DVIGUBAS APMOKESTINIMAS

D
Dimitrijus 19
2011-05-27 15:51 Dimitrijus
Lietuvos imone sudare su Aizerbadzanu sutarti del prekiu teikimo. Sandoris ivyko t.y. lietuvos imone pateike prekes. Aizerbadzano imone sumokejo. Taciau sumokejo maziau, nes ju salyje ta suma buvo apmokestinta. Taigi lietuvos imone gavo maziau pinigu negu pagal sutarti ir invoisa.
1. Kaip bus si operacija fiksuojama buhalterijoje
2. Kaip del pelno skaiciavimo? Ar galima susigrazinti ar ne?

P.S. Lietuva sudarusi ta sutarti del dvigubo apmokestinimo.
artas71 artas71 12027
2011-05-27 16:01 artas71 2011-09-11 07-22
www.vmi.lt/lt/index.aspx?itemId=10033127

mic.vmi.lt/documentpublicone.do?id=1000040158
1. Lietuvos vienetas iš šio Įstatymo nustatyta tvarka apskaičiuoto pelno mokesčio sumos gali atskaityti pelno mokesčio arba jam tapataus mokesčio sumą, sumokėtą užsienio valstybėje nuo toje valstybėje per tuos mokestinius metus gautų pajamų, atsižvelgiant į dividendus, kurie neįtraukiami į vieneto pajamas, jeigu šis straipsnis nenustato ko kita.


Gal būt siūlyčiau taikyti šioje- 2.1 punkte nustatytą proporciją.
Šiaip, reikia paskaičiuoti, kas labiau apsimoka -t.y kur sutaupytum daugiau pelno mokesčio.


2. Jeigu nuo užsienio valstybėje gautų pajamų šio Įstatymo nustatyta tvarka apskaičiuota pelno mokesčio suma yra mažesnė negu pelno mokesčio arba jam tapataus mokesčio suma, sumokėta nuo tų pajamų užsienio valstybėje, tai atskaitoma tik šio Įstatymo nustatyta tvarka apskaičiuota pelno mokesčio suma.

Komentaras

1. Jeigu Lietuvos vienetas mokestiniu laikotarpiu gavo ir/ar uždirbo pajamų užsienio valstybėje ir sumokėjo ten nuo jų pelno mokesčius arba jam tapačius mokesčius, tai nuo Lietuvos vieneto pelno mokesčio sumos (PM) gali būti atskaitoma ne visa užsienio valstybėje nuo tų pajamų sumokėtų mokesčių suma, o tik suma, neviršijanti PMĮ nustatyta tvarka apskaičiuotos pelno mokesčio sumos (toliau šio straipsnio komentare tokia mokėtino pelno mokesčio suma įvardijama kaip mPM) dalies, tenkančios toms Lietuvos vieneto užsienio valstybėje gautoms ir/ar uždirbtoms pajamoms. Skaičiuojant mokėtino pelno mokesčio sumos (mPM) dalį, tenkančią Lietuvos vieneto užsienio valstybėje gautoms ir/ar uždirbtoms pajamoms, į Lietuvos vieneto patirtas sąnaudas, kurios buvo reikalingos toms pajamoms gauti ir/ar uždirbti, neatsižvelgiama.

2. Lietuvos vieneto užsienio valstybėje sumokėto mokesčio nuo toje valstybėje mokestiniu laikotarpiu gautų ir/ar uždirbtų pajamų suma, kuri gali būti atskaitoma iš to Lietuvos vieneto mokestinio laikotarpio pelno mokesčio sumos (PM), apskaičiuojama tokiu būdu:

2.1. skaičiuojama proporcija, tenkanti Lietuvos vieneto užsienio valstybėje gautoms ir/ar uždirbtoms pajamoms visose to Lietuvos vieneto pajamose.

Tuo tikslu apskaičiuojamos Lietuvos vieneto pajamos, į kurias įtraukiami visi iš užsienio valstybių gauti dividendai (neatsižvelgiant į tai, ar jie buvo apmokestinti PMĮ 35 straipsnyje nustatyta tvarka, ar ne), visos gautos palūkanos, visos jo užsienio valstybėse per nuolatines buveines uždirbtos pajamos (neatižvelgiant į tų pajamų uždirbimui tenkančias sąnaudas), iš kitų Lietuvos vienetų gauti dividendai (neatsižvelgiant į tai, ar tai yra grynieji dividendai, ar ne, ar jie buvo apmokestinti PMĮ 33 straipsnyje nustatyta tvarka, ar ne) ir pan. Jeigu dividendus jam išmokėjęs kitas Lietuvos vienetas, nuo jų išskaičiavo ir į biudžetą sumokėjo mokestį (t.y. tai nebuvo grynieji dividendai arba tokiems dividendams nebuvo taikoma PMĮ 33 str. 2 dalyje nustatyta išimtis), tai tokių dividendų suma turi būti padidinta taip sumokėto mokesčio suma. Jeigu nuo užsienio valstybėje gautų pajamų (pvz., dividendų ar palūkanų) toje užsienio valstybėje buvo išskaičiuotas mokestis, tai tokių gautų pajamų suma turi būti didinama išskaičiuoto mokesčio suma. Atkreipiame dėmesį, kad į tokias pajamas netraukiamos tik Lietuvos vieneto užsienio valstybėse esančių kontroliuojamųjų vienetų pozityviosios pajamos.

Atitinkamai apskaičiuojamos ir Lietuvos vieneto toje užsienio valstybėje gautos ir/ar uždirbtos pajamos, į kurias, atsižvelgiant į PMĮ 55 str. 1 dalies nuostatą, turi būti įtraukiami ir visi iš tos valstybės gauti dividendai (padidinti užsienio valstybėje nuo jų išskaičiuoto ir/ar Lietuvoje nuo jų sumokėto mokesčio sumomis);

2.2. skaičiuojama Lietuvos vieneto mokėtino pelno mokesčio (mPM) suma, kuri nustatoma prie šio straipsnio 1 dalies komentaro 3.3 punkte nustatytos sumos (PM) pridėjus nuo iš užsienio vienetų gautų dividendų jau sumokėto mokesčio (jeigu toks mokestis buvo sumokėtas remiantis PMĮ 35 straipsniu) sumą ir mokesčio sumą, kuri buvo išskaičiuota ir į biudžetą sumokėta, kai Lietuvos vienetas gavo dividendų iš kitų Lietuvos vienetų (remiantis PMĮ 33 str. 1 dalimi);

2.3. remiantis šios dalies komentaro 2.1 punkte nustatyta proporcija, skaičiuojama Lietuvos vieneto mokėtino pelno mokesčio sumos (nustatytos šios dalies komentaro 2.2 punkte; mPM) dalis, tenkanti jo užsienio valstybėje gautoms ir/ar uždirbtoms pajamoms. Taip nustatoma maksimali suma, kurią galima atskaityti iš Lietuvos vieneto pelno mokesčio sumos (PM), kaip toje užsienio valstybėje sumokėto pelno mokesčio arba jam tapataus mokesčio sumą;

2.4. jeigu Lietuvos vieneto užsienio valstybėje sumokėtų mokesčių suma yra mažesnė arba lygi Lietuvos vieneto mokėtino pelno mokesčio (mPM) sumos daliai, tenkančiai jo toje užsienio valstybėje gautoms ir/ar uždirbtoms pajamoms (kuri nustatyta šios dalies komentaro 2.3 punkte), tai gali būti atskaitoma visa Lietuvos vieneto toje užsienio valstybėje sumokėtų mokesčių suma;

jeigu Lietuvos vieneto užsienio valstybėje sumokėtų mokesčių suma yra didesnė negu Lietuvos vieneto mokėtino pelno mokesčio (mPM) sumos dalis, tenkanti jo toje užsienio valstybėje gautoms ir/ar uždirbtoms pajamoms (kuri nustatyta šios dalies komentaro 2.3 punkte), tai gali būti atskaitoma tik suma, lygi Lietuvos vieneto mokėtino pelno mokesčio (mPM) sumos daliai, tenkančiai jo toje užsienio valstybėje gautoms ir/ar uždirbtoms pajamoms.

Tuo tikslu skaičiuojant užsienio valstybėje sumokėtų mokesčių sumą, atsižvelgiant į šio straipsnio 8 dalies nuostatą, į šią sumą neįskaitoma toje užsienio valstybėje nuo ten gautų dividendų išskaičiuotų mokesčių suma.

Atskaitymui nepanaudotas skirtumas tarp Lietuvos vieneto užsienio valstybėje sumokėtų mokesčių sumos ir Lietuvos vieneto mokėtino pelno mokesčio (mPM) sumos dalies, tenkančios jo toje užsienio valstybėje gautoms ir/ar uždirbtoms pajamoms, į kitą mokestinį laikotarpį nekeliamas, t.y. jis negali būti atskaitomas iš Lietuvos vieneto kito mokestinio laikotarpio pelno mokesčio sumos.
Dalia29 Dalia29 12616
2011-05-27 18:38 Dalia29 2011-09-11 07-22

Dimitrijus rašė: Lietuvos imone sudare su Aizerbadzanu sutarti del prekiu teikimo. Sandoris ivyko t.y. lietuvos imone pateike prekes. Aizerbadzano imone sumokejo. Taciau sumokejo maziau, nes ju salyje ta suma buvo apmokestinta. Taigi lietuvos imone gavo maziau pinigu negu pagal sutarti ir invoisa.
1. Kaip bus si operacija fiksuojama buhalterijoje
2. Kaip del pelno skaiciavimo? Ar galima susigrazinti ar ne?

Artas aprašė pajamų, gautų užsienio valstybėje apmokestinimą.
O man kilo klausimas. Kas apmokestino. Gal tai tik banko kokie mokesčiai? Nes kažkaip labai jau keista, kad atsiskaitymai iš karto būtų apmokestinti kažkuo panašiu į pelno mokestį. Nežinau , aišku, Azerbaidžano mokesčių sistemos ypatumų, bet gal reikia pradėt nuo to, išsiaiškint kokie ten tie mokesčiai.
Mes atsimenu irgi gaudavome mažesnes sumas iš Australijos, bet ten buvo elementarus bankinis apmokestinimas.
D
Dimitrijus 19
2011-05-27 23:49 Dimitrijus
Pirmadieni turesiu daugiau duomenu, galesiu parasyt
R
ronnna 61
2011-10-27 14:20 ronnna
Sveiki, dėl dvigubo apmokestinimo norėjau pasiteirauti. Įmonė nusipirko kilnojamą turtą iš Estijos. Įmonė nebuvo PVM mokėtoja. Įsigijo turtą už 37000 LT ir buvo dvigubai apmokestinta.

Ar tą dvigubą apmokestinimą galima suprasti kaip:
1) Estija pardavė su estišku PVM.
2) Už į Lietuvą įvežtas prekes turto priskaičiuoti menamą PVM ir jo niekur negalėjo atskaityt, nes ne PVM mokėtoja.

Taip?
Klausiu, nes žinau tokią situaciją,kad buvo dvigubai apmokestinti, tik nežinau - kaip smile
O
OlgaF 184
2012-02-20 23:05 OlgaF
Sveiki, kolegos!

2011 metais mūsų įmonė pardavė Lenkijos įmonei savo gamybos kompiuterinę programą (licencija). Lenkai sumokėjo tik 90% nuo išrašytos sumos, o 10% (mūsų pinigų smile smile ) sumokėjo į savo biudžetą, kaip mokestį nuo pajamų. Lenkų įmonė nėra mūsų filialas, tik partneris su kurio yra pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Gal kam buvo panaši situacija? Ar jie privalo taip pasielgti? Atsiprašau, jeigu mano klausimas pasirodys labai paprastas ir naivus, bet susiduriau su tuo pirmą kartą. smile Perskaičiau dvigubo apmokestinimo sutartį su Lenkija, bet ten visur parašyta, kad gali būti apmokestinami..., bet neprivalomi būti apmokestinami.... smile
M
Mamba 571
2012-05-18 13:23 Mamba
Lietuvos įmonė gavo apmokestinamas palūkanas iš Baltarusijos. Pagal PMĮ 55 str. gaunasi, kad tik nedidelė suma mažina Lietuvos įmonės mokėtiną pelno mokestį. Pvz.: 5 tūkst. Lt sumokėto Baltarusijoje mokesčio suma. Lietuvos įmonė gali atskaityti tik 100 Lt - šiai sumai padarau įrašą:
D Mokėtinas pelno mokestis
K 6 kl.pelno mokestis

O kokį įrašą daryti likusiai sumai 4900 Lt? Ar nereikia jokio įrašo?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui