LT gyventojo autorine sutartis su uzsienio kompanija

1
16MHz 5
2007-11-06 12:13 16MHz
Tarkim vat yra tokia situacija kad uzsienio (EU) kompanija siulo man kontrakta. Autorine sutartis kuo puikiausiai tiktu apibudint si kontrakta. Darbo pabaigoj pinigai ibyretu i mano banko saskaita. Man nevisai aisku kuom visa tai kvepia is mokesciu ir biurokratines puses, esu zalias.

Jei gerai supratau GPMI ir VMI puslapy rastus veikalus, tokius kaip "kaip apmokestinamos is uzsienio gautos pajamos", tai man reikia tik
1) pinigu ibyrejimo dienos oficialiu kursu perskaiciuot tugrikus i litus ir pervest 15% nuo visos sumos i VMI.
2) deklaruot. B rusies pajmos nes mokescius mokesiu pats

Jei gerai suprantu tai apart deklaracijos nereikia niekam siust jokiu popiereliu? Sumokejai, deklaravai, ir viskas? Ar tikrai taip? Noriu ramiai miegot. Bandziau pildyt praeitu metu deklaracija, pasitreniravimui. Pirma syki gyvenime, nes iki siol ariau tik uz A pajamas ir tik is LT. Kazkaip uzsipilde.

Prasau uzveskit ant teisingo kelio ir padrasinkit jei viska supratau gerai. Aciu.
Dalia29 Dalia29 12620
2007-11-06 15:25 Dalia29
Jei darbas tikrai "įsipaišo" į autorines, tada viskas kaip ir gerai.
O GPM nuo B klasės pajamų gali sumokėti iki sekančių metų gegužės 1 dienos. Galima neskubėt.
Čia iš komentaro:

"...Nuolatinis Lietuvos gyventojas per mokestinį laikotarpį gautas pajamas, pagal mokesčio mokėjimo tvarką priskiriamas B klasės pajamoms, ir pajamų mokestį nuo šių pajamų deklaruoja, apskaičiuoja ir sumoka pasibaigus mokestiniam laikotarpiui iki kalendorinių metų, einančių po to mokestinio laikotarpio, gegužės 1 dienos, pateikdamas metinę pajamų mokesčio deklaraciją.."

O gali, kad ramu būtų, ir anksčiau susimokėt- niekas nedraudžia:

"... Tačiau, jeigu nuolatinis Lietuvos gyventojas pageidauja, mokestiniu laikotarpiu jis gali apskaičiuoti pagal GPMĮ nuostatas nuo tokių pajamų priklausančią mokėti pajamų mokesčio sumą ir šį mokestį sumokėti, mokestiniu laikotarpiu neteikdamas jokios deklaracijos..."
1
16MHz 5
2007-11-07 08:02 16MHz
Aciu, Geroji Ponia

Del pirmo komentaro ir citatos:
Darbas - kuriniu paketas, nuo gelezu breziniu iki visos reikalingos programines irangos. Viskas isikunijo i veikiancius pavyzdziuus ir gamybine dokumentacija. Viskas unikalu ir nekopijuota. Ir ne darbo santykiai nes viskas daryta laisvalaikiu, priedo jei nebutu rezultato - nebutu uzmokescio.
Kita vertus, tai vietiniai buhalteriai ir direktoriai suka galva kaip autorine apiformint ir taip kad VMI nesuabejotu kad nera bandoma apiformint autorine vietoj to kad pasamdyt ir moket zymiai daugiau. Cia gi situacija kiek kitokia. Man kaip ir nerupi ar neprikibs prie uzsienieciu tax inspektoriai. Is kitos puses tiems uzsienieciams nerupi ka musu VMI galvos apie mane. Uzsienieciams fajna, jie neturi galvot apie uzsienietiska GPM nes as nesu ju salies gyventojas. O man galvos skausmas nes privalau pagal istatyma griebtis veiksmu. Nuo tu VMI isaiskinimu taip buvo susisukus galva kad tikrai nezinojau ka daryt. Patento mano veiklai but negali, ar reikia ar nereikia kazkokiu pazymu is uzsienietisko mok. administratoriaus irgi be butelio neissiaiskinsi. Tik dabar man praskaidrejo kada ir kokio popieriaus reikia. Ogi mano atveju jokio popieriaus nereikia. Na turesiu laisva forma rasyta kontrakta ir tiek. Jei VMI mano kontraktas nepatiks - tai VMI tures proga pabendraut su ta korporacija su kuria as sutariau. Na gal ir bus blogiau nei manau, bet as tikrai nenusizengsiu mokedamas 15% nuo tu uzsienietisku iplauku, juk as nebandau isskaiciuot mazas mano islaidas. Tai kuom as priesas savo valstybei kad uzsakovai nemoka "teisingai" surasyt autorine sutarti.

Busiu dekingas jei rasit spragu mano mastyme.

Del antros Jusu pateiktos citatos:
As betkokiu atveju planuoju sumoket 15% iskart kai tik gausiu pajams. Juk tai ne mano o valstybes smile. O vat pagal jusu citata gaunasi kad sumokejes iskart galiu visai nedeklaruot. Idomu kur Jus tai radot, bandziau ieskot bet neradau. Formuluote klasiska. Gal ten noreta pasakyt kad gaves ir sumokejes 2007m, neturiu deklaruot tais paciais 2007 o 2008? Tikrai labai sukta formuluote. Netikiu kad galiu sumoket ir "nedeklaruodamas".

Aciu uz pagalba
wolf wolf 11164
2007-11-07 08:51 wolf
Siulau - bent sutarties pavadinimas su Užsakovais suderinti - kai tai butu tikrai autorine sutartis Autorization/License agreement ar kažka panašaus.
nes VMI vis dar daug i ka žiūri formaliai - jei autorinėje sutartyje nebus nei vieno žodžio apie autorini kūrinį ar autoriu, gali būti papildomo vargo. Žinant tai galima iškarto apsisaugoti.

Iš kažkur Dalia labai idomus sakynuka ištraukė, bet kaip ten be būtų ar ne visos salygos išdėstytos ar jis neteisingas. Nes gaunant B klasės pajamas - deklaravimas visais atvejais būtinas - nepriklausomai nuo to kada bus sumokamas mokestis.
wolf wolf 11164
2007-11-07 08:54 wolf 2011-09-11 05-36
Atsiprašau tik dabar pastebėjau - visas akcentas į šiuos žodžius

pajamų priklausančią mokėti pajamų mokesčio sumą ir šį mokestį sumokėti, mokestiniu laikotarpiu neteikdamas jokios deklaracijos..."
Tai reikškia kad tais pačiais metais gavus pajamas ir sumokėjus GPM - deklaracija neteikiama, bet be abejo ji teikima mokestiniam laikotarpiui pasibaigus iki gegužės 1 d. Tame ir kabliukas - taigi Jūs buvote teisus.
Dalia29 Dalia29 12620
2007-11-07 09:20 Dalia29
Wolf mane aplenkė. Aš tikrai neteigiau, kad deklaruot pajamų nereiks visai. Čia taip gudriai susukta, kad tuo momentu, jei sumokėsit anksčiau, nereiks deklaruot (įmonės pvz. deklaruoja kas mėnesį).
artas71 artas71 12028
2007-11-07 09:57 artas71
Tas susukimo gudrumas atsirado todėl, kad žmogėnas netampytų į VMI savo GPM deklaraciją kiekvieną kartą po altruistinio priepuolio anksčiau sumokėti mokesčius. Neatmestinas variantas, kad iki metų galo dar kokia smulki firmelė (Cisco,Google, ar Dell) nepasiūlys tokios pačios maklios kontrakto arba tarkim laimėsi poilsinę -pramoginę kelionę į Teheraną,
Pešavarą, Chartumą ar Bagdadą. Nes ir šias kelionės bus rodomos deklaracijoje.
1
16MHz 5
2007-11-07 10:05 16MHz
Aciu uz komentarus.

Del tos stebuklingos formuluotes "mokestiniu laikotarpiu nemokedamas". As irgi manau kad yra taip kaip sakot, deklaravimas yra butinas o tie 3 zodziai ikisti tik tam kad klaidinti nekaltas sielas. Veliau sakytu kad nezinojimas neatleidzia nuo atsakomybes.

Del autonies. Gerai, bandysiu paderint sutarti. Taciau idomu per kuria vieta man gali isplaukt kazkokie nemalonumai del pacios sutarties? Neradau kur butu parasyta kad teikiant elektronine deklaracija yra dar kazkokia prievole teikti sutarties kopija. As neteisus? Jei jus zinot kam as, kaip autorius, tureciau atfaksuot kopija, tai prasom apsvieskit. Betkokiu atveju, deklaruojant jau bus pervelu. As nieko negalesiu pataisyt, nei sutarties teksto nei nieko kito, nebent damoket dar. Jei VMI mano sutartyje ras pvz darbo santykius, tai jie pirmiausia tures kreiptis i uzsienio tax kad tie duotu i galva uzsakovui. Na kaip cia geriau paaiskinus...

1) as padariau darbo. Tai tikrai buvo kuryba ir man bus sumoketa uz unikalu kurini, tiksliau uz tai kad atiduosiu turtines teises i ta mano kurini.

2) as sumokesiu mokescius 15% nuo visu iplauku (banko irasai patvirtins kiek man buvo sumoketa). Galeciau moketi ir 27% nuo pliuso, jei tik galeciau dokumentais pagrist savo islaidas. O daugiausia biurokratizmo kaip tik ir prasideda kai bandai nemoket mokesciu nuo islaidu, ane?

3) deklaruoju kaip pajamos "is autorines sutarties". As turesiu rankose kontrakta. Taciau nerandu jokiuose dokumentuose ar isaikinimuose kad ta sutarti (kontrakta) reiketu kazkam issiust. Kontrakta galima laikyti tik sau, galima iremint ir pakabint ant sienos?

4) tarkim kazkas randa kad uzsakovas ir as sufabrikavo popierius (is tikruju nieks nieko TIKRAI nebando apgaut), ir bando prisikabint. Net neisivaizduoju ka as galeciau padaryt. As galeciau tik parodyt kontrakta, toki koks jis yra. As tikrai negalesiu itakot uzsienio korporacija kai saukstai po pietu. Nieks man kontrakto turiniu atbuline data nepakeis. Moketi mokescius ju saly - ju asmeninis reikalas. O as savo sumokejau ir deklaravau.

Kazka blogai galvopju? Tada pasakykit kur klaida. Esu tikras kad sumoket turiu 15%, taip pat kad privalau deklaruot. Jei autorine jusu manymu netinka, tai gal honoraras? Nors man atrodo kad tas honoraras man netinka. Jei netinka nei tas nei tas, tai ka tada daryt? Priminsiu kad tai korporacijai visai nerupi mano bedos ir LT VMI, jie turi gerai apmokamu advokatu ir viska daro pagal lokalius istatymus. Butu ju atstovybe Lietuvoj, tai jie tada moketu GPM, o ne as. Ka daryt? ACIU
Dalia29 Dalia29 12620
2007-11-07 10:55 Dalia29 2011-09-11 05-36

16MHz rašė:
12) as sumokesiu mokescius 15% nuo visu iplauku (banko irasai patvirtins kiek man buvo sumoketa). Galeciau moketi ir 27% nuo pliuso, jei tik galeciau dokumentais pagrist savo islaidas. O daugiausia biurokratizmo kaip tik ir prasideda kai bandai nemoket mokesciu nuo islaidu, ane?


smile Vat šito, neįsiregistravęs individualios veiklos- negali.
O šiaip, mano manymu, ten tikrai viskas Ok. Autorinė sutartis ir Afrikoje autorinė. Jei yra kūrybinis darbas, jokie tax-ai kabinėtis negali. Mes čia biški visko bijom, nes autorinės daug kam kliuva. Nes aš jau ant savo amželio kokių "autorinių" prisiregėjus esu.. vaje, vaje...
Sėkmės Jums, Kūrybingasis Jaunuoli. Viskas Ok.
O jūs mūsų VMI kaip pavyzdį gali rodyt- susimokės žmogus anksčiau, nei priklauso smile Nors aš irgi taip daryčiau, bo esu baisiai išlaidi, ir kai ateitų tas metas X, tobiš gegužės 1-oji, mano tie pinigiukai, ko gero, senai jau būtų vėjais po laukus paleisti.
1
16MHz 5
2007-11-08 07:38 16MHz
Aciu visiems uz atsakymus.

O del pavyzdzio tai as nesu sventas smile . Bet visos tos nuodemes tik del klaidinancios informacijos pateikiamos VMI. Perprasciau kaip ir kas laiku, tai gal ir galeciau buti tuo pavyzdziu. Deja.

Dar karta didelis Dekui uz pagalba
K
kaminskas 2
2008-04-09 22:00 kaminskas
Mano situacija analogiška aukščiau išdėstytai (pajamos iš užsienio kompanijos už autorinius darbus). Noriu paklausti, koks pats deklaravimo procesas, nurodysiu gautas pajamas, sumokėsiu 15% pajamų mokestį nuo jų, o pačias autorines sutartis reikės kažkaip pristatyti į VMI? Klausiu, nes pas mane įdomi situacija, nes pati autorinė sutartis yra tik "online" (ta prasme sudaryta, užsiregistravus svetainėje, ir sutikus su sutaties sąlygomis "I agree").
Rainis Rainis 15057
2008-04-11 16:41 Rainis 2011-09-11 05-48

kaminskas rašė: Mano situacija analogiška aukščiau išdėstytai (pajamos iš užsienio kompanijos už autorinius darbus). Noriu paklausti, koks pats deklaravimo procesas, nurodysiu gautas pajamas, sumokėsiu 15% pajamų mokestį nuo jų, o pačias autorines sutartis reikės kažkaip pristatyti į VMI? Klausiu, nes pas mane įdomi situacija, nes pati autorinė sutartis yra tik "online" (ta prasme sudaryta, užsiregistravus svetainėje, ir sutikus su sutaties sąlygomis "I agree").

Pristatysite, tik jei pareikalaus.
K
kaminskas 2
2008-04-11 18:24 kaminskas
Skambinau i VMI, tai sake 95% kad paprasys pristatyti dokumentus pagrindziancius pajamas is uzsienio, tai dabar galvoju, kaip juos reiktu pristatyti, tiesiog atspausdinti tas sutartis "online", ir isversti su vertejo patvirtinimu?
M
Mindzio 1
2008-09-09 16:14 Mindzio
hmm
N
nimi 7
2010-08-11 17:24 nimi
Laba diena,

radau naudingos informacijos siame forume. Taciau palei data suprantu, kad istatymai keitesi ir dabar jau viskas kiek kitaip. Gal gali kas nors atnaujinti sios situacijos vaizda? kaip apmokesinami autoriniai atlyginimai ateinantys is uzsienio saliu, jei esi Lietuvos rezidentas? kada, kaip ir kiek mokeciu moketi?

milijonas aciu!
wolf wolf 11164
2010-08-11 17:31 wolf
Milijoną galite pervesti į nurodytą sąskaitą.

Situacija iš esmės nepasikeitė - toks autorinis atlyginimas apmokestinamas Lietuvoje deklaruojant pajamas.
N
nimi 7
2010-08-11 18:13 nimi 2011-09-11 06-54
Aciu, Vilke. :) Esu studente, is kur pas mane tie milijonai?

O mokesciu % tokie pat kaip ir autoriniu atlyginimu Lietuvoje, ar ne?
GPM 15% (15%/100%)
Pensiju (3%/50%)
Sveikatos (6%/50%)

Tik va kaip su ta dalimi, kuri pervedama autorines sutarties uzsakovo?
radau gera puslapeli cia benarsydama atsakymu:
www.autorines.lt


wolf rašė: Milijoną galite pervesti į nurodytą sąskaitą.

Situacija iš esmės nepasikeitė - toks autorinis atlyginimas apmokestinamas Lietuvoje deklaruojant pajamas.
wolf wolf 11164
2010-08-11 21:18 wolf 2011-09-11 06-54

nimi rašė: Aciu, Vilke. :) Esu studente, is kur pas mane tie milijonai?

O mokesciu % tokie pat kaip ir autoriniu atlyginimu Lietuvoje, ar ne?
GPM 15% (15%/100%)
Pensiju (3%/50%)
Sveikatos (6%/50%)

Tik va kaip su ta dalimi, kuri pervedama autorines sutarties uzsakovo?
radau gera puslapeli cia benarsydama atsakymu:
www.autorines.lt


wolf rašė: Milijoną galite pervesti į nurodytą sąskaitą.

Situacija iš esmės nepasikeitė - toks autorinis atlyginimas apmokestinamas Lietuvoje deklaruojant pajamas.


Mokesčiu procentai kiekviena karta individualus. O jei Autoriniu pajamos iš uzsienio viskas dar kitaip.

Viskas pradžioje priklauso nuo Jūsų statuso - ar autorines sutartys vienkartines, ar tai individuali veikla?
N
nimi 7
2010-08-12 15:53 nimi
Mano atveju, as neturiu jokiu kitu darbo sutarciu nei pilnam etatui, nei pusei, nei Lietuvoje, nei uzsienyje. Esu dieninio skyriaus studente.

Dauguma sutarciu autorines. Uz atlikta studija, mokslini darba arba paskaityta paskaita.Trumpi laikotarpiai ir aiskus galutiniai produktai: paskaita arba rasliava.

Viena sutarti dabar siulo pusei etato, bet palei individualia veikla ir jai uzkraunamus mokescius kai paskaiciavau, tai nebesinori net imtis to darbo. beveik 2/3 atlyginimo dingsta. Bet turbut galeciau tartis, kad is puse-etato sutarties pavyktu padaryti autorines irgi suskaidant mano uzduotis mazais gabaleliais i paskaitas ir rasliavas....Todel ir klausiu dabar, kol dar galiu pakeisti situacija ir pasukti ja man naudinga linkme.

Aciu, vilke.
wolf wolf 11164
2010-08-12 16:06 wolf 2011-09-11 06-54
Autorines kaip supratau nuolatines - todel pagal GPMI galima buti tai traktuoti kaip individualia veikla.

Tarpiniu variantu nėra: arba individuali veikla, arba vienkartiniai sandoriai.

Taigi jei tai individuali veikla - tai mokesčius sumoka deklarauojant metines pajamas.
GPM 15% proc. nuo apmokestinamuju pajamu (nuo 2010 m. Apmokestinamosiomis pajamomis galima laikyti 70% pajamų ir nerinkti išlaidų dokumentų.).

ir VSD įmokų.
9%, VSD 28,50 %.

Aisku galima tyliai sėdėti ir laukti, kol ateisi tikrintojai ir įvertins ar tai individuali veiklą, tačiau jei iš to galite pragyventi neabejotinai pirpažins individualią veiklą.
Taigi Jūsų teisė rinktis.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui