Prekių pervežimas verslo tikslais

mariska mariska 8625
2013-11-25 20:33 mariska
Turiu situaciją reikia nešališkos nuomonės.
LT įmonė PVM mokėtoja Lietuvoje bendradarbiauja su logistikos įmone Lenkijoje. Bet LT įmonė nėra PVM mokėtoja Lenkijoje.
Yra situacija, kad reikia išsiųsti prekes į Lenkiją utilizavimui.
Man kilo klausimas, ar tai pervežimas verslo tikslais pagal PVM 5 (1) str. ir ar reikia apmokestinti 21 proc.
Vieni mokesčių konsultantai man atsakė:
„Prekių pervežimas į kitą valstybę narę sunaikinimui, kai pervežtų prekių nuosavybė nesikeičia, mūsų manymu, turėtų būti laikomas prekių pervežimu į kitą valstybę narę verslo tikslais. Jeigu LT įmonė neregistruota Lenkijoje PVM mokėtoja, manome, kad toks prekių pervežimas turėtų būti apmokestintas 21 proc. PVM-u (PVMĮ 5-1 str. 1 d.)“

Šiandiena konsultavausi su VMI ir dabar jau ruošiu jiems raštą šiuo klausimu. Nes konsultantė pasakė, kad tai yra tik jos nuomonė.
Konsultavimo metu gavau atsakymą, kad tai nelaikoma prekių išvežimu verslo tikslais, kadangi tai net nėra PVM objektas, nes nėra PVMĮ 3 str. 1 d. 1 p sąlygos, kad prekės tiekiamos už atlygį.

Kažkaip ir tas išaiškinimas ir anas man nepatinka. Tačiau kuo labiau bandau gilintis, tuo man pačiai painiau darosi.

5 (1) str 1d . sako, kad „Prekių tiekimu už atlygį taip pat laikomas apmokestinamojo asmens disponuojamų prekių pervežimas verslo tikslais iš valstybės narės, kurioje prekės faktiškai yra, į kitą valstybę narę, kai prekes taip perveža pats apmokestinamasis asmuo ar jo užsakymu kitas asmuo.“ Ir PVMĮ komentare yra paaiškinta, kad sąvoka “verslo tikslais” suprantama kaip ekonominės veiklos vykdymas, t.y. prekių pervežimas į kitą valstybę narę turi būti susijęs su kitoje valstybėje vykdomu prekių tiekimu ar paslaugų teikimu.

Šios sunaikinimui skirtos prekės tikrai nebus skirtos ar susijusios su prekiu tiekimu ar paslaugu tiekimu Lenkijoje. (Bus ir utilizavimo aktas).

Kaip Jūsų nuomone. Ar tai prekių tiekimas verslo tikslais ir turėtų būti apmokestinta 21 proc. ar visgi galima sakyti, kad netinka komentaro sąvokai (bet tai tik komentaro sąvoka) ir sakyti, kad tai nėra prekių pervėžimas verslo tikslais.

Rainis Rainis 15057
2013-11-26 09:18 Rainis
Labas rytas.
Kad kažkokia veikla taptų PVM objektu, turi būti įvykdytos viso 3 sąlygos, išdėstytos PVMĮ 3-iame straipsnyje.
Viena iš jų - prekių tiekimas turi būti vykdomas už atlygį.
Būtent prekių ar kitų atsargų išvežimas (ne pervežimas) sunaikinimui ir netenkina šios būtinos sąlygos, todėl yra ne PVM objektas.
Reikalingi dokumentai:
Sutartis su utilizavimo įmone;
Utilizavimo aktas.
Na ir jūsų vidaus dokumentai - taip pat aktas, kad prekės netinkamos realizavimui, važtaraščiai.
mariska mariska 8625
2013-11-26 09:44 mariska
Ačiū, Raini.
Bandau dabar viską sudėti ir parašyti užklausimą į VMI, nes vis tiek neramu. Bus atsakymas bus tvirčiau.
nebaika nebaika 586
2016-03-15 15:16 nebaika
Sveiki,
gal pagelbėsite.
Įmonė perka automobilį Lietuvoje ir veža į Lenkiją sumontuoti jam specialios įrangos. Ar tai bus prekės pervežimas verslo tikslais? Kaip teisingai dokumentais apiforminti tą išvežimą ir parvežimą?
ačiū.
2016-03-15 15:51 lenacka1117 2016-03-15 15-54

nebaika rašė:
Sveiki,
gal pagelbėsite.
Įmonė perka automobilį Lietuvoje ir veža į Lenkiją sumontuoti jam specialios įrangos. Ar tai bus prekės pervežimas verslo tikslais? Kaip teisingai dokumentais apiforminti tą išvežimą ir parvežimą?
ačiū.

Tikrai tai nėra pervežimas verslo tikslais, jeigu to automobilio ten neparduosite.
"Sąvoka “verslo tikslais” suprantama kaip ekonominės veiklos vykdymas, t.y., prekių pervežimas į kitą valstybę narę turi būti susijęs su kitoje valstybėje vykdomu prekių tiekimu ar paslaugų teikimu. "
Šiuo atveju, jeigu jau viską gražiai norite suforminti, man atrodo, turi būti sutartis su ta PL įmone dėl jos atliekamų darbų, gali būti kažkoks automobilio priėmimo-perdavimo aktas, kad perduodate laikinai darbams pagal sutartį atlikti, o kai darbai bus atlikti ir automobilis grąžintas, dar vienas aktas. Bet kadangi judėjimas ES nežinau ar didelis nusikaltimas būtų, jeigu išskyrus sutartį nieko daugiau nebūtų :)
Žiūrėkite PVMĮ 5(1) straipsnio. Prekių pervežimas į kitą valstybę narę komentarą
R
Raimon 413
2016-05-06 11:49 Raimon
Gal kas galėtų patvirtinti ar gerai darau.Estijos įmonė Lietuvoje užsiregistravo PVM mokėtoja dėl importo.Veiklos jie čia nevykdo.Ji atsiveža prekes iš trečios šalies į Lietuvą , čia pasidaro importą ir išsiveža sau verslo tikslais į Estiją. Lietuvoje pildomos PVM deklaracijos ir išrašoma sąskaitą savo prekių pervežimui.Man neduoda ramybės klausimas kokios dienos kursą imti ( nes čia daugiausia gavimas importui yra USD) išrašant sąskaitą sau.Aš imu tos dienos , kai išrašoma pardavimo sąskaita sau, pagal kuria estai prisiskaičiuoja savo šalį PVM. Importo deklaracijos yra kitas kursas , nes jie skaičiuoja kitaip.Ar man reikia imti pagal pristatymo sąlygas? Bet gal gerai pagal s-tos išrašymo datą.Gal kas galėtų patarti
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui