Navision vs Scala

O
Oleg 519
2004-12-21 15:15 Oleg 2011-09-11 03-35

Irmina rašė: Tobulybės niekur nėra, bet pasidomėjus, kiek vartotojų yra nepatenkintų lietuviškomis programomis, kažin ar būtų geresnė situacija. Manau, kad Navision perka firmos, kurios turi pakankamai tam pinigų ir atitinkamus reikalavimus, kurių netenkina lietuviški variantai.
Šiuo metu turiu tiek bėdų su diegiama lietuviška programa, kad problemos su Navision diegėjais atrodo kaip saldus sapnas.


Lietuviškos programos nėra vienodos. smile

Rašiau ko skundžiasi Scalos vartotojai, tai parašisiu ko skundžiasi Navisiono.

Dažniausiai gamybinės įmonės teigia, jog Navisiono gamyba jiems niekas negali pritaikyti (o gamybos apskaitą visada reikia taikyti pagal vartotojų poreikius). Šeip tai, aš asmeniškai nelabai suprantu kodėl Lietuvoje taip mažai Navisiono gamybos modulio sekmingų modifikacijų, faktiškai instrumentai yra. Manau, taip yra dėl žemos diegėjų kvalifikacijos. Kaip nebebūtų, gamybinės įmonės, turinčios Navision dažnai nėra patenkintos gamybos moduliu.
Antras priekaištas: padarytos modifikacijos Navisione nesuderinamos su naujomis versijomis. Pavizdžiui sumokėjus už programos gamybos modulio pertvarkymą ir įsigijus naujesnę Navision versija, tenka vėl daryti tuos pačius pertvarkymus jau naujoje versijoje. Kitaip tariant pastoviai mokėti už tą pati.
Kalbant apie neribotas galimybes, galima paminėti ir berods 3 analitynių objektų apribojimą, objektas negali būti hierarchinis, kas dažnai yra minima kaip viena iš problemų. Nusipirkus projektų valdymo modulį, analitikos rūšių skaičius didėja iki berods 7, bet to vėl gi dažnai nepakanka.
Dar viena dažnai minima Navisiono problėma - pravedimų lužimas. Taip atsitinka dėl Navisiono architektūrinių trukumų.
Dar galima paminėti tai, kad Navisione negalima lygiagrečiai vęsti skirtingų rušių apskaitą. Bandoma tai daryti mappingo pagalba, tačiau mappingas turi pernelig daug apribojimų, todėl tokios bendroves kaip Pačiolis siūlo valdymo apskaitą tvarkyti atskiroje programoje. Ką tai reiškia, jus visi puikiai suprantate, kai duomenys nesueina, o duomenys nesueina visada, reikia jieškoti galų dvėjose skirtingose programose. Rasti klaidų dažnai nepaviksta.

Nepaisant to, Scala turi daug daugiau trukumų. Pavizdžiui paskutiniai 3 priekaištai galioja ir Scalai. O rimto gamybos modulio Scala iš vis neturi.
O
Oleg 519
2004-12-21 15:22 Oleg
Trumpai tariant jeigu jus ęsate priverstas (a) rinktis tarp Navision ir Scala - rinkites Navision.

P.S. Butina skirti Navision prekinio ženklo produktus: Navision Attein ir Axapta. Axapta daug geresnis.
K
Kelias 890
2004-12-21 19:45 Kelias
Oleg, shiandien suzhinojau, kad Navision greitu laiku nebebus platinamas ir palaikomas. Ar zhinai ka nors apie tai? Achiu..
W
Wertis 308
2004-12-21 21:16 Wertis
Gal galrtute išsamiau apie tuos analitinius objektus - su kuo tai valgoma ir kaip naudotis?
O
Oleg 519
2004-12-22 08:27 Oleg 2011-09-11 03-35

Kelias rašė: Oleg, shiandien suzhinojau, kad Navision greitu laiku nebebus platinamas ir palaikomas. Ar zhinai ka nors apie tai? Achiu..


Nieko apie tai negirdėjau. Manau, kad tai jų konkurentų marketingas.
O
Oleg 519
2004-12-22 08:51 Oleg 2011-09-11 03-35

Wertis rašė: Gal galrtute išsamiau apie tuos analitinius objektus - su kuo tai valgoma ir kaip naudotis?


Analitinis objektas - apskaitos pjuvis.

Pavizdžiui pajamų/išlaidų straipsnis, padalinis, gamybos ar statybos baras, vadybininkas, gamybos cehas, kontrahentas, pasamditas ar paimtas lizingu automobilis, atskaitingas asmuo, pinigų srautų straipsnis, turto objektas, projektas, ilgalaikė sutartis ir pan.

Tikslas - surinkti reikalingų sąskaitų apyvartą pagal tam tikrą pjuvį arba pjuvių derinį, siekiant sugrupuoti duomenys į tam tikrą analizę.
Pavazdžiui ofiso/padalinio/vadybininko pajamos/sąnaudos pagal grupes.

Teoriškai atrodytu, kad galima paprasčiausia padariti eilę subsaskaitų, tame tarpe ir užbanansinių, bet praktikoje to padariti nepaviksta, nes subsąskaitos ir pravedimai dubliojasi, balansas nesueina.
K
Kelias 890
2004-12-22 10:41 Kelias
Oleg, vienas mano klientas planavo diegti Navision, tachiau jam buvo paaishkinta, jog Navision nebebus platinamas. ( Ar tik ne Alna taip jam paaishkino, kuri tikrai nera suinteresuota skleisti toki "marketinga", kadangi pati platina Navision) . Uzhsienio partneris reikalauja, kad butu diegiamas programinis produktas, audituotas tarptautinio auditoriaus. Tai va tas mano klientas ir suglumo... Lietuvishki produktai ne vienas nera audituotas, o ish uzhsienietishku lieka tik Scala ir dar vienas kazhkoks, bet jie kainuoja shimtus tukstanchiu....
O
Oleg 519
2004-12-22 11:33 Oleg
Na, jo, su auditotais produktais problema smile . Daug darbo ir pinigu reikia, norint gauti ta sertifikata, o naudos... Labai mazai imoniu reikalauja sertifikato, tai kol kas neapsimoka.

O apie Navision pirma karta girdziu. Gal buvo kalbama, kad Alna neplatins ir nepalaikis Navisiono? Jie lyg tai pardave savo Navision padalini Sonexui. Be Alnos, net nezinau kas tuomet teiks palaikymo paslaugas. Kaip ir nera daugiau "rimtu" zaideju rinkoje. Gal...
K
Kelias 890
2004-12-22 11:42 Kelias
Oleg, shiaip tai be Alnos dar platina ir Sintagma, ir buvusi Vilkasa, ir Sonex...
Ankschiau ar veliau tai visvien privales ir lietuvishku programiniu produktu autoriai audituotis, nes Europa yra Europa....
Kainuoja tai tikrai daug tas auditavimas ( apie 30000.00Lt), bet uzhtai kokia reklama!
Pvz. Rivile tikrai galetu audituotis, tuo labiau, kad yra pas juos ir anglishkas variantas...
O
Oleg 519
2004-12-22 11:48 Oleg
O dokumentacijos ruosimas? Juk ja reikia rashyti. O tai yra darbas ir laikas. Ir kas blogiausia dauguma darbu turi atlikti vyr architektai ir inzinieriai, kurie ir kitu darbu turi daug.

Jo, zinau, kad ne tik Alna platina Navision, dabar ji platina visi kas netingi, iskaitant ir pav. Prototechnika. Ash turejau omeni, kad Alna - rimciausias platintojas/diegejas (mano subjektivi nuomone).
IrenaR IrenaR 2858
2004-12-22 12:05 IrenaR
Pas mus vasarą diegė Navision Attain "Alna" , tai tikrai nebuvo jokių problemų, labai gerai vieni kitus supratom ir gana greitai ( per 2,5 mėn.) įdiegėm . Tik labai brangu. Su šia programa malonu dirbti, nors įsisavinimas nėra lengvas . trūkumai : nėra ataskaitų VMI, balanso formų. Bent jau pas mus nėra ir darbo užmokesčio modulio.
V
Varle 9
2004-12-22 12:23 Varle
Apie tris metus pradirbau su Navision, galiu pasakyti ar patvirtinti akstesnę nuomone, kad nėra gerų specelistų ją įdiekti ir aptarnauti. Taip tai labai brangus malonumas, bet galiu paskyti, kad dabar labai vargstu neturėdama Nasion, o dirbdama su Pragma. Žinoma jei neturint darbo patirties su Navision ir reikia pasirinkti diegėjus ir dar nežinai ko iš ju pareikalauti yra problema. Bet ši programa man visada kėlė susižavėjimą nes galimybių ten tikrai yra labai daug. O dėl atlyginimu, tai anksčiau prie Navision brijungdavo Steko atlyginimų skaičiavimą.
O
Oleg 519
2004-12-22 13:21 Oleg
Na, liginti Navision su Pragma visdelto nereiketu smile

Irena, o jus kokius modulius idiegiet? Klausiu, nes labai idomus laikotarpis. Faktishkai per 3.5 men neimanoma idiegti rimtos programos, atliekancios pardavimu, pirkymu, gamybos planavima, biudzetavima, gamybos valdyma ir apskaita ir pan.

Gal jus tiesiog Naviono buhgalterija idieget?
IrenaR IrenaR 2858
2004-12-22 13:44 IrenaR
Pas mus anksčiau buvo dos-inė Navision, taigi esmę mes jau žinojom. Atsargų ir skolų likučius perkėlė iš seno varianto. Esam statybinė organizacija, gamybos nėra. Iš esmės galima sakyti, kad įdiegėm tik faktinę apskaitą (buhalteriją) , nes nesam tokia didelė įmonė, kad reikėtų įvairių planavimų ir analizių. Direktorius pats pasiprognozuoja su pieštuku ant lapelio smile
A
Andron 3088
2004-12-22 14:07 Andron 2011-09-11 03-35

IrenaR rašė: Pas mus anksčiau buvo dos-inė Navision, taigi esmę mes jau žinojom. Atsargų ir skolų likučius perkėlė iš seno varianto. Esam statybinė organizacija, gamybos nėra. Iš esmės galima sakyti, kad įdiegėm tik faktinę apskaitą (buhalteriją) , nes nesam tokia didelė įmonė, kad reikėtų įvairių planavimų ir analizių. Direktorius pats pasiprognozuoja su pieštuku ant lapelio smile


Joo. Tokias babkes sukišot, o direktorius pats su pieštuku ant lapelio... O Jūs DU irgi su pieštuku ant lapelio?
O
Oleg 519
2004-12-22 14:25 Oleg 2011-09-11 03-35

IrenaR rašė: Pas mus anksčiau buvo dos-inė Navision, taigi esmę mes jau žinojom. Atsargų ir skolų likučius perkėlė iš seno varianto. Esam statybinė organizacija, gamybos nėra. Iš esmės galima sakyti, kad įdiegėm tik faktinę apskaitą (buhalteriją) , nes nesam tokia didelė įmonė, kad reikėtų įvairių planavimų ir analizių. Direktorius pats pasiprognozuoja su pieštuku ant lapelio smile


Na, statybos kompanijos automatizacijos projektui 3,5 men. taip pat yra mazai. Net ir be projektu ir resursu planavimo diegimo. Juk reikia idiegti ivairiu sanaudu, pagrinde darbo, medziagu ir irengimu/mechanizmu apskaita pagal projektus/objektus/darbu barus/brigadas, pridetiniu ishlaidu alokacija. Be shio funkcionalumo programine iranga statybos kompanijai nesuteikia jokios ekonomines naudos. Diegiant toki funkcionaluma faktishkai visada tenka projektuoti/tobulinti verslo procesus bei dokumentu apyvarta, perprogramuoti sistema. Tam reikia laiko. Buna ir kitu uzduociu, pvz. medziagu panaudojimo kontrole, subrangovu darbo kontrole ir pan.

Kalbedamas apie neigiamus atsiliepimus apie shias programas, ash neturejau omeni neigiamus atsiliepimus apie buh. apskaita (tokiu buna ne taip ir daug nes shi sritis yra pakankamai reglamintuota ir ishdirbta), o apie verslo-procesu automatizacijos problemas, kas ishtikruju ir yra verslo sistemu paskirtis.
IrenaR IrenaR 2858
2004-12-22 14:54 IrenaR 2011-09-11 03-35

Andron rašė:

IrenaR rašė: Pas mus anksčiau buvo dos-inė Navision, taigi esmę mes jau žinojom. Atsargų ir skolų likučius perkėlė iš seno varianto. Esam statybinė organizacija, gamybos nėra. Iš esmės galima sakyti, kad įdiegėm tik faktinę apskaitą (buhalteriją) , nes nesam tokia didelė įmonė, kad reikėtų įvairių planavimų ir analizių. Direktorius pats pasiprognozuoja su pieštuku ant lapelio smile


Joo. Tokias babkes sukišot, o direktorius pats su pieštuku ant lapelio... O Jūs DU irgi su pieštuku ant lapelio?

DU skaičiuoju Excel, ir kol kas to pakanka. Babkių nesukišom, nes pačią programą vietoj dos-inės pakeitė už simbolinę kainą. Aišku, įdiegimas kainavo. Labiausiai mums buvo reikalinga kuo tikslesnė atsargų apskaita pagal darbų vykdytojus, objektus ir pan., kadangi labai didelė jų nomenklatūra. Tą turime. O jei direktoriui analizių ir prognozių nereikia, tai man irgi.
R
Raspad 34
2005-01-10 13:24 Raspad 2011-09-11 03-36

IrenaR rašė: Pas mus vasarą diegė Navision Attain "Alna" , tai tikrai nebuvo jokių problemų, labai gerai vieni kitus supratom ir gana greitai ( per 2,5 mėn.) įdiegėm . Tik labai brangu. Su šia programa malonu dirbti, nors įsisavinimas nėra lengvas . trūkumai : nėra ataskaitų VMI, balanso formų. Bent jau pas mus nėra ir darbo užmokesčio modulio.

Sonex diegia Navision su ataskaitomis VMI, balanso formomis ir DU modulį turi... smile kainuoja nepigiai...
D
DaBee 30
2005-01-31 01:09 DaBee
Laba vakara,
Oleg, norejau paklausti, o Jus esat programuotojas? Del Navision'o mirties tai cia yra faked dalykas. Greit isheis Navision 4.0 LT, Worldwide'as jau yra, galite paziuret ji www.mibuso.com saite. Visu pirma zmones, supraskit viena dalyka -> Navision nera Pragma, Rivile, Skaita... Tai yra labai skirtingi produktai. Pirmas turi kur kas daugiau galimybiu prapletimui. Sutinku su Oleg'u del Analizines Navision'o dalies. Yra problemu ir nemazhai... bet, visos problemos yra ishsprendziamos, cia yra tik laiko klausimas, ir tam tikri tools'ai jame yra, kurie leidzia programuot ne tik NAvision'o daly bet ir third party dalykus, pvz. POS sistemas, arba ta pati analizes rodyni su tam tikrais navarotais. Pagal poreikius galima padaryt VISKA Navision'e. Tai nera kazkox standartizuotas produktas, kuri instaliuojam ir dirbam su tuo kas duota. Standartiniu galimybiu yra taip pat nemazhai. Del visokiu formu i VMI,INTRASTAT ir t.t. kaip ataskaita padaryt be problemu (tai turi ieit i diegimo procesa uz kuri Jus mokat), nereikia jokiu isoriniu programu. Del DU tai cia patogiau rinktis 3rd party programa tam reikalui, nes savikaina DU daryta navision'e kainuoja tiek pat. Neapsimoka firmom programuot ji. Nors jei firma turi papildomu $, tai +-1000 moduliui... Skonio reikalas:)
Jeigu lygintumem Axapta su NAvision'u:
1)Axapta yra kur kas galingesnis produktas (programuotojo poziuriu ir galimybem)
2)Axapta kainuoja brangiau.
--Bet jei ziuret is realizacijos puses Axapta yra jau pasenes produktas... ir tuos pacius dalykus galima sukurt kaip Navision'e taip ir Axaptoj.
Is savo patirties siulyciau imti Navision 3.6 versija su paskutiniais hotfix'ais, arba 3.7 kai tik isheis bugfix'ai (po menesio apytixliai kaip sake). 4.0 versija yra dar labai "siraja". Yra tam tikru WW versijoj problemu su dimensijom.
Tad jei reikia diegt Navision'a, tai geriau padaryt teisinga pasirinkima, kas diegs. Geriausia tai pakalbet su projektu vadovu tiesiai ir paaskint jam ko Jums reikia, o jau programuotojai viska padarys taip kaip reikia. Viskas priklauso nuo projekto vadovo, kuris su Jumis tiesiai dirba.
O
Oleg 519
2005-01-31 08:58 Oleg
Sveiki. Ne, nesu. Buvau anksciau. Megejo lygije smile Kazkaip, kai man buvo apie 12 metu, mane sudomino prodramavimas. Na ir domejausi. Iki kokiu 22.

Del Navisiono pritaikymo yra dar viena problema: modifikaciju palaikymas.
Taip, zinau, kad ten bandoma spresti problema objektu adresacijos ir priskirymo pagalba. Tipo objektus nuo 1 iki 50 000 gali modifikuoti tik ofisas Danijoje. Nuo 50 001 iki 100 000 - ofisas Amerikoje, 100 001 - kazkiek - platintojai ir pan. Teigiama, kad tai issprendzia problema, taciau...
Platintojai sukuria nauja funkcionaluma (objektus), kuris "bendradarbiauja" su mechanizmais (objektais) su numeriais nuo 1 iki 50 000. Iseina nauja versija, kur mechanizmai (objektai iki 50 000) yra pakeisti, ir ... naujas funkcionalumas su nauja versija nebebendrauja. Ja reikia vel modifikuoti, vel moketi, vel laukti, kol jis bus realizuotas, ir t.t. Zinau keleta imoniu, kurie moka po 30 000Lt uz kiekviena "nauja derinima". Jei nepirksi nauju versiju - sistema pasens, nes IT vystosi labai greitai. Vat ir gaunasi taip, kad is pirmo zvilgsnio Navisiona modifikuoti galima, o pazvelgus giliau...

Su to, kad Navision yra geresnis uz Axapta sutikti negaliu. Nera jis pasenes. Ir technologine prasme. Gal jus matet kokia senesne versija? Beje, tai yra ne tik mano nuomone, bet ir Navisiono platintoju. Maciau infobalte, kaip konsultantai rode klientams pilna AXAPTOS ERP (Enterprise Resourse Planning) funkcionaluma, o paskui pasake, mazdaug, jus pirkit NAVISION buhalterini moduli, jis pigesnis ir kol kas jums jo pakaks, tai yra tas pats. smile. Is to as darau isvada, kad ju nuomone, Axapta daug geresnis produktas, nei Navision.

Kas liecia Navisiono pabaiga, tikrai, tai yra juokinga. Taciau imoniu atsisakymas diegti ir palaikyti Navisona Lietuvoje yra visai realus. Kiek procentu apyvartos sudaro Navisiono diegimas pavizdziui Alnoje? Nezianu, zinau, kad to uzsiima vienas padalinis is daugelio. Jei sis padalinis bus nuostolingas - ji galima uzdarit. Imone nuo to nebankrutos. Taip gali but ir su kitais platintojais.

Taciau, man atrodo, kad tai visdelto yra gandai. Siam momentui as nematau rinkos tendenciju, del kuriu gali buti priimti tokie sprendimai.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui