Šios savaitės NAUJIENOS - įdėkite čia naujieną !

2014-02-27 09:18 Luka_Paciolis
BŪSIMŲ VERSLO PARTNERIŲ PATIKIMUMO PATIKRINIMO REKOMENDACIJOS

Šiose Būsimų verslo partnerių patikimumo patikrinimo rekomendacijose išdėstomi patarimai ekonominę veiklą vykdantiems asmenims, kaip jie turėtų įsitikinti būsimų verslo partnerių patikimumu, kad išvengtų galimų negatyvių pasekmių, susijusių su netinkamu mokestinių prievolių vykdymu. Be to, Rekomendacijų laikymasis turėtų padėti apsisaugoti nuo nesąžiningų verslo partnerių neteisėtos veiklos pasekmių.
allana allana 1559
2014-02-28 11:42 allana
Šiandien radau,

Nauja prekių perrūšiavimo tvarka

VMI papildė PMĮ 17 str. 1 d. komentarą dėl inventorizacijos metu nustatyto pertekliaus ar trūkumo pripažinimo PM apskaičiavimo tikslais ir pakeitė savo nuomonę šiuo klausimu kardinaliai. Iki šiol VMI manė, kad nustatytas prekių perteklius yra nemokamai gautas turtas, kurio įsigijimo savikaina lygi nuliui, o mokesčius mokėti reikia tik pardavus tas prekes. Nuo šiol - kad rastas perteklius iš karto turi būti apmokestinamas.

Jeigu įmonė norės perrūšiuoti prekes, reikės turėti specialią tvarką, ką laikyti vienarūšėmis prekėmis. Kad kiekviena įmonė nesugalvotų savo taisyklių, VMI nurodo, kokios tai turėtų būti prekės „kurios turi analogišką vartojimo paskirtį, išvaizdą, sudėtį, kokybę ir kurių kaina tapati arba skiriasi nežymiai“.

Nuo kada pakeistą komentarą įmonė turi taikyti? VMI nesako. Reikia tikėtis, kad grįžti atgal nereikės...
2014-03-07 09:59 Luka_Paciolis
DĖL ANSTOLIAMS IŠMOKĖTŲ IŠMOKŲ DEKLARAVIMO
Pagal antstolių patvarkymus išmokas išmokantys asmenys antstoliams perveda bendrą vykdymo procese susidariusioms vykdymo išlaidoms dengti skirtą sumą, todėl išmoką išmokantis asmuo neturi galimybės nustatyti antstoliui išmokėtinų vykdymo išlaidoms skirtų sumų dydžio. Be to, antstolio patvarkyme nėra nurodoma, kieno naudai (antstolio ar išieškotojo) išieškomos vykdymo išlaidos, taigi išmokas išmokantys asmenys neturi galimybių išskirti sumų, priskirtinų antstolių pajamoms, kaip jos suprantamos pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 2 straipsnio 14 dalį.

Atsižvelgdama į tai, VMI prie FM praneša, kad išmokas išmokantiems asmenims, pagal antstolio patvarkymą į jo nurodytą depozitinę sąskaitą pervedusiems sumas (įskaitant ir iš skolininko ieškotas vykdymo išlaidas), šių sumų Gyventojams išmokėtų išmokų, pagal mokesčio mokėjimo tvarką priskiriamų B klasės pajamoms, pažymos FR0471 formoje deklaruoti nereikia. Visas per mokestinį laikotarpį gautas pajamas iš vykdytos veiklos deklaruoti privalo antstoliai Metinėje pajamų deklaracijoje (GPM308 formoje), o joje apskaičiuotą pajamų mokestį sumokėti iki kito mokestinio laikotarpio gegužės 1 d.
2kart2 2kart2 1029
2014-03-17 22:23 2kart2 2014-03-17 22-31
Nuo 2014 gegužės 1 d. sodros formu deklaravimas viks tik el.budu, nešti popierinį variantą jau bus negalima ir nereikalinga!

www.mzinios.lt/lt/2014-02-14/straipsniai/sodr...
mariska mariska 8626
2014-03-20 11:48 mariska
Dėl DK 128 straipsnio 1 dalies taikymo ir aiškinimo
Pagal DK 128 straipsnio 1 dalį darbuotojas turi teisę nutraukti neterminuotą darbo sutartį, taip pat terminuotą darbo sutartį, sudarytą ilgesniam kaip šešių mėnesių laikui, jeigu jam daugiau kaip du mėnesius iš eilės nemokamas visas jam priklausantis darbo užmokestis (mėnesinė alga). Šios teisės darbuotojas nepraranda net ir tuo atveju, jei už paskutinį mėnesį visas darbo užmokestis jam buvo sumokėtas. Taigi, DK 128 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta norma suteikia teisę darbuotojui nutraukti darbo sutartį, jei darbo sutarties galiojimo metu yra ne mažesnis kaip dviejų mėnesių laikotarpis, kuriuo darbdavys nevykdo savo pareigos mokėti darbo užmokestį (visą ar iš dalies), t. y. DK 128 straipsnio 1 dalyje nurodytas terminas reiškia laikotarpį, už kurį buvo nesumokėtas darbo užmokestis, o ne pavėlavimo mokėti trukmę. Pagal šią normą darbdavio įsiskolinimas darbuotojui kaip pagrindas reikalauti nutraukti darbo sutartį atsiranda, kai už du mėnesius iš eilės darbuotojui darbo užmokestis nemokamas arba mokamas ne viso dydžio. Nagrinėjamu atveju konstatuotina, kad darbdavio sumokėtas darbo užmokestis ieškovei po to, kai ji pateikė prašymą atleisti ją iš darbo, nekeičia teisinio šalių santykių kvalifikavimo ir nepanaikina darbuotojos prašymo teisėtumo ir pagrįstumo, nes šio prašymo pateikimo metu egzistavo DK 128 straipsnio 1 dalyje nustatytos aplinkybės, t. y. darbdavys daugiau kaip du mėnesius ieškovei buvo nemokėjęs darbo užmokesčio.
Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus 2013 m. lapkričio 4 d. nutartis, priimta civilinėje byloje T. B. v. AB „Dvarčionių keramika“, bylos Nr. 3K-3-532/2013.
Linda6 Linda6 11854
3 2014-03-24 09:45 Linda6
www.euro.lt/lt/apie-euro-ivedima-lietuvoje...

Dėl euro įvedimo ir deklaracijų
2014-03-26 09:10 Luka_Paciolis
Pateiktas trečią kartą derinti Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. birželio 3 d. nutarimo Nr. 719 „Dėl Inventorizacijos taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo“ projektą (toliau – nutarimo projektas), kadangi po antrojo derinimo buvo gauta daug suinteresuotų institucijų pastabų ir pasiūlymų, nutarimo projektas buvo koreguojamas iš esmės, o pastabos, į kurias neatsižvelgta, pateikiamos derinimo pažymoje.
Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo "Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. birželio 3 d. nutarimo Nr. 719 "Dėl inventorizacijos taisyklių patvirtinimo" pakeitimo" projektas

Minėtu nutarimu patvirtintos Inventorizacijos taisyklės (toliau – taisyklės) keičiamos siekiant suvienodinti jose vartojamas sąvokas su Buhalterinės apskaitos įstatyme, Viešojo sektoriaus atskaitomybės įstatyme, viešojo sektoriaus apskaitos ir finansinės atskaitomybės standartuose ir verslo apskaitos standartuose vartojamomis sąvokomis. Kartu nustatoma, kad inventorizacija turi būti atliekama visuose viešojo sektoriaus subjektuose – ir mokesčių, išteklių fonduose, o ne tik biudžetinėse įstaigose.
Atkreipiame dėmesį, kad taisyklėmis nesiekiama detaliai reglamentuoti, kaip turi būti atliekama inventorizacija specifinę veiklą vykdančiuose subjektuose, kadangi specifinių veiklos sričių yra daug ir patys subjektai geriausiai žino inventorizacijos ypatumus. Šios taisyklės nustato esminius inventorizacijos principus. Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, taisyklėse leidžiama subjektams pagal šias taisykles nusistatyti detalesnę inventorizacijos tvarką priklausomai nuo subjektų veiklos specifikos. Kartu atskirų veiklos sričių inventorizacijos specifinius reikalavimus nustato subjektai, suderinę juos su atitinkamomis ministerijomis pagal ministrams pavestas valdymo sritis. Užsienio valstybėse esančio subjekto turto inventorizacijos tvarką nustato subjekto vadovas. Taip pat subjektams leidžiama patiems nusistatyti gautinų ir mokėtinų sumų derinimo tvarką su kitais subjektais, atsižvelgiant į tai, kad vieni subjektai gali turėti derintinų sumų tik su keliais subjektais ir (arba) asmenimis, o kitiems (pvz., Valstybinė mokesčių inspekcija, Valstybinio socialinio draudimo fondas ir kt.) gali reikėti derinti nereikšmingas sumas su keliolika tūkstančių fizinių ar juridinių asmenų. Šie taisyklių pakeitimai siūlomi siekiant, kad inventorizacija būtų atliekama ne formaliai (kas yra daroma, jei inventorizacijos atlikti neįmanoma taip, kaip nustatyta teisės aktuose), o taip, kad subjektas, atlikęs inventorizaciją, iš to gautų realios naudos (pasitikrintų buhalterinės apskaitos duomenis su realiai turimu turtu, įsipareigojimais).
Kiti taisyklių pakeitimai siūlomi atsižvelgiant į subjektuose susiklostančias situacijas, technologijų tobulėjimą, į taikomą praktiką atliekant inventorizaciją:
- kai kuriuose subjektuose yra darbuotojų asmeninių daiktų, kurie naudojami subjekto veikloje (pavyzdžiui, mokyklose mokytojų asmeniniai daiktai naudojami kaip mokymo priemonės). Tokie daiktai turėtų būti naudojami subjekto vadovo nustatyta tvarka, kad atliekant subjekto turto inventorizaciją nebūtų supainioti su subjekto turtu;
- patikslinama, kad inventorizacijos komisiją turi sudaryti ne mažiau kaip du asmenys. Jei subjekte dirba ne daugiau kaip trys darbuotojai, inventorizacijos komisija gali būti nesudaroma. Tokiu atveju inventorizaciją pavedama atlikti vienam asmeniui;
- nustatoma, kad ne viešojo sektoriaus subjektų inventorizacijos komisijai gali padėti į inventorizacijos komisiją neįtraukti subjekto darbuotojai ir (arba) inventorizavimo paslaugas teikiančios įmonės darbuotojai;
- pareiga su inventorizacijos taisyklėmis supažindinti inventorizacijos komisijos narius turi tekti šios komisijos pirmininkui, o ne vyriausiajam buhalteriui (buhalteriui), kuris gali nebūti šios komisijos narys. Be to, tokios pareigos nepriskirtinos vyriausiajam buhalteriui (buhalteriui) pagal Buhalterinės apskaitos įstatymą;
- išbrauktos perteklinės nuostatos dėl nebaigtos gamybos, nebaigtos statybos ir nebaigtų remonto darbų inventorizacijos, nes šių darbų vertės buhalterinėje apskaitoje yra pripažįstamos kaip ilgalaikis materialusis turtas arba kaip atsargos, kurių inventorizacija nustatyta kituose taisyklių skyriuose;
- patalpų apsauga atliekant inventorizaciją gali būti užtikrinama ne tik užantspauduojant (užplombuojant) patalpas, bet ir kitomis apsaugos priemonėmis.
Byla Byla 12119
2014-04-01 16:40 Byla
Patvirtintas VAS Nr.40 "Euro įvedimas".
www.e-tar.lt/portal/forms/legalAct.html?doc...
L
lada 1115
2014-04-02 11:33 lada
Mokesčių inspekcija krečia piktybiškai mokesčių nemokančias įmones

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) šiuo metu vykdo projektą, kurio metu atlieka patikrinimus įmonėse, piktybiškai vengiančiose atsiskaityti su valstybės biudžetu. VMI akiratyje – bendrovės, reguliariai laiku nevykdančios mokestinių prievolių valstybei, bėgančios nuo lėšų arešto atsidarant vienadienes sąskaitas, piniginius srautus nukreipiančios per įvairius tarpininkus, ieškančios vis naujesnių būdų pradelsti skolų grąžinimą. Iš viso VMI planuoja patikrinti apie 300 įmonių, kurios laiku nesumoka PVM, GPM ir kitų mokesčių, o valstybės sąskaita kredituoja savo verslą.
Operatyvių patikrinimų metu VMI vertina įmonių atsiskaitymų eiliškumą, sudarytus sandorius, ar įmonės, nemokėdamos mokesčių, nepažeidė VMI ir valstybės, kaip kreditoriaus, teisių. Nustačiusi pažeidimus, VMI taikys poveikio priemones: nurodys atsiskaityti negrynaisiais pinigais, vadovams skirs baudas iki 1000 litų, teisminiu keliu ginčys bendrovės sandorius su partneriais, planuojamas aktyvus bankrotų inicijavimo procesas.
Be to, jau surinkta ir vertinama medžiaga dėl baudžiamosios atsakomybės už mokesčių nemokėjimą taikymo 42 įmonių atsakingiems asmenims. Informacija bus perduota FNTT dėl ikiteisminių tyrimo pradėjimo, o vadovams dėl mokesčių nesumokėjimo gresia baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimas iki 4 metų.
VMI pažymi, kad vis efektyviau kovoti su piktybiniais skolininkais padeda įdiegti Mokesčių apskaitos informacinė sistemos funkcionalumai, leidžiantys operatyviau nustatyti nepriemokos mastus, struktūrą, mokesčių specialistams padedantys per itin trumpą laiką gauti informaciją apie rizikingų mokėtojų įsiskolinimus.

„Daug griežtesnę VMI poziciją skolininkų atžvilgiu inicijavo piktybiškai prievoles nuolat vėluojančių įvykdyti įmonių išradingumas. Analizuodami nepriemokos dinamiką, skolininkų elgesį, nustatėme, kad įmonės, pavyzdžiui, vietoj to, kad atsiskaitytų su valstybe, šeštadieniais (kai VMI nevykdo turto ar sąskaitų arešto procedūrų) prekybos centruose veikiančiuose bankų padaliniuose atsidaro vienadienes sąskaitas, per kurias įvykdo reikalingas lėšų transakcijas. Taip pat nustatome, kad valstybės skolininkas įmonei, kuriai, pardavė prekes, nurodo pirmiausia atsiskaityti su skolininko tiekėjais, apeinant jo sąskaitas“, - pasakojo VMI prie FM Nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova, pažymėdama, kad tik pastarosiomis dienomis valstybė sulaukė dalies PVM įplaukų, kurios turėjo būti sumokėtos sausio pabaigoje.

VMI jau praėjusiais metais, nustačiusi, kad įmonės, turinčios pakankamai apyvartinių lėšų neskuba atsiskaityti su valstybe, o piniginius srautus nukreipia kitiems atsiskaitymams, dažniau ėmė taikyti griežtas išieškojimo procedūras (išieškojimą iš sąskaitų, turto areštai, nepriemokos išieškojimo perdavimas antstoliams ir t.t.) nuolatiniams ir piktybiniams skolininkams. Per praėjusį gruodį ir š.m. sausį iš sąskaitų išieškota 160 mln. litų mokesčių, t.y. triskart daugiau, nei tuo pačiu periodu 2012/2013 metais.

2013 metus VMI teikė teismams ieškinius dėl sandorių, pažeidžiančių kreditoriaus VMI prie FM interesus, panaikinimo. Ieškinių suma – beveik 3 mln. litų.

Siekiant apsaugoti valstybės bei verslo partnerių interesus, eliminuoti iš rinkos nemokias įmones, kurių tolimesnė veikla neigiamai įtakotų valstybės ir verslo partnerių finansinę padėtį, VMI 2013 metais inicijavo 186 bankroto bylas, o bendra pareiškimų suma – apie 64 mln. litų. Pernai taip pat VMI teismui pateikė 26 prašymus taikyti administracinio poveikio priemones įmonių, laiku nepateikusių pareiškimo dėl bankroto bylos iškėlimo teismui, vadovams. Pagal šiuos prašymus paskirta beveik 50 tūkst. litų baudų.

Iš viso 2013 metais VMI išieškojo iš skolininkų 724 mln. litų nesumokėtų mokesčių (2012 metais – 493 mln. litų).

Šiuo metu mokesčių mokėtojai valstybei skolingi apie 1,4 mlrd. litų, o didžioji skolos dalis (apie 80 proc.) tenka įmonėms. Daugiausiai įmonės skolingos PVM – apie 60 proc., Pelno mokesčio – apie 13 proc., GPM – apie 9 proc. „Lyderiaujantys“ skolininkų sektoriai - didmeninė ir mažmeninė prekyba, variklinių transporto priemonių ir motociklų remontas (33 proc. skolininkų), statyba (19 proc.), apdirbamoji gamyba (10 proc.), transportas ir saugojimas (11 proc.).

www.15min.lt/naujiena/verslas/finansai/moke...

Byla Byla 12119
2014-04-03 14:46 Byla
Byla Byla 12119
2014-04-05 19:31 Byla
DĖL FINANSŲ MINISTRO 2003 M. VASARIO 17 D. ĮSAKYMO NR. 1K-040 ,,DĖL GYVENTOJŲ, BESIVERČIANČIŲ INDIVIDUALIA VEIKLA (IŠSKYRUS GYVENTOJUS, ĮSIGIJUSIUS VERSLO LIUDIJIMUS), BUHALTERINĖS APSKAITOS TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

www.e-tar.lt/portal/forms/legalAct.html?doc...
1 2014-04-07 13:37 Irinabuckis
Nebeliks „Sodros“ pažymėjimų :
www.delfi.lt/news/daily/lithuania/nebeliks-...
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui