Namų bendrijos apskaita

L
lijag 12
2007-10-21 11:31 lijag
Tokia pati korespondencija, kaip išmokant atlyginimą:
tik dalis bus mokama jam, dalis žmonai:))
D mokėtinas atlyginimas
K pinigai banke[/quote]





Ačiū,o reikia paimt iš darbuotojo kokį prašymą?
L
Loreta13 30842
2007-10-21 11:40 Loreta13 2011-09-11 05-35

lijag rašė: o reikia paimt iš darbuotojo kokį prašymą?
Alimentams dažniausiai būna vykdomieji raštai. Jei čia jis savanoriškai - prašymą paimkite būtinai, o tai dar vėliau apkaltins savavališku išskaitymu:))
Ir būtinai kažkur rašykite, kiek ir kada pervedėte.
L
lijag 12
2007-10-21 18:08 lijag 2011-09-11 05-35

Loreta13 rašė:

lijag rašė: o reikia paimt iš darbuotojo kokį prašymą?
Alimentams dažniausiai būna vykdomieji raštai. Jei čia jis savanoriškai - prašymą paimkite būtinai, o tai dar vėliau apkaltins savavališku išskaitymu:))
Ir būtinai kažkur rašykite, kiek ir kada pervedėte.


Oi ačiū...kažkaip man viskas nauja,esu neseniai iškepta buhalterė...vis bijau suklysti...
O kur tas yra-"kažkur"-kur rašyt?
L
Loreta13 30842
2007-10-21 18:55 Loreta13 2011-09-11 05-35

lijag rašė: O kur tas yra-"kažkur"-kur rašyt?
Pasidarykite excel'yje lentelę - eil. Nr. vardas, pavardė, kiek ir kada pervesta, pavedimo dokumento Nr. gavėjo pavardė ir atsiskaitomos sąskaitos Nr.
Žodžiu, visiškai laisvos formos dokumentas, svarbu, kad matytumėte kada, kam ir kiek pervedėte.
A
angelka 2790
2007-10-22 11:49 angelka
Niekada neteko susidurti su daugiabučių namų bendrijomis. Dabar susidūriau ir iš karto atsirado klausimų dėl kompensacijų skaičiavimo gyventojams už šildymą ir vandenį. Niekaip neįsikertu, kokia čia tvarka. Dabar gyventojas atnešė iš savivaldybės pažymą apie savo pajamas. Apskaičiuoju pagal galiojančius teisės aktus tą vadinamą kompensaciją. Tai dabar niekaip nesuprantu, kas tą kompensaciją turi taikyti? Tarkim už vandenį tai šeimai išeina apie 10 Lt kompensacija per mėnesį. Tai aš iš jų turėčiau už vandenį paimti 10 Lt. mažiau, o kas kompensuos man (t.y. bendrijai), tikriausiai savivaldybė ar vandenį tiekianti bendrovė mažiau ims už vandenį. Taip pat bendrija turėtų kažkokius apskaičiavimus kažkam pateikti smile . Nieko nesuprantu ir informacijos nerandu, gal kas galite užvesti ant kelio?
K
Kristule 72
2007-10-22 19:50 Kristule 2011-09-11 05-35

lijag rašė: ...mūsų bendrija tai skaičiuoja 1 proc.nuo nesumokėtos sumos už praėjusį mėnesį,tai yra pasitvirtinusi bendrija.,.,.


o kaip apiforminat ta procenta, kaip veiklos pajamas. Kiek suprantu jau cia bus veikla ir kitais metais teks balansa statyti?
W
Wida 44
2007-10-25 21:40 Wida 2011-09-11 05-35

angelka rašė: Niekada neteko susidurti su daugiabučių namų bendrijomis. Dabar susidūriau ir iš karto atsirado klausimų dėl kompensacijų skaičiavimo gyventojams už šildymą ir vandenį. Niekaip neįsikertu, kokia čia tvarka. Dabar gyventojas atnešė iš savivaldybės pažymą apie savo pajamas. Apskaičiuoju pagal galiojančius teisės aktus tą vadinamą kompensaciją. Tai dabar niekaip nesuprantu, kas tą kompensaciją turi taikyti? Tarkim už vandenį tai šeimai išeina apie 10 Lt kompensacija per mėnesį. Tai aš iš jų turėčiau už vandenį paimti 10 Lt. mažiau, o kas kompensuos man (t.y. bendrijai), tikriausiai savivaldybė ar vandenį tiekianti bendrovė mažiau ims už vandenį. Taip pat bendrija turėtų kažkokius apskaičiavimus kažkam pateikti smile . Nieko nesuprantu ir informacijos nerandu, gal kas galite užvesti ant kelio?



Mano viena darbuotoja gaus kompensaciją už šildymą, tai ji iš manęs gautą pažymą (apie darbo užmokestį) dėl kompensacijos neš soc. rūpybos skyriui, ten ir paskaičiuos.
N
Neringaa 78
2007-10-25 21:53 Neringaa
Labas vakaras ,gal butu Klaipedoje buhaltere,kuri uz pinigelius sutiktu savaitgali padeti uzpildyti metini balansa.Parasykit i pasta nneringaa@yahoo.com
G
Giliuke 124
2007-10-30 20:19 Giliuke
Gal galėtumėt pasidalinti patirtimi, kiek Vilniuje galėtų/turėtų uždirbti buhalteris, tvarkantis 30-40 butų bendrijos apskaitą?
H
Heida 717
2007-10-31 18:54 Heida
2007 m. spalio 25 d. pranešimas VIR



Spalio 24 d. Aplinkos apsaugos komitetas pradėjo svartyti Daugiabučių namų savininkų bendrijų įstatymo pakeitimo įstatymo projektą Nr.XP-1041(2). Projekto tikslas - pašalinti galiojančio įstatymo neatitikimus Lietuvos Respublikos civiliniam kodeksui ir kitiems teisės aktams bei šio įstatymo trūkumus, pastebėtus jo taikymo praktikoje, įvertinus valstybės ir savivaldybių institucijų bei Daugiabučių namų savininkų bendrijų federacijos pareikštas pastabas ir pasiūlymus, taip pat išplėsti įstatymo taikymo sritį, taikant jį ne tik daugiabučių namų bendrosios dalinės nuosavybės, bet ir kitų bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektų (garažų, poilsio namų ir kt.) valdymo reglamentavimui. Be to, jis būtų taikomas ir gyvenamųjų namų statybos bendrijoms, kurių steigimo ir veiklos šiuo metu nereglamentuoja joks įstatymas. Šiuo metu jos veikia vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1993 m. balandžio 23 d. nutarimu Nr. 280 „Dėl Gyvenamojo namo statybos bendrijos ir Gyvenamojo namo eksploatavimo bendrijos pavyzdinių įstatų patvirtinimo”. Posėdyje dalyvavo Aplinkos ministerijos, Savivaldybių asociacijos, Vartotojų asociacijos Daugiabučių namų savininkų federacijos, daugiabučių namų savininkų bendrijų atstovai.

daugiau www3.lrs.lt/pls/inter/w5_show?p_r=4463&p_d=71137&p_k=1
H
Heida 717
2007-10-31 20:50 Heida
2007 m. lapkričio 22 ., konferencijų centras „Panorama“, Sodų g. 14, Vilnius

Seminaro temos:

- Daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūra
- Teisinė atsakomybė už šildymo ir karšto vandens nekokybišką tiekimą
daugiabučių namų gyventojams
- Daugiabučių namų centralizuoto šilumos tiekimo sistemų modernizavimo rezultatai
- Daugiabučių namų savininkų bendrijų pareigos ruošiant daugiabučių namų šildymo ir
karšto vandens sistemas šildymo sezonui
- Daugiabučių namų administratorių pareigos ruošiant daugiabučių namų šildymo ir
karšto vandens sistemas šildymo sezonui
- Automatizuoto šilumos punkto eksploatavimas ir priežiūra
- Daugiabučių namų savininkų bendrijų valdybų (pirmininkų) ir administratorių veiksmai
įvykus šildymo ir karšto vandens sistemų avarijai

Maloniai kviečiame registruotis. Pridedame seminaro programą bei dalyvio paraišką. Užpildytą paraišką prašytume atsiųsti faksu (8 5) 210 56 19 arba registruotis internetu.


www.expozona.lt/lt.php/events,eid.176
M
melodija 68
2007-10-31 21:41 melodija
Sveikos o cia kalbama apie renovacija namu Daugiabučių namų renovacija.doc
N
Neringaa 78
2007-11-01 17:07 Neringaa
Nuo kvadraturos visi mokesciai
N
Neringaa 78
2007-11-01 19:19 Neringaa
Sakykit ,o bendrijom ar reikia pateikti balansa i registru centra
urtele urtele 13511
2007-11-01 22:32 urtele
...
M
melodija 68
2007-11-02 13:22 melodija 2011-09-11 05-36
Atsakymai į klausymus

Mūsų name yra įsikūrusi bendrija, bet aš nesu jos narys. Ar privalau mokėti bendrijos nustatytą administravimo mokestį?

Daugiabučių namų butų ir kitų patalpų savininkai, nepriklausomai nuo to, yra ar ne jie bendrijos nariai, privalo mokėti visus su namo priežūra ir išlaikymu susijusias išlaidas, tame tarpe ir administravimo mokestį. Įmokų dydis nustatomas proporcingai patalpų savininko daliai bendrojoje dalinėje nuosavybėje (tai savininko turimas butas ar kitos patalpos, pvz, parduotuvė, vaistinė, kirpykla ir t.t.)

Ar būtina nustatyti ir rinkti kaupiamąsias įmokas, jei namas dar visai naujas?

Kaupiamųjų įmokų dydžius, jų mokėjimo sąlygas ir tvarką nustato bendrijos narių susirinkimas. Civiliniame kodekse ši prievolė yra numatyta.

Ar teisėta, kad valdyba be bendrijos narių žinios padidino samdomiems darbuotojams, tuo pačiu ir pirmininkui, atlyginimus?

Vienas iš bendrijos įstatų punktų nusako bendrijos narių susirinkimo teises: "bendrijos narių susirinkimas nustato bendrijos ūkinės veiklos organizavimo ir valdymo tvarką ir su tuo susijusius įgaliojimus pirmininkui, taip pat jo darbo apmokėjimo sąlygas, samdomų darbuotojų skaičių ir jų darbo apmokėjimo tvarką." Norint atsakyti į Jūsų klausimą, reikia bendrijos įstatuose pažiūrėti, kam yra deleguota atlyginimo samdomiems darbuotojams nustatymo funkcija - bendrijos narių susirinkimui, įgaliotinių susirinkimui, valdybai ar pirmininkui.


Ar pirmo aukšto butų ir kitų patalpų savininkai privalo mokėti už prakiurusio stogo remontą?

Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus kiekvienam būsto savininkui priklauso ne tik nuosavas butas; jam bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso ir bendrojo naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė ir kitokia įranga. Visoms šioms pastato konstrukcijoms, tame tarpe ir stogui, bei įrengimams reikalinga nuolatinė priežiūrą, laiku ir tinkamai atliekami reikiami remonto darbai, už kuriuos privalo apmokėti visi namo butų ir kitų patalpų savininkai, o ne, kaip dažnai galvojama, savininkai, turintys privačią nuosavybę paskutiniame aukšte.

Kokia mokesčių skaičiavimo tvarka bendrijose bendrajai dalinei nuosavybei išlaikyti?

Pagal Civilinio kodekso 4.82 straipsnio 3 dalį butų ir kitų patalpų savininkai privalo proporcingai savo daliai apmokėti išlaidas namui išlaikyti ir išsaugoti, mokėti mokesčius, rinkliavas ir kitas įmokas, taip pat reguliariai daryti atskaitymus kaupti lėšas, kurios bus skiriamos namui atnaujinti. Sistemiškai vertinant Civilinio kodekso nuostatas, reglamentuojančias bendrąją dalinę nuosavybę, manytume, kad sąvoka "išlaidos namui išlaikyti" apima išlaidas, reikalingas butų ir kitų patalpų savininkams priklausančiai bendrajai dalinei nuosavybei išlaikyti. Šio straipsnio 5 dalyje įtvirtinta nuostata, jog buto ir kitų patalpų savininkui priklausanti bendrosios dalinės nuosavybės dalis yra lygi jam nuosavybės teise priklausančių patalpų naudingojo ploto ir gyvenamojo namo naudingojo ploto santykiui.
Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, manytume, jog visi butų ir kitų patalpų savininkai išlaidas namui išlaikyti ir išsaugoti, mokėti mokesčius, rinkliavas ir kitas įmokas, taip pat reguliariai daryti atskaitymus kaupti lėšas, kurios yra skiriamos namui atnaujinti privalo apmokėti proporcingai jiems nuosavybės teise priklausančių patalpų daliai.
Norėtume pažymėti, kad, mūsų nuomone, visiems daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkams nusprendus, Bendrija galėtų priimti kitokią mokesčių skaičiavimo tvarką.

Ar pirkėjas turėtų reikalauti iš pardavėjo pristatyti notarui, kuris tvirtins buto pirkimo-pardavimo ar kitokio perleidimo sandorį, įrodymus, jog pardavėjas atsiskaitė su bendrija pagal savo prievoles?


Atkreiptinas dėmesys, jog Daugiabučių namų savininkų bendrijos įstatyme nustatyta, kad bendrijos narys, parduodamas, dovanodamas ar kitaip perleisdamas nuosavybes teise jam priklausančias patalpas, privalo atsiskaityti su bendrija pagal savo prievoles. Lietuvos Aukščiausiasis teismas konstatuoja, jog atsakomybė iškyla ne tik atsiskaitymo su bendrija neįvykdžiusiam pardavėjui, bet ir sandorį tvirtinusiam notarui. Tam, kad išvengti nepageidaujamų pasekmių, siūlytume pirkėjui reikalauti iš pardavėjo pristatyti įrodymus, jog šis neturi įsiskolinimų bendrijai.
M
melodija 68
2007-11-02 17:27 melodija
NUOSAVYBE?
Butų ir kitų patalpų savininkai privalo proporcingai savo daliai apmokėti išlaidas namui išlaikyti ir išsaugoti, mokėti mokesčius, rinkliavas ir kitas įmokas, taip pat kaupti lėšas, kurios bus skiriamos namo atnaujinimui.
Savininkas neprivalo apmokėti išlaidų, dėl kurių jis nėra davęs sutikimo. Tačiau atskirais atvejais savininkas privalo apmokėti išlaidas netgi tuo atveju, kai jis nedavė sutikimo, pvz., kai sprendimą priėmė administratorius arba bendrija savininku balsų dauguma ir kai Įstatymai ar kiti teisės aktai nustato privalomuosius statiniu naudojimo ir priežiūros reikalavimus.
Savininkas turi teisę imtis būtinų priemonių išvengti žalos ir pašalinti grėsmę bendrojo naudojimo objektams ir be kitų savininkų sutikimo. Vėliau jis gali reikalauti iš kitų savininkų atlyginti išlaidas.
Savininkai turi teisę į bendrojo naudojimo objektų duodamas pajamas proporcingai jų daliai bendro¬joje dalinėje nuosavybėje.
LR teisingumo ministerijos Viešųjų ryšių skyrius
Tel.: 628001, 618053, faks. 625940 Adresas: Gedimino pr. 30/1, 2600 Vilnius
Adresas internete: www.min.tm. lt
A
Asta5 545
2007-11-02 18:11 Asta5 2011-09-11 05-36
[quote:a01fe31031]Sakykit ,o bendrijom ar reikia pateikti balansa i registru centra[/quote]

Nereikia
rasa002 rasa002 436
2007-11-02 18:30 rasa002
...
M
melodija 68
2007-11-02 18:42 melodija
administravimo tarifu paskaiciavimas paskaic. administravimo_metodika DNB.doc
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui