PVM mokejimas vykdant savarankiska veikla

S
Senegalas 5
2022-08-23 11:56 Senegalas
Laba diena, turiu klausimu, jeigu pasirasau kontrakta su uzsienio kompanija tarkim uz 50k i metus (Remote pozicija).
Ar man iskarto reiktu registruotis kaip pvm moketuju?
Ar 21% PVM mokamas butu nuo 5k (50k-45k) ar nuo visos 50k sumos?
Speju darbdaviui apie tai pranesti reiketu? Nes suprantu man reiktu israsineti saskaitas kurios butu 50k +21% ar ne? Nes kitu atveju man net neapsimoketu dibti uz daugiau nei 45k.
Gal kam yra teke tai daryti.
F
Flavus 2
2022-08-23 17:02 Flavus
PVM tau realiai pajamoms neturi įtakos. Taip, PVM mokėtoju registuoris reikia bet kokiu atveju. PVM mokamas nuo visos sumos.

Jeigu tu remote dirbi EU šalyje, tai tave įdarbinusi įmonė tiesiog tą PVM nurašys, jiems didelio skirtumo nėra. Dabar aš nesu tikras, gal kas kitas geriau nusimanantis gali pakomentuoti, bet mano supratimu jei paslaugas iš LT tieki į pvz Vokietiją, tai vokiečių įmonė susimoka Vokietijoje PVMą į Vokietijos biudžetą. Bet dėl šito nesu tikras, t.y. ar vokiečiai moka tau PVMą ir tu sumoki jį į LT biudžetą, ar jie susimoka į savo. Bet PVM yra, faktas. Bet jiems tai nebus tavo paslaugų "pabrangimas", nes jie tą PVM dydį nuskaičiuos nuo savo gautino PVM iš jų klientų.

Jeigu dirbi remote kur nors JAV, tada čia gaunasi kaip paslaugų eksportas į trečiasias šalis ir tau PVM mokėt nereikia, bet sąskaitas faktūras išrašinėji vis tiek PVM (nes turi būti prisiregistravęs PVM mokėtoju), faktūrose prie PVM nurodai "-" ir vis tiek reikia kiekvieną mėnesį teikti PVM deklaracijas. Tik toje PVM deklaracijoje turi nurodyti, kad tuos pinigus gavai iš trečiųjų šalių ir kad tau mokėti PVM nepriklauso.

Bet kokiu atveju tau PVMas neturi finansinės įtakos - paprastutes PVM deklaracijas tikrai pats gali kas mėnesį pateikti (ypač turėdamas 1 klientą), tai čia easy.

Gal kas nors detaliau pakomentuos arba pataisys jeigu kur nors neteisingai parašiau.
S
Senegalas 5
2022-08-24 18:06 Senegalas
O kurioje cia vietoje reikti teikti tas PVM deklaracijas ir kodel? Cia net jeigu dirbi pvz vokietijoje?
F
Flavus 2
2022-08-24 18:40 Flavus

Senegalas rašė:
O kurioje cia vietoje reikti teikti tas PVM deklaracijas ir kodel? Cia net jeigu dirbi pvz vokietijoje?


1) Jeigu tavo apyvarta per paskutinius 12 mėn. viršyja 45k EUR, tu privalai registruotis PVM mokėtoju. Nesvarbu ar dirbi pagal individualią veiklą, turi individualią įmonę, Mažają bendriją ar UAB. Visiems tos pačios taisyklės.

2) Anksčiau PVM deklaracijas teikdavau per VMI deklaravimo sistemą EDS, ir man regis dabar ten galima deklaruoti. Bet dabar yra paprasčiau, i.SAF sistema (čia VMI priklauso), per ją gali susikurti sąskaitas faktūras, tos faktūros iš karto registre nugula ir ta sistema pati sugeneruoja preliminarią PVM deklaraciją. Tu patikrini ar viskas teisingai ir pateiki. Teikti reikia kiekvieną mėnesį. Tiksliau, pvz už rugpjūčio mėnesį gautas pajamas turi deklaruoti PVM iki rugsėjo 25 dienos. T.y. kito mėnesio 25 dienos. Taip pat turi ne tik deklaruoti iki tos dienos, bet ir susimokėti PVM (jeigu tau priklauso).

Kadangi ten pas tave tų sąskaitų bus absoliučiai minimaliai (kaip aš suprantu tu freelancinsi prie kompo sedėdamas), tai ten nėra daug ką skaičiuot. Pirmą mėnesį gali būt klaidų pridarysi - konsultuokis tada su VMI, yra bendras jų nr, skambini, atlauki 20min "eilę" klausydamas muzikėlę, ir tada tau pagelbės ką ten ne taip padarei. Sekantį mėnesį jau žinosi kaip daryt. Arba gali nusisamdyt buhalterį pirmam mėnesiui, kad gyvai tau parodytų ir paaiškintų. Aišku gali pastoviai buhalterijai samdyt žmogų jeigu nori pinigų išleist, bet ten kelias PVM faktūras padeklaruoti per mėnesį literaliai užtruksi 10 min. kai jau žinosi ką darai.
S
Senegalas 5
2022-08-30 13:09 Senegalas 2022-08-30 13-14
Kalbejau su VMI, per skambuti sake, kad nereikia jokio PVM moketi jeigu dirbi kitoje salyje per remote, net reikia registruotis pvm moketoju perzengus 45k. Kaip suprantu PVM objektas esi tik kai vykdai veikla lietuvoje tiesiogiai.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui