Maisto tvarkymo procesas

Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 18:20 Elvusia
Jokios galimos kryžminės taršos nematau.
Tik užkliuvo svogūnai - pirksit valytus?
Ir net dezinfekuoti nematau būtinybės.
Supjaustot, sudedat į uždengiamus indus, sumarkiruojat.
Nes, kaip suprantu, visa tai, ką jūs pjaustysite, bus picų įdaras?
Paskui susveriat tešlą picų padams, kočiojat ir kepat?
G
giliuxe 16
2010-11-13 18:33 giliuxe
Svogunus pirksim valytus, desim zalius pomirorus ir zalias paprikas, bet jos ant to stalo paklius jau nuplautos. Siaip mes planuojam pjaustymui naudot pjaustykle.
Beje, Elvusia, gal zinot per kiek laiko nuo dok-tu paravimo Kaune ateina tikrinti VMVT? Kiek laiko reikia ju laikti?
Dar kilo toks klausimas - jeigu pirktume saldytus maisto produktus - ar maisto aprasymo procese reikia numatyti kaip jie bus atšildomi? Taip pat dar kilo klausimas del zalios mesos - jeigu nusprestume ateityje naudoti zalia mesa, tai reiktu vel kreiptis i VMVT ir vel gauti is ju leidima, reiktu keisti maisto tvarkymo procesa? Siaip mes turim 1 stala kuri galetume paskirti vien zalios mesos tvarkymui ir daugiau ant jo nieko nenaudoti, bet is viso turim tik 2 plautuves - 1 rankom - kita inventoriui, atskiros mesai plauti neturim - bet tikriausiai mes jos ir neplautume, tarkim galim pirkti tik pasuosta kepimui, kazin ar tai neuzklius VMVT?
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 18:51 Elvusia
Tikrai nežinau.
Datą galima suderinti, kai nuvyksite į VMVT.
Nors, dokumentus galite pristatyti ir pasinaudodami elektroniniais valdžios vartais. Ir el. paštu.
Bent jau taip deklaruoja VMVT tinklalapyje.
Mėginau apieškoti, per kiek laiko išduodamas pažymėjimas.
Neradau.
vmvt.lt/lt/top/viesosios.paslaugos/isd...
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 18:59 Elvusia 2011-09-11 07-01

giliuxe rašė: Taip pat dar kilo klausimas del zalios mesos - jeigu nusprestume ateityje naudoti zalia mesa, tai reiktu vel kreiptis i VMVT ir vel gauti is ju leidima, reiktu keisti maisto tvarkymo procesa? Siaip mes turim 1 stala kuri galetume paskirti vien zalios mesos tvarkymui ir daugiau ant jo nieko nenaudoti, bet is viso turim tik 2 plautuves - 1 rankom - kita inventoriui, atskiros mesai plauti neturim - bet tikriausiai mes jos ir neplautume, tarkim galim pirkti tik pasuosta kepimui, kazin ar tai neuzklius VMVT?

Ne, papildomai pranešti nieko nereiktų.
Esmė nesikeičia.
Jei gaunate maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, vadinasi, galite užsiimti maisto tvarkymu. Sau apsirašote ir tiek.

Bet, jei neturite žaliai mėsai atskiros zonos, kaži kaži, ar galima taip dirbti...
Čia jau tik vietoje galima nutarti.
Apie plautuvę žaliai mėsai:
O tai kaip jūs įsivaizduojate: neplausite žalios mėsos? Neplausite inventoriaus?

Kadangi, tikrai neįsivaizduoju, kokios ten tos jūsų patalpos, bijau suklaidinti.
Kai pas jus atvyks inspektoriai, pasitarkite. Paprašykite patarimo, kaip galima būtų esamoje situacijoje, su esamais įrengimais tvarkyti ir žalią mėsą.
Juk atvažiuoja tikrai geranoriški žmonės. Jų tikslas ne tik bausti, bet ir mokyti :)
G
giliuxe 16
2010-11-13 19:03 giliuxe
Ačiū labai, taip ir padarysim. Jūs tikra profesionalė :)
G
giliuxe 16
2010-11-14 14:59 giliuxe
Sveiki dar kartą,
Vėl kreipiuosi į jus Elvusia su klausimu. Kaip jūs manot, ar tarkim bus gerai jeigu picos technologinėj kortelėj parašysiu tešla...xxx g. (žr. techn.kortelę Nr.yyy), o neišskirsiu tiek ir tiek miltų, tiek ir tiek vandens...
Beje, ar būtina surašyti baltymus, riebalus ir angliavandenius bei kalorinkgumą? Nes jeigu įdėsiu vienos firmos dešrą, o paskui sugalvosiu kitos - tie dydžiai skirsis.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-14 15:24 Elvusia 2011-09-11 07-01

giliuxe rašė: tešla...xxx g. (žr. techn.kortelę Nr.yyy)

Taip, galima.
Tik be žodžio "žiūrėti".
Įrašote: tešlos pusgaminis. Techn. kortelė Nr. xxxx. Ir svoris, žinoma.

giliuxe rašė:
Beje, ar būtina surašyti baltymus, riebalus ir angliavandenius bei kalorinkgumą? Nes jeigu įdėsiu vienos firmos dešrą, o paskui sugalvosiu kitos - tie dydžiai skirsis.

Nereikia.
G
giliuxe 16
2010-11-14 15:58 giliuxe
Ačiū, kai pasitari su protingesniais ir pats toks pasijauti :)
G
giliuxe 16
2010-11-15 11:33 giliuxe
Aš ir vėl su klausimėliu.
Kaip jūs manot ar gali tas pats žmogus dirbti virtuvėje ir prie kasos? Senoje HN:15 redakcijoje buvo parašyta, kad draudžiama "tam pačiam asmeniui liesti pinigus ir paduoti ar parduoti neįpakuotus maisto produktus ar patiekalus". O naujoje HN rašo tik kad reikia kruopščiai nusiplauti rankas palietus pinigus.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-15 11:53 Elvusia 2011-09-11 07-02

giliuxe rašė: Aš ir vėl su klausimėliu.
Kaip jūs manot ar gali tas pats žmogus dirbti virtuvėje ir prie kasos? Senoje HN:15 redakcijoje buvo parašyta, kad draudžiama "tam pačiam asmeniui liesti pinigus ir paduoti ar parduoti neįpakuotus maisto produktus ar patiekalus". O naujoje HN rašo tik kad reikia kruopščiai nusiplauti rankas palietus pinigus.

Dirba ir pas mane taip, ir kitur taip dirba.
Svarbu, kad tas žmogus tikrai nusiplautų rankas ir neimtų patiekalų rankomis.
Surašykit tokį raštą, kada plaunamos rankos ir pakabinkit po nosim:
Prieš pradedant darbą
Pasikeitus technologinei operacijai
Po pinigų lietimo
Parūkius
Pasinaudojus tualetu


Dar galit sugalvot, kada.
Pas mane toks raštas ilgai kabojo, kol darbuotojos išmoko mintinai :))
klem klem 3973
2010-11-15 14:44 klem 2011-09-11 07-02

Elvusia rašė:

giliuxe rašė: Aš ir vėl su klausimėliu.
Kaip jūs manot ar gali tas pats žmogus dirbti virtuvėje ir prie kasos? Senoje HN:15 redakcijoje buvo parašyta, kad draudžiama "tam pačiam asmeniui liesti pinigus ir paduoti ar parduoti neįpakuotus maisto produktus ar patiekalus". O naujoje HN rašo tik kad reikia kruopščiai nusiplauti rankas palietus pinigus.

Dirba ir pas mane taip, ir kitur taip dirba.
Svarbu, kad tas žmogus tikrai nusiplautų rankas ir neimtų patiekalų rankomis.
Surašykit tokį raštą, kada plaunamos rankos ir pakabinkit po nosim:
Prieš pradedant darbą
Pasikeitus technologinei operacijai
Po pinigų lietimo
Parūkius
Pasinaudojus tualetu
pasikrapščius nosį


Dar galit sugalvot, kada.
Pas mane toks raštas ilgai kabojo, kol darbuotojos išmoko mintinai :))
smile smile
G
giliuxe 16
2010-11-16 20:25 giliuxe
Sveiki,
Ir vėl kreipiuosi į jus Elvusia su klausimėliu. Kaip jūs manote, ar mums reikia atskirai žymėti ir naudoti atskirus tik tam skirtus įrankius šviežioms daržovėms ir mėsos pusgaminiams? Iš tikrųjų mes planuojam viską pjaustyti tuo vadinamuoju "slaideriu", bet jeigu jis sugestų, manau, privalom turėti ir peilius bei lentutes. Kaip jau minėjau žalios mės/žuvies/kiaušinių pas mus nebus. Beje, ar iš viso būtina naudoti lentutes, jeigu visi gamyboje naudojami stalai yra iš nerūdijančio plieno? Ar lentutės labiau skirtos tam, kad peiliai taip greitai nenusidėvėtų?
Taip pat girdėjau kad turi būti įrengta magnetinė juosta peiliams sukabinti, ar jūs ją naudojat?
Dar dėl kryžminės taršos rizikos (jeigu tektų pirkti nenuvalytus svogūnus): kaip manot ar bus gerai jeigu tą patį stalą naudosim ir tam pirminiam daržovių valymui (tiksliau - lipsim svogūnus), paskui jį nuplausim (ir nudezinfekuosim jeigu reikia), o paskui ant to paties stalo jau pjaustysim darzoves ir mesos pusgaminius.
Dar - del supjaustytu produktu laikymo šaldytuvuose. Ar yra kokie reikalavimai kokiose induose jie turėtų būti laikomi - t.y. plastmasiniai indeliai, nerudijancio plieno, GN ar dar kokie? Gal kazka galėtumėt parekomenduoti?
Ačiū iš anksto už komentarus.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-16 20:39 Elvusia
Na, jums pakaktų 2 peilių: daržovėms ir gatavai produkcijai.
Taip pat 2 lentelių pjaustymui.
Ir būtinai juos turėkite.
Juk ne visada bus toks darbo apkrovimas, kad tikslinga naudoti pjaustyklę.
Gal bus momentų, kad reiks rankomis kažką pasmulkinti. Negi darbuotojai kramtys pusgaminius ? :))
Ir peiliai tikrai ilgiau išlieka aštrūs, pjaustant ant lentelės.
Lenteles ir peilius parinkite spalvotas: pavyzdžiui: žalios daržovės - žalia, gatava produkcija (virta mėsa, virtos daržovės) - geltona.


Dėl svogūnų.
Supraskit vieną dalyką: ne dezinfekavime reikalas. Svogūnai nekelia jokios rizikos maisto saugai.
Riziką kelią žemės, galbūt graužikų išmatos, kurios būna ant nevalytų daržovių.
Todėl, jei daržoves pirksite nevalytas, turi būti atskira patalpa jų pirminiam apdorojimui.
Todėl labai rimtai rekomenduoju pirkti valytas daržoves.
Na, o kad nusipirksite kada ir nevalytas, kažkur kamputyje tvarkingai jas apdorosite - nei šuo nesulos :)
Jei tik tokie pažeidimai būtų - visi dirbtų idealiai.


Dėl supjaustytų daržovių: jos gali būti laikomos šaldytuve. Uždengtuose induose. Iš ko jie pagaminti ir kokius jūs įsigysite, neturi reikšmės. Svarbu, kad jie tiktų sąlyčiui su maistu ir turėtų specialų ženklą (peilis su šakute).
Laikant pusgaminius šaldytuve, ant indelio turi būti tokia informacija: pavadinimas, data, laikas. Tinkamumo terminas.
Tinkamumo terminus rasite Geros higienos praktikos taisyklėse.
G
giliuxe 16
2010-11-16 20:49 giliuxe
O del tos magnetines juostos peiliams? ar ji būtina?

Dar klausimelis - kaip suprantu prirma karta pagaminus kazkoki patiekala, reikia pamatuoti jo vid. temp ir uzrasyti i zurnala "Siluminio apdorojimo temperaturos ir laiko registravimas". Ar jau atejus VMVT reikia buti issikepus tuos savo bandymus ir uzsipildzius ta zurnala, ar tai bus galima padaryti ir veliau? Nors tarkim technologiniuose aprasymuose rašiau, kad pvz "kepame 300 laipsniu temp 5 min kol gaminio vidaus temp. bus em mazesne nei 75 laipsniai"
2010-11-17 10:03 TiesiogSaulius
sveiki. turiu klausimą: greito maisto taške bus naudojami mėsos gaminiai (dešrelės), kurie bus šildomi, kepami ir pan. Tikėtina, kad gali likti šių produktų atliekų - nukritęs ant žemės produktas ir pan. Kokiu būdu turi būti šalinamos tokios atliekos? reikia sudaryti atskirą sutartį su kokia įmone? jei taip, gal galite nukreipti, kas gali tai daryti Vilniuje? Ačiū.

patikslinimas: dokumentus ruošiantys asmenys mane informavo, jog jiems reikia sutarties su tokias atliekas išvežančia įmone. Tad gal galite tiesiog pasidalinti, kokios tiksliai čia įmonės galėtų būti?
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-17 12:33 Elvusia 2011-09-11 07-02

giliuxe rašė: O del tos magnetines juostos peiliams? ar ji būtina?

Dar klausimelis - kaip suprantu prirma karta pagaminus kazkoki patiekala, reikia pamatuoti jo vid. temp ir uzrasyti i zurnala "Siluminio apdorojimo temperaturos ir laiko registravimas". Ar jau atejus VMVT reikia buti issikepus tuos savo bandymus ir uzsipildzius ta zurnala, ar tai bus galima padaryti ir veliau? Nors tarkim technologiniuose aprasymuose rašiau, kad pvz "kepame 300 laipsniu temp 5 min kol gaminio vidaus temp. bus em mazesne nei 75 laipsniai"

Magnetinė juosta nebūtina.
Svarbu, kad visas gamybinis inventorius būtų švarus, sausas (ta prasme, kad būtų kur tinkamai jį išdžiovinti) ir padėtas taip, kad nekeltų grėsmės saugai ir neužsiterštų.

Dėl temperatūros matavimo patiekalo viduje: dirbdami jūs kasdien matuosite vieno, pasirinktinai, patiekalo vidaus temperatūrą.
Tada ir pildysite žurnale. Jei temperatūra bus nepasiekus jūsų technologinėje kortelėje numatytos, koregavimo skiltyje pažymėsite koregavimo veiksmą. Ar tai įdėjote papildomai kepti, ar pakaitinote mikrobangose iki reikiamos temperatūros.
Paskirsite už tai atsakingą asmenį, jis ir pildys žurnalą jau darbo eigoje.
O atvykusiems tikrintojams pateiksite tą žurnalą.
Jei veiklos dar nevykdote ir tik ruošiatės pradėti - be abejo, žurnalas bus tuščias.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-17 12:35 Elvusia 2011-09-11 07-02

TiesiogSaulius rašė: sveiki. turiu klausimą: greito maisto taške bus naudojami mėsos gaminiai (dešrelės), kurie bus šildomi, kepami ir pan. Tikėtina, kad gali likti šių produktų atliekų - nukritęs ant žemės produktas ir pan. Kokiu būdu turi būti šalinamos tokios atliekos? reikia sudaryti atskirą sutartį su kokia įmone? jei taip, gal galite nukreipti, kas gali tai daryti Vilniuje? Ačiū.

patikslinimas: dokumentus ruošiantys asmenys mane informavo, jog jiems reikia sutarties su tokias atliekas išvežančia įmone. Tad gal galite tiesiog pasidalinti, kokios tiksliai čia įmonės galėtų būti?

Vilniuje - nežinau.
Beje, tie asmenys, ruošiantys jums dokumentus, už ką pinigus iš jūsų ima?
Jei jau ruošia jums dokumentus, tai jau tikrai gali patarti kur kreiptis.
Nemokėčiau tokiems nei cento :))
Ruošdami dokumentus, jie jau turėtų aprašyti ŠGP surinkimą.
G
giliuxe 16
2010-11-17 20:27 giliuxe
Ačiū Elvusia už pagalbą
G
giliuxe 16
2010-11-18 13:29 giliuxe
Aš ir vėl su klausimėliu. Kaip jūs Elvusia manote, ar maisto tvarkymo proceso aprašyme reikia aprašyti kaip bus atšaldomi jau iš tiekėjų įsigyti produktai? Mes patys savo pagamintų produktų neužšaldysime.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-18 13:48 Elvusia 2011-09-11 07-02

giliuxe rašė: Aš ir vėl su klausimėliu. Kaip jūs Elvusia manote, ar maisto tvarkymo proceso aprašyme reikia aprašyti kaip bus atšaldomi jau iš tiekėjų įsigyti produktai? Mes patys savo pagamintų produktų neužšaldysime.

Norėjote pasakyti: sušaldomi?
Pačiame aprašyme nebūtina to rašyti.
Bet turi būti vadovo patvirtinta maisto produktų, pusgaminių ir žaliavų sušaldymo tvarka.
Kurioje, vadovaujantis GHPT labai detaliai turi būti aprašyta.
Kokiais kiekiais, kokioje temperatūroje, tinkamumo terminas (galiu pasakyti, kad užšaldytus pusgaminius, maisto produktus šaldiklyje galima laikyti ne ilgiau kaip mėnesį, išskyrus daržoves ir vaisius. Pastaruosius galima laikyti iki kito derliaus), kokius konkrečiai pusgaminius ir maisto produktus ketinate sušaldyti.
Jei jūsų šaldiklyje ras sušaldytos varškės, o jūs aprašę tik mėsos sušaldymą ir atitirpinimą, bus negerai.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui