niekas juk ir nesako, kad darbuotojas turi viską mesti ir vykti kartu. Išsiskiriat šalių susitarimu arba darbdavio iniciatyva, nesant darbuotojo kaltės, ir tiek. O kas liečia išeitines, tai, mano supratimu, jos turi atitikti teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principus. Pvz., man neatrodo nei sąžininga, nei teisinga, nei protinga pradirbus 4 mėnesius, prašyti kad išmokėtų išeitinę lygią metų VDU. Man, atsidūrus tokioje situacijoje, liežuvis neapsiverstų prašyti išeitinės už daugiau mėnesių, nei esu pradirbusi
2010-12-30 11:44 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895194
Aš tai tą 129 str. 5 dalį suprantu taip, kad turintys terminuotas sutartis gali būti atleidžiami dviem būdais:
1) įspėjus prieš 2 arba 4 mėn. ir išmokėjus išeitinę pagal stažą;
2) sumokėjus VDU už likusį galioti sutarties laiką (pvz., jei sutartis turėtų pasibaigti po 1-2 mėn.)
Nesąmonė, jei terminuotas sutartis būtų galima nutraukti tik sumokėjus už likusį galioti sutarties laiką, nes terminuotos sutartys gali būti sudaromos ir 5 metams, o jei po metų darbo įmonė keliasi į kitą miestą, o darbuotojas nenori ten dirbti, tai negi už 4 metus išeitinę mokės???
2010-12-10 08:18 Gyventojų pajamų mokestis » Verslo liudijimas » #887518
Kai imone samdo zmogu, turinti verslo liudijima, tai visus mokescius turi tas zmogelis susimoketi, ane? Imone neturi moketi uz ji nei pajamu mokescio, nei Sodros? Sorry, uz kvailoka klausima, tiesiog patvirtinimo, kad nenusisneku reikia greitai, o perziurinet istatymus ar visas tax diskusijas, laiko nera...
2010-09-16 15:30 Darbo teisė » Darbo sutarties keitimas » #852108
Turbūt išprotėčiau (tiksliau darbuotojai iš proto išvarytų :D ), jei visada algas keltume griežtai laikydamiesi DK normų... Dar nei karto nieko nesam raštu įspėję, kad tik po mėnesio pakelsim DU ir kol kas niekas dėl to nesiskundė:D Bet jei jau taip baisu, kad darbuotojas gali kam nors pasiskųsti dėl algos padidinimo, tai paprašykit, kad jis prašymą parašytų, kad jam pakeltų algą, o tada direktorius vizuoja, rašot įsakymą ir keičiat DS. Šitaip gal paprasčiau, nei atgalinėmis datomis kažkokius pasiūlymus rašyt, ieškot, kur juos užregistruot ir t.t.


Elste rašė:

nalaila rašė: Ačiū už atsakymą.
Taip ir galvojau, kad vien įsakymu nepraslysiu. Tai reikia susitarimo ir po susitarimo dar įsakymas turi būti?
O jei susitarimas pasirašytas prieš mėnesį, o įsakymas šiandienos dienos, ar taip tiktų?
Matot forminam atgaline data, kad jau už rugsėjį būtų didesnė žmogeliui alga.

taip ir turi būti. Juk pateikėt pasiūlymą ir mėnesį laukiate jo sutikimo. O tada po to mėnesio ir įsakymas, kad jau keičiame. smile
bet tas pasiūlymas turi būti registruotas, kad toks įteiktas. Tai atgaline data turėsit kur įterpti? smile smile
2010-08-06 12:50 Įvairūs » Užsieniečių įdarbinimas » #838457
Gal kas esat susidūrę su tokia situacija: į mūsų įmonę nori komandiruoti iš kitos šalies (ne ES) darbuotojus keliems mėnesiams. Ką reikia tokiu atveju susitvarkyti? Kaip aš suprantu, reikia vizos. Ko dar?
2010-08-06 12:38 Darbo teisė » Darbuotojo priėmimas ir atleidimas iš darbo » #838451

raudoniskes123 rašė: Na, dėl viso pikto įdedu failą, gal man pasiseks ir kas nors patikrins smile

Ir dar - jei paskutinius dirbtus mėnesius DU buvo po 2700 lt, tai išeitinė būtų 8100 lt (atidirbo ji čia 59 mėnėsius)?


Aš čia gal truputį pavėluotai (nors gal ne per vėlai).... Man tai čia nepanaudotos atostogos kliūna... Gi už tuos metus, kai darbuotojas išleistas vaiko priežiūros atostogų, kasmetinės atostogos nesiskaičiuoja smile Pagal mane, tai toje formoje reikėtų įsivesti įdarbinimo ir vaiko priežiūros atostogų pradžios datą, tada gausis teisingesnis nepanaudotų atostogų skaičius. O jei po atostogų dar kažkiek dirbtų, tai už tas dienas atostogas reikėtų paskaičiuot atskirai.
2010-07-28 13:10 Įvairūs » Pranešimas apie atleidimą del etatų mažinimo » #835191
O čia negalima pasinaudoti šiuo punktu?

2. Metais, mėnesiais ar savaitėmis skaičiuojami terminai baigiasi atitinkamą metų, mėnesio ar savaitės dieną. Jeigu mėnesiais skaičiuojamas terminas baigiasi tokį mėnesį, kurį nėra atitinkamos dienos, tai terminas baigiasi to mėnesio paskutinę dieną. Jeigu tiksliai negalima nustatyti, kurį mėnesį prasidėjo terminas, skaičiuojamas metais, arba kurią dieną prasidėjo terminas, skaičiuojamas mėnesiais, tai termino paskutine diena atitinkamai laikoma birželio trisdešimtoji ir mėnesio penkioliktoji diena.
2010-07-28 13:03 Įvairūs » Pranešimas apie atleidimą del etatų mažinimo » #835179
Truputį susipainiojau dėl terminų skaičiavimo. Ar ne per vėlu liepos 30 d. įteikti įspėjimą dėl atleidimo nuo lapkričio 30? Pagal DK 26 str. 1 d. terminas turėtų būti pradedamas skaičiuoti liepos 31 (sekančią dieną), tai baigtis turėtų lapkričio 31, bet kadangi tokios dienos nėra, tai lapkričio 30 (pagal DK 26 str. 2 d.). Ar teisingai mąstau? smile
2010-07-14 12:12 Bendra » Etatų mažinimas » #829428
Turiu klausimėlį. Tarkim personalo skyriuje dirba vadovas, koks atrankų vadybininkas ir personalo administratorius (tvarko dokumentus). Visų darbai skirtingi, kvalifikacija - taip pat. Jei būtų priimtas sprendimas panaikinti tarkim atrankų vadybininko pareigybę (nes atrankų nedaug, turėti savo darbuotoją neapsimoka ir t.t.), ar atleidžiant pagal 129 str. reikėtų įvertinti likusius skyriaus darbuotojus ir atleisti pagal tai, kam nepriklauso pirmenybės teisė būti paliktam? Ar aš jau čia truputį į pievas galvoju? smile Tiesiog kažkada kažkas minėjo, kad visą skyrių tokiais atvejais reikia "pekratyti" ir atsisveikinti su tuo, kas turi žemiausią kvalifikaciją ir neturi pirmenybės teisės... Šiaip man pačiai čia truputį nesąmonė atrodo, nes juk žmonės dirba visiškai skirtingus darbus ir kitų darbuotojų funkcijos turės būti vykdomos toliau, bet kažkaip nesinori klaidos padaryt smile
2010-07-13 11:13 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo (teisingas dokumentų iforminimas) » #828900

Elste rašė:

vovere80 rašė: Turiu tokį klausimą, ar direktorius gali pasirašyti įspėjimą dėl atleidimo iš darbo savo komandiruotės dieną? Teoriškai - komandiruotės diena yra darbo diena, be to ir išvykti į komandiruotę galima ne nuo 8 ryto (čia mano vadovo tokie argumentai) smile Kita vertus, atleidimas greičiausiai bus ne iš lengvųjų, tai visai nesinori papildomų problemų dėl parašo. Jei kas nors turi svarių argumentų, kaip būtų galima įtikinti direktorių, kad geriau perduotų šią funkciją l.e.p.'ui, tai parašykit!!!

geriau tegul pasirašo iš vakaro. Ar būtinai jam tą komandiruotės dieną pasirašyt smile


Iš vakaro neišeina pasirašyt, nes atostogauja, o atostogų metu pasirašinėt dar blogiau...
2010-07-13 10:39 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo (teisingas dokumentų iforminimas) » #828884
Turiu tokį klausimą, ar direktorius gali pasirašyti įspėjimą dėl atleidimo iš darbo savo komandiruotės dieną? Teoriškai - komandiruotės diena yra darbo diena, be to ir išvykti į komandiruotę galima ne nuo 8 ryto (čia mano vadovo tokie argumentai) smile Kita vertus, atleidimas greičiausiai bus ne iš lengvųjų, tai visai nesinori papildomų problemų dėl parašo. Jei kas nors turi svarių argumentų, kaip būtų galima įtikinti direktorių, kad geriau perduotų šią funkciją l.e.p.'ui, tai parašykit!!!
2010-05-12 11:06 Bendra » ar galima iseiti anksciau i dekreta nes neymanoma dirbti darbe » #805071
Na, tarkim pristato gydytojų išvadą. Perkelti dirbti į kitą darbą vis tiek nėra galimybės. Iki dekreto dar vos ne pusmetis likę. Tai ką per tą laiką daryti? Kokias atostogas suteikti?
Kitas variantas, gydytojų išvados nepateikia arba gydytojai parašo, kad dirbti naktį gali, o darbuotoja dirbti naktį nesutinka. Ką tada daryti? Darbą dieną galime pasiūlyti tik kitame mieste....
2010-05-12 11:02 Bendra » ar galima iseiti anksciau i dekreta nes neymanoma dirbti darbe » #805062
Tiesa, dar tame 278 str. minima, kad darbuotojai nesutikus dirbti naktį ir pateikus pažymą, kad naktinis darbas galėtų pakenkti darbuotojos sveikatai, jam gali būti suteikiamos atostogos iki nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios. Apie kokias atostogas čia eina kalba? Ir kokią pažymą darbuotoja turi pateikti (aš taip įsivaizduoju, kad šiuo atveju paprasta pažyma apie nėštumą netinka (kurioje nurodyta tik kelinta nėštumo savaitė))?
2010-05-12 10:48 Bendra » ar galima iseiti anksciau i dekreta nes neymanoma dirbti darbe » #805053
Gal kas galėtų padėti su DK 278 str. išaiškinimu? Jei darbuotoja laukiasi ir nebenori dirbti naktinio darbo, o perkelti dirbti dieną nėra galimybės, ką tokiu atveju būtų galima padaryti?
2010-04-14 11:40 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo (teisingas dokumentų iforminimas) » #791807
05.01 - cia teorine data. Realiai palaukt reiketu ilgiau, o laukt ne labai norisi, nes tai tikrai laaaaabai brangiai kainuoja... smile Tai ir kyla klausimas, kada galima ispeti - ar tik kai vaikui sukanka 3 m., ar galima ir anksciau, svarbu tik neatleisti, kol vaikui nera 3 m?
2010-04-14 11:03 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo (teisingas dokumentų iforminimas) » #791779
131 str. 1 d. draudzia ispeti ir atleisti, jei darbuotojas serga arba atostogauja. Bet tas darbuotojas, turintis vaiku iki 3 m., dirba (t.y., nera vaiko prieziuros atostogose). Tai ispeti kol vaikui nera 3 m. mano manymu nereikia, bet gal as klystu?
2010-04-14 10:45 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo (teisingas dokumentų iforminimas) » #791774
Iskilo toks klausimas: pagal DK darbdavio iniciatyva (129 str.) negalima atleisti darbuotoju, auginanciu vaiku iki 3 m. O jei tarkim vaikui 3 m. sueina geguzes 1 d., ar galiu as siandien darbuotoja ispeti, kad darbo sutartis su juo bus nutraukta po 4 men. (t.y. nuo rugpjucio 14 d.)? Ir kitas klausimas, jei tarkim imoneje sunki finansine situacija ir visiems mazinami atlyginimai, o darbuotojas, turintis vaiku iki 3 m. nesutinka su algos mazinimu, saliu susitarimu irgi nesutinka iseiti, tai kol vaikui nesukaks 3 m. nieko ir neimanoma padaryti???
2010-01-13 11:04 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo (teisingas dokumentų iforminimas) » #742624
Na, jei jau turit susirade kitus darbus, tai nutraukti sutarti saliu susitarimu butu pats geriausias variantas smile Bet jei neturit, tai Jusu vietoje as tuos du menesius dirbciau ir ieskociausi naujo darbo (per ispejimo laikotarpi darbdavys privalo duoti laiko naujo darbo paieskoms), nes iseiti po 2 savaiciu "i niekur" siais laikais neapsimoka (maksimali bedarbio pasalpa nuo siu metu tik 650 Lt ir tai ja pradeda moketi tik po tiek menesiu, kiek gausit iseitiniu smile )
2010-01-13 09:21 Darbo teisė » Atleidimas iš darbo (teisingas dokumentų iforminimas) » #742528

urtele rašė: Tokia situacija. Įmonė darbuotojams išdalino pranešimus, kad nuo sausio 1d. bus mažinami atlyginimai, ir jei nesutinka bus atleisti pagal DK 129 str. Pranešimas įteiktas, remiantis 130str. ( prieš du mėn). Nesutikę su pasikeitusiomis darbo sąlygomis, darbuotojai gavo pranešimus, kad bus atleisti pagal 129 str. nuo kovo 1d. Aš suprantu, kad dabdavys privalės išmokėti kompensaciją ir turbūt norės skaičiuoti nuo mažesnio atlyginimo. smile Darbuotojams norintiems nebedirbti, smulki" viršininkė jiems išaiškino, kad turi atidirbti 2 mėn? Ar tikrai taip ? Ar čia negalioja 14 d. atidirbimas? Gal prašyme darbuotojas gali nurodyti, kad nori būti atleistas po 14 dienų pagal 129 str, ir gauti kompensaciją? smile


14-os dienų įspėjimo terminas galioja tada, kai darbuotojas išeina iš darbo savo noru (be jokių išeitinių). Jei nori, kad jį atleistų pagal 129 str., tai du mėnesius atidirbti jis turėtų (nes priešingu atveju, kas paskui jam draudžia paduoti darbdavį į teismą, kad privertė jį parašyti prašymą atleisti po 14 dienų ir atleido nepasibaigus įspėjimo terminui, kuris pagal DK yra 2 mėnesiai, o ne 2 savaitės?)
2010-01-13 08:25 Gyventojų pajamų mokestis » Dėl motinystės pašalpos apskaičiavimo » #742475

vovere rašė: o kodėl turėtų mokėti, jei vaiko priežiūros atostogų išėjęs tėvelis


Man dar vienas klausimas kilo. Jei pvz. mama bedarbe, tai tevas tikrai gali pasiimti vaiko prieziuros atostogas, bet jei mama yra vaiko prieziuros atostogose, tai ar tikrai tuo paciu metu ir tevas gali jas pasiimti?
2010-01-13 07:22 Darbo teisė » Prašymo išleisti vaiko priežiūros atostogų forma! Ačiūūūū » #742424

Mintys rašė: Laba diena,

Norejau paklausti, o jeigu as pranesu darbdaviui veliau nei pries 14 d., kad noriu iseiti vaiko prieziuros atostogu?
T.y. man baigiasi nestumo ir gimdymo atostogos sausio 18 d. ir norejau prasyma rasyti nuo sausio 19 d., bet perskaiciau darbo kodekse, kad reikia pries 14 d. pranesti, tai kaip bus neduos man atostogu ar turesiu dar iki ju atidirbti tas kelias dienas, ar kaip?:)
Is anksto dekoju uz informacija


Man atrodo, kad tas 14 dienų terminas labiau taikomas tais atvejais, kai vaiko priežiūros atostogos yra "netikėtos" (t.y., pvz., kai jas pasiima vyras, arba kai moteris vaikui suėjus metams grįžta į darbą, o po pusmečio vėl nori grįžti į vaiko priežiūros atostogas). O kai vaiko priežiūros atostogas nori pasiimti iš karto po nėštumo ir gimdymo atostogų, tai paprastai niekas taip griežtai nereikalauja parašyti prašymą prieš 14 dienų smile
2010-01-13 07:17 Gyventojų pajamų mokestis » Dėl motinystės pašalpos apskaičiavimo » #742422

vovere rašė: mamytė gali nedirbti


Bet sodra jai nieko nemokės, ar ne?
2009-12-15 14:03 Įvairūs » Apvalus antspaudas » #732544

Colop rašė: Tai galima daryti ir kaip Tu :)
bet kadangi antspaudų žurnalo niekas nekontroliuoja, jis sudarinėjamas dėl įmonės vidinės tvarkos ir kontrolės - tai jame vietos kūrybai - daugiau nei galima įsivaizduoti :) :)
o šiaip tai geriausiai darbuotojams apvalių antspaudų nedalinti iš viso :)


zaika rašė:
tingiu su tavim ginčytis smile



Na, kadangi pas mus apvalūs antspaudai viso labo 5, tai bandysiu įkalbėti, kad gal kaip nors ir be žurnalo susigaudysim, kiek jų turim ir kokių smile Nes jei užvesim žurnalą, tai turiu negerą nuojautą, kad ten sugalvos registruoti ir visus kitus antspaudus (su įmonės rekvizitais, su darbuotojų vardais, pavardėm...) (čia, kad žurnalas nebūtų apytuštis smile
2009-12-15 12:58 Įvairūs » Apvalus antspaudas » #732457
Ar kas nors pas save įmonėje turite ir pildote įmonės antspaudų registravimo žurnalą? Iki šiol aš tokio nebuvau nei mačiusi, nei apie jį ką nors girdėjusi... smile Kažkodėl kyla noras įrodinėti, kad niekam toks žurnalas nereikalingas, bet prieš tai norėčiau ir kitų nuomonę šiuo klausimu išgirsti...
2009-12-09 07:26 Darbo teisė » Atleidimas is darbo » #729921

Andronikas rašė: Pries menesi buvo zodiskas sutarimas kad nuo spalio menesio mazins atlyginima...ir tik vakar pasirase ant DS ir siandien gavo lapeli :(
Tai vat ir galvoju ar cia nera kur prisikabinti prie darbdavio, nes visiskai nesaziningai buvo pasielgta...Itariu, kad viskas cia legalu ir nepasvilpausi...gali nebent "padliugom" uzsiundyti kokius mokescius ar dar ka nors, nes tikrai nesventi

Aciu gerbiamieji forumieciai, kad isreiskete savo nuomone


Gal padės šio įstatymo 6.8. p. www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_...
2009-12-07 07:18 Bendra » Darbo sutartis » #729045

Amanda rašė:

Colop rašė: o tai kaip būna įformintos finansininkės - buhalterės ??? administratorė - vadybininkė ??
prašau paaiškinkite man šitą shemą, nes nelabai įkertu ir domiuosi:)


Amanda rašė: Skirtingos pareigos, skirtingos ir DS.



Jau ir čia forume buvo ne kartą apie tai diskutuota. Ir kursuose, ne vieną kartą esu girdėjusi. DS negali būti pareigos per brūkšnelį. Nesivelsiu į diskusijas. Tik trumpai sakau, kad skritingai pareigybei turi būti atskira DS.


Jei jau DS negali būti per brūkšnelį, tai gal man kas nors gali paaiškinti DK 95 str. 4 d.??? (ten kur kalbama apie profesijų jungimą). Šiaip jau per brūkšnelį rašyti negalima tada, kai dirba daugiau kaip 8 val. Pvz., dirba administratore 8 val. ir dar 4 val. vadybininke, tada reikia atskirų sutarčių; bet jei dirba viso 8 val. ir per tas 8 val. atlieka tiek administratorės, tiek vadybininkės funkcijas, tai tikrai būtų įdomu, ką konkrečiai aš pažeidžiu sutartyje įrašydama abi pareigas per brūkšnelį???
2009-11-30 14:24 Bendra » atleidimas is darbo » #726147

Tess rašė: Ačiū.
O jeigu pvz. dalis DU sumokėta, tai vistiek mokėti tą patį VDU, kol nebus atsiskaityta pilnai? smile


Jei neišmokėtas vieno ar daugiau mėnesių atlyginimas, tai turi mokėti VDU už tiek, kiek buvo delsiama atsiskaityti. Jei nebuvo sumokėta tik dalis, tai yra LAT išaiškinimas, kad tokiu atveju reikalaujant už uždelstą laiką mokėti VDU gali būti pažeidžiami protingumo, teisingumo ir sąžiningumo principai. Daugiau apie tai - Civilinės bylos Nr. 3K-3-82/2008

Mano asmenine nuomone, viskas priklauso nuo to, kokia dalis atlyginimo nebuvo išmokėta (jei išmokėta dalis - 10 lt, o skoloj liekat 5000 Lt, tai vargu, ar šia teismo nutartimi galima vadovautis norint nemokėti VDU smile )
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui