Prekių pajamavimas pagal EXW pristatymo sąlygas

Dalia29 Dalia29 12620
2004-10-12 21:04 Dalia29
Vat ta "pirkimo diena" ir nustatoma pagal INCOTERMS smile
G
Gemini 1205
2004-10-12 21:11 Gemini
Nesiginčysiu smile , vis tiek juos naudoju, nors ir neskiriu F ir C grupių turbūt. Kažkaip tik D užsifiksavo - gavimo data. Bandau skaityt, bet nelabai gaunasi smile Labai dėkui už pagalbą.
N
nel 5
2004-12-29 13:45 nel
Laba diena, norejau paklausti (ka tik pradejau durbti ir iskart - importas, daug ko nezinau), taigi norejau paklausti, is kur jus zinote tos incotemo pristat.salyg. Pas mane deklarac. 20 laukelis tuscias, o invoice radau - FOB GARDEN GROVE, paskui dar transporto firma israse saskaita ir ten :Pristat.sal. EXW NAMED PLACE (Data ... ). Gal man galit paaiskinti kada man pajamoti prekes (pirkom is JAV) ir kokie dok. dar turi buti.Aciu.
agiedre agiedre 3007
2004-12-29 13:59 agiedre 2011-09-11 03-35
Visas traktatas :) Atsiprašau, kad ilga žinutė :) Man atrodo, kažkur forume turėtų būti :) atsiprašau, jeigu kartojuosi :) Linksmų Naujųjų!

Tarptautinės prekybos terminų taisyklės INCOTERMS 2000
E grupė
EXW
Iš įmonės (... vietos pavadinimas)

F grupė
FCA
Pristatyta iki vežėjo (... vietos pavadinimas)


FAS
Pristatyta prie laivo borto (... išsiuntimo uosto pavadinimas)


FOB
Pristatyta ant denio (... išsiuntimo uosto pavadinimas)

C grupė
CFR
Kaina ir frachtas (... paskyrimo uosto pavadinimas)


CIF
Kaina, draudimas ir frachtas (... paskyrimo uosto pavadinimas)


CPT
Transportavimas apmokėtas iki (... paskyrimo vietos pavadinimas)


CIP
Transportavimas ir draudimas apmokėtas iki (... paskyrimo vietos pavadinimas)

D grupė
DAF
Perduota pasienyje (... vietos pavadinimas)


DES
Perduota laive (... paskyrimo uosto pavadinimas)


DEQ
Perduota krantinėje (... paskyrimo uosto pavadinimas)


DDU
Perduota, muitas nesumokėtas (... paskyrimo vietos pavadinimas)


DDP
Perduota, muitas sumokėtas (... paskyrimo vietos pavadinimas)




Ką reikėtų žinoti, kai pasirenkate Incoterms?

(tai tik trumpas Incoterms interpretavimas. Sudarant sutartis rekomenduojame vadovautis oficialiu tekstu, kurio teiraukitės ICC nacionaliniame komitete „Tarptautiniai prekybos rūmai – Lietuva“.)

EXW – iš įmonės. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai savo patalpose pateikia prekes pirkėjui. Pirkėjas (tiesiogiai ar netiesiogiai) turi organizuoti prekių pakrovimą bei eksporto formalumų sutvarkymą. Tai mažiausius pardavėjo įsipareigojimus numatančios sąlygos. Jei pirkėjas pageidauja, kad prekės būtų pakrautos į pateiktą transporto priemonę – tai turi būti aiškiai nurodyta sutartyje.

FCA – pristatyta iki vežėjo. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes vežėjui į vietą, kurią nurodo pirkėjas. Jei prekės perduodamos vežėjui pardavėjo patalpose – tai pakrovimas į transporto priemonę yra pardavėjo pareiga ir atsakomybė. Jei prekės perduodamos vežėjui pastarojo patalpose arba bet kurioje kitoje vietoje, tai pardavėjas nėra atsakingas už jų iškrovimą. Eksporto formalumus FCA sąlygų atveju taip pat turi atlikti pardavėjas (tiesiogiai ar netiesiogiai). Šios sąlygos naudotinos transportuojant prekes visomis transporto rūšimis.

FAS – pristatyta prie laivo borto. Sąlygos naudojamos tik jūrų transporte. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes į krantinę nurodytame uoste. Nuo to momento visi krovos darbai bei rizika yra pirkėjo atsakomybė. Eksporto formalumus šiuo atveju turi sutvarkyti pardavėjas.

FOB – pristatyta ant denio. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato krovinį ant laivo denio t.y. kai krovinys yra įkeliamas per laivo borto turėklus nurodytame uoste. Pagal šias sąlygas pardavėjas turi atlikti muitinės eksporto formalumus. Šiuo metu laivo turėklai nėra ta riba, kuri labai aiškiai skirtų pardavėjo ir pirkėjo riziką (pvz. roll on/ roll of tipo laivai). Todėl dabar dažniau yra naudojamos FCA sąlygos. Pardavėjui FCA sąlygos yra palankesnės, nes rizika ir sąnaudos pereina pirkėjo atsakomybėn nuo to momento, kai prekės perduodamos vežėjui. FOB sąlygas galima naudoti tik jūrų transporte. Bet dėl tam tikrų priežasčių (pvz. gana aiškus sąnaudų paskirstymas tarp pardavėjo ir pirkėjo) jos gana plačiau taikomos gabenant krovinius oro transportu.

CFR – kaina ir frachtas. Naudojama tik jūrų transporte. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes į laivo denį išsiuntimo uoste bei apmoka visas sąnaudas, kurios reikalingos šio krovinio pristatymui į sutartą paskirties uostą. Rizika dėl krovinio sugadinimo ar praradimo nuo šio momento perduodama pirkėjui. Pardavėjas taip pat atlieka muitinės eksporto formalumus.

CIF – kaina, draudimas ir frachtas. Naudojama tik jūrų transporte. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes į laivo denį išsiuntimo uoste bei apmoka visas sąnaudas, kurios reikalingos šio krovinio pristatymui į sutartą paskirties uostą. Pardavėjas taip pat turi apdrausti krovinį nuo sugadinimo ar praradimo transportavimo metu pirkėjo naudai bei sumokėti draudimo įmoką. Rizika dėl krovinio sugadinimo ar praradimo nuo šio momento perduodama pirkėjui. Pardavėjas taip pat atlieka muitinės eksporto formalumus.

CPT – transportavimas apmokėtas iki ... . Visiškai tokios pačios sąlygos kaip ir CFR, bet gali būti naudojamos gabenant krovinius įvairių rūšių transportu. Taigi pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes vežėjui bei apmoka visas sąnaudas, kurios reikalingos šio krovinio pristatymui į sutartą paskirties vietą. Rizika dėl krovinio sugadinimo ar praradimo nuo šio momento perduodama pirkėjui. Pardavėjas taip pat atlieka muitinės eksporto formalumus.

CIP – transportavimas ir draudimas apmokėtas iki ... . Visiškai tokios pačios sąlygos kaip ir CIF, bet gali būti naudojamos gabenant krovinius įvairių rūšių transportu. Taigi pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes vežėjui bei apmoka visas sąnaudas, kurios reikalingos šio krovinio pristatymui į sutartą paskirties vietą. Pardavėjas taip pat turi apdrausti krovinį nuo sugadinimo ar praradimo transportavimo metu pirkėjo naudai bei sumokėti draudimo įmoką. Rizika dėl krovinio sugadinimo ar praradimo nuo šio momento perduodama pirkėjui. Pardavėjas taip pat atlieka muitinės eksporto formalumus.

DAF – perduota pasienyje. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes į nurodytą pasienio vietą. Pardavėjas turi atlikti muitinės eksporto formalumus, bet nėra įpareigotas iškrauti prekes iš transporto priemonės.Šiems įsipareigojimams įvykdyti reikalingos tam tikros sąlygos, kurios leistų pardavėjui tinkamai perduoti prekes pirkėjui. Todėl tai paprastai atliekama muitinės terminale arba transporto kompanijos terminale.

DES – perduota laive. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes ant laivo denio numatytame paskyrimo uoste. Nuo šio momento visos sąnaudos ir rizika yra pirkėjo atsakomybė.

DEQ – Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes į krantinę numatytame paskyrimo uoste. Pardavėjas yra atsakingas už visas sąnaudas ir riziką iki to momento, kai prekės yra iškraunamos nurodyto uosto krantinėje. Muitinės formalumai yra pirkėjo atsakomybė.

DDU – Perduota, muitas nesumokėtas. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes, kurioms nėra atlikti muitinės formalumai, į nurodytą paskirties vietą. Tačiau prekių iškrovimas iš transporto priemonės nėra pardavėjo atsakomybė. Visos išlaidos, susijusios su muitinės formalumais (procedūros atlikimas, mokesčiai, muitas) yra pirkėjo atsakomybė.

DDP – Perduota, muitas sumokėtas. Pardavėjas įvykdo savo įsipareigojimus, kai pristato prekes, kurioms atlikti muitinės formalumai, į nurodytą paskirties vietą. Tačiau prekių iškrovimas iš transporto priemonės nėra pardavėjo atsakomybė. Visos išlaidos, susijusios su muitinės formalumais (procedūros atlikimas, mokesčiai, muitas) yra pardavėjo atsakomybė. EXW sąlygos numato mažiausius pardavėjo įsipareigojimus, o DDP – didžiausius pardavėjo įsipareigojimus.
N
nel 5
2004-12-29 14:20 nel
Aciu, agiedre, bet man vistiek neaisku, kodel pristat.salygu nera deklaracijoje (ziurejau deklaracijos pildimo tais., ten parasyta, kad 20 laukelis nepildomas, o forume perskaiciau, kad butent deklaracijoe parasytos prist. salyg.) .Ir dar - kodel transporto firmos s/f nurodyta- EXV NAMED PLACE ir data dar stovi, kuria nesutampa su s/f israsymo data. Gal man ir reikia ta diena pajamuoti? Tai va.
agiedre agiedre 3007
2004-12-29 14:37 agiedre
Aš vadovaujuosi ne transporto įm. dokumentais :)
Pajamuoju taip:
1. Programoje ta data, kai pro muitinę praėjo (deklaracijos data)
2. FOB - pajamuoju pakrovimo į laivą dienos KURSU (kadangi USD)
3. Programoje (arba bent jau į pajamavimo dokumentus įrašau) matau 3 datas: a) invoiso; b) pakrovimo į laivą (skolos atsiradimas); 3) muitinės žyma.

Pakrovimo į laivą datos prašome tiekėjo, kad atsiųstų (dažniausiai faksu ar e-mailu).
N
nel 5
2004-12-29 22:44 nel
Aciu tau,agiedre!!! Dabar tikrai zinau, kad teisingai galvojau, butent apie FOB ir belieka tik irodyti direktoriui, kad man reikalingas tas ...dokumentas (apie pakrovima i laiva) , nes jis mane ,,vercia" pajamuoti invoico data :((
N
nel 5
2004-12-29 22:49 nel
Bet...o kodel transporto firmos s/f parasyta: prist.sal. EXW NAMED PLACE ir data??????
agiedre agiedre 3007
2004-12-30 08:29 agiedre
Na, nežinau, nesusidūriau, o gal tiesiog nekreipiau dėmesio į tuos tr.dok. smile
N
nel 5
2004-12-30 10:13 nel
Gal kas zino daugiau???
E
edila 1
2005-05-16 13:19 edila
Gal kas gaunat prekes pagal С&F, man atrodo , kad reikia pajamuot gavimo data, nes kaip suprantu šis terminas susijęs su pristatymo vieta-pristatymas С&F Lietuva. Ar taip?
K
krum 833
2005-05-16 14:30 krum
Kiek pamenu pajamavimas vyksta, kaip numatyta tiekimo sutartyje. Kitaip tariant sutartyje reikia numatyti kada pirkėjui pereina nuosavybės teisė į prekę - ar pakrovus į laivą, ar iškrovus savo sandely.
K
kissa 576
2005-07-06 21:54 kissa
gavus kitoje temoje apie incoterms salygas Gerb. ARTO nuoroda i sia tema, isstudijavau ja issamiai.. ir matau, kad ... nuomones -kaip visada- skiriasi..
Pasidalinsiu savaja smile , jums leidus..
Dar 98ais, dirbdama kietoje save laikancia imoneje ant importinio pajamavimo ir valiutiniu atsiskaitymu, darydavau, kaip jie (nes iki 98-u darydavau, kaip kiti smile ); o jie darydavo, kaip liepe ju tuometinis auditorius "Arthur Andersen Co." smile
D prekes kelyje (jei tik ne EXW) - K skola tiekejui "kabinami" pagal Incoterms salygas ir jas atitinkancia data; o
K prekes kelyje - D atsargos "kabinami" pagal faktine prekiu gavimo data (ir tada nuo atsargu priskiciuotas PVM panasus i muitines priskaiciuota).
Pagal mane, tai buvo aiski ir labai teisinga praktika; pagal sia diskusija nepasakyciau, kad kame nors is dalyviu matau ta pati aiskuma. Sorry smile
Bet butinai idemiai skaitysiu, kaip ir iki siol. AČIŪ smile
Dalia29 Dalia29 12620
2005-07-06 23:15 Dalia29
Kissa, tiesą sakant nelabai supratau ką norėjai pasakyti. Ta prasme, pagal Incoterms sąlygas toj 'krūtoj" firmoj buvo kabinamas tik įsiskolinimas tiekėjui, o pačios prekės pajamuojamos (turiu omeny valiutos kursą) , tada , kada gaudavot de facto? Bet , kiek suprantu, būtent pajamavimas turi būti pagal Incoterms sąlygas (prekės kelyje tam netrukdo), galima užpajamuot kelyje, o po to tom pačiom sąlygom ir į sandėlį, manau, kad tai teisinga praktika, ypač kai prekės keliauja ilgai.
O minėta krūta auditorių firma blogai baigė... pasauliniu mastu smile
artas71 artas71 12028
2005-07-06 23:16 artas71 2011-09-11 03-46
Fantastiškai nuostabiai preciziškai gerai darydavot, gerb. Kissa, tačiau vis tik pajamavimo data "pasislepia" tarp įvairių dokų įvairių datų . Mano nuomone, čia buvo kapstomasi giliau - tarkim, į kokias datas -CMRo, sąskaitos ar tarkim pakavimo doko - kreipti dėmesį tarkim EXW pristatymo sąlygomis, bei trumpais apžvelgtos situacijos esant kitom pristymo sąlygom.


kissa rašė: tema apie incotermus yra! bet ar yra sioje temoje atsakymas i klausima, kokia data reikia pajamuoti (t.y. koki kursa imti) importuojamas goods? Gal kas atsakytu smile -?
Siaip, kaip jus darote?
As tai taip: priklausomai nuo CIF, EXW, ar pan. pasiimu data ir sia data "kabinu" K450 (skola tiekejui)-D204 (prekes kelyje). Kai prekes atkeliauja, K204-D201 (gautos importuotos prekes) ir cia jau data gavimo.
O kaip reikia? smile
AČIŪ smile


Taigis, jūsų situacijoje yra svarbu pagal pristatymo sąlygas turėti atitinkamus dokus, kurie ir padės nustatyti TĄ datą bei pritaikyti teisingą kursą.


P.s: labai gerbiam ir mylim išauklėtas kisas.
Dalia29 Dalia29 12620
2005-07-06 23:21 Dalia29 2011-09-11 03-46

artas71 rašė:

P.s: labai gerbiam ir mylim išauklėtas kisas.

Tokias kaip aš smile smile smile
K
kissa 576
2005-07-07 09:27 kissa 2011-09-11 03-46

Dalia29 rašė: Kissa, tiesą sakant nelabai supratau ką norėjai pasakyti. Ta prasme, pagal Incoterms sąlygas toj 'krūtoj" firmoj buvo kabinamas tik įsiskolinimas tiekėjui, o pačios prekės pajamuojamos (turiu omeny valiutos kursą) , tada , kada gaudavot de facto? Bet , kiek suprantu, būtent pajamavimas turi būti pagal Incoterms sąlygas (prekės kelyje tam netrukdo), galima užpajamuot kelyje, o po to tom pačiom sąlygom ir į sandėlį, manau, kad tai teisinga praktika, ypač kai prekės keliauja ilgai.
O minėta krūta auditorių firma blogai baigė... pasauliniu mastu smile


kaip sakydavo mano senele, mes nezinome, kaip baigsime mes smile


artas71 rašė: Fantastiškai nuostabiai preciziškai gerai darydavot, gerb. Kissa, tačiau vis tik pajamavimo data "pasislepia" tarp įvairių dokų įvairių datų . Mano nuomone, čia buvo kapstomasi giliau - tarkim, į kokias datas -CMRo, sąskaitos ar tarkim pakavimo doko - kreipti dėmesį tarkim EXW pristatymo sąlygomis, bei trumpais apžvelgtos situacijos esant kitom pristymo sąlygom.
...


Deja-deja, sioje temoje gan aiskiu leitmotyvu eina mintis, kad pajamuojant pagal invoice'o data, nesuklysi. Bet priciom tada kazkokios incoterms salygos? Tada jos neisaukletai da-fieni smile
Ir nemanau, kad galima remtis sios diskusijos nuomonem, pajamuojant (nors kazkuria palaikyti ir noretusi), jei jau cituoja 2004.10.12 20:28:00
Gerb.[quote=Dalia29]Ieškau, bet kad pajamavimo pagal INCOTERM sąlygas tikrai niekas neatkeitė. Galim ieškot
... smile
Dalia29 Dalia29 12620
2005-07-07 09:47 Dalia29 2011-09-11 03-46

Dalia29 rašė: Bet , kiek suprantu, būtent pajamavimas turi būti pagal Incoterms sąlygas
(prekės kelyje tam netrukdo), galima užpajamuot kelyje, o po to tom pačiom sąlygom ir į sandėlį, manau, kad tai teisinga praktika, ypač kai prekės keliauja ilgai.
O minėta krūta auditorių firma blogai baigė... pasauliniu mastu smile

Kissa, atidžiau skaityt reikia...
O ir šioje diskusijoje (tam ir yra diskusija), kai kurių nuomone reikia pajamuot pagal Invoice datą.
Incoterms tikrai niekas neatkeitė.
Aš nesutikau su tavim kitu klausimu. Pagal tavo parašymą supratau, kad pagal Incoterms tu fiksavai skolą tiekėjams, o jau į sandėlį pajamuodama emei dar kitą valiutos kursą- gavimo datos, o ne tada , kada perėjo nuosavybėn, t.y. pagal Incoterms.
K
kissa 576
2005-07-07 11:44 kissa 2011-09-11 03-46

Dalia29 rašė:

Dalia29 rašė: Bet , kiek suprantu, būtent pajamavimas turi būti pagal Incoterms sąlygas
(prekės kelyje tam netrukdo), galima užpajamuot kelyje, o po to tom pačiom sąlygom ir į sandėlį, manau, kad tai teisinga praktika, ypač kai prekės keliauja ilgai.
O minėta krūta auditorių firma blogai baigė... pasauliniu mastu smile

Kissa, atidžiau skaityt reikia...
O ir šioje diskusijoje (tam ir yra diskusija), kai kurių nuomone reikia pajamuot pagal Invoice datą.
Incoterms tikrai niekas neatkeitė.
Aš nesutikau su tavim kitu klausimu. Pagal tavo parašymą supratau, kad pagal Incoterms tu fiksavai skolą tiekėjams, o jau į sandėlį pajamuodama emei dar kitą valiutos kursą- gavimo datos, o ne tada , kada perėjo nuosavybėn, t.y. pagal Incoterms.


aha, as maniau, kad butent sitaip ir dariau...
O dabar suabejojau smile Negalejo AA patarti neteisingai; greiciau, man uzsimirso smile Konspektai be originaliu doku mazai ka pasako. Sorry, sukau galva, bet uztat man prasviesejo smile
AČIŪ smile
K
kissa 576
2005-07-07 11:47 kissa
dar butu konspektai...
Tiesiog, kissa nacarapala.. kad tik ne eilini roza... smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui