Tax.lt narys Tajana2003

T
Tax.lt narys nuo
2010-12-29
Tajana2003
forume parašė 20 žinučių

Naujausios žinutės:

2011-01-24 20:34 Darbo teisė » Žalos išieškojimas iš darbuotojo ( visiška atsakomybės sut) » #906629
Esme ta, kad dabdavys tvritina, kad iš uzsienio parėjo žala 2010 lapkričio men, kuri buvo tipo '"padaryta"" 2009m. rugsejo men. Idomu ar dabdavys gali issireikalauti is darbuotojo visus 3000EUR ir ar nepraejes jau terminas...
2011-01-19 13:55 Darbo teisė » Žalos išieškojimas iš darbuotojo ( visiška atsakomybės sut) » #904213

amadina22 rašė: www.teisesforumas.lt/index.php/nemokamos-konsultaci...

DK 254 straipsnis nustato, kad darbuotojas privalo atlyginti visą padarytą žalą, bet ne daugiau kaip trijų jo vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių dydžio, išskyrus atvejus, įvardytus DK 255 straipsnyje, kai darbuotojai privalo atlyginti visą žalą.

DK 255 straipsnis įpareigoja darbuotojus atlyginti visą žalą, jeigu ji padaryta:

1) tyčine veika;
2) dėl nusikalstamos veikos, konstatuotos Baudžiamojo proceso kodekso nustatyta tvarka;
3) darbuotojo, su kuriuo sudaryta visiškos materialinės atsakomybės sutartis;
4) prarandant įrankius, drabužius, apsaugos priemones, perduotas darbuotojui naudotis darbe, taip pat prarandant medžiagas, pusgaminius ar gaminius gamybos proceso metu;
5) kitokiu būdu ar kitokiam turtui, kai už žalą visiška materialinė atsakomybė nustatyta specialiuose įstatymuose;
6) neblaivaus arba apsvaigusio nuo narkotinių ar toksinių medžiagų darbuotojo;
7) dėl priežasčių, numatytų kolektyvinėje sutartyje.

Žalą padaręs darbuotojas ją gali savo noru atlyginti. Tokiais atvejais jis, įmonei sutinkant, gali jai neatlygintinai perduoti lygiavertį turtą ar sugadintą daiktą pataisyti arba tą žalą atlyginti pinigais. Jei žala geruoju neatlyginama, jos nuostoliai (t. y. žalos piniginė išraiška) iš kaltų asmenų išieškomi priverstine tvarka.



Gal padės, paskaitykit. Čia mums sunku nieko nežinant suprasti ar tikrai žala padaryta, ar ne.


Dėkui, šitas tikrai padės. Kvaila yra tai, kad darbuotojas pasirašęs visiškos atsakomybės sutartį ir jis neprisimena, ar galėjo būti koks nors daiktų sugadinimo įvykis, kadangi per dideles keliones visada būna tam tikrų nuostolių, bet šefas apie tai niekada nėra informavęs darbuotoją ir tik dabar, kai pradėjo kalbėti apie išėjimą, gauna iš šefo raštą, kad turi atsiskaityti su įmone. Idomu, kodel tuomet kaiso taip ilgai, net metus laiko ir nieko nesake apie zalas...
2011-01-19 13:02 Darbo teisė » Žalos išieškojimas iš darbuotojo ( visiška atsakomybės sut) » #904159

Lliucija rašė: Jei buvo žala, tai turėjo būti nors kažkoks aktas, kažkokia komisija, ar dar koks nors popierius.Aplamai, teisingai rašo, tegul duoda į teismą.


Duotų į teismą, bet bijo, o jeigu rimtai yra žala, tik pamiršo viršininkas informuoti? Nes jam parodė tik dokumentą, pagal kurį turi atlyginti žalą nurodyta suma, bet ten nebuvo paaiškinta iš kur ji atsirado dėl ko ir pan. Bandė kalbėtis su viršiniku, kad jis tiesiog nori ramiai išeiti, tai šis pagrąsino, kad negaus už 3 mėn atlyginimo (tiek yra neismoketa dar) ir plius teks susimoketi bauda.
Jeigu būtų iš tikrųjų tokia didelė žala padaryta, ar galėtų per teismą išsireikalauti viršinikas šiuos pinigus? (juk visos furos yra draustos, parėjo jau metai laiko nuo mistinės žalos ir pan.) ar yra nustatytas, kažkoks dydis, kuri gali išsireikalauti darbdavys, nes 4000eur tai daugiau negu per visus metus sukauptas atlyginimas.
2011-01-19 12:28 Darbo teisė » Žalos išieškojimas iš darbuotojo ( visiška atsakomybės sut) » #904131
Laba diena,

Darbuotojas dirba X imonėje apie 10m. furistu, yra pasirašęs pilnos atsakomybės sutartį su darbdaviu (kitaip nebūtų buvęs priimtas į darbą). Dabar nori pakeisti įmonę,o vadovas liepia jam pirmiausia kompensuoti įmonei padarytą žalą, kuri buvo padaryta prieš metus laiko (apie jokias žalas prieš tai nebuvo įspėtas, kad jos apskritai yra). JDarbuotojui priskaičiuota 4000euru zala, kuri nėra detalizuota, o tiesiog pažymėta neatlyginta dabuotojo žala įmonei ( skola). Darbuotojo atlyginimas 1000LT ant popieriaus, visa kita imonė apskaito kaip dienpinigius. Ar gali imonės vadovas išsireikalauti iš darbuotojo 4000EUR? kaip darbuotojui reaguoti pakliuvus į šią situaciją?


Ačiū.
2011-01-07 15:32 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #898794

volgadon rašė: O tai ką darbdavys siūlo?


Darbdavys nori atsisveikinti graziuoju, nemokant iseitines ar kompensacijos ir praso, kad dar padirbdziau 2 savaites. Zodziu, is idejos dirbti... iesko kvailu...
2011-01-07 10:45 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #898564

Elste rašė:

Tajana2003 rašė: na kalbejau su teisininku galiausiai, nes taip ir neaisku buvo. Teismu praktikoje kaip jus ir dauguma sako, ispeja pries 2/4 men ir ismoka iseitine 1-2 men.
Darbo inspeksija aiskina, kad atleidimas turi vykti grieztai pagal 129 straipnsio 5 dali, kas yra darbdavys sumoka uz likusi sutarties termina. Va tas ir buvo neaisku, kad dvi skirtingos institucijos ta pati darbo teises straipsni supranta skirtingai, tai ir iskykla klausimas, kur yra tiesa?

Tiesa yra - teismų prkatika. Ir tai yra aukščiau negu VDI nuomonė.


as buciau tiap pat linkusi taip matyti, bet kodel jie skleidzia disinformacija tuomet? jie argumentuoja, kad neseniai panaikintas istatymas, kuris leido terminuotos sutarties nutraukima (darbuotojo atleidima) prilyginti neterminuotos sutarties nutraukimui, kuomet darbuotojas budavo neisdirbes 6mėn. Bet sako, to istatymo nebera... Na, zodziu...
2011-01-07 09:33 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #898461

vovere80 rašė: Nesuprantu, kad čia neaišku dėl tų terminuotų sutarčių? Jei darbdavys nenori/negali mokėti už visą likusį galioti sutarties laiką, tada įspėja ir atleidžia taip pat, kaip ir bet kurį kitą darbuotoją - laikydamasis 129 str. ir 130 str. nuostatų (t.y., įspėja prieš 2/4 mėn. ir atleisdamas išmoka išeitinę už 1 mėn. (jei darbo stažas iki metų).
Jei darbuotojas pvz. būtų įdarbintas 6 mėn. ir praėjus 5 mėn. naikinama jo darbo vieta (dėl svarbių priežasčių), tada, mano supratimu, darbdaviui labiau apsimokėtų sumokėti už likusį galioti sutarties laiką. Darbuotojo atžvilgiu tai irgi būtų sąžininga, nes ateidamas dirbti jis jau žinojo, kad dirbs tik 0,5 metų ir už tiek laiko gaus atlyginimą.



na kalbejau su teisininku galiausiai, nes taip ir neaisku buvo. Teismu praktikoje kaip jus ir dauguma sako, ispeja pries 2/4 men ir ismoka iseitine 1-2 men.
Darbo inspeksija aiskina, kad atleidimas turi vykti grieztai pagal 129 straipnsio 5 dali, kas yra darbdavys sumoka uz likusi sutarties termina. Va tas ir buvo neaisku, kad dvi skirtingos institucijos ta pati darbo teises straipsni supranta skirtingai, tai ir iskykla klausimas, kur yra tiesa?
2010-12-31 10:33 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895578

Elste rašė:

volgadon rašė: O tai ką darbdavys siūlo?

įtariu, kad dar nieko smile ir net kalbos nebuvo apie tai. Tiesiog pamąstymai, kas būtų, jeigu būtų smile


Teisingai, dabar atostogos iki sausio 3, tiesiog gruodzio 15 d. direktore pasake jau apie skyriaus perkelima sausio 5 diena i kita miesta. Sake is karto po atostogu bus individualus pokelbis su kiekvienu. Tiesiog noriu tam pasiruosti. :)
2010-12-31 08:37 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895521

Elste rašė:

Tininga rašė: O kaip iš tos padėties suksis darbdaviai, ypač tokiais atvejais, kaip jūsų - bus matyti...

aš tai vietoj jų, siūlyčiau išeiti šalių susitarimu smile
o jeigu dar netiktų, pradėtų ieškot teisybės, tai rasčiau prie ko prikibti ir atleisti kaip neišlaikius bandomojo ar už drausmines nuobaudas smile



As nesitikiu, kad gausiu uz visus metus. To siais laikais nebuna, nors atlyginimas tikrai nera didelis, uz visus metus kaip vadovo viena menesi :) bet zinau siandienine situacija. Bandomaji praejau ir labai gerai anot vadovo atlieku savo darbus. Nesinori su skandalu iseiti, tiesiog kad konpensuotu bent dali to kas priklauso.

Aciu jums visiems uz nuomones isreiskima. Man tai labai svarbu.
2010-12-30 16:21 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895365

Tininga rašė:

Tajana2003 rašė: Visai susipainiojau. Darbo inspekcija man sako viena, cia visikai priesingai, na istatymai irgi dviprasmiskai parasyti, nzn kuo tiketi. Logiskai mastant, na tikrai nieks nesumokes už ilgesnį periodą negu dirbu. Tačiau kokio dydzio komensacija ar iseitine man teisėtai priklauso? Darbo inspekcija sako, kad uz visa likusi laikotarpi jeigu neimanoma darbuotojo jo sutikimu perkelti i kita darbo vieta. Kadangi darbo sutartyje nurodyta, kad stacionari, nuolatine darbo vieta yra Kaune, tai jie man turetu siulyti Kauno teritorijoje analogiska darbo vieta. Nzn nesu as teisiniu aktu zinove, bet man kertasi su logika.. Gal kas iš praktikos galite kiek paaiškinti?

ačiū

O kas kertasi?


Na, kad "Darbo inspekcija sako, kad uz visa likusi laikotarpi, jeigu neimanoma darbuotojo jo sutikimu perkelti i kita darbo vieta.", o cia zmones tvirtina kad praktikoje to nebuna. Tai kaip dabar teisingai suprasti, ar pagal istatyma priklauso iseitine tokia didele, tiesiog darbdaviai jos pasistengia nesumoketi, o darbuotojai nereikalauja, ar gavau klaidinga atsakyma is darbo inspekcijos.
2010-12-30 16:09 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895353
Visai susipainiojau. Darbo inspekcija man sako viena, cia visikai priesingai, na istatymai irgi dviprasmiskai parasyti, nzn kuo tiketi. Logiskai mastant, na tikrai nieks nesumokes už ilgesnį periodą negu dirbu. Tačiau kokio dydzio komensacija ar iseitine man teisėtai priklauso? Darbo inspekcija sako, kad uz visa likusi laikotarpi jeigu neimanoma darbuotojo jo sutikimu perkelti i kita darbo vieta. Kadangi darbo sutartyje nurodyta, kad stacionari, nuolatine darbo vieta yra Kaune, tai jie man turetu siulyti Kauno teritorijoje analogiska darbo vieta. Nzn nesu as teisiniu aktu zinove, bet man kertasi su logika.. Gal kas iš praktikos galite kiek paaiškinti?

ačiū
2010-12-30 15:43 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895325

volgadon rašė: Nu aš irgi negirdėjau kiek gyvenu.O gyvenu nemažai.Žinau atleidimą su 6 mėn.vid.d.u.kompensacija.Bet ten išdirbo vienoj įmonėj nuo 1980 metų.


Tai dirbo tikrai pagal neterminuotą sutartį, o aš dirbu pagal terminuotą, išėitinės, bei kompensacijos skiriasi..
2010-12-30 15:41 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895324

vovere80 rašė: Taip ta suprantu, bet jeigu darbdavys sakys keliames i Londona ar kita sali, darbuotojas negali visko taip paprastai mesti ir vykti kartu.


Tai niekas juk ir nesako, kad darbuotojas turi viską mesti ir vykti kartu. Išsiskiriat šalių susitarimu arba darbdavio iniciatyva, nesant darbuotojo kaltės, ir tiek. O kas liečia išeitines, tai, mano supratimu, jos turi atitikti teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principus. Pvz., man neatrodo nei sąžininga, nei teisinga, nei protinga pradirbus 4 mėnesius, prašyti kad išmokėtų išeitinę lygią metų VDU. Man, atsidūrus tokioje situacijoje, liežuvis neapsiverstų prašyti išeitinės už daugiau mėnesių, nei esu pradirbusi[/quote]

Taip, logiška dėl konpensacijos. Dar klausimas, ar atleidimas turetu formintis po 2 men, kai praneš raštu apie atleidimą, ar darbdavys turi teisę atleisti iš karto, dar nepraėjus 2 men. Kokios mano teisės yra jeigu atleidžiama iš karto, ko galiu tikėtis?
2010-12-30 12:26 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895218

vovere80 rašė: Aš tai tą 129 str. 5 dalį suprantu taip, kad turintys terminuotas sutartis gali būti atleidžiami dviem būdais:
1) įspėjus prieš 2 arba 4 mėn. ir išmokėjus išeitinę pagal stažą;
2) sumokėjus VDU už likusį galioti sutarties laiką (pvz., jei sutartis turėtų pasibaigti po 1-2 mėn.)
Nesąmonė, jei terminuotas sutartis būtų galima nutraukti tik sumokėjus už likusį galioti sutarties laiką, nes terminuotos sutartys gali būti sudaromos ir 5 metams, o jei po metų darbo įmonė keliasi į kitą miestą, o darbuotojas nenori ten dirbti, tai negi už 4 metus išeitinę mokės???


Dar noriu pasitikslinti ar įspėjimas žodžiu yra užskaitomas, ar privalo būti raštu?
2010-12-30 12:22 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895216

vovere80 rašė: Aš tai tą 129 str. 5 dalį suprantu taip, kad turintys terminuotas sutartis gali būti atleidžiami dviem būdais:
1) įspėjus prieš 2 arba 4 mėn. ir išmokėjus išeitinę pagal stažą;
2) sumokėjus VDU už likusį galioti sutarties laiką (pvz., jei sutartis turėtų pasibaigti po 1-2 mėn.)
Nesąmonė, jei terminuotas sutartis būtų galima nutraukti tik sumokėjus už likusį galioti sutarties laiką, nes terminuotos sutartys gali būti sudaromos ir 5 metams, o jei po metų darbo įmonė keliasi į kitą miestą, o darbuotojas nenori ten dirbti, tai negi už 4 metus išeitinę mokės???


Taip ta suprantu, bet jeigu darbdavys sakys keliames i Londona ar kita sali, darbuotojas negali visko taip paprastai mesti ir vykti kartu.
2010-12-30 10:23 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895159

Tininga rašė:

Tajana2003 rašė: Bet tada keista, nes "jeigu negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu" sutartis nutraukiama ir taip pat "jeigu galima darbuotoja perkelti jo sutikimu". Kaip tai suprasti?
Nesupratau minties. Jei darbuotojas sutinka būti perkeltas, tai jis dirba toliau.
Jei nesutinka, tai reiškia - negalima jo sutikimu perkelti į kitą darbą. smile

Aišku, naivu tikėtis, kad darbdavys tokioje situacijoje imtųsi mokėti VDU. Kai tokios frazės įrašomos į DK, niekas per daug nesuka galvos apie realias situacijas, darbdavių galimybes ir t.t. Tai - teorija... Yra ir kitų būdų atsisveikinti su darbdaviu. Galima nutraukti DS šalių susitarimu ir susitarti dėl abiems pusėms priimtinos kompensacijos.


Dėkui tau. Aš suprantu realią situaciją, kad tikrai niekas nemokės už metus laiko, bet noriu žinoti, kas realiai man priklauso ar ne. Kad galėčiau tam tikrom aplinkybėms susiklosčius pastovėti už save.
2010-12-30 09:00 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895115

Tininga rašė:

Tajana2003 rašė: o galbut galite paiskinti kaip suprasti 129st. "5 dalis. Darbdavys turi teisę nutraukti terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, Laikydamasis šio ir 130 straipsnio nuostatų, tik ypatingais atvejais, jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą, arba sumokėjęs darbuotojui už likusį darbo sutarties galiojimo laiką vidutinį darbo užmokestį.
nesuprantu sios dalies pajuodintos. Ka reiskia arba, ar reikia suprasti jeigu man darbdavys pasiulo analogiska darbo vieta nesvarbu kur ir man atsisakius jau yra ivykdoma atleidimo salyga?? ar vis del to man atisisakius vis tiek darbdavys turi sumoketi uz visa likusi laikotarpi vidutini darbo uzmokesti? tai yra visa suma uz 12 men (kadangi tiek dar liko man dirbti). ar tiesiog darbdavys gali ismoketi tik pora menesiu atlyginima, kaip iseitine??

Aciu :)

Manau, įvykdoma. Svarbiausia sąlyga yra "darbuotojo sutikimu". Jei jūs dėl bet kokių priežasčių nesutinkate - tai vyksta atleidimas pagal šį straipsnį.


Bet tada keista, nes "jeigu negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu" sutartis nutraukiama ir taip pat "jeigu galima darbuotoja perkelti jo sutikimu". Kaip tai suprasti?
2010-12-29 16:45 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #895027

Elste rašė:

Tininga rašė:

Tajana2003 rašė: Ar teisingai supratau Tininga, kad priklauso išeitinė ar kompensacija?
Mano nuomone, priklauso.

Priklauso išeitinė pagal stažą.
(kompensacijos dydis aptariamas, kai šalių susitarimu nutriaukiama DS).



o galbut galite paiskinti kaip suprasti 129st. "5 dalis. Darbdavys turi teisę nutraukti terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, Laikydamasis šio ir 130 straipsnio nuostatų, tik ypatingais atvejais, jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą, arba sumokėjęs darbuotojui už likusį darbo sutarties galiojimo laiką vidutinį darbo užmokestį.
nesuprantu sios dalies pajuodintos. Ka reiskia arba, ar reikia suprasti jeigu man darbdavys pasiulo analogiska darbo vieta nesvarbu kur ir man atsisakius jau yra ivykdoma atleidimo salyga?? ar vis del to man atisisakius vis tiek darbdavys turi sumoketi uz visa likusi laikotarpi vidutini darbo uzmokesti? tai yra visa suma uz 12 men (kadangi tiek dar liko man dirbti). ar tiesiog darbdavys gali ismoketi tik pora menesiu atlyginima, kaip iseitine??

Aciu :)
2010-12-29 14:20 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #894945
Ar teisingai supratau Tininga, kad priklauso išeitinė ar kompensacija?
2010-12-29 13:08 Darbo teisė » Terminuotos darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva » #894866
Sveiki,

Noriu paprašyti pagalbos.

Esu darbuotoja X imoneje, dirbu pagal terminuotą sutartį iki kol "Y" asmuo sugrįš iš vaiko priežiūros atostogų ( dirbu jau 4 mėn, dar liko apie metai laiko). Stacionari darbo vieta Kaune, mobili Klaipėdoje. Gruodžio 15 dieną skyriaus direktorė žodžiu pranešė apie skyriaus perkėlimą iš Kauno į Klaipėdą. Aš važinėti į Klaipėdą negaliu dėl asmeninių priežasčių. Norėčiau sužinoti, kokios yra mano kaip darbuotojos teisės, ko galiu tikėtis iš įmonės, kokių komensacijų ar išeitinių.

Akaitant 129 st. 5 d. neaišku, jeigu aš atsisakau dirbti Klaipėdoje, dėl asmeninių priežasčių,ar įmonė privalo man vis tiek sumokėti už likusį darbo sutarties galiojimo laiką vidutinį darbo užmokestį?

Dėkoju už informaciją
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui