Tax.lt narys Diskas007

D
Tax.lt narys nuo
2015-07-03
Diskas007
forume parašė 1 žinučių

Naujausios žinutės:

2016-04-22 16:13 Bendra » Mažoji bendrija » #1315659
Sveiki,

Turime UAB, viskas gerai, tačiau atsirado poreikis naujos įmonės steigimui. Kadangi kol kas įmonė veiklą vykdys labai minimaliai bendrijos nariais bus tik vienas asmuo, todėl steigti UAB būtų netikslinga. Ateityje galbūt pertvarkysime į UAB, tačiau šiuo metu turiu keletą klausimų dėl MB.

Kaip suprantu MB pagrindinis valdymo organas yra narių susirinkimas, iš visų bendrijos narių turi būti išrinktas vienas atstovas, kuris atstovaus mažąją bendriją. Taip pat kartu su narių susirinkimu, kaip vienasmeniu valdymo organu vadovu gali būti paskirtas su bendrija nesusijęs asmuo arba vienas iš bendrijos narių, taip?

Kadangi šios MB narys bus tik vienas fizinis asmuo, manau kad jis ir bus tas pagrindinis valdymo organas, kuris atstos narių susirinkimą ir jų atstovą, ar nesuklydau? smile

Jei taip, tokiu atveju jis gali save pasiskirti MB vadovu pagal civilinę paslaugų sutartį ir mokėtis sau atlyginimą, o nuo atlyginimo VMI - 15 proc., o sodrai, kaip suprantu, nereikia. Jei taip, tai patogiau, nei išsimokėti pelną avansu, tokiu atveju bus 20 proc. VMI.

Dabar klausimai į kuriuos neradau tikslių atsakymų:
1. MB įsteigia vienas narys, jis tampa pagrindiniu valdymo organu, nes atstoja narių susirinkimą ir jų atstovą. Tačiau vadovu savęs nepasiskiria ir jokios civilinės paslaugų sutarties nesudaro. Ar įmonė gali vykdyti veiklą tokioje stadijoje? t.y. ar tas MB narys gali pasirašyti sutartį su užsakovais? Jei taip, tai kokiomis pareigomis?(direktorius, vadovas netinka, manau)? Ar nesant vadovu ir dirbant tik kaip MB narys (atstovu) galima dirbti, sėdėti ofise nuo 08.00 iki tarkim 18.00 val.? Patikrinimo metu neprikibs, kad nėra DS ir t.t.?
2. Vienintelis MB narys, kuris yra savaime suprantama atstovas, tačiau ne vadovas (be civilinės paslaugų sutarties), išsiimti pinigų iš MB gali tik avansu iš pelno,taip? Jei taip, tai 20proc. (5 proc. pelno + 15 proc GPM)?
3. Jei MB narys steigiant įmonę el. būdu nepaskiria vadovo, o po poros mėnesių, kai įmonė jau galės samdyti vadovą, norėtų nusamdyti vadovą arba tą patį vienintelį MB narį arba su bendrija nesusijusį asmenį, ar turi pranešti kažkur? Keisti įmonės nuostatas (įstatų MB lyg ir neturi)? Ar tiesiog galima "susirašyti" ir dirbti?
4. Ar sudarant su vadovu civilinę paslaugų sutartį galima nurodyti ne fiksuotą mėnesinį atlygį o kintamą? Tarkim vieną mėnesį įmonė galės mokėti vadovui 100 €, kitą mėnesį 300 €, dar kitą 800 €? T.y. kaip ten su pranešimu VMI? nes nuo atlygio ir reikės VMI mokėti 15 proc. GPM.

Tam kartui tiek, būtinai dar kreipsiuosi. Lauksiu Jūsų atsakymų smile

Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui