Sumine darbo laiko apskaita

A
admin123 1665
2015-09-23 14:44 admin123
o del apsaugos buvau rasiusi kelis kartus VDI. jei idomu pasiziurekite ka atrase:

1. Įmonėje visi darbuotojai dirba 5 dienas per savaitę, 8 val. per darbo dieną, išskyrus apsaugos darbuotojus. Apsaugos darbuotojai dirba pagal pamaininį slenkantį darbo grafiką. Jų darbo laiko per pamainą trukmė - 24 val. Jiems nustatyta suminė darbo laiko apskaita. Apskaitinis laikotarpis - 1 mėnuo. 2014 m. rugsėjo mėn. įmonės darbuotojai, dirbantys pagal 5 d. d. per sav. darbo grafiką dirbo 176 val. Tuo tarpu apsaugos darbuotojas "X" dirbo pagal jam nustatytą rugsėjo mėn. darbo grafiką - 192 val. Ar turėjo būti jam apmokama 16 val. kaip viršvalandžiai (t. y. 192-176= 16)?


KONSULTACIJA Į PAKLAUSIMĄ

Lietuvos Respublikos valstybinės darbo inspekcijos (toliau – VDI) Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus inspektoriai susipažino su Jūsų paklausimu ir, vadovaudamiesi VDI Įstatymo 6 straipsnio 20 punkto suteikta teise, pagal kompetenciją teikia konsultaciją dėl paklausime keliamo klausimo.
Lietuvos Respublikos darbo kodekso (toliau – LR DK) 149 str. 1 d. numato, kad įmonėse, įstaigose ir organizacijose, atskiruose cechuose, baruose ir darbams esant būtinumui ir atsižvelgus į darbuotojų atstovų nuomonę (LR DK 19 str.) ar kitais kolektyvinėje sutartyje nustatytais atvejais galima taikyti suminę darbo laiko apskaitą. Darbo laiko trukmė per apskaitinį laikotarpį neturi viršyti tai darbuotojų kategorijai nustatyto darbo valandų skaičiaus. Jeigu taikoma suminė darbo laiko apskaita, negali būti dirbama daugiau kaip 48 valandas per savaitę ir 12 valandų per darbo dieną (pamainą). Apskaitinio laikotarpio trukmė negali būti ilgesnė negu keturi mėnesiai. To paties straipsnio 2 d. reglamentuota, jog tuo atveju, jeigu taikoma suminė darbo laiko apskaita, privalo būti garantuota LR DK nustatyta paros ir savaitės nepertraukiamo poilsio trukmė. Jeigu suminės darbo laiko apskaitos laikotarpiu viršijamas tai darbuotojų kategorijai nustatytas darbo valandų skaičius, darbuotojams jų pageidavimu sutrumpinama darbo diena arba suteikiama poilsio diena (dienos) darbo, kolektyvinėje sutartyje arba darbo tvarkos taisyklėse nustatyta tvarka, mokant už šį papildomą poilsio laiką vidutinį darbo užmokestį, ar papildomai apmokama kaip už viršvalandinį darbą.
Remiantis išdėstytu, paaiškiname, kad darbdavys privalo suteikti darbuotojui, kuriam taikoma suminė darbo laiko apskaita, per suminės darbo laiko apskaitos laikotarpį tiek darbo valandų, kiek yra sulygta darbo sutartyje. Darbdavys, siekdamas apskaičiuoti, kiek per apskaitinį laikotarpį priklauso darbuotojui, dirbančiam visą darbo laiką pagal suminę darbo laiko apskaitą, dirbti valandų, turėtų apskaičiuoti, kiek per šį laikotarpį bus darbo dienų darbuotojams, kuriems netaikoma suminė darbo laiko apskaita ir jie dirba visą darbo laiką, penkias darbo dienas per savaitę ir gautą darbo dienų skaičių padauginti iš 8 valandų.
Atkreipiame dėmesį, kad 2014 m. rugsėjo mėn. nustatytas darbo valandų skaičius (dirbant viso darbo laiko režimu ir taikant 5 dienų darbo savaitę) yra 176 val. Kadangi Jūsų įmonėje apsaugos darbuotojams taikoma suminė darbo laiko apskaita ir apskaitinio laikotarpio trukmė yra 1 mėnuo, tai tokie darbuotojai, dirbantys viso darbo laiko režimu, per apskaitinį laikotarpį, t. y. 2014 m. rugsėjo mėn., privalo išdirbti 176 darbo valandas. Laikas, viršijantis apskaitinio laikotarpio metu nustatytą darbo valandų skaičių, laikomas viršvalandiniu darbu ir yra kompensuojamas aukščiau išdėstyta tvarka (darbuotojo pageidavimu sutrumpinama darbo diena arba suteikiama poilsio diena (dienos) darbo, kolektyvinėje sutartyje arba darbo tvarkos taisyklėse nustatyta tvarka arba apmokama kaip už viršvalandinį darbą LR DK 193 str. nustatyta tvarka).

Papildomai atkreipiame Jūsų dėmesį, kad VDI tinklapyje yra skelbiamos aktualios konsultacijos darbo teisės klausimais (www.vdi.lt → DUK (Dažniausiai užduodami klausimai)). Neradus reikiamos konsultacijos rūpimu klausimu, siūlome kreiptis į VDI konsultaciniu telefonu (8 5) 213 9772.
VDI Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus specialistų konsultacijos darbo ginčus nagrinėjantiems organams neprivalomos.

2 karta:
Įmonėje apsaugos darbuotojai ir katilinės operatoriai dirba pagal pamaininį slenkantį darbo grafiką. Apsaugos darbuotojų darbo laiko per pamainą trukmė – 24 val., per 7 dienų laikotarpį – 48 val. Katilinės operatorių darbo laiko trukmė per pamainą – 12 val., per 7 dienų laikotarpį – 48 val. Jiems nustatyta suminė darbo laiko apskaita. Apskaitinis laikotarpis - 1 mėnuo. 2014 m. spalio mėn. įmonės kitų specialybių darbuotojai (ne katilinės operatoriai ir ne apsaugos darbuotojai) dirbantys pagal 5 d. d. per sav. darbo grafiką dirbo 183 val. Tuo tarpu apsaugos darbuotojas "X" ir katilinės operatorius „Y“ dirbo pagal jiems nustatytus spalio mėn. darbo grafikus po 192 val. Ar turėjo būti apsaugos darbuotojui ir katilinės operatoriui apmokamos 9 val. kaip viršvalandinis darbas (t. y. 192-183= 9)? Pagal LR Vyriausybės 2003 m. gegužės 14 d. nutarimą Nr. 587 „Dėl darbų, kuriuose gali būti taikoma iki dvidešimt keturių valandų per parą darbo laiko trukmė, sąrašo, darbo ir poilsio laiko ypatumų ekonominės veiklos srityse, patvirtinimo“ ir LR Darbo kodekso 144 straipsnio 4 dalį katilinės operatoriams ir apsaugos darbuotojams leidžiama dirbti per septynių dienų laikotarpį 48 val. Ar tai reiškia, kad šiems darbuotojams dirbtas laikas, viršijantis darbo laiką, apskaičiuotą pagal 40 val. darbo savaitės trukmę, suminės darbo laiko apskaitos laikotarpio pabaigoje neturi būti apskaitomas kaip viršvalandinis darbas? Kitaip tariant, ar minėtų pareigybių darbuotojams savaitės darbo laiko norma yra 48 val. ir lyginti jų išdirbtą valandų skaičių ( per suminės darbo laiko apskaitos laikotarpį) su tų darbuotojų, kurie dirba 5 d.d. per sav. ir 8 darbo val. per dieną darbo laiko trukme nereikėtų?



KONSULTACIJA DĖL 2014-12-03 PAKLAUSIMO

Lietuvos Respublikos valstybinė darbo inspekcija (toliau – VDI) 2014-12-03 gavo Jūsų paklausimą dėl darbo laiko trukmės. Vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos valstybinės darbo inspekcijos įstatymo 6 str. 20 p. suteikta teise, pagal kompetenciją teikiame konsultaciją dėl prašyme keliamų klausimų.
Lietuvos Respublikos darbo kodekso (toliau – DK) 144 str. 1 ir 2 dalys nustato, kad kasdienė darbo dienos/pamainos trukmė negali viršyti aštuonių, o savaitės keturiasdešimties darbo valandų. Pagal DK 149 str. 1 d. įmonėse/įstaigose kuriose taikoma suminė darbo laiko apskaita, darbo laiko trukmė per apskaitinį laikotarpį neturi viršyti tai darbuotojų kategorijai nustatyto darbo valandų skaičiaus. Jeigu taikoma suminė darbo laiko apskaita, negali būti dirbama daugiau kaip keturiasdešimt aštuonias valandas per savaitę ir dvylika valandų per darbo dieną (arba pamainomis po dvidešimt keturias valandas). Apskaitinio laikotarpio trukmė negali būti ilgesnė negu keturi mėnesiai.
Atkreiptinas dėmesys, kad darbo sutartyje sulygus keturiasdešimties valandų darbo trukmę per savaitę (kaip nustato DK 144 str. 2 d.), pasibaigus apskaitiniam laikotarpiui, savaitės darbo laiko trukmė neturi viršyti darbo sutartyje sulygto darbo laiko, t. y. keturiasdešimties valandų. Darbo laikas viršijantis darbo sutartyje sulygtą darbo laiką traktuotinas kaip viršvalandinis darbas už kurį kompensuojama DK 149 str. 2 d. nustatyta tvarka – darbuotojams jų pageidavimu sutrumpinama darbo diena arba suteikiama poilsio diena (dienos) darbo, kolektyvinėje sutartyje arba darbo tvarkos taisyklėse nustatyta tvarka, mokant už šį papildomą poilsio laiką vidutinį darbo užmokestį, ar papildomai apmokama kaip už viršvalandinį darbą.
Informuojame, kad konsultacija darbo įstatymų vykdymo klausimais galite rasti VDI interneto svetainėje adresu www.vdi.lt skiltyje „DUK“. Neradus reikiamos konsultacijos rūpimu klausimu, siūlome kreiptis į VDI konsultaciniu telefonu (8 5) 213 9772.
Pažymėtina, kad VDI specialistų nuomonė ir konsultacijos darbo ginčus nagrinėjantiems organams neprivalomos.


ka manot? galejau nerasyt, kad sumine, idomu ką tada butu atrase? smile
Tininga Tininga 50023
2015-09-23 14:45 Tininga

mkristi rašė:
Iki minimalios algos tikrai nedaug trukdavo, bet tokios jau val baru budavo, tai kaip tas papildomas darbo val suteikt, tai pirma, o antra, zinodavo kokiomis salygomis eidavo dirbti. Bet man vistiek smalsu, jei jus sakote tiesa, kad reikia prastovas moketi, tai kodel manes VDI nebare, kad ju neskaiciuoju.
Na, aš pati nesusigalvoju... Kodėl jie neįsigilino, aš nežinau, bet kartais VDI ne visada būna labai įsigilinę į kai kuriuos dalykus, kaip patirtis rodo.
DK 149 str. 2 d. "Jeigu suminės darbo laiko apskaitos laikotarpiu darbuotojas dėl nuo darbdavio priklausančių priežasčių dirba mažiau, negu tai darbuotojų kategorijai nustatytas darbo valandų skaičius, už faktiškai dirbto laiko ir nustatyto darbo laiko skirtumą yra apmokama kaip už prastovą (Kodekso 195 straipsnio 1 dalis).".

O tas nustatytas skaičius - tai yra norma. Arba pilnas darbo laikas (40 val. norma), arba ne visas (pvz. 36, 30 val. savaitė). Visa tai būna atitinkamai nurodyta DS.
Tininga Tininga 50023
2015-09-23 14:48 Tininga

admin123 rašė:
ka manot? galejau nerasyt, kad sumine, idomu ką tada butu atrase? smile
Kas būtų jeigu būtų... Ką galėtume atsakyti? smile Nu paimkit, tam pačiam feisbuke užduokite klausimą. Jei kas neaišku, ten pat padiskutuosite. Jie greitai atsako.
A
admin123 1665
2015-09-23 14:56 admin123

Tininga rašė:

admin123 rašė:
ka manot? galejau nerasyt, kad sumine, idomu ką tada butu atrase? smile
Kas būtų jeigu būtų... Ką galėtume atsakyti? smile Nu paimkit, tam pačiam feisbuke užduokite klausimą. Jei kas neaišku, ten pat padiskutuosite. Jie greitai atsako.


na bet jei sumine, tai is atsakymu supratau, kad virsvalandziai pagal 40 val. savaite?


ir beje ka tik po pokalbio telefonu su VDI: atsiliepe moteris, pavardes nespejau uzsirasyt. Dėl apsaugos pasake, kad virsvalandziai skaiciuojami jiems pagal 40 val. savaite. ar butina jiems sumine neatsake susimete, bet galiausiai visvien nukrypo jos kalba link sumines...
del to mano specifinio grafiko pasake taip: sumine būtina, nes dirba slenkančiu ir savaitgaliais
Tininga Tininga 50023
1 2015-09-23 15:07 Tininga
Nu va, štai ir išsiaiškinote smile
A
admin123 1665
2015-09-23 15:17 admin123

Tininga rašė:
Nu va, štai ir išsiaiškinote smile

issiaiskinau, bet visvien kazko neramu...
bijau, kad nebutina sumine ir kad nustacius valandini atlyg. minimalu, imonei tai butu naudingiau. na bet ispektore sake butina sumine...
Tininga Tininga 50023
2015-09-23 15:21 Tininga

admin123 rašė:
issiaiskinau, bet visvien kazko neramu...
bijau, kad nebutina sumine ir kad nustacius valandini atlyg. minimalu, imonei tai butu naudingiau. na bet ispektore sake butina sumine...
VDI ir kodeksas labiau žiūri ne įmonės naudos, o darbuotojo smile
A
admin123 1665
2015-09-23 15:26 admin123

Tininga rašė:

admin123 rašė:
issiaiskinau, bet visvien kazko neramu...
bijau, kad nebutina sumine ir kad nustacius valandini atlyg. minimalu, imonei tai butu naudingiau. na bet ispektore sake butina sumine...
VDI ir kodeksas labiau žiūri ne įmonės naudos, o darbuotojo smile


na tai taip.

ir dar galvojau, kad nustatytas apsaugai darbo valandų skaicius per savaite ir yra 48 val. (butent tai kategorijai nustatytas), dirbantiems 5 dienas-40, 6 dienas per sav - 40 val. o apsaugai, katilinei ir kt. isskirties i r yra tas nustatytas 48 val. ?
Tininga Tininga 50023
2015-09-23 15:30 Tininga

admin123 rašė:
ir dar galvojau, kad nustatytas apsaugai darbo valandų skaicius per savaite ir yra 48 val. (butent tai kategorijai nustatytas), dirbantiems 5 dienas-40, 6 dienas per sav - 40 val. o apsaugai, katilinei ir kt. isskirties i r yra tas nustatytas 48 val. ?
Nesakyčiau, kad jis "nustatytas". Jis yra leistinas. Ir vis tiek manau, kad viršvalandžiai turi būti apskaičiuojami pagal 40 valandų normą.
A
admin123 1665
2015-09-24 08:23 admin123
dar pasitikslinu kaip Jūs suprantate šį VDI paaiškinimą:

Dėl darbuotojų, kuriems taikoma sumine darbo laiko apskaita, suteiktino darbo laiko per apskaitinį laikotarpį. Viena iš darbo sutarties sąlygų, dėl kurių sulygstama darbo sutartyje, yra darbuotojo darbo laikas. Pavyzdinės darbo sutarties formos, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. sausio 28 d. nutarimu Nr. 115 „Dėl darbo sutarties pavyzdinės formos patvirtinimo“ ( Žin., 2003, Nr. 11-412), 5 punkte turi būti nurodoma darbuotojo darbo dienos (pamainos, darbo savaitės) trukmė, o jei darbuotojas dirba ne visą darbo laiką, tai 6 punkte turi būti nurodoma, kas ir kiek mažinama, – darbo savaitės dienų skaičius, trumpesnė darbo diena.

Darbdavys privalo suteikti darbuotojui, kuriam taikoma suminė darbo laiko apskaita, per suminės darbo laiko apskaitos laikotarpį tiek darbo valandų, kiek yra sulygta darbo sutartyje. Darbdavys, siekdamas apskaičiuoti, kiek per apskaitinį laikotarpį priklauso darbuotojui, dirbančiam visą darbo laiką pagal suminę darbo laiko apskaitą, dirbti valandų, turėtų apskaičiuoti, kiek per šį laikotarpį bus darbo dienų darbuotojams, kuriems netaikoma suminė darbo laiko apskaita ir jie dirba visą darbo laiką, penkias darbo dienas per savaitę, ir gautą darbo dienų skaičių padauginti iš 8 valandų. Jei darbuotojas, dirbantis pagal suminę darbo laiko apskaitą, dirba ne visą darbo laiką, tai jo valandų skaičius per apskaitinį laikotarpį yra proporcingai mažesnis.
Tuo atveju, jei darbuotojas dirba daugiau valandų nei numatyta darbo sutartyje, tai minimas darbas laikytinas viršvalandiniu. Apskaičiuojant suminės darbo laiko apskaitos laikotarpiui tenkantį darbuotojų, kurių darbo sutartyje sulygtas tokios pat trukmės darbo laikas, darbo laiką, atsižvelgiant į tą mėnesį tenkančias šventės dienas ir įvertinant DK 153 straipsnio 1 dalies nuostatą dėl darbo laiko trumpinimo viena valandą priešventinę dieną, gali skirtis šių darbuotojų valandų skaičius.
Jeigu suminės darbo laiko apskaitos laikotarpiu darbuotojas dėl nuo darbdavio priklausančių priežasčių dirba mažiau, negu tai darbuotojų kategorijai nustatytas darbo valandų skaičius, už faktiškai dirbto laiko ir nustatyto darbo laiko skirtumą yra apmokama kaip už prastovą (DK 195 straipsnio 1 dalis).


tiesiog klausimas kaip suprasti tą teiginį, kad atsižvelgiant į tą mėnesį tenkančias šventės dienas ir įvertinant DK 153 straipsnio 1 dalies nuostatą dėl darbo laiko trumpinimo viena valandą priešventinę dieną, gali skirtis šių darbuotojų valandų skaičius. ar teisingai suprantu šį teiginį: jei 2015.03. mėnesi dirbantys pagal 5 d.d. grafika po 8 val. dirba 167 val. Tai dirbantiems pagal suminę suteiktinas darbo valandų skaičius yra 168 val. (i prieššventinę nekreipiama dėmesio)

????

Tininga Tininga 50023
2015-09-24 08:38 Tininga
Aš jau buvau atsakiusi į tą klausimą. Mes skaičiuojame 167 tokiais atvejais. O apie ką būtent kalba VDI - jų ir paklauskite... Vakar gi kalbėjom apie tai.
A
admin123 1665
2015-09-24 10:02 admin123

Tininga rašė:
Aš jau buvau atsakiusi į tą klausimą. Mes skaičiuojame 167 tokiais atvejais. O apie ką būtent kalba VDI - jų ir paklauskite... Vakar gi kalbėjom apie tai.


as prisimenu, kaip Jūs atsakėte...
bet tiesiog prašau kieno nors paaiskinti kai supranta si teigini...
nejau dirbantiems pagal sumine priessventine diena netrumpinamas darbo laikas?
Tininga Tininga 50023
2015-09-24 10:26 Tininga

admin123 rašė:
as prisimenu, kaip Jūs atsakėte...
bet tiesiog prašau kieno nors paaiskinti kai supranta si teigini...
nejau dirbantiems pagal sumine priessventine diena netrumpinamas darbo laikas?
Realiai greičiausiai ir nėra trumpinamas, ypač, kai dirbama pamainomis, ar budima visą parą. Tačiau skaičiuojant viršvalandžius įvertiname tą sutrumpinimą.
A
admin123 1665
2015-11-02 16:07 admin123
NEBESUPRANTU VEL...
jei nustatyta sumine DLA
apskaitinis - 1 menuo
spalio men. dirbo nuo spalio 1 d. iki spalio 9 d. pagal savo slenkanti darbo grafika. gavosi dirbti 64 val.
spalio 10 d. susirgo ir sirgo iki pat 11.01 d.
kadangi sumine ir apskaitinis 1 menuo tai manau reikia apmoketi 8 val. kaip uz virsvalandini darba?
Tininga Tininga 50023
2015-11-02 16:09 Tininga

admin123 rašė:
tai manau reikia apmoketi 8 val. kaip uz virsvalandini darba?
Taip.
A
admin123 1665
2015-11-02 16:11 admin123
IR DAR...
siuo atveju spalio 10 ir 11 d. yra savaitgalis, o tam zmogui pagal grafika reikejo dirbti...bet susirgo
ar apmoketi dvi pirmas dienas biuleteni imonei nors iseina savaitgalis?
Tininga Tininga 50023
2015-11-02 16:13 Tininga

admin123 rašė:
IR DAR...
siuo atveju spalio 10 ir 11 d. yra savaitgalis, o tam zmogui pagal grafika reikejo dirbti...bet susirgo
ar apmoketi dvi pirmas dienas biuleteni imonei nors iseina savaitgalis?
Įmonė turėtų apmokėti pagal darbuotojo grafiką. Tačiau kai kuriais atvejais pasitvirtina tvarką, pagal kurią esant suminei apskaitai, ligos apmokėjimui taikoma 5 d.d. savaitė, analogiškai kaip atostogoms.
A
admin123 1665
2015-11-02 16:19 admin123

Tininga rašė:

admin123 rašė:
IR DAR...
siuo atveju spalio 10 ir 11 d. yra savaitgalis, o tam zmogui pagal grafika reikejo dirbti...bet susirgo
ar apmoketi dvi pirmas dienas biuleteni imonei nors iseina savaitgalis?
Įmonė turėtų apmokėti pagal darbuotojo grafiką. Tačiau kai kuriais atvejais pasitvirtina tvarką, pagal kurią esant suminei apskaitai, ligos apmokėjimui taikoma 5 d.d. savaitė, analogiškai kaip atostogoms.


NA ATOSTOGAS APMOKAMA PAGAL 5 D D SAVAITE. bet nesame nusimate jokioje tvarkoje...ar cia butina nusimatyti ta tvarka del atostogu apmokejimo?
A
admin123 1665
2015-11-02 16:22 admin123

admin123 rašė:

Tininga rašė:

admin123 rašė:
IR DAR...
siuo atveju spalio 10 ir 11 d. yra savaitgalis, o tam zmogui pagal grafika reikejo dirbti...bet susirgo
ar apmoketi dvi pirmas dienas biuleteni imonei nors iseina savaitgalis?
Įmonė turėtų apmokėti pagal darbuotojo grafiką. Tačiau kai kuriais atvejais pasitvirtina tvarką, pagal kurią esant suminei apskaitai, ligos apmokėjimui taikoma 5 d.d. savaitė, analogiškai kaip atostogoms.


NA ATOSTOGAS APMOKAMA PAGAL 5 D D SAVAITE. bet nesame nusimate jokioje tvarkoje...ar cia butina nusimatyti ta tvarka del atostogu apmokejimo?

ir dar jei uz laikotarpi nuo spalio 1 iki 9 d. apmokejai 8 val kaip uz virsvalandzius ir dar apmoki 10 ir 11 d biuleteni tai gaunasi kad permoki? ar ne taip?
Tininga Tininga 50023
2015-11-02 16:24 Tininga

admin123 rašė:
ir dar jei uz laikotarpi nuo spalio 1 iki 9 d. apmokejai 8 val kaip uz virsvalandzius ir dar apmoki 10 ir 11 d biuleteni tai gaunasi kad permoki? ar ne taip?
Nevadinčiau to permokėjimu. Yra kaip yra. Kitą sykį gali kitokia situacija susidaryti.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui