Kaip tapti geru buhalteriu?

N
nykshtuke 36
2004-10-18 13:59 nykshtuke
klausimas gali nuskambeti kvailai, bet man labaj svarbu suzinoti atsakyma.
esu pradedancioji buhaltere, dirbu dar tik 4 menesius, ir labai noriu tapti gera buhaltere, nes shis darbas man patinka. turiu labai gera virshininke [vyr. buh.], taciau ji, kaip ir visi normalus zmones, neturi labai daug laiko, kad mane mokinti. pasako ka reikia arba ko paklausiu ir viskas.
noreciau jusu paklausti, nuo ko man pradeti mokintis savarankishkai. per 4 men ishmokau daugiau ar maziau dirbti su programa, tam tikrus man priskirtus darbus, bet toli grazu ne buhalterijos esme. zinau, kad buhalteris turi ishmanyti istatymus, bet jie kasdien keiciasi. kur rasti istatymus su pakeitimais, kad galima butu juos pastudijuoti, be to, i ka labiausiai reiketu atkreipti demesi? kokius svarbius istatymus studijuoti, i ka gilintis ir pan.
labaj aciu uz patarimus.
B
Bile_kas 449
2004-10-18 14:27 Bile_kas
Tris kart dienoj - iš ryto, per pietus, ir vakare prieš miegą skaityk tax.lt smile
Dar labai padeda kokie kursai, ar blogiausiu atveju koks vienas kitas aukštasis. smile O jei nori būti vyr.buhaltere, reikia turėti drąsos ir jėgų pasakyti: "Aš padarysiu tvarką!"
N
nykshtuke 36
2004-10-18 14:31 nykshtuke
vienas aukshtasis jau yra, kitam kol kas ner nei finansu nei tikslo. per 4 metus nelabaj ka ishmokau, ka dabar tikrai galeciau pritaikyti praktikoje, ishskyrus visa vadybos istorija. bet ne tame esme. kursu, bent jau man sako mano virshininke, neverta eiti, nes ir taip turiu aukshtaji, ir dar buhalterini ishsilavinima, beda, kad jis tik ishsilavinimas.
o drasos ir jegu man uztenka, bet kaip gali daryti tvarka, kai nieko tame reikale neishmanai? o kaip ishmanyti, nuo ko pradeti?
vikijel vikijel 306
2004-10-18 14:48 vikijel
Nykshtuke, pradžiai šiame portale yra "Teisės aktai". Atsispausdink pagrindinius įstatymus, ir skaitydama juos svarbiausius punktus pasibraukyk. Visą kitą vyr.buho duoną galėsi išmokti tik per praktiką. Pvz., gali pasisiūlyti paskaičiuoti darbuotojams atlyginimus (paprašyk, kad vyr buhė parodytų kaip), tada pabandyk užpildyti Sodros priėmimo/atleidimo pranešimus, tabelius, Sodros ketvirtines ataskaitas ir duok, kad vyr.buhė patikrintų. Vėliau po truputį išmoksi kitus darbus. Sėkmės. smile
N
nykshtuke 36
2004-10-18 14:52 nykshtuke
aga, atlyginimus taj ash apskaiciuoti su kompu moku. na ir realiai mokeciau, bet pvz praeita menesi kai skaiciavau, tiek klaidu pridirbau. nepagalvojau ten del atostogu ir biuleteniu, del vykdomuju rashtu, dar visokiu dalyku. uztat kaip paskui geda buvo.
Rasele Rasele 795
2004-10-18 15:04 Rasele
Tokiu atveju siulau pasiskaityti buhalterines apskaitos knygas.
Pasirasyti santrauka pagal saskaitu plana, sau paciai susirasyti svarbiausius dalykus, i kuriuos reikia ypatingai kreipti demesi, atliekant viena ar kita buhalterini veiksma.
PVZ. ilgalaikis turtas - reikia zinoti minimalia verte, kurios turtas tampa ilgalaikiu (isakymas del IT vertes nustatytmo), nusidevejimo metodai (tiesioginis ir t.t), nepamirsti uzvesti IT korteles, ir parasyti pridavimo i eksploatacija akta.
ir taip siulau apsirasyti visas operacijas, manau taip apsirasius operacijas, daug ka isidmesi is karto, o jeigu ko neprisiminti, turesi kur paziureti smile
Yra tokia Paciolio knyga "pagrindines buhalterines apskaitos vedimo klaidos" (neskaiciau, nezinau ar gera smile ) gal verta ja pasiskaityti.
vikijel vikijel 306
2004-10-18 15:07 vikijel
Juk tu dar mokiniesi praktikos, nepasismerk savęs jei padarei klaidą. Patyrę buhai taip pat padaro klaidų. Svarbiausia, kad jos buvo pastebėtos ir ištaisytos. Esu tikra, kad tie momentai, kur radai klaidas užstrigs tau visam gyvenimui ir tokių klaidų daugiau nebedarysi. Blogiau jei tas klaidas rastų tikrintojai. Be to, kas nedirba tas ir neklysta. smile
V
Vaikutis 135
2004-10-18 15:28 Vaikutis
Nykshtuke, labai gerai zinau tavo situacija,
pati pradėjau nuo sąskaitų surašinėjimo ir t.t.
Nors mano patarėja atlikinėjo tuo metu, kai aš paradėjau dirbi, auditą ir tvarkė visą buhalteriją, bet visko išmokė ką reikia žinoti vyriausiajai (dabr dirbu įmonėj viena ir atlieku visas pareigas ir už vyriausią ir už "paprastą" smile )
Svarbiausia pasitikėti savo jėgomis ir nebijoti klausti (ar vyr.buh. ar Tax.lt nariu) ir diskutuoti; taip pat skaityti įsatymus ir jų pakeitimus (kaip suprantu tai turi "prieeigą" prie interneto ir su info ieškojimu neturėtų būti sunku (geras puslapiukas visų teisės aktų: www3.lrs.lt/DPaieska.html, labai praverčia)).
Pati pradėjau susigaudyt kas kur ir prie ko tik po kokių metų, bet viena dirbu jau metus ir manau, kad man sekasi neblogai (VMI tikrino 2 kartus ir viskas OK smile )

Taigi, linkiu stiprybės skaitant įsatymus ir jų pakeitimus (l.dažnus) ir sėkmės darbe. smile
N
nykshtuke 36
2004-10-18 16:10 nykshtuke
aciu, stiprybes man tikrai prireiks, nes skaitant istatymus kol kas dar labaj "zalia akyse darosi". ta prasme, toli grazu ne viska ash ten suprantu, o kur dar visi papildymai, pakeitimai ir....komentarai. net nebezinau nuo ko pradeti. ir tuo labiau - kaip viska aciminti.
E
escudo 11
2004-10-18 16:34 escudo 2011-09-11 03-31

Bile_kas rašė: Tris kart dienoj - iš ryto, per pietus, ir vakare prieš miegą skaityk tax.lt smile
Dar labai padeda kokie kursai, ar blogiausiu atveju koks vienas kitas aukštasis. smile O jei nori būti vyr.buhaltere, reikia turėti drąsos ir jėgų pasakyti: "Aš padarysiu tvarką!"


Jėgu, drąsos ir žiniu padaryti tvarka neu=tenka jei nėra palaikymo iš direktoriu ir savininku. Daryk tvarka kiek nori - jei direktoriai nieko nesuderinę patys pačiu patvirtintą tvarka lažo, tai paskui juos seka vadybininkai ir pan. Likęs vienas tvarkykis iki naktų ir pažaliavimo kitų privirtą košę srėbdamas - tik būsi balta varna. Vyr. finansininkas įmonėje turi buti dešinioji ranka direktoriui. Jei to nėra - geriau tokią įmonę palikti. Pats buvau į tokią situaciją papuolęs kur požiūris į buhalterą - viskam prieštaraujantis stabdis, pedantas, zubrius ir pan., kuris, atseit, reikalauja daug popierizmo. O ka padarysi jei tokie istatymai? Daugelis vadybininkų iš viso žodžio įstatymas nežino ir privadybina tiek, kad vien mokestiniai nuostoliai. Sekmės ir kantrybės atstovaujant šią profesiją!
V
Vaikutis 135
2004-10-18 16:38 Vaikutis 2011-09-11 03-31
...net nebezinau nuo ko pradeti. ir tuo labiau - kaip viska aciminti...

o atsimint tai visko ir nereikia - tik pagrindinius dalykus - o jei reikės smulkiau panagrinėt, visada žinok kur tą ar kitą įstatymą ar raštą rasti smile
R
Renia 44
2004-10-18 16:44 Renia
Norejau tik pasakyti, kad Nykstukei labai pasiseke, kad yra kas mokina, paaiskina. Tik reikia praryti, tai ka tau ideda i burna. Man teko buti blogesnej situacijoj, kai vyr.buhaltere supyko ir viena diena iš viso neisejo i darba ir daugiau nebepasirode. Paliko toki jovala, kad net apsakyti baisu. Didzioji knyga nevesta visus metus ir tt. Trumpai tariant mane imete kaip visciuka i bala ir teko kapstytis. Sedejau ilgais vakarais, su asarom, bet isikapsciau.
Tai noreciau tau patarti, kad jei kas mokina, tai naudokis proga. Ne visiem taip nuskyla.
Sekmes. smile
penelope penelope 2594
2004-10-18 16:54 penelope 2011-09-11 03-31

nykshtuke rašė: aciu, stiprybes man tikrai prireiks, nes skaitant istatymus kol kas dar labaj "zalia akyse darosi". ta prasme, toli grazu ne viska ash ten suprantu, o kur dar visi papildymai, pakeitimai ir....komentarai. net nebezinau nuo ko pradeti. ir tuo labiau - kaip viska aciminti.


Žinai, finansinis išsilavinimas - dar ne viskas...
Kai ėjau į buh. kursus, man pateikė visus dabar galiojančius teisės aktus ir kaip jie taikomi. Manau, kad tai gera pradžia. Vėliau jau teko kapstytis toliau pačiai, bet juk pradžia buvo padaryta, pamačiusi pakeitimą, žinojau, kas pakeista. Turėjau po ranka seną dokumentą, skaičiau ir lyginau. Ir dar man atrodo, nestresuok. 4 mėn. - labai mažai. Atsidarai seimo puslapį - baisu. Šiandien atrodo, kad įstatymų - kalnai, kasdieną siemas naujus patvirtina... O ryt pamatysi, kad pusė jų tavęs net neliečia...
Gal vistik pabandyk kursus. Vistiek juose bus žmogus, kurį galėsi tardyti, paklausinėti, paprašyti, kad iššifruotų neaiškų tekstą įstatyme. Jei geras dėstytojas pasitaikys, prasilauši...
M
Modestas 6751
2004-10-18 19:22 Modestas
1. TAX skaityti visas forumo žinutes (kaip sakė Bile_kas)
2. Savaitėlę Tikslo narių.
3. Kiekvieną pirmadienį - AAMA laikraštuką. Kas mėnesį AMA žurnaliuką (mėnesinis)
4. Nepraleisti nė vieno VŽ numerio nepermetus bent akimis...
5. VMI komentarus naujausius perskaityti
6. Priverstinai prašyti, kad leistų į seminarus kvalifikacijai kelti
7. Retkarčiais aplankyti kitus su buhalterija internetinius puslapius.
8. Turėti tikslą (svarbiausias)

Gal pradžiai užteks.......
Na savaitei (7 dienom) - kokias 15-30 valandų tam ką parašiau - užteks...

Vėliau - sudarysiu lengvesnį planą smile smile smile
N
nykshtuke 36
2004-10-19 10:06 nykshtuke
modestas, o kada tu siulai man dirbti, jeigu tik mokslas ir mokslas visada? naktimis nejaugi? ir zinaj, skaityti komentarus ir istatymu pakeitimus, kai nezinai kaip tas straipsnis anksciau atrode ganetinai kvaila. ash manau, kad pradejus skaityt senus istatymus, paskui ish eiles visus paketiimus, tikrai apsimesiu kas buvo keista ir kas ne. butu idealiausia koks istatymu rinkinys su paketimais bent jau iki shiu metu kokios vasaros. kad nereiketu galvos uzgrusti pasenusiomis ziniomis.
penelope, finansinis ishsilavinimas tikrai nieko neduoda. buhalterinis irgi.
Renia, kad man pasiseke ash zinau, bet kartais pagalvoju, kad man per mazai darbo, per letai vyksta tobulejimas, o ash esu greitas zmogus. kartais pamastai, kad jeigu vienas liktum baloje, daug greiciau viska ishmoktum ir igytum daug greiciau ir daug naudingesnes patirties. na cia mano nuomone, gal ash ir klystu. o kasni sukramtyta nuryt neidomu ir labaj neperspektyvu. daug idomiau paciam kazka aiskintis, o paskui tik pasitikslinti rezultata. beda ta, kad mano "mokytojai" net rezultatui patikrinti ne visada laiko uztenka. tada ir prasideda problemos, kai klaidu pridarai.
Dorota1 Dorota1 13533
2004-10-19 10:14 Dorota1
o man atrido kad tapti geru buhu reikia mėgti savo profesija ir darba kai darbas tau patinka tai ir duomėsi jo ir visko kas su jo susije, o jei tik siedi kad atbuti tai tikrai nepadės, smile
M
Modestas 6751
2004-10-19 10:30 Modestas 2011-09-11 03-31

nykshtuke rašė: modestas, o kada tu siulai man dirbti, jeigu tik mokslas ir mokslas visada? naktimis nejaugi? ir zinaj, skaityti komentarus ir istatymu pakeitimus, kai nezinai kaip tas straipsnis anksciau atrode ganetinai kvaila. .


Tai tiek ir tenori tapti gera buhaltere.....

Nori nieko neskaitydama, tik galvodama dar tapti geriausia....

O dėl staripsnių, kai nežinai kaip jis atrodė - tai yra juk paiesška LRS, susiję dokumentai ir dar daugelis kitų būdų....
Tiesi Tiesi 4035
2004-10-19 10:31 Tiesi 2011-09-11 03-31
Kam taip sudėtingai? smile Atsidarai www.lrs.lt, pasiimi naujausias pelno, pridėtinės vertės, gyventojų pajamų mokesčio redakcijas ir jas perskaitai.
Paskui sėdi prie to paties www.lrs.lt ir skaitai valstybės žinias - yra pakeitimas, žiūri, kaip buvo anksčiau - t.y. kas keitėsi, ką naujo parašė. Jei nori visko "ant gatavo" - kad kažkas žinias susistemintų ir sukramtytas pateiktų - vyr. buhalterio darbas ne Tau.


nykshtuke rašė:
ir zinaj, skaityti komentarus ir istatymu pakeitimus, kai nezinai kaip tas straipsnis anksciau atrode ganetinai kvaila. ash manau, kad pradejus skaityt senus istatymus, paskui ish eiles visus paketiimus, tikrai apsimesiu kas buvo keista ir kas ne. butu idealiausia koks istatymu rinkinys su paketimais bent jau iki shiu metu kokios vasaros. kad nereiketu galvos uzgrusti pasenusiomis ziniomis.
penelope penelope 2594
2004-10-19 10:49 penelope 2011-09-11 03-31
Ei, kompanija, gal padėsit!
Ei, šaunuoliai, besistangiantys tapti gerais buhalteriais!

Turiu žalią naujoką, reikia jam paaiškinti dvejybinio įrašo taisyklę. Gal kas nurodysit kur galima apie tai internete pasiskaityti?
Aš pati tai žinau, bet trūksta sklandžių sakinių, kad teisingai paaiškinčiau kitam.
P.S. į kursus naujoką nusiųsim vėliau, bet šiandien reikia greitai apmokinti ir nesugadinti!!!
Padėkit!!!
Dorota1 Dorota1 13533
2004-10-19 10:59 Dorota1
o tai neturi ji vadovelio apskaitos pagrindai, jei mokslus baigus tai nuo to reiketu ir pradėti gal smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui