Buhalteris profesionalas

tomukas tomukas 4505
2003-06-16 20:53 tomukas
Visų pirma jei jau kažkas pradeda dalinti diplomus ar kitokius popierius, patvirtinančius kažkieno profesionalumą ar kompetenciją, reikia pačiai organizacijai būti profesionaliai, kompetentingai, turėti gerą vardą, prestižą ir t.t.. nes kaitaip, tas popierius taip ir liks popieriumi, nenešančiu jokios naudos.

Na pvz. aš apie LBAA veiklą tik ir esu girdėjęs, kad ji rengia kažkokius egzaminus, kuriuos išlaikęs gausi tą popiergalį. Na dar kažkokius seminarus organizuoja ir viskas, tuo jų visuomeninė veikla ir baigiasi.
Jie tinklapyje skelbia, kad vienija 300 aktyvių narių (juokas ima), ir tai vadinas jie atstovauja visus Lietuvos auditorius ir buhalterius.

Aš ne prieš popierių, patvirtinančių profesinį profesionalumą, dalinimną. Netgi manau verta būtų įstatymuose numtyti, kad norėdamas dirbti vyr buhalteriu privalėtum turėti kažkokį popierių, juk po velnių - atsakingas darbas. Tačiau, kaip minėjau, popierius turi turėti savo vertę.

O kas dėl tų computer's driver licence, tai niekada nevertinčiau žmogelio sugebėjimų dirbti kompiuteriu pagal tą popiergalį. Mano galva, tam jis ir sukurtas, kad pinigus išlupt iš varganų žmogelių, naudos iš jo jokios.
A
angelka 2790
2003-06-17 13:50 angelka
Papasakosiu vieną kuriozinį atsitikimą. Mano draugai turi įmonę ir labai kruopščią buhalterę. Na tiesiog pedantiška - viskas pas ją sutvarkyta, viskas gražu. Na bet ir galvos nuo popierių nepakelia. Vieną kartą ji man guodėsi, kiek ji daug laiko sugaišta pildydama PVM deklaraciją, kol suskaičiuoja, kiek sudaro 5 proc. PVM ir 18 procentų PVM. Nes esą jos buhalterinė programa išmeta tik bendrą parduotų prekių suvestinę, nedetalizuodama kur čia prekės su 5 proc., kur su 18 proc. PVM. O sąskaitų srautas per mėnesį labai didelis. Aš jai pasiūliau prisiminti vidurinėje mokykloje įgytas algebros žinias ir pasidaryti lygčių su dviem nežinomaisiais sistemą, kurią išsprendus ji ir gaus tuos norimus skaičius. Ji nelabai suprato apie ką aš čia kalbu. Na, sakau duok tuos savo tris skaičius, aš tau tuoj išspręsiui tą rebusą. Užgaišau max 10 minučių, duodu jai rezultatą. Pažiūrėjo, pažiūrėjo ji į tuos skaičius, kažką numykė. Po poros dienų skambina: "Tu žinai, tavo tie skaičiai tikrai teisingi, kur tave tokių dalykų mokė? Išmokyk ir mane...Aš visą dieną sugaištu kol suskaičiuoju tuos PVM," - susijaudinusi kalbėjo ji. Tikrai nei vienoje buhalterių mokykloje to nemoko, nes to mes išmokstame dar vidurinėje mokykloje. O ar įgytas žinias taikome praktikoje, ar ne, tai gal ir parodo ar tu moki profesionaliai dirbti ar ne.
artas71 artas71 12027
2003-06-17 14:32 artas71 2011-09-11 03-11

tomukas rašė: O kas dėl tų computer's driver licence, tai niekada nevertinčiau žmogelio sugebėjimų dirbti kompiuteriu pagal tą popiergalį. Mano galva, tam jis ir sukurtas, kad pinigus išlupt iš varganų žmogelių, naudos iš jo jokios.


Nesutinku ir stipriai, Tomuk.Šiuolaikinės komp. technologijos yra
sudėtingas dalykelis ( geriau už mane žinai).Apskaita labai
daug kur kompiuterizuota ir (mano atveju) tikrai sudėtinga
ir reikalaujanti pakankamų žinių iš Excelio,ir šiek tiek Accesso.
(Viena balansine sąskaita turi 5 lygius/raktus - filialas,padalinys,veiklos rūšis,produktas,darbuotojų grupė).Todėl, tokioje galybėje informacijos
žmogus turi sugebėti PATIKRINTI greitai ir neskausmingai ką JIS pats ir suvedė ir suprasti vienų ar kitų duomenų prigimtį.
Programa lietuviška,balansas ir mokestinė lietuviška, o atsakaitas
reikia teikti užsienio motininei įmonei.Duomenų išdėstymo,paieškos,
apjungimo supratimas yra be galo svarbus duotoje situacijoje.
Todėl, elementariausių žinių iš skaičiuoklių(Excelis) neturėjimas
tikrai nepagerina suvestinių ir veiklos analizės lentelių informacijos
tikslumo ir kokybės.(Ir pikta, kad mokytis nelabai nori).
Dar nenusibodo skaityti?Gerai, toliau pavyzdys iš gyvenimo.

Šiandien atvejis - ateina vieno aptarnavimo padalinio vadovas ir
skundžiasi kad nespėjo padaryti vienos ataskaitos (užima visą dieną), todėl gavo"velnių" iš techninio direktoriaus (užseniečio).Pakeikė truputi programą,kad nėra galimybės.Pala, pala sakau.Eksportas į Exceli ,pasinaudojam duomenu bazių apjungimo galimybėm.
Prašau ataskaita per 30 min.(Pivot table- super duombazių
"vartymo" komanda Excelyje.Bet Access geriau)
O žmogus sėdi dažnai po darbo iki 19,20 val.Žinau, kad jam reikia
pateikti krūvą statistinių atsakaitų apie veiklą.Todėl dar šiek tiek žinių
manau labai palengvintų ir man ir jam darbą.

Mėgstantis bambėti artas71.
R
rutmi 108
2006-06-30 10:34 rutmi
Sveiki, gal kartais esate isigije buhalterio profesionaolo varda, ar tiesiog esate girdeje apie ji? idomu butu isklausyti Jusu nuomone smile
Aradija Aradija 10365
2006-06-30 10:44 Aradija
neverta kisti pinigu, varda igiji dirbdamas o nenusipirkdamas
2006-06-30 11:08 Kristiana__ 2011-09-11 05-00

Aradija rašė: neverta kisti pinigu, varda igiji dirbdamas o nenusipirkdamas


Kažin ar tą supranta darbdaviai?
R
rutmi 108
2006-06-30 11:10 rutmi
Na dirbdabas taip igyji patirties, bet cia visokiu naujoviu nemazai nori nenori gausi.
Negi niekas ju nesate baige????
Ar daug naudos yra??
Vistik norisi tobuleti savo srityje, gal turite kitu pasiulymu, be spec. spaudos skaitymo, kursu?
Aradija Aradija 10365
2006-06-30 11:11 Aradija
o taves kada nors darbinantis prase ne pasakyti kus dirbai anksciau ir kaip ten su vmi ir sodra reikalai buvo , o prase parodyti buhalterio profesionalo pazymejima? abejoju, paprasti dirkektoriai kazin ar isviso zino apie tokius pazymejimus ka nors, na nebent toki mulki labai smarkiai gali itikinti su tokiu pazimejimu priimti tave i darba, tipo prestizas ir pan.
R
rutmi 108
2006-06-30 11:22 rutmi
Na, ne del prestizo man jis reikalingas, o del ziniu.
O paprasti vadovai, taip jie nieko tame nesusigaudo, bet noretusi eiti i tikrai didele imone buhalteriauti, o ten jau nesinoretu varnu saudyti:)
wirgina wirgina 5887
2006-06-30 11:23 wirgina 2011-09-11 05-00

angelka rašė: Žinau, kad buhalterių asociacija (gal ir ne tiksliai pavadinau) kažkaip susijusi su buhalterio profesionalo vardo suteikimu.

Gal kas nors turi daugiau informacijos apie tai? Įdomu, kokius egzaminus reikėtų laikyti? Kokio sudėtingumo tie egzaminai? Žodžiu, domina viskas, kas su tuo susiję.
Ačiū. :)

Manau, bent jau keletas šio forumo dalyvių jau turi buhalterio profesionalo kvalifikaciją... :)

Buvau (o gal ir tebesu )buhalterių asociacijos nariu. Sumokėjau nario mokestį ir viskas tuom užsibaigė. Tiesa , dar pažymėjimą davė, bet kur jį dėti ?
Aradija Aradija 10365
2006-06-30 11:24 Aradija
tai gal del ziniu labiau padetu seminarai, ar glau gale univere koki magistra baigti, manau labiau apsimoketu, nei tas pazymejimas
R
rutmi 108
2006-06-30 11:36 rutmi
Aciu uz nuomone, dabar ir galvoju univere magistra ar buhalterio profesionalo vardas
Aradija Aradija 10365
2006-06-30 11:41 Aradija
as imciau magistra tai visdelto mokslinis laipsnis pirpazystamas ir uzsienyje, o laikui begant ta asociacija pasinaikins ior tas tavo pazymejimas liks net negaliojantis
J
Jotjot 850
2006-08-03 22:12 Jotjot 2011-09-11 05-03

Aradija rašė: as imciau magistra tai visdelto mokslinis laipsnis pirpazystamas ir uzsienyje, o laikui begant ta asociacija pasinaikins ior tas tavo pazymejimas liks net negaliojantis


Kaip galima lyginti momentinį žinių patikrinimą su fundamentiniais pagrindais. Kvalifikacijos kėlimas - einantiems praktiniu keliu. Mokslinis laipsnis - teoretikams. Joks universitetas neukdo praktiko. Ne tas tikslas.
Tačiau visokie seminarai, kvalifikaciniai egzaminai ir kitokie žinių patikrinimai buhalteriui-praktikui tiesiog būtini. Neina kalba apie pažymėjimų, sertifikatų sportinį rinkimą. Kalba eina apie kasdieninių, darbe taikomų žinių pasitikrinimą, atnaujinimą. Ir kas čia blogo, kad reikia už tai mokėti ir po kurio gauni dokumentą.
Sportininkai gauna medalius, diplomus, apdovanojimus, taures. Už tai, kad yra aktyvūs, siekiantys aukštumų. Įsivaizduokite sportininką be viso šito...
Įsivaizduokite buhalterį be viso šito...
L
lorita 2757
2006-08-03 23:45 lorita
smile
L
Linda6 11854
2006-08-04 07:40 Linda6
Aš pasirinkčiau magistrą.Jei LRV numatytų tokį buhalterio -profesionalo vardo įteisinimą, tada, žinoma, pridėčiau ir šitą. Niekam netrukdo gautos žinios, tiek teorinės, tiek praktinės.
Benas Benas 2093
2006-08-04 08:56 Benas
Aš pasirinkau ACCA smile
J
Jotjot 850
2006-08-04 09:21 Jotjot
Aš taippat siekčiau magistro laipsnio. Tačiau pripažinimas profesiniuose sluoksniuose visai kas kita. Jokie LRV, FM negali to daryti. Kodėl? Todėl, kad profesionalaus buhalterio veikla turi būti matoma, vertinama likimo brolių, kurie stovi vienu laipteliu aukščiau mūsų. Ar galiu save priskirti prie LRV, FM valdininkų ir jų veiklos. Ne. Tai kaip galiu leistis vertinamas kažkokių biurokratų, kurie net apskaitos nereglamentuoja arba reglamentuoja išimtinai fiskaliniais tikslais? Buhalterio-profesionalo vardas asocijuojasi su visuomeniškumu, profesiniu solidarumu, profesiniu brandumu. Todėl tas vardas ir turi būti ginamas pačiose buhalterius vienijančiose organizacijose.
Kita problema, kad ta organizacija turi įgauti visuotinumą, t.y. apimti kuo didesnį buhalterių ratą, įtraukti į veiklą kuo daugiau apskaitos specialistų. O šitoj vietoj LBAA kritikos negailėčiau. Ir dar. Jei nebūtų LBAA, tai apart šios organizacijos, ką mes dar turime?
J
juratepaz 332
2006-08-04 10:13 juratepaz
Aš taip pat palaikau jotjot.Domėjausi dėl profesionalumo įvertinimo bet be LBAA nieko daugiau Lietuvoje neradau.Prieš 11 metų mokantis buhalterijos viena dėstytoja yra paskius"Buhalteris kuris įsitikinęs kad viską žino -yra blogas buhalteris" .Gal per daug asmeniškai suregavau į Jos žodžius, tačiau visą laiką man atrodo kad turiu per mažai žinių.O kaip įvertinti savo turimų žinių kiekį??? PVZ.Buh. apskaitos egzaminą išlaikiau 10.Bet tai pareikalavo minimalių žinių apie apskaitą. Todėl ir visiškai nesidžiaugiau.
meskis meskis 163
2008-02-01 15:37 meskis
pagelbėkite su paprasta formule, jau nebepasitikiu nei kompu nei savimi:

sausio men islaidos - 830
vasario men islaidos - 950
kiek % padidėjo vasario mėn. išlaidos ? jeigu galima su visu skaičiavimo veiksmu.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui