tarptautinės šunų kinkinių varžybos

K
klaraa 591
2007-01-08 15:05 klaraa
DĖMESIO !

Pirmą kartą Vilniuje planuojama surengti tarptautines šunų kinkinių varžybas.
Tokios varžybos labai populiarios ir jau ne vienerius metus vyksta kaimyninėje Lenkijoje, Skandinavijos šalyse, kur pamatyti įspūdingo reginio suvažiuoja tūkstančiai žiūrovų.
Šiemet dalyvauti šaunioje žiemos šventėje sutiko virš 30 šios egzotiškos sporto šakos entuziastų iš užsienio bei Lietuvos.

Numatoma varžybų data 2007 metų vasario 17-18 dienomis.
Trasos ilgis nusidrieks 7-9 kilometrus.
Planuojamos rungtys: šunų kinkinių ( 6, 4 ir 2 šunų ) traukiamų rogių varžybos, (skijoring) šunų traukiamų slidininkų varžybos.
Šunų kinkiniams naudojamos specialios rogės.

Pastaba: jei nebus sniego, ( teks atšaukti varžybas!).

Varžybų atidarymas (šeštadienį) vasario 17 dieną 12 val.
Pirmąją dieną planuojamas ir naktinis etapas- 19-21 val.
Naktinė rungtis prasidės šventinio laužo užkūrimu, dalis lenktynių trasos bus paženklinta fakelais. Dalyviai kelia pasišvies tik ant galvos pritvirtintais žibintuvėliais, tad turės pasikliauti savo keturkojais draugais.

Antrąją dieną (sekmadienį) slidininkų rungtys.
Pradžia 11 val.
15.30 varžybų nugalėtojų apdovanojimas ir iškilmingas uždarymas.

Žiūrovams numatytos pramogos:
Pasivėžinimas šunu kinkiniu, pasivėžinimas slidėmis, kurias traukia šunys,
Mažiesiems renginio svečiams jodinėjimas poniais.
Aktyvesni turės progą išmėginti rankos miklumą šaudant lanku į taikinius. Bus lauko tiras su pneumatiniais šautuvais.
Visos minėtos pramogos saugios-specialus apsauginis tinklas, patyrę instruktoriai bei personalas.
Žiūrovai galės pamatyti tikrą indėnišką kaimeli su tikru indėnų namu-vigvamu, kailio išdirbimą, maisto ruošimą.
Vakarinėje dalyje-įspūdingas fakyrų pasirodymas "Ugnies šėlsmas", karšto oro balionai.
Varžybų žiūrovus bei svečius pamaitins lauko virtuvę turinčios įstaigos.
Renginio vietoje drausmę užtikrins saugos tarnyba.

Renginio organizatoriai:
VŠĮ "Ramios Bitės" ir Šunu kinkinių sporto klubas "Aliaska"
L
Loreta13 30842
2007-01-08 16:11 Loreta13 2011-09-11 05-14
Klausimas:))
Ar klaraa su savo augintiniu dalyvaus smile
edwardas edwardas 4185
2007-01-08 16:17 edwardas
Pastaba: jei nebus sniego, ( teks atšaukti varžybas!).

Nebus,nebus smile
L
Loreta13 30842
2007-01-08 16:38 Loreta13 2011-09-11 05-14

edwardas rašė: Pastaba: jei nebus sniego, ( teks atšaukti varžybas!).
Nebus,nebus smile
Jūsų "smegenai" tuomet iškeps:))
K
klaraa 591
2007-01-09 07:29 klaraa
gaila smile bet mes dar nedalyvausim, paūgėsim ir kitą met būtinai smile bet būsim, tai tikrai.
Prašom palinkėti geriau nemažai sniegelio, gi vistiek renginys ir akis paganyt, o gal ir su šunim pasivažinėt smile manau vaikučiam turėtų būti linksma.O ir šiaurinių šunų bus tikriaus labai daug smile
K
klaraa 591
2007-01-09 07:45 klaraa
Dar visai neseniai šunų kinkinių sportas asocijavosi mums su Kanada ir Aliaska. Šunys kaip traukiamoji jėga buvo naudojami visoje Šiaurėje: Grenlandijoje ir Sibire. Šunys traukė sunkias rogės, lydejo medžiotojus, prisidėjo prie Arktikos užkariavivo, buvo naudojami pašto, vaistų, maisto, ginklų ir sužeistųjų transportavimui per abu Pasaulinius karus.


Dėl ekstrimalių ir sudetingų gamtos sąlygų selekcionavosi ypač atsparūs, greiti ir „taupūs“ šunys- kinkomi šunys. Reikia pasakyti, kad vienam kinkomam šuniui tekdavo vidutiniai 40-50 kg svoris, o kinkinys judantis su 6-7 km per valanda greičiu, įveikdavo paprastai apie 70-80 km per dieną

Šunys įveikdavo 300-400 km atstumą per vieną kelionę be ilgesnių sustojimų. Lengvi ir greiti pašto kinkiniai įveikdavo per parą 150-200 km.


Garsiosios lenktynės
Pirmosios neoficialios lenktynės įvyko Kanadoje. Jas organizavo medžiotojai kurie po ilgos žiemos praleistos medžiojant, susirinkdavo i faktorija parduoti sukauptus kailius. Lenktynėse dalyvavo kinkiniai kurie buvo naudojami krovinių transportavimui. Taip pat pakinktų ir rogių rušys buvo skirti transportavimui.
Tačiau butent Aliaskoje žinomas rogininkas(ang.musher) Scotty Allan, organizavo pirmąsias „tikrasiąs“ lenktynės kurios vadinosi :“All Alaska Sweepstake“, 408 milių atstumu.
Šiandien turbut labiausiai žinomos visame pasulyje yra IDITADOR lektynės. Lenktynių trasa veda iš Anchorage iki Nome, jos atstumas yra 1000 milių. Šios lenktynės atsirado kaip 1925 metų įvykio įamžinimas, tada Nome prasidėjo difterito epidemija.


Vakcina- vienintelis išsigelbėjimas- pateko į Nome dėka rogininkų pasiaukojimui. Pirmasiąs IDITADOR lenktynės 1967 metais, organizavo Joe Redingtona i Dorothy Page Aliaskos įsigijimo minėjimui.
Kanadoje nuo Dawson city miestelio iki Fairbankso Aliaskoje organizuojamos dar vienos žinomos ilgos distancijos(ang.long distance) lenktynės- YUKON OUEST. Varžovai turi įveikti 1400 km trasą. Šios lenktynės skaitosi techniškai pačios sudetingiausios pasaulyje.
Fairbanksė visai šialia YUOKN OEST biuro, vyksta sprinto lenktynės: Šiaurės Amerikos čempionatas (Limited i Open North American Championship). Įprastai lenktynių trasa veda per upę Chena. Kanados čempionatas organizuojamas Yellow-Knife vietovėje, jose visada gausu žiūrovų.
Taip pat neseniai Pietų Amerika gali pasigirti nuostabiomis lenktynėmis kurios vyksta Andų kalnuose. Jų metų rogininkai turi galimybę grožetis begiojančiais per sniegą .Pietų Amerikos stručiais –nandu.
Europoje
Šunų kinkinių lenktynės surado savo entuziastu Europoje. Labiausiai žinomos Europoje buvo Alpirod lenktynės, jų trasa vedė Alpėse per Prancūzija, Italija,Šveicarija ir Austrija. Ilgis 700 km. Pirma karta lnktynės įvyko 1988 metais. Ilgo nuotolio lenktynės taip pat organizuojamos Skadinavijoje : Kiruna, Scandram, ar Carelia Charm. Šios lenktynės visada ypatingos dėl sakandinaviškos gamtos, gerų sniego sąlygų
Kamčiatkoje – kur šunų kinkiniai yra neatsiejama šio krašto ir ten gyvenančių žmonių dalis – kasmet oraganizuojamos ilgo nuotolio lenktynės „Kamčiadal“.
Šunų kinkinių sportas labai populiarus pas mūsų kaiminus lenkus. Ten licezjuotų sportininkų skaičius 157. Kas menesį vyksta po keletą lenktyniuų nuo pajūrio iki kalnų.
Pirmosios lenktynės Lenkijoje vyko 1991 metais.


Lenktynės
Labiausiai žinomos šunų kinkinių lenktynių rušys tai lenktynės ant rogių( rogių rušys priklauso nuo lenktynių tipo). Lektynės buna dvejų ar trijų etapų. Paprastai jos vyksta savaitgaliais šeštadienį ir sekmadienį. Dažniausiai trečias etapas buna naktiniu. Galutinis rezultas gaunamas sudejus trijų etapų rezultatus. Nugalėtoju tampa kinkinys surinkęs didžiausia bendrą taškų skaičių.

Priklausomai nuo trasos ilgio lenktynės skirstomos į:
-sprinto ( trumpo nuotolio lenktynės), tj trasos atstumas paskistomas po 2 km kiekvienam šuniui.
-vidutinio nuotolio lenktynės, kur minimalus pirmo etapo atstumas yra 40 km.
-ilgo nuotolio lenktynės, tai lenktynės kurių kiekvieno etapo ilgis apie 100 km.
Varžovai startuoja kas 1, 2 minutės, labai ispudingai atrodo startas poromis, o ypač nepakartojamas vaizdas, kai vienu metu startuoja 20 kinkinių, kiekvienas susidedantis iš 6 arba 8 šunų .
Kinkiniai dalyvaujantis varžybosė dalinasi į klasės, priklausomai nuo šunų kiekio kinkinyje:
- 2 šunų klasė, žymima raidė „D“
- 4 šunų klasė-(nuo 3 iki 4 šunų kinkinys), žimi raidė „C“
- 6 šunų klasė- (nuo 4 iki 6 šunų kinkinys), žimi raidė „B“
- 8 šunų klasė-(nuo 6 iki 8 šunų kinkinys), žimi raidė „A“
- Nelimituota klasė , vaidinama raidė“O“(open), joje gali startuoti ne mažiau 8 šunų kinkinyje.

Reikmenys
Lenktyninės Rogės atsirado dėka patobulinimų krovinių transporavimui skirtu rogių. Didis ir medžiagos iš kurių jos pagamintos priklauso nuo rogininko, ir lenktynių kuriuosė planuojama dalyvauti. Tokios rogės yra labai atsparios, bet lengvos. Jos sveria vidutiniškai apie 10-15 kg.. Paprastai rogės gaminamos iš uosio, ažuolo, beržo ar klevo. O pačios geriausios gaminamos iš labai atsparaus metalo: duralo. Tokios rogės pagamintos pagal ‚“kosminės“ technologijas, jos labai lengvos ( bet nėra ypatingai lengvos, kadangi butu nestabilios), paslankios. Rogės turi turėti stabdžius. Rogės kurios skirtos ilgo nuotolio lenktynėms yra didesnės ir sunkiasnės, turi dugną (talpa kroviniui), kitaip jos vadinamos“tobogan“ tipo.

Kinkinys
Šunų kinkinys tai glaudi, bendradarbiaujanti su savimi šunų grupė. Suburti ją iš atsitiktinių šunų paprastai neįmanoma. Reikia įvertinti kiekvieno šuns charakterį ir gabumus. Kitaip rezulatatas bus menkas. Gerai treniruotosė kinkiniuosė kiekvienas šuo turi savo vietą, kurioje jis geriausiai ir noriai dirba.
Šunys kurie yra arčiausiai rogių- wheel dog-traukia didžiusia svorio dalį, jie yra patys stipriausi. Priekyje dirba –lead dog-kitaip lideris, nuo kurio priklauso viso kinkinio darbas. Lideris turi buti absoliučiai paklusnus rogininkui ir kiekvienoje situacijoje paklusti rogininko komandoms. Geras lideris sugeba sąmoningai pritaikyti viso kinkinio darbą prie teritorijos sąlygų. Dažniausiai kinkinio priekyje statomi du šunys( ankščiau stovėjo vienas šuo lideris) abu jie atlieka- command-liderio- pareigas, tj. puikiai išauklėto ir paklusnaus liderio, kuris vykdo visas komandas. Kiti pasirenka kita šunų sustatymo viariantą: priekyje- command lideris, o šalia jo- trail lideris- tj. šuo kurio užduotis suteikti didžiausio greičio kinkinyje.
Geras lideris turi turėti šias savybės:
-aistra bėgimui
-paklusnumas šeimininkui
-pasitikėjimas savimi ir drąsą( geras lideris negali bijoti kitų šunų)
-nebuti agresyviu kitų šunų atžvilgių
-nepasitikėti svetimais žmonėmis

Už liderio/lideriais bėga –point-dogs, kitaip vadinami speed-dogs. Tai turi buti patys greičiausi šunys, kadangi jie suteikia greičio visam kinkiniui. Bėgantis kinkinio viduryje šunys swing-dogs turi buti greiti ir stiprūs, tam kad reikalui esant galėtu pakeisti point-dogs arba wheel-dogs. Dideliuosė kinkiniuosė kur yra daugiau negu 8 šunys, papildomai kinkomi šunys kitaip vadinami team dogs-jie neturi jokių ypatingų gabumų, tiesiog gerai traukia.


Kokie šunys gali dirbti kinkinyje?
Ankščiau žmonių išgyvenimas sunkiuose poliarines žiemos sąlygose, priklause nuo šunų, dirbancių kinkinyje jegos ir ištvėrmes. Šunų kinkinių varžybose šunų tempimo jega nera itin svarbi-svarbiausias yra greitis.
Tikram kinkomam šuniui budinga aistra begimui ir greitis. Beveik kiekvieną šunį galima ismokinti traukti ir beveik kiekvienas vidutinio dydžio šuo gali pelnyti kinkomo šuns pareigas. Sprinto varžybose puikiai begioja vižlai, pointeriai, netgi airių seteriai ir aliaskos husky. Šiaurės vakarų Amerikoje dvidešimto amžiaus antrame ir trečiame dešimtmetyje, airių seteriai buvo naudoti transportuojant pasta. Šios dienos sprinteris tai šuo maždaug vižlo dydžio, bet atleto figūros./nuotraukoje/
Ilgo nuotolio varžyboms visu pirma yra naudojami Alaskan husky ir Siberian husky. Tai vidutinio dydžio šunys, lengvų kaulų, bet labai ištvermingi. Svarbiausias yra butent energinis „produktyvumas“, apskritai sakant – kuo mažesnis energijos poreikis dirbant kinkiny. Tokiems reikalavimams atitinka šunys lengvo sudėjimo, ilgom kojom. Noras pagerinti rezultatus ir išauginti kuo greitesnius šunis, šio sporto myletojus pastumėjo ieškoti naujų veislių. Sumaišius tokias veislės kaip: trumpaplaukiai vokecių vižlai(kurzharai), pointeriai ir anglų kurtai, norvegė Lena Boysen išaugino savo žinomus Greyisterius. Ji keliskartus tapo pasaulio čempione sprinte 4 šunų kinkinyje ir pulka.



Šiaurės Amerikoje husky yra vadinami keli šunų tipai. Priklausomai nuo aplinkos jie skiriasi išvaizda i sudejimu. Jie turi savo regioninius pavadinimus. Butent todel galime susidurti su greenland husky ( grenlando husky ), mackenzie river husky ( huskiai is Mackenzio upes ), alaskan husky ( šunys is Aliaskos ). Norint visa tai supaprastinti sportininkai sugalvojo juokinga kinkomo šuns definicija (sled dog ): tj. kiekvienas sveikas, sveriantis daugiau negu 12 kg, esantis prieš roges šuo.

Šiaurės veislės šunys daugumoje yra labai draugiški žmonėms netgi svetimiems. Taigi nesitikėkit kad jie bus gerais sargais. Tačiau jie kartais parodo agresija kitiems šunims kurie nepriklausio jų šeimai. Turi dar vieną atavistinė sąvybę: jų kaukimas gali išvesti iš kantrybės netgi pačius dragiškiausius kaimynus. Taip pat reikia nepamiršti kad tokie šunys buvo sukurti sunkiam darbui, tedėl kai naminiai šunys reikaluja daug judėjimo gryname ore.

Kitaip jie jausis labai nelamingi!
K
klaraa 591
2007-01-09 07:47 klaraa
foto smile
K
klaraa 591
2007-01-09 07:48 klaraa
ir dar smile
K
klaraa 591
2007-01-09 07:49 klaraa
ir dar smile
Tess Tess 20234
2007-01-09 08:04 Tess
Kaip gražu. Mes taip Laplandijoje važinėjomes. Visą užpakalį atsidaužiau. smile
K
klaraa 591
2007-01-09 08:04 klaraa 2011-09-11 05-14

Tess rašė: Kaip gražu. Mes taip Laplandijoje važinėjomes. Visą užpakalį atsidaužiau. smile


o gal foto yra smile
Tess Tess 20234
2007-01-23 08:45 Tess 2011-09-11 05-15

klaraa rašė: o gal foto yra smile

Yra, kad niekaip man neatveža. Važiavome net su 3 fotoaparatais. Butinai imesiu kai atneš.
M
Meskute666 216
2007-02-14 08:09 Meskute666
Na sniego užtektinai. smile Klaraa, o kur konkrečiai vyks šios varžybos smile
K
klaraa 591
2007-02-14 08:22 klaraa
KLUBO "ALIASKA" SKELBIMAS:
Laba diena visiems kas domisi sunu kinkiniu sportu!
Informuojame, kad vasario 17 diena Paneriu gyvenvieteje, Vievio sen.( 108 kelias Vievis-Maisiagala) ivyks neoficialios sunu kinkiniu lenktynes. Dalyvauja sportininkai is Lenkijos ir Lietuvos. Trasa 6 km. Startuoja 6,4,2 sunu kinkiniai, skijoringas. Sunu veisles dalyvaujancios lenktynese: samojedai , siberian husky, aliaskos malamutai, eurodogai, greysteriai, vilksuniai. 19 val bus naktinis startas. Demesio! visi, kas nori dalyvauti su savo augintiniais, privalo tureti su savimi skiepu knygele, iranga (kas neturi bus galimybe pasiskolinti), zibintuveli(uzdedamas ant galvos) naktiniam startui. Dalyviu registracija bei informacija tel: +37069986767. Visi norintys atvykti turi pasiimt maisto sau ir savo draugams, bus galimybe iskepti ji ant lauzo.
Lenktyniu tvarkarastis:
vasario 17 diena, sestadienis
10.00 dalyviu registracija
11.00 pirmo etapo pradzia

apie 13.00 pirmo etapo pabaiga

19.00 naktinio etapo pradzia
apie 20.30 naktinio etapo pabaiga.


Lenktyniu organizatoriai Sunu kinkiniu sporto klubas Aliaska
2007-02-15 10:09 milduciuke20
visai idomei skamba :)
K
klaraa 591
2007-02-15 10:37 klaraa 2011-09-11 05-18

milduciuke20 rašė: visai idomei skamba :)

atsimenu, kai buvau vaikas, senelis dalyvaudavo varžybose su rogėmis su arkliais smagu būdavo.Bandysim dabar naują madą šunų varžybas smile
A
astuska 2622
2007-02-15 10:45 astuska
o as perksiaciau "sunu kankiniu sportas" smile
K
klaraa 591
2007-02-15 10:57 klaraa 2011-09-11 05-18

astuska rašė: o as perksiaciau "sunu kankiniu sportas" smile

smile smile
R
RAJA 983
2007-02-15 12:17 RAJA
Kam šuniukus kinkyti ir kam kankinti ?
A
astuska 2622
2007-02-15 12:23 astuska 2011-09-11 05-18

RAJA rašė: Kam šuniukus kinkyti ir kam kankinti ?


as irgi negaleciau, net ziureti... smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui