Naudoto TP įsigijimas iš ES apmokestinamojo asmens ne PVM mokėtojo

S
Satlas 1294
2004-06-29 16:27 Satlas 2011-09-11 03-26
Isigytas naudota lengvoji (kategorija MI AF) Transporto Priemonė (bus ilgalaikis turtas) iš ES (Vokietija) per komisa (pardavėjas - komisas, bent jau sąskaitose deklaruoja jog tai jo nuosavybė).
Saskaitoje (Rechnung) niekur nenurodyta nei PVM mokėtojo kodas nei imones kodas, taip pat nera nuorodu i jokius teises aktus apie specialios apmoketinimo schemos taikyma bei nieko neuzsimenama apie marza. Salygos exw.

PVMĮ 3str 2d 1p:
Lietuvos Respublikos PVM objektas
2. PVM objektas taip pat yra prekių įsigijimas už atlygį šalies teritorijoje iš kitos valstybės narės, kai:
1) prekes iš apmokestinamojo asmens, kuris vykdo savo ekonominę veiklą, t. y. veikia kaip toks, ir kuriam netaikomos teisės aktų nuostatos, numatytos Direktyvos 77/388/EEB 24 straipsnyje, įsigyja apmokestinamasis asmuo, kuris sandorį sudaro vykdydamas savo ekonominę veiklą, t. y. veikdamas kaip toks, arba juridinis asmuo, kuris nėra apmokestinamasis asmuo, jeigu šis prekių tiekimas nelaikomas įvykusiu šalies teritorijoje pagal šio Įstatymo 12 straipsnio 2 ar 3 dalies nuostatas.

www.vmi.lt/Aktualijos/Naujoves/PVM/naudot...
brosiura "Naudotų automobilių apmokestinimas pridėtinės vertės mokesčiu".

Klausimas: Ar nuo įsigyto naudoto automobilio vertės reikia skaičiuoti pardavimo PVM, jei tų automobilių pardavėjas yra ES valstybės asmuo, ne PVM mokėtojas?
Atsakymas: Jei naudotą automobilį Lietuvos pirkėjas (PVM mokėtojas, ne PVM mokėtojas, neapmokestinamasis asmuo (pvz., biudžetinė ar viešoji įstaiga), gyventojas ir kt.) įsigyja iš ES valstybės asmens, kuris nėra PVM mokėtoju ir pagal ES valstybės reikalavimus juo neprivalo būti, tai, atgabenus į Lietuvą tokį automobilį, jokių PVM mokestinių prievolių neatsiranda.

Klausimas: Pg. PVMĮ 3str (o taip pat PVMĮ 33(1)str) nematau to, kad jei Lietuvos PVM mokėtojas isigyja naudota TP is ES ne PVM mokėtojo, nereikia priskaiciuoti pardavimo PVM. Tuo tarpu VMI brosiura sako kad jokiu mokestiniu prievoliu neatsiranda.
Pagal kokio teises akto koki straipsni galima suprasti kad tokiu prievoliu is tikro neatsiranda ?

VMI konsultantai telefonu greitai ats nerado. Susitarem po keliu dieneliu persiskambinti, gal bus ats. Noriu jusu kompetetingos nuomones ir kuo greiciau, nes viena koja jau atostogauju smile Aciukas
Loreta Loreta 28574
2004-06-29 17:24 Loreta 2011-09-11 03-26
Satlai, čia reikėtų daryti sąsajas PVMĮ 4(1) str. ir 12(2) str.
4(1) str. apibrėžia, kas tai yra prekių tiekimas iš kitos valstybės narės. Kad toks tiekimas taptų PVM objektu, jis turi vykti šalies teritorijoje. Apie tiekimo vietos nustatymą - 12(2) str.
PVMĮ 3 str. 5 d., kaip tu ir minėjai, apibrėžia naudotų prekių įsigijimą iš valstybės narės apmokestinamojo asmens (žiūrim 106 - 108 str.). Ir dievaži, galiu pasakyti, kad apie fizinius asmenis čia neužsimenama. "Pačiolio" išaiškinime randu tą patį, ką ir VMI brošiūroje:

"Prekių įsigijimas už atlygį iš kitų valstybių narių nelaikomas PVM objektu, kai prekės įsigyjamos iš valstybių narių smulkiųjų prekybininkų, kuriems valstybėje narėje nėra prievolės registruotis PVM mokėtojais. Jeigu valstybės narės subjektas, iš kurio įsigyjamos prekės, nenurodo PVM sąskaitoje faktūroje savo PVM mokėtojo kodo, laikoma, kad nėra PVM objekto".

Mane labiausiai biesina paskutinis sakinys - jei nenurodo PVM mokėtojo kodo, laikoma, kad nėra PVM objekto. Siaubas, jų net tikri PVM mokėtojai kartais nesugeba užrašyti savo PVM kodo.
S
Satlas 1294
2004-06-30 11:01 Satlas 2011-09-11 03-26

Satlas rašė: Isigytas naudota lengvoji (kategorija MI AF) Transporto Priemonė (bus ilgalaikis turtas) iš ES (Vokietija) per komisa (pardavėjas - komisas, bent jau sąskaitose deklaruoja jog tai jo nuosavybė).
Saskaitoje (Rechnung) niekur nenurodyta nei PVM mokėtojo kodas nei imones kodas, taip pat nera nuorodu i jokius teises aktus apie specialios apmoketinimo schemos taikyma bei nieko neuzsimenama apie marza. Salygos exw.


Labai acius Loreta. Supratau deje tik antra puse atsakymo.

Kaip jau rasiau isigyjama is Vokietijos komiso (juridinio asmens, vykdancio ekonimine veikla, siuo atveju ne PVM moketojo) TP bus ilgalaikis turtas - taigi, tai toks sandoris kai pirkejas (musu imone - PVM mokėtoja) igyja teise disponuoti kaip jos savininkas, kas pg. 4(1)str 1d yra laikoma prekiu isigijimu is valstybes neres uz atlygi.
Kadangi jos gabenimas baigesi Lietuvoje tai pg. 12(2)str 1d laikoma kad isigijimas ivyko salies teritorijoje.
Kaip rasiau bus ilgalaikis turtas, taigi netiekiama laivam ir konsulinem istaigom ir rasiau, kad apie spec apmokestinimo schemos taikyma nieko neuzsimenama. Taigi PVMĮ 3str 5d ir 106-108str netaikoma.

Atsizvelgiant i idestyta auksciau pg. PVMĮ 3str 2d 1p tai yra PVM objektas. O brosiuros sako kad nera objekto.

Jei turesi laiko ir noro dar karta gerai paskaityk klausima, gal suprasi ko as nesupratau Tavo atsakyme. As rasiau kitoje temoje apie isigijima is valstybes neres fizinio asmens (ten jau issiaiskinau - jei pardavejas narės fizinis asmuo nevykdantis ekonimines veiklos - ne PVM objektas), cia jau kita transporto priemone ir kita situacija. Pardavejas - uzsienio apmokestinamasis asmuo, bet ne PVM moketojas.
O kas liecia paskutini sakiny kai nenurodo PVM kodo, tai pritariu. Europieciai daznai nenurodo, o kai pasakai jiem sitai - nesupranta ko is jo nori.
S
Satlas 1294
2004-07-26 10:04 Satlas 2011-09-11 03-27

Satlas rašė:
VMI konsultantai telefonu greitai ats nerado. Susitarem po keliu dieneliu persiskambinti, gal bus ats.


Taigi grizau is atostogu ir pasiskambinau. Stai koks ats: nors PVMĮ nėra pasakyta jog prekiu isigijimas is ES ne pvm moketojo yra ne pvm objektas, bet vmi brosiurose visur akcentuojama tai. Brosiuros aiskina istatyma ir audito skyrius taip pat vadovaujasi tais isaiskinimais. Taigi nera ko bijotis priekabaus revizoriaus - pakisime brosiura po nosimi ir jis nebaus smile .

Stai ta brosiura:
www.vmi.lt/Pagalba_MM/ESprekyba.doc

ĮSIGIJIMAI

I. PRIEVOLĖ PIRKĖJUI APSKAIČIUOTI ĮSIGYTŲ PREKIŲ IR PASLAUGŲ PVM

Tiekiamų prekių ir teikiamų paslaugų PVM paprastai apskaičiuoja ir į biudžetą moka pardavėjas - prekių tiekėjas (paslaugų teikėjas).
Pridėtinės vertės mokesčio įstatyme (toliau – PVM) PVM apskaičiavimo (ir sumokėjimo į biudžetą) prievolė nustatyta ir prekių (paslaugų) pirkėjams, PVM mokėtojams, kai kuriais atvejais ir ne PVM mokėtojams (įskaitant fizinius asmenis), įsigyjantiems už atlygį šalies teritorijoje iš kitos ES valstybės narės (toliau – valstybė narė) prekes, kai prekės įsigyjamos iš įsiregistravusio ar neįsiregistravusio, tačiau privalančio įsiregistruoti PVM mokėtoju, asmens, kuris vykdo savo ekonominę veiklą. Pirkėjai (PVM mokėtojai arba apmokestinamieji asmenys) taip pat privalo apskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą PVM už jiems Lietuvoje tiekiamas prekes ar teikiamas paslaugas, kai prekės (paslaugos) įsigyjamos iš užsienio apmokestinamojo asmens, neįsiregistravusio PVM mokėtoju Lietuvoje...

Tai stai kuo vadovaujasi kauno vmi aiskindama PVMĮ. Nezinau nuo kada brosiuros igijo teises akto statusa, bet argi ne visvien - kuo greiciau pasodins tuo greiciau iseisiu. smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui