Paskutinės deklaracijos po reorganizavimo

I
Iconomu 171
2010-09-22 13:15 Iconomu
Sveiki,

UAB A prijungiama prie UAB B ir pasibaigia kaip juridinis asmuo.

Įstatymai labai skurdžiai ir neaiškiai aprašo paskutinių tokios įmonės mokesčių deklaracijų teikimo VMI pareigas.

Mokesčių administravimo įstatymo 78 str. kalba apie keistą deklaracijų teikimą per 30 d. nuo reorganizavimo *pradžios*. Suprask, vėliau (pabaigus reorganizavimą) taip pat reikės teikti paskutinę deklaraciją, bet nenurodo, kada.

PMĮ 51 str. 2 d. paskutinę PM deklaraciją liepia teikti per 30 d. nuo veiklos pabaigos. Kas yra veiklos pabaiga, neaiškinama - įmonės išregistravimas? (kas tada teiks deklaraciją?) turto perdavimas veiklą tęsiančiai UAB B?

PVMĮ, GPMĮ apie paskutines deklaracijas apskritai nekalba.

Jei esate tvarkę paskutines reorganizuojamos (pasibaigiančios) įmonės deklaracijas, pakomentuokite prašau:
1. Kada teikėte VMI paskutinę PM deklaraciją? Kuriai dienai sudarytą atskaitomybę pridėjote? (prieš pat turto perdavimą ar "užnulintą" - vien nuliukai?)
2. Kada teikėte VMI paskutinę PVM deklaraciją?
3. Kada teikėte VMI paskutines GPM deklaracijas?
4. Ar esate sudarinėję balansą "pagal sprendimo reorganizuoti priėmimo dienos duomenis", kaip to reikalauja Atskaitomybės įstatymo 15 str. 12 d.? Kam jis reikalingas, kas jį žiūrės?

Ačiū!
I
Iconomu 171
2010-09-23 01:14 Iconomu
Ar tikrai niekas nesusidūrėte? Analogiškai būtų ir likvidavimo atveju.
2010-09-23 08:23 Voveruska01 2011-09-11 06-57
[quote:a5383d53fe]1. Kada teikėte VMI paskutinę PM deklaraciją? Kuriai dienai sudarytą atskaitomybę pridėjote? (prieš pat turto perdavimą ar "užnulintą" - vien nuliukai?)[/quote]
Reorganizacijos pabaiga laikoma data, kai RC uzfiksuoja reorganizuojamos įmonės išragistravimą. Tai datai ir reikia rengti ataskaitas. Pvz. isregistruota 06.01 - vadinasi tai datai bus pelno mokesčio ataskaita. Ir kodel uznulinta? Jeigu nuo sausio 01 turejote pardavimų, sąnaudų, tai ji nebus nulinė. Gal turėjot kažkokį nuostolį, tai jį galės perimti įmonė, kur prisijungė jus.

[quote:a5383d53fe]2. Kada teikėte VMI paskutinę PVM deklaraciją?[/quote]
PVM dekl. teikiama irgi kaip eilinė deklaracija. Tam ir yra 30 dienų terminas. Pagal viską iš PVM mokėtojų ji turėtų irgi būti išregistruota tą pačią datą kaip ir RC.

[quote:a5383d53fe]3. Kada teikėte VMI paskutines GPM deklaracijas?[/quote]
Jei turėjot darbuotojų - mėnesio dekl. teikiama irgi įprastai. Tik metinės jau nereikia. Jus prijungianti įmonė turės teikdama metinę GPM dekl. prijungti ir jūsų žmones.

[quote:a5383d53fe]4. Ar esate sudarinėję balansą "pagal sprendimo reorganizuoti priėmimo dienos duomenis", kaip to reikalauja Atskaitomybės įstatymo 15 str. 12 d.? Kam jis reikalingas, kas jį žiūrės?[/quote]
Balansą turite parengti irgi jungimosi datai, tarkim tai pačiai 06.01 datai. Nes kita įmonė turės parengti konsoliduotąas ataskaitas irgi 06.01. datai. Tik to balanso maan atrodo nereikia pristatinėti į RC. Jis bus už visus metus jungtinis tos įmonės, kuri jus prijungė.
I
Iconomu 171
2010-09-27 00:33 Iconomu 2011-09-11 06-57
Dėkui už atsakymus. Keli pastebėjimai:


Voveruska01 rašė: [quote:6e8445eeca]1. Kada teikėte VMI paskutinę PM deklaraciją? Kuriai dienai sudarytą atskaitomybę pridėjote? (prieš pat turto perdavimą ar "užnulintą" - vien nuliukai?)

Reorganizacijos pabaiga laikoma data, kai RC uzfiksuoja reorganizuojamos įmonės išragistravimą. Tai datai ir reikia rengti ataskaitas. Pvz. isregistruota 06.01 - vadinasi tai datai bus pelno mokesčio ataskaita. Ir kodel uznulinta? Jeigu nuo sausio 01 turejote pardavimų, sąnaudų, tai ji nebus nulinė. Gal turėjot kažkokį nuostolį, tai jį galės perimti įmonė, kur prisijungė jus.[/quote]

Reorganizavimo metu turtas paprastai perduodamas mėnesio gale, pvz., 05-31, o įmonė išregistruojama vėliau, pvz., 06-09. Iš čia ir problemos - jei turtas jau perduotas, jokios veiklos nėra, tai ar už tas 9 dienas reikia dar vienos PM ir PVM deklaracijos? (GPM deklaracijos rašėte, kad nereikia, jei nebėra darbuotojų)
Balansas tikrai „užnulintas“ būtų už tas 9 dienas, bent turto prasme – tik ar jis praktiškai rengiamas?


Voveruska01 rašė: [quote:6e8445eeca]2. Kada teikėte VMI paskutinę PVM deklaraciją?

PVM dekl. teikiama irgi kaip eilinė deklaracija. Tam ir yra 30 dienų terminas. Pagal viską iš PVM mokėtojų ji turėtų irgi būti išregistruota tą pačią datą kaip ir RC.[/quote]
30 d. po veiklos pabaigos terminą įstatymas numato PM deklaracijai.
Ar turėjote omenyje 30 d. nuo reorganizavimo *pradžios* pagal Mokesčių administravimo įstatymą? Tada lieka klausimas – ar tikrai teikiate specialią atskirą PVM deklaraciją per 30 d. nuo reorganizavimo *pradžios* ar vis dėlto, kaip pagrįstai rašote, tiesiog teikiate eilines PVM deklaracijas? (pvz., reorganizavimo pradžia (statuso JAR įregistravimas) 04-03 – juk turbūt teiksite PVM deklaraciją iki 05-25, o ne iki 05-03 ir tada dar vieną (?) 05-25?)


Voveruska01 rašė: [quote:6e8445eeca]4. Ar esate sudarinėję balansą "pagal sprendimo reorganizuoti priėmimo dienos duomenis", kaip to reikalauja Atskaitomybės įstatymo 15 str. 12 d.? Kam jis reikalingas, kas jį žiūrės?

Balansą turite parengti irgi jungimosi datai, tarkim tai pačiai 06.01 datai. Nes kita įmonė turės parengti konsoliduotąas ataskaitas irgi 06.01. datai. Tik to balanso maan atrodo nereikia pristatinėti į RC. Jis bus už visus metus jungtinis tos įmonės, kuri jus prijungė.[/quote]
Taigi sutinkate, kad minėta įstatymo norma „mirusi“ – t.y. niekas realiai dar vieno atskiro balanso „pagal sprendimo reorganizuoti priėmimo dienos duomenis" nesudarinėja?
2010-09-27 09:02 Voveruska01
Pradėsiu nuo to, kad mes reorganizavime buvome toji veiklą tęsianti bendrovė. Ir mūsų atveju prijungiama bendrovė neturėjo jokio turto - tik perduodamos gautinos skolos ir įsipareigojimai. Todėl dėl kai kurių niuansų netvirtinsiu kategoriškai.
1. O dėl to, kaip tinkamai apskaityti tą turto perdavimą reikėtų pasigilinti. Bet vistiek nesuprantu, kodėl norite atskirti tas 9 dienas po turto perdavimo? Manyčiau nereikia skaidyti veiklos iki turto perdavimo ir po jo.
2. PVM. parašiau eilinė PVM deklaracija, tai ir teikiama iki 25 dienos. Tiesiog manau, kad tas terminas 30 dienų duodamas tiesiog dokumentų sutvarkymui. Beje, įmonė, kurią prisijungėme viską pateikė labai vėluodama. Ir nieko jiems už tai nebuvo smile Ten ir VMI nelabai dažnas atvejis tokie reorganizavimai. Bent kelioms vmi inspektorėms turėjau pateikinėti reorg.sąlygas, nes pas juos kaip supratau nėra bendros sistemos. Vienas skyrius nežino, ką daro kitas.
3. pagal PMĮ 46 str. komentarą "Įsigytojo vieneto (ar vienetų) balansas turi būti parengtas pagal reorganizavimo dienos duomenis." Tai buvo vienintelis balansas, kurį gavau iš prijungtos įmonės.
I
Iconomu 171
2010-09-27 09:38 Iconomu 2011-09-11 06-57

Voveruska01 rašė: Pradėsiu nuo to, kad mes reorganizavime buvome toji veiklą tęsianti bendrovė. Ir mūsų atveju prijungiama bendrovė neturėjo jokio turto - tik perduodamos gautinos skolos ir įsipareigojimai. Todėl dėl kai kurių niuansų netvirtinsiu kategoriškai.
1. O dėl to, kaip tinkamai apskaityti tą turto perdavimą reikėtų pasigilinti. Bet vistiek nesuprantu, kodėl norite atskirti tas 9 dienas po turto perdavimo? Manyčiau nereikia skaidyti veiklos iki turto perdavimo ir po jo.


Praktiškai gaunasi tarpas tarp turto perdavimo ir datos, nes turto perdavimo metu įmonė dar turi būti PVM mokėtojų registre (PVM įstatymo 9 str. 3 d.). Tad perduodamas turtas, o tada jau rūpinamasi išregistravimu - jam juk reikia dokumentus teikti JAR, kaip tiksliai atitaikysi išregistravimą turto perdavimo dienai?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui