Paskolos, vekseliai, inkaso dokumentai :)

Z
Zifkute 5
2009-12-01 19:30 Zifkute
Gal kasnors galetumete papasakoti apie paskolas naudojant vekselius ir paskolas pagal inkaso dokumentus. Ruosiuosi tarptautiniams atsiskaitymams ir va nelabai cia susigaudau su tom paskolom :)
P
Panaikinta 4554
2009-12-01 19:40 Panaikinta 2011-09-11 06-31
Inkaso – tai atsiskaitymo būdas, kai pardavėjo prašymu jo bankas pirkėjui pateikia finansinius ir/arba komercinius dokumentus mainais į šių dokumentų apmokėjimą arba akceptavimą. Atsiskaitymą inkaso reguliuoja Bendrosios dokumentų inkasavimo taisyklės (Uniform Rules for Collections (URC)), Tarptautinių prekybos rūmų biuletenis Nr. 522.
Dokumentų inkasavimo formos :
Dokumentai mainais į apmokėjimą (documents against payment – D/P) – dokumentai yra atiduodami mokėtojui, tik jam sumokėjus nurodytą sumą.
Dokumentai mainais į vekselio akceptą (documents against acceptance – D/A) – dokumentai yra atiduodami mainais į vekselio, kuris turi būti apmokamas tam tikrą dieną ateityje, akceptą.
Pagrindinės inkaso rūšys :
Finansinis inkaso (clean collection) – kai inkasavimui siunčiami tik finansiniai dokumentai :įsakomasis vekselis (bill of exchange/draft); paprastasis vekselis (promissory note);čekis (cheque); kiti finansiniai dokumentai, skirti mokėjimui gauti (pvz. apmokėjimo kvitas).
Dokumentinis (komercinis) inkaso (documentary collection) – kai inkasavimui siunčiami :komerciniai dokumentai (komercinės sąskaitos, transporto dokumentai, įvairūs sertifikatai ir kt.) kartu su finansiniai dokumentais arba be jų.
Dokumentų inkasavimo dalyviai :pardavėjas, kuris pateikia dokumentus kartu su atitinkamomis instrukcijomis savo bankui arba tiesai pirkėjo bankui;pardavėjo bankas, kurį pardavėjas įgalioja siųsti dokumentus apmokėjimui ar akceptavimui;pirkėjo bankas, kuris pateikia dokumentus pirkėjui apmokėti arba akceptuoti;pirkėjas, kuriam remiantis inkaso instrukcijomis pateikiami dokumentai apmokėti arba akceptuoti.
Vekselių formos :paprastasis vekselis (promissory note) – tai vekselis, kurio išrašytojas (tuo pačiu ir mokėtojas) be sąlygų įsipareigoja vekselio turėtojui sumokėti vekselyje nurodytą sumą. Įsakomasis vekselis (bill of excahnge) – tai vekselis, kurio išrašytojas įsako kitam asmeniui (mokėtojui) sumokėti vekselyje įrašytą sumą vekselyje nurodytam asmeniui.
Vekselių rūšys : prekybiniai ir finansiniai vekseliai. Prekybiniai vekseliais yra įforminamas komercinis kreditas, kurį tiekėjas suteikia pirkėjui. Finansiniais vekseliais yra įforminama paskola. Terminuoti ir neterminuoti vekseliai. Terminuotuose vekseliuose mokėjimo terminas yra vekselyje nurodyta konkreti data. Neterminuotuose vekseliuose mokėjimo terminas gali būti laiko periodas, per kurį vekselis gali būti apmokamas jį pateikus arba mokėjimo terminas gali būti nenurodytas.
Z
Zifkute 5
2009-12-01 19:51 Zifkute
Aciu. gal galit padet ir tokiom tema kaip :
Specialios paskirties akredityvai.
smile
P
Panaikinta 4554
2009-12-01 20:01 Panaikinta 2011-09-11 06-31
Revolverinis (atsinaujinantis) akredityvas (revolving credit) – naudojamas tada, kai prekės tiekiamos nustatyto dydžio partijomis tam tikrais intervalais.
Rezervinis akredityvas (stand-by credit) – faktiškai yra bet kokios rūšies garantijos ekvivalentas ir apmokamas, pateikus pretenziją ir, jei nurodyta kitus dokumentus.
Raudonosios sąlygos akredityvas (red clause credit) – pagal šį akredityvą dalis akredityvo sumos gavėjui gali būti išmokėta avansu, jam dar nepateikus dokumentų; pardavėjas įteikia mokančiajam bankui kvitą ir pasižadėjimą pristatyti dokumentus iki akredityvo galiojimo pabaigos. Avansas pagal akredityvą yra mokamas pirkėjo rizika.
Pervedamas akredityvas (transferable credit) – šis akredityvas yra patogus tarpininkui, perparduodančiam prekes. Jis leidžia tarpininkui prašyti savo banko, įgalioto pervesti akredityvą, pervesti akredityvą ar jo dalį vienam ar keliems pardavėjams. Tam, kad akredityvą galima būtų pervesti, jame turi būti aiškiai nurodyta, kad jis yra „pervedamas“ („transferable“). Pervedant akredityvą, galima mažinti jo sumą, prekės vieneto kainą, trumpinti jo galiojimą, dokumentų pateikimo ir vėliausio prekių išsiuntimo terminą bei didinti draudimo dokumente nurodytą draudimo procentą. Kiti pakeitimai neleidžiami. Jei akredityve nenurodyta kitaip, jis gali būti pervestas tik vieną kartą.
Užstatomasis akredityvas (back-to-back credit) – akredityvas išleidžiamas tarpininko prašymu, kaip užstatą naudojant tarpininko naudai išleistą akredityvą. Šie du akredityvai yra visiškai atskiri finansiniai instrumentai ir nėra priklausomi vienas nuo kito, nors abu yra tos pačios komercinės operacijos dalys.
Z
Zifkute 5
2009-12-01 20:05 Zifkute
nuosirdziai aciu :)
P
Panaikinta 4554
2009-12-01 20:08 Panaikinta
Sėkmės:)
Z
Zifkute 5
2009-12-01 20:49 Zifkute
Dar turiu toki klausimeli :)

Paaiškinkite finansinių garantijų sampratą. Apibūdinkite kontrakto vykdymo garantijų ypatybes.
P
Panaikinta 4554
2009-12-02 08:54 Panaikinta 2011-09-11 06-31
Labas rytas,
Garantija – tai banko įsipareigojimas sumokėti garantijos gavėjui tam tikrą sumą, jei garantijos užsakovas neįvykdys garantijoje nurodyto įsipareigojimo. Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse (LRCK) garantija apibūdinama taip : „Banko garantija bankas ar kita kredito įstaiga (garantas) raštu įsipareigoja sumokėti skolininko kreditoriui nustatytą pinigų sumą pagal kreditoriaus reikalavimą. Kreditoriaus reikalavimas įvykdyti sutartį bankui turi būti pateiktas raštu ir prie jo pridėti visi reikalingi dokumentai. Reikalavime turi būti nurodyta, kaip skolininkas pažeidė garantija užtikrintą pagrindinę prievolę.“
Kaip yra apibrėžta LRCK, banko garantija baigiasi, kai bankas sumoka kreditoriui garantijoje nurodytą sumą; sueina garantijoje nustatytas garantijos terminas; kreditorius atsisako savo teisių pagal garantiją ir grąžina ją bankui arba raštu apie atsisakymą praneša bankui. Bankas, sužinojęs, kad garantija baigėsi, privalo tuo pat apie tai pranešti skolininkui. Tačiau garantijos užsakovas susiduria su tam tikra rizika – mokėjimas vykdomas pagal pirmą pareikalavimą ir bankas netikrina pretenzijos pagrįstumo, todėl atsiranda garantijos gavėjo piktnaudžiavimo rizika pateikiant pretenziją.
Garantijos bruožai : abstraktus banko įsipareigojimas, prievolės įvykdymo užtikrinimo priemonė, nepriklausoma nuo kontrakto, apmokama pagal garantijos gavėjo pareikalavimą.
Garantijos dalyviai : garantijos užsakovas, garantijos gavėjas, garantiją suteikiantis bankas ir garantiją pranešantis bankas.
Mokėjimo garantija (payment guarantee) – apsaugoti pardavėją nuo rizikos, kad pirkėjas nesumokės už pateiktas prekes ir paslaugas.
Sutarties vykdymo garantija (performance guarantee) – apsaugoti pirkėją nuo rizikos, kad pardavėjas nepateiks prekių ar paslaugų arba neįvykdys kitų sutarties sąlygų. Garantijos suma paprastai būna 5-10 % sutarties vertės.
Avanso grąžinimo garantija (advance payment guarantee) – garantuoti pirkėjui jo sumokėto avanso grąžinimą, jei pardavėjas nepateiks prekių ar paslaugų arba neįvykdys kitų sutarties sąlygų.
Pasiūlymo garantija (tender/bid guarantee) – apsaugoti konkursą paskelbusį subjektą nuo rizikos, kad konkurso dalyvis nevykdys konkurso sąlygų. Garantijos suma paprastai būna 5-10 % pasiūlymo vertės.
Paskolos grąžinimo garantija (loan repayment guarantee) – apsaugoti paskolos davėją nuo rizikos, kad skolininkas laiku negrąžins paskolos.
Vekselio laidavimo garantija (avails) – užtikrinti vekselio sumos ar jos dalies apmokėjimą.
Tiesioginė garantija – kai kliento prašymu bankas suteikia garantiją tiesiai gavėjui.
Netiesioginė garantija – kliento bankas prašo kito banko suteikti gavėjui garantiją, įsipareigodamas jam atlyginti, jei jis sumokės pagal garantiją.
Akmena Akmena 885
2015-04-02 13:48 Akmena
Sveiki,
kokias naudojate praktikoje garantijas pirkėjų skoloms kontroliuoti su atidėjimais ?
Bandėmė imti faktoringą be regreso, bet perskaičius banko sutartį dingo noras....
Kaip veikia praktikoje akredityvai su užsienio pirkėjais? Kaip Lietuvoje ?
Po Eur prekyba labai sumažėjo (medienos gaminių gamyba) , tenka kažkaip suktis ... smile
1 2015-04-02 15:14 Luka_Paciolis
Praktikoje akredityvas:

Akredityvo išleidimo schema :
1.Pardavėjas smile Sutartis smile Pirkėjas
2.Pirkėjas smile Prašo išleisti akredityvą smile Pirkėjo bankas
3. Pirkėjo bankas smile akredityvą smile Pardavėjo bankas
4. Pardavėjo bankas smile Akredityvo pranešimas smile Pardavėjui

Akrediyvo panaudojimo schema :
1. Pardavėjas smile Prekės smile Pirkėjas
2.Pardavėjas smile Dokumentus pateikia smile Pardavėjo bankui
3. Pardavėjo bankas smile pateikia dokumentus smile Pirkėjo bankui
4. Pirkėjo bankas smile Dokumentai smile Pirkėjui
5. Pirkėjas smile Sąskaitos debetas smile Pirkėjo bankas
6. Pirkėjo bankas smile Lėšos smile Pardavėjo bankas
7. Pardavėjo bankas smile Mokėjimas smile Pardavėjas

Gal supratote mano aprašymą kaip viskas vyksta smile


Akmena Akmena 885
2015-04-02 15:27 Akmena
ups , aš iš karto prie 2.2 dalies ...
2.2 Mes pateikiame savo bankui PVM sąskaitą arba invoice?
2.3 Mūsų bankas perduoda užsienio bankui pasirašytus pardavimo dokumentus ?
2.4 Užsienio bankas perduoda pirkėjui dokumentus
2.5 Pirkėjas perveda pinigus į savo banką.
2.6 Pirkėjo bankas perveda mums pinigus
akredityvas, tai banko garantija ? akredityvas sudaromas kiekvienam pirkėjui kreipiantis į savo užsienio banką ?
tai sutartis tarp pačių bankų ?
ir pirkėjas negali tokiu atveju neatsiskaityti ?
2015-04-02 17:12 Luka_Paciolis
2.2 Pateikiate pardavimo dokumentą (nesvarbu kaip bus pavadinta : PVM s.f. ar Invoice)
2.3 Taip
2.4 Taip
2.5 - 2.6 Pirkėjo bankas iš pirkėjo sąskaitos nuskaičiuoja pinigus, kuriuos erveda į Pardavėjo banką, o pardavėjo bankas po to tuos pinigus įskaito į pardavė sąskaitą.
Akredityvas – tai pirkėjo prašymu išleistas banko dokumentas, kuriuo bankas įsipareigoja sumokėti pardavėjui už išsiųstas prekes, jam pateikus akredityvo terminus ir sąlygas atitinkančius dokumentus. Akredityvai savo esme yra savarankiški ir nepriklauso nuo pirkimo-pardavimo ar kitokios sutarties, kurios pagrindu jie yra išleisti. Bankai nėra saistomi jokių pirkėjo ir pardavėjo tarpusavio įsipareigojimų, net jei akredityve yra nuoroda į tam tikrą sutartį.
Akredityvas užtikrina pardavėjui apmokėjimą, jei jis pateiks akredityvo sąlygas atitinkančius dokumentus, taip pat užtikrina pirkėją, kad bankas sumokės tik jei pardavėjas pateiks akredityvo sąlygas atitinkančius dokumentus, liudijančius prekės išsiuntimą. Akredityvas užtikrina apmokėjimą, remiantis tik dokumentais, nepriklausomai nuo prekių ar paslaugų, kurios minimos akredityve.

Akredityvo privalumai pardavėjui (eksportuotojui)
• pardavėjas turi pirkėjo banko įsipareigojimą sumokėti už išsiųstas prekes/atliktas paslaugas;
• pirkėjas negali atsisakyti apmokėti, jei bankui pateikiami akredityvo sąlygas ir terminus atitinkantys dokumentai;
• pardavėjas gali apskaičiuoti išsiųstų prekių apmokėjimo datą.

Akredityvo privalumai pirkėjui (importuotojui)
• bankas apmokės pardavėjui už išsiųstas prekes su sąlyga, kai jis pateiks bankui akredityvo sąlygas ir terminus atitinkančius dokumentus;
• pirkėjui suteikiama galimybė kontroliuoti prekių išsiuntimo terminus;
• išleisdamas akredityvą, pirkėjas įrodo savo mokumą (kas ypatingai svarbu sudarant naujus prekybinius sandėrius) ir gali tikėtis lengvatų iš pardavėjo ateityje;
• išleidžiant akredityvą su atidėtu mokėjimu, pirkėjui suteikiama galimybė parduoti gautas prekes, o po to atsiskaityti su pardavėju, t.y. pardavėjas kredituoja pirkėją.

Lietuvos komerciniai bankai diskontuojat.y. bankas sumoka pardavėjui-akredityvo gavėjui, nesėjus mokėjimo terminui pagal akredityvą, eksporto akredityvus, jeigu :
• akredityvą išleidusio, patvirtinusio ar vekselį akceptavusio banko rizika priimtina bankui;
• pardavėjas pateikia akredityvo terminus ir sąlygas atitinkančius dokumentus arba akredityvą išleidęs bankas pirkėjo vardu akceptuoja akredityvo sąlygų neatitinkančius dokumentus.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui