Maisto tvarkymo procesas

C
Coca-cola 7
2013-07-09 12:12 Coca-cola
Technologini aprašymą darysiu aš, tai kaip žinoti, kokia temperatūra turi būti?

O kuo skiriasi receptura, nuo technologinio aprašymo?
A
Algirdas91 13
2013-07-09 15:21 Algirdas91
Laba diena,


Reikia šiek tiek informacijos ir nuomonės.

Patalpos yra 10 kvadratinių metrų ploto. Jose bus gaminamas maistas išsinešimui. Konkrečiau tai dešrainiai bei mėsainiai. Patalpose yra vėdinimo sistema, garintuvas, viena kriauklė.

Ar bus leidžiama vykdyti tokiai veiklai? Dėl dešrainių tai viskas ok turėtų būti, bet kiek domėjausi, gali kabintis prie vietoje kepiamos mėsos (mėsainiams jautienos faršas).

Ar viskas bus gerai, ar reikia kažką keisti ?


Laukiu Jūsų atsakymų,

Algirdas
A
Algirdas91 13
2013-07-09 22:34 Algirdas91
Kas nors ? :)
K
Kirameki 2
2013-07-16 08:21 Kirameki
Labas rytas.
Perskaičiau visą temą, GHPT, Maisto įstatymą ir HN 15:2005 ir vis tiek liko neaiškumų. Tikiuosi, pagelbėsit kas nors...

1. Vaikų darželio virtuvė. Kokios turi būti zonos joje, kiek kriauklių?
Suprantu, kad turi būti:
a) nešvarių indų plovimo zona su nešvarių indų stalu, vieta švariems indams, plautuve ir indaplove. Ar galima naudoti tą pačią plautuvę tarkim rankų plovimui?
b) šaltų patiekalų ruošimo zona. Ten ruošiu salotas, sumuštinius. Ar joje turi būti kriauklė?
c) karštų patiekalų ruošimo zona. Kaip suprantu į ją įeina viryklė ir kiti prietaisai, jei tokie naudojami? Be kriauklės?
d) mėsos-žuvies paruošimo zona. Joje kriauklė ir stalas. Ar ten pat plaunami ir kiaušiniai?
e) patiekalų atidavimo stalas.
Ar dar kažką praleidau???

2. Daržoves, kaip supratau, geriausia pirkti jau nuvalytas, arba turėti jų pirminiam paruošimui atskirą patalpą. O tada kaip toliau? Salotoms eina į šaltų patiekalų ruošimo zoną? O kokiai sriubai ar garnyrui kur?

3. Kokioje zonoje ruošiama, pvz., blynų tešla, varškėtukai, skryliukai? Ta zona turi būti su kriaukle, ar galima naudoti kurią kitą?

4. Jei brėžiant kelius plane realiai ten pas mane viskas kryžiuojasi - žaliavos su gatavais, švarūs indai su nešvariais, ar įtikinamai skamba tai, kad kryžminės taršos rizikos yra išvengiama, nes virtuvėje dirba tik vienas žmogus ir logiška, kad visi procesai yra atskirti laike. Ar MTPA reikėtų tai kažkaip plačiau aprašyti?

Iš anksto labai dėkoju už atsakymus!
Elvusia Elvusia 19998
2013-07-16 09:30 Elvusia
Jei daug maisto tvarkymo proceso etapų atskiriate laike, zonos ne tiek ir svarbios.
Svarbiau, po kiekvieno etapo, apgalvoti paviršių dezinfekavimo galimybę.
Žalia mėsa - taip. Geriausia, kai ji atskirta. Prie jos tinka kiaušiniai.
Kriauklė rankoms plauti turi būti tokiose vietose, kur, kaip sakant "po ranka".
Ir, žinoma, galima rankas plauti tose pačiose kriauklėse, kuriose bus plaunami indai ar gamybinis inventorius.
1 2013-07-16 09:56 Andriuslink 2013-07-16 10-02
Laba diena visiems,

Kadangi tai mano pirmas įrašas šiame forume trumpai prisistatysiu:
Esu Andrius, domiuosi verslu. Skaitau Jūsų forumą jau senokai, vis kaupiu žinias. Štai po to kaupimo sugalvojau pradėti nuosavą verslą. Pradėjus steigti įmonę, pildyti dokumentus, supratau - kad ištikro nežinau tiek daug. Tikiuosi, kad šio forumo dalyviai suteiks reikalingas ir trūkstamas žinias, na o aš atsidėkodamas dalinsiuosi savo sukaupta informacija.

Veikla kurią planuoju įgyvendinti - kebabinė. Patalpas turiu, įmonė įkurta. Patalpos puikios, tačiau šiuo metu man reikia jų plano su įrenginių išdėstymu ir technologinio aprašymo. Su aprašymu kaip ir viskas aišku, čia pasirinkau kelis pavyzdžius, tačiau neaišku dėl plano. Galbūt kas nors galėtu pavyzdžiu pasidalinti, kaip jį reikia nupiešti?
Elvusia Elvusia 19998
2013-07-16 10:22 Elvusia
Nupiešti taip, kaip bus išdėstyti įrengimai.
2013-07-16 10:28 Andriuslink
Nupiešiau, nunešiau į VET konsultacijai, sako "kas čia"?

Kas blogai nepaaiškino, nesusišnekėjom manau. Jis norėjo labiau pamatyt aprašymą, o ne planą. Taip ir likau nesupratęs ar jis blogas ar ne. Pirmas apsilankymas VET buvo, turbūt pasimečiau.

Galbūt Elvusia sutiktu jį peržvelgti AŽ? Jeigu ne paklausiu čia kas neaišku.

Elvusia Elvusia 19998
2013-07-16 10:41 Elvusia
Na, su VMVT, būna, kaip su užsieniečiais.
Kiekviename rajone jie dirba pagal kitokius įstatymus.
Vienam pakanka gražiai nupaišyto plano. Kitiems ant originalaus plano turi būti pažymėti įrengimai.
Siųskit tą PŽ.
K
Kirameki 2
2013-07-16 19:38 Kirameki
Elvusia, o gal galėtumėti peržvelgti mano aprašymą? Būčiau labai dėkinga... MTPA_tax.doc
Elvusia Elvusia 19998
2013-07-16 22:31 Elvusia
Viskas pas jus surašyta gerai. Nerašykite darbo laiko. Kyla įtarimas, kad darbuotoja dirbs viršvalandžius smile
Ir tas teiginys, kad nėra šalutinių gyvūninių produktų - neatitinka tikrovės.
Kiaušinių lukštai - jau ŠGP.
Ir nesuvalgytas kotletas - taip pat ŠGP.
Todėl privalote sudaryti sutartį su ŠGP tvarkančia įmone ir apsirašyti ŠGP laikymo ir atidavimo sąlygas.
Aha, ir dar: jei jau atskiriate laike kai kuriuos maisto proceso tvarkymo momentus, tai turi būti aprašyta juodu ant balto. Tai, kad dirba vienas darbuotojas, dar nereiškia, kad jis tuo pat metu nesugalvos, atpjovęs mėsos, paraikyti duonos.
A
Algirdas91 13
2013-07-30 12:39 Algirdas91
Laba diena,

Kai eina kalba apie procesus išskirtus laike, tai rašant maisto proceso tvarkymo aprašą, tuos procesus reikia išskirti valandomis. Tarkim tą ir tą valandą yra daroma tas ir tas, ar turime omenyje, kad išskirti laiku, tai maždaug po tokio darbo yra daroma dezinfekcija, ir tada galima jau daryti kitą darbą ir t.t.

Lauksiu pagalbos,

Ačiū
Elvusia Elvusia 19998
2013-07-30 15:50 Elvusia

Algirdas91 rašė:
maždaug po tokio darbo yra daroma dezinfekcija, ir tada galima jau daryti kitą darbą ir t.t.

2013-07-31 10:21 Andriuslink
Labas Elvusia,

Norėjau paklausti dėl tiekėjų.

Ar galiu daržovių tiekėjus nurodyti tarkim maximą?
Elvusia Elvusia 19998
2013-07-31 12:44 Elvusia
Galit. Niekam tie tiekėjai neįdomūs. Svarbu, kad jie parduotų savo produkciją su atitikties deklaracijomis ir viskas.
Gali būti ūkininkai, pavieniai augintojai.
2013-07-31 12:50 Andriuslink
Tai kiek suprantu, galiu nurodyti, kad "produkcija įsigyjama tik iš patikimų tiekėjų, kurie laikos LR įstatymų ir pan."?

Tačiau tokiu atveju MTPA turbūt reikia nurodyti kaip iš tokių parduotuvių tos žaliavos parvežamos? Na ta prasme, kad konteineriuose(plastikiniuose), kurie skirti liestis su maistu ar nebūtina?
Elvusia Elvusia 19998
2013-07-31 14:10 Elvusia
Kuo mažiau suteiksite informacijos, tuo mažiau klausimų iškils.
Paprastai, visi tiekėjai atveža prekes savo transportu, kuris pritaikytas tam reikalui. O VMV tarnybai nebūtina žinoti, kad kartais bulvių maišą įsimetate į bagažinę.
T
Tyliai_AV 16
2013-08-07 16:25 Tyliai_AV
Laba diena,

Vykdome mažmeninę prekybą, nusprendėme jog norime plėsti savo prekių asortimentą ir prekiauti greitai negendančiu fasuotu maisteliu kūdikiams ir vaikams. Sakykite, prašau, pirmiausiai reikėtš įsigyti GHPT kurios yra skirtos įmonėms? Tik vadovaujantis šiomis taisyklėmis galėsime normaliai susitvarkyti dokumentus ir aplamai susipažinti kas ir kaip. Paskambinus maisto ir veterinarijos tarnybai jie aiškina kad reikia pateikti:
Įmonės reg pažymėjimą,
Prašymą
Patalpų planą
Įsakymą kas bus atsakingas už GHPT

smile
astuleee astuleee 3430
2013-08-08 08:33 astuleee
Būtent taip. Tada gausite maisto tvarkymo pažymėjimą, be jo tai nei krust.
2013-08-28 23:20 Andriuslink
Sveiki,

Norėjau pasiteirauti ar reikia įsakymo vadovo, dėl receptūrų? Ar kiekvienam patiekalui reikalingas įsakymas?

Jei taip, galbūt patartumėt kaip turėtu rašytis visa tai? Pvz, Įsakau, gaminant aaa naudoti xxx receptūrą?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui