Incoterm taisyklės (kas galėtu patarti, kur jų paieškoti)

A
Anonymous 2680
2003-06-12 11:36 Anonymous 2011-09-11 03-10
[color=blue][/color]
Gal kas žinotu, kur galima būtų rasti incoterm taisykles internete. Bučiau dėkingas.
artas71 artas71 12027
2003-06-12 11:48 artas71
E grupė

Šiai grupei priklauso tik vienas terminas EXW. Pagal šį terminą pardavėjas pateikia prekes pirkėjui savo teritorijoje (įmonėje, sandėlyje). Eksportuotojas neprivalo pakrauti prekių į pirkėjo transportą, gauti muitinės leidimo išvežti prekes. Atskirais atvejais sutartyje gali būti numatyta pardavėjo atsakomybė už prekių pakrovimą. Pirkėjui tenka visos išlaidos ir rizika, susijusi su prekių transportavimu. Šis terminas gali būti taikomas visoms transportavimo rūšims.

C grupė

Šiai grupei priklauso CFR, CIF, CPT ir CIP terminai. Pagal šiuos terminus pagrindinė dalis pristatymo išlaidų yra padengiama eksportuotojo.
CFR - Kaina ir frachtas - pagal šį terminą eksportuotojas apmoka visas išlaidas ir frachtą iki nurodyto punkto (uosto). Prekių praradimo ar sugadinimo rizika, taip pat papildomi kaštai, atsirandantys po perdavimo laivo denyje (kai prekės perkeliamos per laivo bortą išsiuntimo uoste), tenka pirkėjui. Pagal CFR terminą pardavėjas privalo gauti leidimą išvežti prekes. Šis terminas taikomas tik vandens transportui.
CIF - Kaina, draudimas ir frachtas - pagal šį terminą eksportuotojas apmoka išlaidas kaip ir CFR atveju, tik papildomai privalo apdrausti krovinį jūriniu draudimu ir nuo rizikos dėl prekių praradimo ar sugadinimo transportavimo metu. Draudimo suma gali būti minimali. Pagal šį terminą eksportuotojas turi gauti muitinės leidimą išvežti prekes. Šis terminas taikomas tik vandens transportui.
CPT - Transportavimas apmokėtas iki … - pagal šį terminą eksportuotojas sumoka frachtą už prekių transportavimą iki nurodytos vietos. Prekių praradimo ar sugadinimo rizika, taip pat papildomi kaštai pereina pirkėjui po to, kai prekės yra pristatomos į nurodytą vietą. Pagal šį terminą eksportuotojas turi gauti muitinės leidimą išvežti prekes. Šis terminas taikomas visoms transporto rūšims.
CIP - Transportavimas ir draudimas apmokėtas iki … - pagal šį terminą eksportuotojas turi tuos pačius įsipareigojimus kaip ir pagal CPT terminą, tik papildomai privalo apdrausti krovinį nuo rizikos dėl prekių praradimo ar sugadinimo transportavimo metu. Draudimo suma gali būti minimali. Pagal šį terminą eksportuotojas turi gauti muitinės leidimą išvežti prekes. Šis terminas taikomas visoms transportavimo rūšims.
F grupė

Šiai grupei priklauso terminai FCA, FAS, FOB. Pagal šiuos terminus pagrindinio transportavimo išlaidas apmoka pirkėjas.
FCA - Franko transportuotojas - pagal šį terminą eksportuotojas gavęs muitinės leidimą išvežti prekes, jas perduoda pirkėjo nurodytam transportui paskirtame punkte. Jei prekių perdavimas vyksta pardavėjo patalpose, tai pardavėjas turi ir pakrauti prekes, jei prekių perdavimas vyksta kitur, tada pardavėjas prekes pakrauti neprivalo. Jei pirkėjui reikalinga eksportuotojo pagalba sudarant kontraktą su transportuotoju, eksportuotojas tai gali atlikti pirkėjo rizika ir sąskaita. Šis terminas taikomas visoms transportavimo rūšims.
FAS - Franko laivas - pagal šį terminą eksportuotojas perduoda visus įsipareigojimus pirkėjui, kai prekės yra pristatomos iki laivo krantinėje arba į lichterį nurodytame išsiuntimo uoste. Pagal šį terminą eksportuotojas turi sutvarkyti visus muitinius formalumus. Šis terminas taikomas tik vandens transportui.
FOB - Franko laivo denis - pagal šį terminą eksportuotojas perduoda visus įsipareigojimus pirkėjui, kai prekės yra įkeliamos per laivo bortą nurodytame išsiuntimo uoste. Pagal šį terminą eksportuotojas turi gauti muitinės leidimą išvežti prekes. Šis terminas taikomas tik vandens transportui.
D grupė

Šiai grupei priklauso terminai DAF, DES, DEQ, DDU, DDP. Pagal šiuos terminus eksportuotojas prekes pristato iki nurodyto punkto.
DAF - Pristatyta iki sienos - pagal šį terminą eksportuotojas, gavęs muitinės leidimą išvežti prekes, jas pateikia pirkėjui į nurodytą pasienio punktą (dažniausiai prieš gretimos šalies pasienio punktą). Tačiau "siena" gali turėti ir kitokias reikšmes (pvz., eksportuotojo šalies siena), todėl būtina tiksliai apibrėžti pristatymo vietą ir punktą. Šis terminas gali būti taikomas visoms transporto rūšims, nors dažniausiai vartojamas geležinkelių ir automobilių transportui.
DES - Pristatyta laive - pagal šį terminą eksportuotojas perduoda prekes ir įsipareigojimus laivo denyje nurodytame paskyrimo uoste. Eksportuotojui nereikia gauti leidimo įvežti prekes. Eksportuotojas prisiima visus kaštus ir riziką iki prekių atgabenimo į nurodytą paskirties punktą. Šis terminas taikomas tik vandens transportui.
DEQ - Pristatyta krantinėje (muitas sumokėtas) - pagal šį terminą eksportuotojas perduoda prekes bei įsipareigojimus nurodyto paskyrimo uosto krantinėje. Eksportuotojas prisiima visus kaštus ir riziką iki prekių atgabenimo į nurodytą paskirties punktą. Visus muitinius formalumus sutvarko ir importo muitus sumoka pirkėjas. Šis terminas taikomas tik vandens transportui.
DDU - Pristatyta, muitas nesumokėtas - pagal šį terminą eksportuotojas perduoda prekes ir įsipareigojimus pirkėjo šalyje. Eksportuotojas prisiima riziką ir visus kaštus, atsirandančius gabenant prekes į nurodytą vietą, išskyrus muitinės dokumentų sutvarkymo išlaidas ir riziką po prekių pateikimo pirkėjui. Pirkėjas taip pat apmoka papildomus kaštus, kurie gali atsirasti laiku negavus muitinės leidimo įvežti prekes ir prisiima visą su tuo susijusią riziką. Šis terminas vartojamas visoms transportavimo rūšims.
DDP - Pristatyta, muitas sumokėtas - pagal šį terminą eksportuotojas prekes ir įsipareigojimus perduoda importuotojo nurodytoje jo šalies vietoje. Eksportuotojas, gavęs muitinės leidimą įvežti prekes, prisiima prekių pristatymo į nurodytą vietą kaštus, įskaitant įvairius mokėjimus ir rinkliavas, ir riziką. Šis terminas taikomas visoms transportavimo rūšims. Jei EXW reiškia minimalų eksportuotojo įsipareigojimą, tai terminas DDP - maksimalų.
Incoterms 1990 ir incoterms 2000 palyginimas
EXW - Nepasikeitė.
FCA - Nepasikeitė, tačiau pateiktas patikslintas "pristatymo" apibrėžimas.
FAS - Pardavėjas (o ne pirkėjas) turi atlikti eksporto procedūras.
FOB - Nepasikeitė.
CFR - Nepasikeitė.
CIF - Nepasikeitė.
CPT - Nepasikeitė.
CIP - Nepasikeitė.
DAF - Nepasikeitė, bet patikslinta interpretacija. Šis terminas taikomas tik sausumos transportui. Kai siunčiama vandens transportu, rekomenduotina taikyti DES arba DEQ.
DES - Nepasikeitė, bet patikslinta interpretacija. Pardavėjas pristato prekes į laivo denį nurodytame paskyrimo uoste. Pardavėjui nebeatitenka iškrovimo rizika ir kaštai bei importo procedūros sutvarkymas.
DEQ - Pagal 1990 Incoterms versiją pardavėjas turėjo sutvarkyti visus muitinės formalumus, sumokėti muito ir kitus mokesčius, pagal 2000 versiją ši atsakomybė tenka pirkėjui.
DDU - Patikslintas "pristatymo" apibrėžimas. DDU galima naudoti bet kokiam transportui, o pervežimas laikomas baigtu, kai prekės pateikiamos pirkėjui pastarojo nurodytoje vietoje, nebūtinai jas iškraunant ir sutvarkant importo procedūras. Visus muitinės formalumus sutvarko ir mokesčius sumoka pirkėjas. Vandens transportui patogiau naudoti DES arba DEQ.
DDP - Patikslintas "pristatymo" apibrėžimas. Pagal DDP terminą pardavėjas turi pristatyti prekes pirkėjui pastarojo nurodytoje vietoje, nebūtinai jas iškraunant. Importo procedūras turi atlikti pardavėjas. Jei reikalingi specialios importo licencijos, leidimai ar kiti dokumentai, kurių negalėtų gauti pardavėjas, DDP terminas negalėtų būti naudojamas. Abipusiu pardavėjo ir pirkėjo susitarimu pardavėjas gali būti atleistas nuo kai kurių įsipareigojimų, pvz., sumokėti PVM. Tokiu atveju tai turi būti tiksliai nurodyta pardavimo kontrakte arba naudojamas DDU terminas. Vandens transportui patogiau naudoti DES arba DEQ.
Veiksniai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, nustatant pristatymo sąlygas
C grupėje eksportuotojas apmoka transportavimo išlaidas, todėl svarbu tiksliai nurodyti pristatymo punktą, iki kurio turi būti apmokėtas transportavimas.
C grupėje eksportuotojas laikomas įvykdęs savo įsipareigojimus prekių išsiuntimo šalyje. Tai reiškia, kad į eksportuotojo įsipareigojimus įeina išlaidų apmokėjimas už prekių pervežimą įprastiniu būdu iki paskirties vietos, o atsitiktinio prekių sugadinimo ar praradimo rizika ir papildomos išlaidos, atsiradusios perdavus prekes transportuotojui, tenka pirkėjui.
Vartodamos C grupės terminus, šalys dažnai patikslina, iki kokio laipsnio eksportuotojas užtikrina transportavimą. Dažnai šalia termino yra nurodoma "su iškrovimu (landed)".
Dažnai pirkėjas šalia C grupės terminų siūlo prirašyti "iškrovimas (išsiuntimas) ne vėliau kaip…". Tačiau toks terminas yra dviprasmiškas, nes bet kokia vėlavimo rizika gabenimo metu šioje terminų grupėje tenka pirkėjui.
Pagal D grupės terminus eksportuotojas atsako už prekių pristatymą į numatytą punktą ar uostą. Eksportuotojui priklauso visa rizika ir jis apmoka visas išlaidas už prekių pristatymą į numatytą vietą.
Pagal DAF, DES, DDU ir DEQ terminus eksportuotojas neprivalo sutvarkyti būtinų importo formalumų, o pagal DDP eksportuotojas privalo sutvarkyti visus prekių importo formalumus.
Prekių praradimo ir sugadinimo rizika, taip pat įsipareigojimai apmokėti tam tikras išlaidas pereina iš eksportuotojo pirkėjui nuo to momento, kai eksportuotojas įvykdo prekių tiekimo įsipareigojimus.
artas71 artas71 12027
2003-06-12 11:50 artas71
Patvirtintas "Incoterms 2000" leidinys", – advokatų kontoros "Petrauskas, Lideika, Valiūnas ir partneriai" .

Dėl leidinio įsigijimo sąlygų ir vietos reikėtų teirautis, prekybą lietuviško "Incoterms 2002" organizavusioje įmonėje "Prekybos organizavimo centras", e-paštu: poc@poc.lt arba telefonu Vilniuje 2629093.

Dėl papildomos informacijos kreipkitės į ICC Lietuva direkcijos projekto vadovą Laurą Gaisrį e-paštu: l.gaisrys@tprl.lt, tel.: 8 5 212 1111, Faksu: 2122621.
B
bigma 184
2003-06-12 11:52 bigma
Artai71, ar nepavargai?
artas71 artas71 12027
2003-06-12 11:57 artas71 2011-09-11 03-10

bigma rašė: Artai71, ar nepavargai?


Ne.Užėme apie 33 sekundes - Start>Find>Files or Folders>Incoterms
>CTRL+C (gabaliuką) >kopini CTRL+V į žinutę.Greičiau nei prikabinti
(attach file).
K
kissa 576
2005-07-03 11:56 kissa
tema apie incotermus yra! bet ar yra sioje temoje atsakymas i klausima, kokia data reikia pajamuoti (t.y. koki kursa imti) importuojamas goods? Gal kas atsakytu smile -?

Siaip, kaip jus darote?
As tai taip: priklausomai nuo CIF, EXW, ar pan. pasiimu data ir sia data "kabinu" K450 (skola tiekejui)-D204 (prekes kelyje). Kai prekes atkeliauja, K204-D201 (gautos importuotos prekes) ir cia jau data gavimo.
O kaip reikia? smile

AČIŪ smile
K
kissa 576
2005-07-04 11:42 kissa 2011-09-11 03-46
Borga Borga 799
2005-10-04 12:55 Borga
Patarkit,
ar nurodydama sąskaitoje DDU sąlygas, galiu sąskaitoje atskira eilute įrašyti transporto paslaugas smile
Borga Borga 799
2005-10-04 15:52 Borga 2011-09-11 03-51

Borga rašė: Patarkit,
ar nurodydama sąskaitoje DDU sąlygas, galiu sąskaitoje atskira eilute įrašyti transporto paslaugas smile


smile
8
88 255
2005-10-04 16:37 88 2011-09-11 03-51
[quote:7dfe4c6be5="pagal apibrezima"="pagal apibrezima"]DDU
Perduota, muitas nesumokėtas (... paskyrimo vietos pavadinimas)
DDP
Perduota, muitas sumokėtas (... paskyrimo vietos pavadinimas)
...
DDU – Perduota, muitas nesumokėtas. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes, kurioms nėra atlikti muitinės formalumai, į nurodytą paskirties vietą. Tačiau prekių iškrovimas iš transporto priemonės nėra pardavėjo atsakomybė. Visos išlaidos, susijusios su muitinės formalumais (procedūros atlikimas, mokesčiai, muitas) yra pirkėjo atsakomybė.
DDP – Perduota, muitas sumokėtas. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes, kurioms atlikti muitinės formalumai, į nurodytą paskirties vietą. Tačiau prekių iškrovimas iš transporto priemonės nėra pardavėjo atsakomybė. Visos išlaidos, susijusios su muitinės formalumais (procedūros atlikimas, mokesčiai, muitas) yra pardavėjo atsakomybė. EXW sąlygos numato mažiausius pardavėjo įsipareigojimus, o DDP – didžiausius pardavėjo įsipareigojimus.
[/quote]

manyciau, isskirti transporta butu leidziama.
Deja, tokiu salygu niekad neturejau ir kaip butu itrauktas transportas is pvz pasakyti negaliu. Bet manau, kad logiska- isskirti.
A
ASTAGL 262
artas71 artas71 12027
2005-10-04 16:58 artas71 2011-09-11 03-51
Galima išskirti, jei tai yra eksportas - išvežimas iš ES ribų.
Gal galima ir išskirti ir tuo atveju , jei prekės keliauja į kitą ES šalį. Buvo ilga ir nenuobodi, net gi sakyčiau azartiška diskusija dėl transporto perpardavimo ES ribose.
Koją ( ar kitą kokią galūnę) gali pakišti arba nepakišti PVM. Išvados šioje diskusijoje:


aruncikas rašė: Dar vienas neaiškumas.
Parduodam prekes Latvijos įmonei. Prekes pristatysim BIZPAK-u, kuriam pinigus mokėsim mes. Šią sumą kompensuos Latvijos įmonė.
Ginčijuos su vadais. Aš manau, kad tokiu atveju, kai prekes mes pristatome savo lėšomis ir mūsų organizuotu transportu, tai yra nustatoma kaina DDU ir ją rašome sąskaitoje (įskaičiavus transporto ir kitas panašias išlaidas).
Tačiau šefai nori, kad būtų prekių pardavimas ir pristatymo išlaidos atskirose eilutėse.
Ar nereikia tada nuo pristatymo išlaidų skaičiuoti PVM, nes Bizpak-as transportavimo iš Lietuvos į Latviją paslaugas apmokestina PVM?


tax.lt/postx3856-0-420.html&sid=f6b73...
Borga Borga 799
2005-10-05 09:30 Borga
Ačiū, Artai71,
o transporto išlaidos smile - nei kur jas dėti, nei kaip deklaruoti, nei kaip apmokestinti...
J
Juba 2
2008-11-17 14:27 Juba
O kokios pristatymo salygos jei užsienio frachtas įeina į kainą?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui