Individualios įmonės mokesčiai

Tininga Tininga 50021
2 2018-01-06 10:30 Tininga

target1 rašė:
Taipogi paziuresim kiek imonems reikia pagalbiniu ar siauros specializacijos darbuotoju, nes cia man kiti sako nesvarbu kad pvz. dirbi keliose imonese pagal darbo sutarti vistiek nepatenki i issimti (dirba pas kelis darbdavius) atseit nors vienas darbdavys tures moketi SODRAI mokescius nuo minimalios algos.

Pvz. viso gero valytojos, treneriai, ir kiti per kelis darbus t.t dirbancios po 125 per kelis darbus, nes pirmas darbdavys (gal loterijos budu atrinktas) tures dar tiek moketi SODRAI kaip kad gautumet 400Eur, o kai atleis jis, tai ir antras atleis. Zodziu laukiu vasario kai reikes moketi mokescius uz sausi

Paistalai. Bet tiek to, nebetrukdysiu jau. Ateis laikas ir pamatysi, kaip yra. Matau, kad pletkų lygio informacija yra svarbiau už įstatymus. Tavo pasirinkimas smile
Petronele Petronele 18325
2018-01-06 11:07 Petronele

audrius55 rašė:
smile

PLN204A garantuotai, o visos kitos priklausys nuo veiklos ir samdomu darbuotoju turejimo/neturejimo.
2 2018-01-06 11:10 Luka_Paciolis 2018-01-06 13-07

target1 rašė:
Jei savininkas nera dirbantis, o individuali imone ne darbdavys, tuomet reiskia teisiskai jis kas ? bedarbis?
Bedarbiai siaip jau registruojasi darbo birzoje - tegu ji ir PSD moka.
Ir kam gi žmogau tuos nervus bei sveikatą be reikalo gadini. smile

Pabandau atsakyti į klausimą, kas yra individuali įmonė ir kas yra jos savininkas? Taigi:

Individualioji arba personalinė įmonė – įmonė, priklausanti vienam fiziniam asmeniui arba šeimai. Savininkui taikoma neribota turtinė atsakomybė – įmonės turtas neatskiriamas nuo asmens turto, t. y., už įmonės skolas savininkas atsako ne tik savo pradinėmis investicijomis į verslą, bet ir visu savo asmeniniu turtu.

Į klausimą: ar IĮ savininkas yra pats sau darbdavys? atsakymą rasite teismo byloje A-950-143/2016, kurios ištrauką pateikiu:

"Pareiškėjas L. L. individuali įmonė kreipėsi su skundu į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydamas: 1) panaikinti Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (toliau – ir VSDFV) 2014 m. rugpjūčio 26 d. sprendimą Nr. (10.10) I-7105 ,,Dėl skundo“; 2) panaikinti atsakovo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyriaus (toliau – ir atsakovas, VSDFV Vilniaus skyrius) 2014 m. birželio 27 d. sprendimą Nr. (7.2)3-80387 ,,Dėl 1-SD pranešimo apie savininko L. L. priėmimą į darbą“...
Teismas, remdamasis ginčijamu VSDFV Vilniaus skyriaus 2014 m. birželio 27 d. sprendimu Nr. (7.2)3-80387, kuriuo atsisakyta įrašyti į Registrą pareiškėjo pateikto 1-SD formos pranešimo Nr. SD-19 duomenis apie apdraustojo L. L. valstybinio socialinio draudimo pradžią nuo 2015 m. gegužės 1 d., nustatė, jog jis grindžiamas tuo, kad L. L. negalėjo sudaryti darbo sutarties pats su savimi. Taigi, teismo nuomone, iš esmės byloje ginčas kyla dėl fizinio asmens, kaip individualios įmonės savininko, galimybės sudaryti darbo sutartį su pačiu savimi ir įdarbinti save savo individualioje įmonėje. Bylos duomenimis nustatyta, jog 2014 m. balandžio 29 d. buvo sudaryta neterminuota darbo sutartis Nr. 14 tarp L. L. ir Įmonės, kuriai atstovavo jos savininkas L. L. Pagal šią sutartį L. L. buvo priimtas į darbą tiekėjo-vadybininko pareigoms nuo 2014 m. gegužės 1 d. Nuo darbo sutarties sudarymo pareiškėjas nustojo mokėti PSD įmokas ,,Sodrai“ už L. L. bei pradėjo mokėti VSD įmokas, kaip asmenims, gaunantiems pajamas, susijusias su darbo santykiais.

Teismas pažymėjo, jog pagrindinis dokumentas, kuriuo nustatomi darbdavių ir darbuotojų santykiai, yra DK (93, 95 str.). Darbo sutartis yra dvišalis sandoris, mažiausiai dviejų atskirų šalių susitarimas, kuriuo ir viena, ir kita šalis įgyja tam tikras teises viena kitos atžvilgiu bei prisiima sau tam tikras pareigas kitos šalies atžvilgiu: vienos šalies pareigai tenka tam tikra kitos šalies teisė, ir atvirkščiai. Todėl, teismo nuomone, sudarant bet kokią sutartį (o ne tik darbo sutartį), dalyvauja ne tik mažiausiai dvi skirtingos šalys, bet ir šioms skirtingoms šalims turi atstovauti mažiausiai du skirtingi fiziniai asmenys. Vienas ir tas pats fizinis asmuo negali tuo pačiu metu būti abejomis šalimis iš karto, tai jau būtų vienašalis sandoris. Todėl teismas sutiko su atsakovo atsiliepime pateiktu Valstybinės darbo inspekcijos išaiškinimu, jog individualios įmonės savininkas negali pats su savimi sudaryti darbo sutarties ir atlikti kitus su tuo susijusius veiksmus (sutartį įforminti, užregistruoti ir pan.), o tokios tariamai sudarytos sutarties įforminimas, užregistravimas ir pan. jokių teisinių santykių bei teisinių pasekmių nesukuria, nes tai prieštarauja teisės logikai, teisės pradmenims ir principams, įstatymo esmei ir prasmei.

Teismas vadovavosi Individualių įmonių įstatymo 7 straipsnio 1, 2 dalimis ir padarė išvadą, jog individualios įmonės savininkas dirbti savo įmonėje direktoriumi gali, tačiau tam tikslui jokia darbo sutartis savininko paties su savimi kaip direktoriumi nesudaroma ir negali būti sudaroma, kaip ir negali būti sudaroma darbo sutartis dėl kitų pareigų įmonėje. Teismas taip pat vadovavosi Valstybinio socialinio draudimo įstatymo (akto redakcija, galiojusi ginčo teisiniam santykiui aktualiu laikotarpiu) 2 straipsnio 8 dalimi.

Tai darydama, kolegija pažymi, kad darbo santykius reglamentuoja specialusis įstatymas – Darbo kodeksas, kuriame, be kita ko, yra apibrėžta darbo sutarties sąvoka, pagal kurią, darbo sutartis yra darbuotojo ir darbdavio susitarimas, kuriuo darbuotojas įsipareigoja dirbti tam tikros profesijos, specialybės, kvalifikacijos darbą arba eiti tam tikras pareigas paklusdamas darbovietėje nustatytai darbo tvarkai, o darbdavys įsipareigoja suteikti darbuotojui sutartyje nustatytą darbą, mokėti darbuotojui sulygtą darbo užmokestį ir užtikrinti darbo sąlygas, nustatytas darbo įstatymuose, kituose norminiuose teisės aktuose, kolektyvinėje sutartyje ir šalių susitarimu (93 str.). Iš šio apibūdinimo vienareikšmiškai matyti, kad darbo sutarties subjektais yra darbdavys ir darbuotojas, kurie vienas kito atžvilgiu turi tam tikras teises ir pareigas, t. y. tokios sutarties subjektai yra du atskiri (atskirus statusus turintys) subjektai. Aiškinant nurodytą DK normą lingvistiniu ir loginiu teisės aiškinimo metodais, darytina išvada, kad darbdavio ir darbuotojo statusai negali sutapti viename fiziniame asmenyje, t. y. pagal vieną darbo sutartį fizinis asmuo, kuris pagal įstatymą yra darbdavys, negali būti vienu metu ir darbuotoju."

Visą bylą galite paskaityti čia.

Sėkmės nagrinėjant ir gilinantis (jei kantrybės bei suvokimo pakanka) į teisines subtilybes smile
Tininga Tininga 50021
2 2018-01-06 11:38 Tininga

Luka_Paciolis rašė:
jei kantrybės bei suvokimo pakanka

Luka, nu šaunuolė smile

Bet, įtariu, kad ko gero, čia ir slypi problema... smile
T
target1 16
2018-01-06 15:00 target1
@Luka_Paciolis

Dekoju uz ataskyma. Tismo isaiskinimas kad pats su savim sudaryti negali tai logiskas. Bet kaip tuomet pvz. UAB ir MB. Ten juk pats save i darba direktoriumi priimi.
T
target1 16
2018-01-06 15:02 target1
@Tininga


rašė: Paistalai. Bet tiek to, nebetrukdysiu jau. Ateis laikas ir pamatysi, kaip yra. Matau, kad pletkų lygio informacija yra svarbiau už įstatymus. Tavo pasirinkimas


Tai kaip paistlai?
Viena imone atleido visus su 0.25etato kurie dirba dar ir kitur. Tai jie juk dirbo per du darbdavius. Nei pas viena MMA neuzdirbo.
Tininga Tininga 50021
4 2018-01-06 15:29 Tininga

target1 rašė:
@Tininga


rašė: Paistalai. Bet tiek to, nebetrukdysiu jau. Ateis laikas ir pamatysi, kaip yra. Matau, kad pletkų lygio informacija yra svarbiau už įstatymus. Tavo pasirinkimas


Tai kaip paistlai?
Viena imone atleido visus su 0.25etato kurie dirba dar ir kitur. Tai jie juk dirbo per du darbdavius. Nei pas viena MMA neuzdirbo.
Ir kas? Vadinasi tas, kuris atleido, yra kvailys, kuris, kaip ir tu, vadovaujasi paistalais, o ne įstatymu. Arba tam buvo kitos priežastys...

Jei yra bent du draudėjai (trys, keturi...) - NEREIKIA SODRAI MOKĖTI PAPILDOMAI KAIP NUO MMA!!! Tai įstatyme aiškiai parašyta išimtis. Nepaisant to, kad per visas darbovietes gal ir nesusidaro MMA.
Kol kas. Negaliu pasakyti, ar vėliau nebus įstatymo pataisų tuo klausimu.

Nu kas darosi, kodėl tie žmonės taip lengvai pameta protą, ir nei mąstyt, nei skaityti nebemoka?! ... smile
M
Maryte47 138
2018-01-10 12:07 Maryte47
Sveiki. Nežinau ar čia "į temą "pataikiau.Ar IĮ (iš įmonės sąskaitos) igali sumokėti GPM nuo savininko išimtų pinigų savo poreikiams?
V
virbuh 8109
2018-01-10 12:16 virbuh

Maryte47 rašė:
Sveiki. Nežinau ar čia "į temą "pataikiau.Ar IĮ (iš įmonės sąskaitos) igali sumokėti GPM nuo savininko išimtų pinigų savo poreikiams?

Galima, nurodant už ką mokama, tik bus neleidžiami atskaitymai.
M
Maryte47 138
2018-01-10 12:37 Maryte47
Supratau. Ačiū. O jeigu IĮ savinikas išsiima pinigus ir parodo 02 kodu kaip darbo užmokestį.,tai IĮ sumoka sodrai ir ta suma bus leidžiami atskaitymai?
V
virbuh 8109
2018-01-10 12:43 virbuh

Maryte47 rašė:
Supratau. Ačiū. O jeigu IĮ savinikas išsiima pinigus ir parodo 02 kodu kaip darbo užmokestį.,tai IĮ sumoka sodrai ir ta suma bus leidžiami atskaitymai?

Taip. Tik nuo 2018m šiek tiek yra pakeitimų, nes sodra nuo pusės išsimokėtų 02 kodu sumų.
M
Maryte47 138
2018-01-10 12:50 Maryte47
Čia man aktualu už 2017m. Ačiū JUMS
2018-01-10 14:54 Vovieruska
Tai kaip dabar reikės nuo 2018 metus mokėti už IĮ savininką VSD įmokas ir PSD?
Ar mokėsime tik nuo tos pusę sumos ką išsimokės faktiškai? O jeigu nieko neišsimokės?
V
virbuh 8109
2018-01-10 15:05 virbuh

Vovieruska rašė:
Tai kaip dabar reikės nuo 2018 metus mokėti už IĮ savininką VSD įmokas ir PSD?
Ar mokėsime tik nuo tos pusę sumos ką išsimokės faktiškai? O jeigu nieko neišsimokės?

Aš taip supratau: Jei kitur nedraustas PSD nuo ne mažesnės MMA. Jei ima išmokas, nuo kurių sodra skaičiuojama, tai VSD ir PSD nuo pusės jų(bet PSD ne mažiau nuo MMA).
Nieko neišsimokės, nieko VSD nemokės, PSD nuo MMA.
Nori būt draustas mokam kas mėn nuo 400 PSD ir VSD, ir kas mėn deklaruojam į sodrą SAV
V
vvaldas 12
2018-01-11 10:54 vvaldas
Jeigu as teisingai supratau, tai norint, kad butum draustas (VSD) reikia isimti ne 400 ,o 800 euru ,kadangi imoku baze sudaro 50% lesu suma, isimama ir deklaruojama kaip su darbo santykiai susijusios pajamos.Ir deklaracijoje rodyti 800€.Ar as teisus?
Taip norint gauti pensija reikia per metus VSD sumoketi nuo 12MMA.
A
algimux 14
2018-01-11 11:31 algimux

vvaldas rašė:
Jeigu as teisingai supratau, tai norint, kad butum draustas (VSD) reikia isimti ne 400 ,o 800 euru ,kadangi imoku baze sudaro 50% lesu suma, isimama ir deklaruojama kaip su darbo santykiai susijusios pajamos.Ir deklaracijoje rodyti 800€.Ar as teisus?
Taip norint gauti pensija reikia per metus VSD sumoketi nuo 12MMA.


Manau kad taip ir bus smile
2018-01-11 15:49 Vovieruska

algimux rašė:

vvaldas rašė:
Jeigu as teisingai supratau, tai norint, kad butum draustas (VSD) reikia isimti ne 400 ,o 800 euru ,kadangi imoku baze sudaro 50% lesu suma, isimama ir deklaruojama kaip su darbo santykiai susijusios pajamos.Ir deklaracijoje rodyti 800€.Ar as teisus?
Taip norint gauti pensija reikia per metus VSD sumoketi nuo 12MMA.


Manau kad taip ir bus smile



Tai aš jau dabar nebesuprantu kiek reikės mokėti už savininką nuo 2018-01-01, kad būtum ir draustas ir gautum pensiją?
A
algimux 14
2018-01-11 21:22 algimux

Vovieruska rašė:

algimux rašė:

vvaldas rašė:
Jeigu as teisingai supratau, tai norint, kad butum draustas (VSD) reikia isimti ne 400 ,o 800 euru ,kadangi imoku baze sudaro 50% lesu suma, isimama ir deklaruojama kaip su darbo santykiai susijusios pajamos.Ir deklaracijoje rodyti 800€.Ar as teisus?
Taip norint gauti pensija reikia per metus VSD sumoketi nuo 12MMA.


Manau kad taip ir bus smile



Tai aš jau dabar nebesuprantu kiek reikės mokėti už savininką nuo 2018-01-01, kad būtum ir draustas ir gautum pensiją?


Pagal mane mokėt reiks 50 proc nuo išimamos sumos x 30,3 proc. Norint gaut pilną stažą įmoka turės būti nuo 800 eur. (50 proc = 400x30,3%. PSD lieka tas pats, ne mažiau, nei MMA 9%. Bent aš taip galvoju, gal mane kas ir pataisys, jei klystu. Kažkada irgi jau buvo, kai mokėjom 50 % ir per 1 metus užskaitydavo darbo stažą tik pusę metų.
Aviete Aviete 242
2018-01-12 09:29 Aviete
Labas rytas,
Ir aš taip suprantu. Bet kodėl įmonės sodros įmokose jau už sausį paskaičiuota VSD 121,20 PSD 36? Iš kur sodra žino, kad sausį gausiu 800 EUR ir turiu sumokėti 50 proc VSD?
V
virbuh 8109
1 2018-01-12 11:43 virbuh

Aviete rašė:
Labas rytas,
Ir aš taip suprantu. Bet kodėl įmonės sodros įmokose jau už sausį paskaičiuota VSD 121,20 PSD 36? Iš kur sodra žino, kad sausį gausiu 800 EUR ir turiu sumokėti 50 proc VSD?

Sodroj visi protingi ir žino, kad norit turėt stažą ir gaut ligos išmoką, todėl kas mėn mokėkit nuo MMA ir bus gerai. Išsimokėkit kiek tik turit(ne daugiau 800). Kas mėn deklaruokit SAV 400. Tik VSD gali būt neleidžiami nuo sumos, kuri ne pagal įstatymą.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui