Atsargiai: Individuali veikla ir Sodra žudikė

A
algisas 57
2009-02-10 16:42 algisas
Aš iš pradžų nesuvokiau ką man reiškia GPM'o padidėjimas sakykim 10%...
Ir manau, kad dauguma seimo narių to iki dabar nesuvokia.

Kai PVM didino tai dižiulis šušaras buvo ar didint iki 19 ar iki 20-21%.
Iki 20% didint - per žiauru... nors 100 Lt prekė pabrangtų litu ar dviem.

Palyginus su naujais mokesčiais IĮ ir IDV... net iki padidintas 21% PVM skamba, kaip apvalinimo klaida. Prie 100 Lt gaunamų į rankas paslaugos kainos, net pagal švelniausius GPM'o pasiūlymus prisideda ~20 lt mokesčių... o 2011 m. kaip minimum 35 Lt...

Jei jau Matulas e-mail'ais prabilo... Gal verta seimūnam visai paprastus ir aiškius skaičiavimus pametėt - t.y. kiek prie 100 Lt į rankas prisideda mokesčių, kiekvienu įstatymų pakeitimo atveju?
V
vpp 1010
2009-02-10 17:44 vpp 2011-09-11 06-09
Citata iš LRT tinklalapio:

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus siūlymą dividendų apmokestinimą sumažinti nuo dabar nustatytų 26 proc. iki 21 proc. svarstys valdančiosios koalicijos taryba.
...
Pats teisingumo ministras įsitikinęs, kad nuo iki šių metų buvusių 15 proc. iki 26 proc. pašokęs dividendų apmokestinimas yra skuboto naktinio darbo klaida. Anot jo, dabar dividendai apmokestinti daugiau nei bet kurios kitos pajamos, o tai gali paskatinti įmones dividendus išsimokėti ten, kur mokesčių našta mažesnė.


Ko čia smulkieji dabar dejuoja? Juk, dabar daugiausia yra apmokestinti dividendai, o ne smulkiojo verslo pajamos smile
V
vpp 1010
2009-02-10 23:52 vpp 2011-09-11 06-09
Pritarta po pateikimo valstybinio socialinio draudimo pataisoms:

Pasak ministro (R. Dagio), pakeitimo esmė – savarankiškai dirbantiems asmenims, individualių įmonių savininkams bei individualią veiklą pagal Valstybinės mokesčių inspekcijos pateiktas pažymas vykdantiems asmenims socialiniam draudimui siūloma nustatyti pereinamąjį laikotarpį, kuris, įvertinant tai, kad šie asmenys jau daugelį metų dalyvavo socialinio draudimo sistemoje, nebuvo nustatytas anksčiau. Šiems asmenims dabar galioja 28,5 % įmokos tarifas, o nustačius pereinamąjį laikotarpį už 2009 m. šie asmenys mokėtų tik trečdalį įmokos tarifo, t. y. 10 %, 2010 m. – du trečdalius – 20 %, o viso dydžio įmokas – 28,5 % jie mokėtų 2011 metais.

Be to, socialinio draudimo įmokų mokėjimui siūloma nustatyti maksimalią pajamų sumą, kurią viršijus savarankiškai dirbančių asmenų gaunamos pajamos „Sodros“ įmokomis nebūtų apmokestinamos. Galiojantis įstatymas numato prievolę mokėti „Sodros“ įmokas nuo visos apmokestinamos pelno sumos, o nustačius vadinamąsias lubas šie asmenys mokėtų įmokas tik nuo tam tikros pajamų dalies. Siūloma, kad tokia maksimali riba būtų šeši draudžiamųjų pajamų dydžiai. Taigi šiuo metu būtų 8 tūkst. 928 Lt per mėnesį.

Ministro nuomone, taip būtų sudaroma galimybė didesnės apimties verslą vykdančioms individualioms įmonėms dalį savo gaunamo pelno panaudoti veiklai plėsti ar investicijoms, nereikalaujant mokėti „Sodros“ įmokų nuo viso gaunamo pelno, kaip dabar nustato galiojantis Socialinio draudimo įstatymas. Ši riba būtų taikoma ir 2010 m.
Lince Lince 719
2009-02-11 07:20 Lince
Super gudručiai! Didiesiems plėstis ir į tai investuoti, žinoma, reikia. Mažieji - te pastimpa nuo mokesčių naštos smile .
RamuneS RamuneS 807
2009-02-11 08:02 RamuneS 2011-09-11 06-09

vpp rašė: Citata iš LRT tinklalapio:

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus siūlymą dividendų apmokestinimą sumažinti nuo dabar nustatytų 26 proc. iki 21 proc. svarstys valdančiosios koalicijos taryba.
...
Pats teisingumo ministras įsitikinęs, kad nuo iki šių metų buvusių 15 proc. iki 26 proc. pašokęs dividendų apmokestinimas yra skuboto naktinio darbo klaida. Anot jo, dabar dividendai apmokestinti daugiau nei bet kurios kitos pajamos, o tai gali paskatinti įmones dividendus išsimokėti ten, kur mokesčių našta mažesnė.


Ko čia smulkieji dabar dejuoja? Juk, dabar daugiausia yra apmokestinti dividendai, o ne smulkiojo verslo pajamos smile

Žinot, taip nusibodo sekti tuos visus pakeitimus, man reikia kasdien skaityti ir pasikeitimus dėl IDV ir dėl advokatų ir dėl UAB (ačiū diev,kol kas ne dėl IĮ) jaučiuosi prieš kolegas, kurie kasdien klausia "tai kaip su tais mokesčiais" kaip kokia idiotė - vieną dieną sakau vienaip, kitą kitaip, paskui pati nebesuprantu kas ir kaip... Neatsistebiu Tomuko, VPP ir kt. visuomeniškumu, nes mano energija kasdien vis labiau blėsta, žinau, kad nieko nežinau smile smile smile Tiesioginiam pirminių dokumentų suvedinėjimui jau nebelieka laiko - vis skaitau, skaitau, skaitausmile
B
birdy 251
2009-02-11 11:29 birdy 2011-09-11 06-09
a. zuokui parasiau emaila su LVAT nutartimi ir GPM 8 straipsnio komentaru. gan padrikai, bet esme buvo aiski. ir ziurek bent siokiu tokiu kalbu pasimate. ziuresim koks rezultatas gausis, visgi prezidento rinkimai arteja smile

Didžiausius reikalavimus koalicijoje dėl smulkaus ir vidutinio verslo apmokestinimo kelia liberalcentristai, kurie trečiadienį žada įregistruoti naujas mokestinių įstatymų pataisas. Pasak Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderio Artūro Zuoko, bendra mokestinė našta smulkiam ir vidutiniam verslui vis dar yra pernelyg didelė. „Tą pripažįsta ir ūkio ministras“, - tvirtina A. Zuokas.

Pasak jo, koalicijoje sutarta tikslinti Seime jau svarstyti pradėtus įstatymus, tačiau kas bus tikslinama – neatskleidžia. „Tai šiandien ir nagrinėsime, kurie mokesčiai – ar socialinio draudimo mokesčiai, sveikatos draudimo įmokos – yra pagrįsto ir gali būti tokiu dydžiu apmokestintos smulkios ir vidutinės įmonės“, - sakė LiCS vadovas.

A. Zuokas sakosi norįs, kad mokesčiai būtų mokami nuo „išsimokamų“ lėšų, tai yra nuo grynųjų pajamų, o ne nuo visų individualios įmonės gautų pajamų.
S
savininkas 172
2009-02-11 11:40 savininkas
Gal iseitu koki pareiskima sukurpti nuo TAX'o bendruomenes?
J
janta 12
2009-02-11 11:44 janta 2011-09-11 06-09

tomukas rašė: Antra vertus nelabai pozicija įsiklauso į opozicijos pastabas. Panašus kaip ir per Kalėdas, viskas įpatingos skubos tvarka ir niefig čia daug gilintis smile


Pabandykim apibendrinti susidariusią situaciją su socialiniu draudimu IDV, IĮ ir TŪB. Pereinamasis laikotarpis ( 10, 20, 28,5 ) nieko nekeičia ilguoju laikotarpiu. "Lubos" - irgi savotiškas pasityčiojimas iš asmenų ar įmonių kurių pelnas po mokesčių nesiekia 100 K per metus. Tai čią mūsų nuomonė ir mūsų problemos. Mūsų argumentai - dėl diskriminacinės mokestinės naštos tarp įvairių verslo organizavimo formų - aš mematau kam juos pateikti. Seimas, mano nuomone, neįgalus spręsti šią problemą, jis tik kažinkokių "architektų" įrankis. ( pagal vakar žinias - gal tik Zuokas teisingai klausė) Mano nuomone - generalinė linija - tokių verslo formų ateityje turi nebūti. Pažiūrėkite ir pasiklausykite ( būtent atidžai pasiklausykite ) šiuo aspektu pono Dagio interviu:
www.lrytas.lt/videonews/?id=12337621241233333540
Iš jo kalbos aiškiai galima daryti išvadą - jis supranta, kad įmonės persiregistruos, likviduosis - NEBEBUS tokių verslo formų. Tai kam mes daužom galva sieną dėl tarifų ar bazės? Gal ne ten, ar ne taip, ar ne su tuo daužom?
Dėl seimo langų - tai įtariu, kad mūsų veidai kai ko sugadinti - netinkam mes tam.
Gal tokia įdėja - turim du procentus - sumetam.
1. Taip įtariu - reikia teisininkų pagalbos bent jau dėl "šitų" 28,5 bazės. Ar gerai čia su - suplaktos fizinio asmens ir juridinio asmens prievolės? Gal teismas - gali padėti?
Pereinamąjį laikotarpį - du metus -turim.
2. Jūsų pasiūlymai ...
B
birdy 251
2009-02-11 11:47 birdy 2011-09-11 06-09

savininkas rašė: Gal iseitu koki pareiskima sukurpti nuo TAX'o bendruomenes?


tai kad pareiskimus turi kurpti asociacija. tik kur ji? tax'o bendruomene gi ne vien indv. savininkai ar indv. paz. turetojai. apskritai labai keista, kaip tokia mase neturi savo lobistinio organo. ta turgaus ir patentiniku moteriskaite tai... arba bent "dideli" savininkai turetu kazkaip girdetis, bet turbut jiems jau nebesvarbu (persiregistravimo procesai paleisti).
Tatu Tatu 1732
2009-02-11 11:51 Tatu
Kada bus artimiausias mitingas langų daužymo? DALIVAUSIU smile Sakau, viskas buvo apgalvota - tai suplanuotas žlugdymas! Tai kodėl nedarbingumą neapmoka? Visiškas marazmas...
B
birdy 251
2009-02-11 11:55 birdy 2011-09-11 06-09
1. Taip įtariu - reikia teisininkų pagalbos bent jau dėl "šitų" 28,5 bazės. Ar gerai čia su - suplaktos fizinio asmens ir juridinio asmens prievolės? Gal teismas - gali padėti?

ats: LVAT jau pasake aiskiai " Iš nurodytų teisės normų visumos seka išvada, kad pagal galiojantį teisinį reguliavimą individuali įmonė yra savarankiškas teisės subjektas (atskiras nuo savininko) tiek mokesčių teisės, tiek civilinės teisės prasme"

2. Pereinamąjį laikotarpį - du metus - turim. 2. Jūsų pasiūlymai ...[/quote]

ats: problema ne pereinamas laikotarpis ar procentine mokescio israiska. o pacio mokescio teisetumas. reikia baigti pagaliau "targavotis" del laikotarpiu ir procentuku, nes tai tik sprogimo atidejimas.

p.s.

LVAT Nr. A14–150-05 nutartis.
“Įsigaliojus naujajam Civiliniam kodeksui individualios įmonės ir ūkinės bendrijos LR Civilinio kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo 13 straipsnio 3 dalyje nustatyta tvarka, t.y. be atskiro perregistravimo, įgijo juridinio asmens teisinį statusą, kurio esmė apibrėžta 2.74 straipsnyje: privatieji juridiniai asmenys gali turėti ir įgyti bet kokias civilines teises ir pareigas, išskyrus tas, kurioms atsirasti reikalingos tokios fizinio asmens savybės kaip lytis, amžius ir giminystė.

Iš nurodytų teisės normų visumos seka išvada, kad pagal galiojantį teisinį reguliavimą individuali įmonė yra savarankiškas teisės subjektas (atskiras nuo savininko) tiek mokesčių teisės, tiek civilinės teisės prasme. Taigi, pirmosios instancijos teismo sprendimo motyvas, kad ginčo pirkimo-pardavimo sutartimi pareiškėjos įmonė faktiškai naujo turto neįsigijo, o tik atliko vidinio nuosavo turto apskaitos veiksmus, yra nepagrįstas ir šalintinas iš skundžiamo sprendimo motyvuojamosios dalies.”

kaip gali buti indv. imones nepaskirstytas pelnas fizinio asmens mokescio baze, tai yra fizinio asmens pajamos, jei pagal galiojantį teisinį reguliavimą individuali įmonė yra savarankiškas teisės subjektas (atskiras nuo savininko) tiek mokesčių teisės, tiek civilinės teisės prasme? beto:

GPM 8 straipsnis. Pajamų pripažinimas: … pajamos laikomos gautomis, kai jos faktiškai gaunamos, t.y. taikoma bendra pajamų pripažinimo gautomis taisyklė – faktiniu šių pajamų gavimo momentu: kai pajamos gautinos pinigais, jų gavimo momentu laikomas teisės laisvai disponuoti lėšomis atsiradimo momentas (neatsižvelgiant į tai, ar lėšas gyventojas gauna grynaisiais pinigais, ar tie pinigai pervedami į jo sąskaitą banke, ar apmokamos jo išlaidas ir pan.)
mic.vmi.lt/filedownload.do?id=1000006125"> mic.vmi.lt/filedownload.do?id=1000006125

indv. imones pelnas faktiskai neismoketas ir savininkui jau kazkokiu koperfildisku budu atsiradusi teise laisvai disponuoti lesomis arba kitaip tai jau yra savininko pajamos?

“Kaip nustatomos pajamos, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos?
Individualios įmonės savininko pajamų metinę sumą sudaro įmonės apmokestinamojo pelno, apskaičiuoto pagal Pelno mokesčio įstatymą, ir mokestinių metų pelno mokesčio skirtumas.”
draudejai.sodra.lt/portal/page/portal/ESD_PUBLIC/..."> draudejai.sodra.lt/portal/page/portal/ESD_PUBLIC/...
J
janta 12
2009-02-11 12:03 janta 2011-09-11 06-09

birdy rašė:
......
A. Zuokas sakosi norįs, kad mokesčiai būtų mokami nuo „išsimokamų“ lėšų, tai yra nuo grynųjų pajamų, o ne nuo visų individualios įmonės gautų pajamų.

Na šaunu - dar vienas pliusas Zuokui.
Būtent įstatyme ir trūksta formuluotės - "GAUTŲ PAJAMŲ" - tada gautume beveik grynai darbo apmokestinimo svorį. Tai būtų kraštutis apmokestinmo svoris. Kad įvertinti ir kapitalo aspektą - IĮ, TŪB apmokestinimo svoris turėtų būti tarp kapitalo ir darbo.
tomukas tomukas 4505
2009-02-11 12:03 tomukas 2011-09-11 06-09

birdy rašė:
tai kad pareiskimus turi kurpti asociacija. tik kur ji? tax'o bendruomene gi ne vien indv. savininkai ar indv. paz. turetojai. apskritai labai keista, kaip tokia mase neturi savo lobistinio organo. ta turgaus ir patentiniku moteriskaite tai... arba bent "dideli" savininkai turetu kazkaip girdetis, bet turbut jiems jau nebesvarbu (persiregistravimo procesai paleisti).


vakar pažiūrėjau seimo posėdį ir svarstymą dėl - žinok jis nieko nesiskyrė nuo Kalėdinių posėdžių. Vėl diskusijos nėra, vėl viskas įpatingos skubos tvarka, kad kuo mažiau kas nors galėtų įsigilint į tuos pataisymus.

Įstatymų pakeitimų autoriams ir teikėjams seime giliai px ką kalba opozicija - jų vienintelis argumentas - biudžetui trūksta pinigų. Daugiau nieko negali pasakyt. Jiems ne argumentas, kad išsiregistruoja IDV ir IĮ, pats Dagys kalba, kad jų daug neliks.

Su IĮ bus kaip ir su akcizais. Kubilius sukurs komisija, kuris tirs, kodėl Lietuvoj brangenis kuras nei Lenkijoje smile Nors visiems aišku kodėl, tik vyriausybei neaišku.
Tai sukurs ir komisiją, kuri aiškinsis, kodėl masisškai išsiregistruoja IĮ ir IDV. Ir komisija prieis išvados, kad dėl to kalta nelanksti kreditų politika, o mokesčiai čia ne prie ko. Pasiūlymas bus - supaprastinti tvarką IĮ gaunat mokestinius kreditus iš VMI smile

Aš tai jau tinigu gaišt savo laiką, nes šiai valdžiai ką nors paaiškint yra bergdžias reikalas. Jie paprasčiausiai nesiklauso.
J
janta 12
2009-02-11 12:12 janta
[quote="birdy"]

.... ats: problema ne pereinamas laikotarpis ar procentine mokescio israiska. o pacio mokescio teisetumas. reikia baigti pagaliau "targavotis" del laikotarpiu ir procentuku, nes tai tik sprogimo atidejimas.


turėjau minty - pereinamąjį laikotarpį tik ta prasme - iki likvidavimo ar perregistravimo, pereinamasis laikotarpis - susitvarkyti su teisėtumu ..
B
birdy 251
2009-02-11 12:21 birdy 2011-09-11 06-09

janta rašė:

birdy rašė:
......
A. Zuokas sakosi norįs, kad mokesčiai būtų mokami nuo „išsimokamų“ lėšų, tai yra nuo grynųjų pajamų, o ne nuo visų individualios įmonės gautų pajamų.

Na šaunu - dar vienas pliusas Zuokui.
Būtent įstatyme ir trūksta formuluotės - "GAUTŲ PAJAMŲ" - tada gautume beveik grynai darbo apmokestinimo svorį. Tai būtų kraštutis apmokestinmo svoris. Kad įvertinti ir kapitalo aspektą - IĮ, TŪB apmokestinimo svoris turėtų būti tarp kapitalo ir darbo.


cia vel gi nezinau gal zurnalistai suklydo. turetu buti "mokesčiai būtų mokami nuo „išsimokamų“ lėšų, tai yra nuo grynųjų pajamų, o ne nuo viso individualios įmonės pelno". mano galva realiai reiktu savininka skelbti vieninteliu akcininku ir privaloma tvarka idarbinti (sodra ir psd sprendziama tik taip). del visos mokestines schemos nenoreciau plestis labai detaliai. realiai paprastas kelias yra faktiskai UAB mokestine struktura perketi ir naudoti indv. imonems. visa tai aisku kartu su mikro imoniu nauju apibrezimu, "privalumu" paketu bei labai smulkiu pelno mokescio progresiskumu. visa tai tik isplaukusi vizija smile
B
birdy 251
2009-02-11 12:31 birdy
[/quote]
Aš tai jau tinigu gaišt savo laiką, nes šiai valdžiai ką nors paaiškint yra bergdžias reikalas. Jie paprasčiausiai nesiklauso.[/quote]

as tai abejociau del tavo vartojamo zodzio "nesiklauso". klausos organai kaip visi zinome analitiniu fukciju neatlieka. o jei tarp ausu kito organo nera... arba kam ta organa varginti, jei reikia tik mygtuka paspausti...

del savo laiko... cia ir prasideda esminis... visi gaista savo laika po viena. R. Kuodis kazkada yra sakes, kad indvidas nors ir budamas teisus visada bus pralaimetojas "kovoje" pries sistema. gal but jis laimes musi ir net kara, bet jis asmeniskai taip ir liks pralaimejusiu savo laika, nervus, sveikata, pinigus...
J
janta 12
2009-02-11 12:33 janta 2011-09-11 06-09

tomukas rašė:

Su IĮ bus kaip ir su akcizais. Kubilius sukurs komisija, kuris tirs, kodėl Lietuvoj brangenis kuras nei Lenkijoje .


Apie komisiją dėl kuro kainų - kai mokinausi makroekonomiką - sakė - muito įvedimas, (berods degalams 15 %,) automatiškai pakelia prekės kainą analogišku percentu - taigi degalai pas mus ir turi būti panašiu procentu brangesni nei aplinkui ir visai nesvarbu kurioj grandinės vietos - didmeninėj ar mažmeninėj susidaro.
K
Kukaracha 191
2009-02-11 12:45 Kukaracha 2011-09-11 06-09

birdy rašė:
2. Pereinamąjį laikotarpį - du metus - turim. 2. Jūsų pasiūlymai
ats: problema ne pereinamas laikotarpis ar procentine mokescio israiska. o pacio mokescio teisetumas. reikia baigti pagaliau "targavotis" del laikotarpiu ir procentuku, nes tai tik sprogimo atidejimas.


Vat čia tai pasakyta - jėga!
smile Pritariu smile
A
algisas 57
2009-02-11 12:51 algisas
O kokios indv. veiklai sodros garantisjos yra.
T.y. pagal dabar galiojancius ar pagal istatymu projektus?

Pvz. ar galima eit tevystes atostogu, ar galima sirgt su biuleteniu ?
Ir kokios tokiu atveju butu ismokos? Neikaip nerandu sitos info...
B
birdy 251
2009-02-11 12:57 birdy 2011-09-11 06-09

Kukaracha rašė:

birdy rašė:
2. Pereinamąjį laikotarpį - du metus - turim. 2. Jūsų pasiūlymai
ats: problema ne pereinamas laikotarpis ar procentine mokescio israiska. o pacio mokescio teisetumas. reikia baigti pagaliau "targavotis" del laikotarpiu ir procentuku, nes tai tik sprogimo atidejimas.


Vat čia tai pasakyta - jėga!
smile Pritariu smile


aciu aciu kam tos geles. beje teisetumas labai artimai saveikajau su zmoniskumu. o valdzios protinguoliu taktika tai labai aiski: padarom specialiai krastutiniskai blogai, paziurim kokia reakcija, na ir numetam koki apgrauzta kaula, kad tie padugnes uzsikimstu. o zinai kol grauzi kaula, nors ten mesos jau senai nelike neturi kada kalbeti. cia vadovelinis manipuliavimo mechanizmas. slyktus, bet va taip elgiamasi. cia krize kalta? o gal tiesiog morales, padorumo ir zmogiskumo nebuvimas? tiesa pasakius buvau visai kitokios nuomones apie kubiliu. deja jo reitingai ziandien jau "junk". taigi "targavone" yra kaip maldavimas numesti koki kaula su siek tiek mesos siandien, nes isdvesim. argi svarbu kas bus ryt? o tai kad indv. imoniu ir ju savininku apmokestinimas jau metu 8-9 yra idingas ir galimai neteisetas taigi niekam nesvarbu.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui