Kaip tapti geru buhalteriu?

Tiesi Tiesi 4035
2004-10-19 11:03 Tiesi 2011-09-11 03-31
Kur pasiskaityt - nežinau, bet mėgink aiškint elementariai: atlikus bet kokią ūkinę operaciją, kinta du dalykai. Ir pavyzdžiais mėgink išaiškinti kitimą (pvz perkant prekes, atsiranda skola ir gaunamos prekės. Mokant už prekes, mažėja skola ir mažėja pinigai). Svarbu, kad išmoktų nustatyt, kas vyksta ūknės operacijos metu (kurios sąskaitos "juda") ir kas konkrečiai padidėja ar sumažėja (kaip kinta).



penelope rašė:

Turiu žalią naujoką, reikia jam paaiškinti dvejybinio įrašo taisyklę. Gal kas nurodysit kur galima apie tai internete pasiskaityti?
Aš pati tai žinau, bet trūksta sklandžių sakinių, kad teisingai paaiškinčiau kitam.
artas71 artas71 12027
2004-10-19 11:05 artas71
www.tingiu.lt/upload/index.php?dlid=378

www.tingiu.lt/upload/index.php?dlid=250

Ir ištraukėlė:
www.valstietis.lt/HTML/Priedai/Verslas/Buhalteri...

Dvejybinės apskaitos sistemos pagrindą sudaro dvejybinis buhalterinis įrašas: kiekviena ūkyje įvykusi ūkinė operacija turi būti užregistruota ne mažiau kaip dviejose buhalterinėse sąskaitose.
Buhalterinė sąskaita - tai informacijos kaupimo ir grupavimo būdas turtui, kapitalui, gautinoms sumoms, įsipareigojimams, pajamoms ir sąnaudoms apskaityti per ataskaitinį laikotarpį. Buhalterinė sąskaita susideda iš dviejų dalių - debeto ir kredito. Registruojant ūkines operacijas buhalterinėse sąskaitose, operacijos vertinė išraiška įrašoma vienos sąskaitos debete, o kitos - kredite. Turto, gautinų sumų ir sąnaudų padidėjimas žymimas jų apskaitai skirtų sąskaitų debete, o sumažėjimas - kredite. Kapitalo, pajamų ir sąnaudų padidėjimas registruojamas atitinkamų sąskaitų kredite, o sumažėjimas - debete.
N
nykshtuke 36
2004-10-19 11:53 nykshtuke
matot, yra tokia problemele. ash skaityti taj netingiu, galiu perskaityt kad ir 100 tu istatymu, bet mano regimoji atmintis arba neishvystyta pakankamai, arba tiesiog yra prasta. ash viska greit pamirshiu, nebent tai greitai panaudosiu praktikoje arba informacija bus gana siaura. cia man patiko ideja susirashyti viska detaliai pagal saskaitas. ash megstu skaicius, megstu ieshkot kur nors klaidu, aiskuntis ish kur kiles vienas ar kitas skaicius, bet prisimint visus lietuvos istatymus yra gana sudetinga. ypac pradedanciai.
bet ash busiu gera emrgaite, labaj stengsiuos, ir pasieksiu savo. gal geriausia ir nebusiu, bet blogiausia irgi saves nelaikau. ypac kai pasiskaitai tax foruma, kokiu atveju pasitaiko....
Rasele Rasele 795
2004-10-19 12:04 Rasele
Vienas svarbiausiu buhalterio bruozu privalo buti - super gera atmintis, nes tai palengvina darba.
Manau geras buhalteris ir vidury nakties prizadintas privalo pasakyti, kada kokias deklaracijas teikti, ir kada kokius mokescius moketi. smile
O jei sunku atsiminti, privalu viska uzsirasineti, kol viena diena turetum suvokti, kad atsimeni svarbiausius dalykus ir be uzrasu..... smile
Tiesi Tiesi 4035
2004-10-19 12:10 Tiesi 2011-09-11 03-31
Čia nesutikčiau, bendrai pačioje sistemoje buhalteris orientuotis privalo, ir turi žinot kaip surasti visą reikalingą info, o tiksliai atsimint kas-kur-kada kažin ar yra prasmė - daug kas keičiasi ir kur kas naudingiau būna kas kartą pažiūrėt į tikslią formuluotę ir tikslų galiojantį įstatymą.
Čia panašiai kaip vairuojant - jei važiuoji per miestą įprastu keliu tik "pagal atmintį", nežiūrėdamas į ženklų pasikeitimus, turėsi bėdos :)



Rasele rašė: Vienas svarbiausiu buhalterio bruozu privalo buti - super gera atmintis, nes tai palengvina darba.
Manau geras buhalteris ir vidury nakties prizadintas privalo pasakyti, kada kokias deklaracijas teikti, ir kada kokius mokescius moketi. smile
O jei sunku atsiminti, privalu viska uzsirasineti, kol viena diena turetum suvokti, kad atsimeni svarbiausius dalykus ir be uzrasu..... smile
Rasele Rasele 795
2004-10-19 12:18 Rasele
[quote="Tiesi"]Čia nesutikčiau, bendrai pačioje sistemoje buhalteris orientuotis privalo, ir turi žinot kaip surasti visą reikalingą info, o tiksliai atsimint kas-kur-kada kažin ar yra prasmė - daug kas keičiasi ir kur kas naudingiau būna kas kartą pažiūrėt į tikslią formuluotę ir tikslų galiojantį įstatymą.
Čia panašiai kaip vairuojant - jei važiuoji per miestą įprastu keliu tik "pagal atmintį", nežiūrėdamas į ženklų pasikeitimus, turėsi bėdos :)

Nesutinku, kad mokesciu deklaravimo ir mokesciu mokejimo tvarka daznai keiciasi. Privalu zinoti, kada deklaruoti ir moketi PVM, kada GPM moketi ir deklaruoti ir pan. Jeigu zinosi pagrindinius tavo imones deklaruojamus ir mokamus mokescius, ju mokejimo ir deklaravimo datas, bus lengviau dirbti.
O jeigu tu neseki istatymu naujoviu, ir gali praziopsoti mokesciu deklaravimo ir mokejimo tvarkos pasikeitimus, tokiu atveju patarimu nebelieka.
S
Soffy 9075
2004-10-19 12:19 Soffy
Niekada ir nieko nesakau iš karto, na nebent paklaustų kurioje vietoje k.i.o pasirašo buhalteris. Šitą tai jau kaip ir galima garantuoti, kad nepasikeitė, o visa kita gali būti pasikeitę 100 kartų nuo tavo "tikro" žinojimo smile , nebent rašei - darei tai šiandien smile .
IrenaR IrenaR 2858
2004-10-19 12:23 IrenaR
Jei kasdien bent trumpam žvilgtelsi į tax-ą, tikrai nepražiopsosi jokio įstatymo pasikeitimo (čia ne juokais, o rimtai, iš savo patirties sakau).
M
Mona 129
2004-10-19 12:28 Mona
Daug patarimu studijuok, atsimink, skaityk, nebijok ir t.t.
Jei man kas taip patartų, iš karto apsiverkčiau, nes neaišku nuo ko pradėti.

Mano patarimas toks :
Nepagailėk laiko ir kiekvieną dieną labai smulkiai ir teisingai išsiaiškink kokį nors mažą buhalterinį klaisimą. Susirask PATI internete apie tai kalbantį įstatymą, susirask tax-e diskusijas tuo klausimu. Kaip tai įforminti buhalteriškai. Tai ką sužinosi susistemink ir užsirašyk. Tam kad šiuo klausimu kitą kartą tiek daug vargti nebereikėtų.

Ir visai nesvarbu ar išmoksi DU skaičiavimą, ar viską apie reprezentacines išlaidas ar viską apie ilgalaikį turtą.
Po poros mėnesių tokių studijų pasijusi daug tvirčiau.
2004-10-19 13:07 Maziausioji
Sveika, noriu pasidalinti savo karčia patirtimi, nes aš viena pati pradėjau savo karjerą ir be jokios pagalbos. Niekam to nelinkėčiau, bet man tai davė daug naudos. Nekeik savo išsilavinimo - gal universitete ir neišmokė Tavęs į kurią eilutę pirminiame dokumente įrašyti kažkokį skaičiu (kaip ir menęs), tačiau teorinės žinios padės Tau ateityje darbe tai tikrai. Tačiau įstatymus skaityti, kai jie neturi visiškai Tavo darbui įtakos manau neverta, nes atmintyje, tai tikrai nieko neliks. Geriau gilinkis į tas sritis, su kuriom dirbi ir prašyk vyr. buhalterės, kad laikas nuo laiko leistu Tau užsiimti vis kitais darbais. Su patirtimi ir tapsi gera buhaltere. Sėkmės.
M
Modestas 6751
2004-10-19 19:29 Modestas 2011-09-11 03-31

penelope rašė: Ei, kompanija, gal padėsit!
Ei, šaunuoliai, besistangiantys tapti gerais buhalteriais!

Turiu žalią naujoką, reikia jam paaiškinti dvejybinio įrašo taisyklę. Gal kas nurodysit kur galima apie tai internete pasiskaityti?
Aš pati tai žinau, bet trūksta sklandžių sakinių, kad teisingai paaiškinčiau kitam.
P.S. į kursus naujoką nusiųsim vėliau, bet šiandien reikia greitai apmokinti ir nesugadinti!!!
Padėkit!!!



Parašyk man - atsiūsi konspektus naujokui
M
Milda 41
2004-10-19 20:01 Milda
artas71 artas71 12027
2007-06-04 16:22 artas71 2011-09-11 05-25
Pacituosiu poros protingų žmonių pastebėjimų. Jie tiksliai nusakė, ko reikia ir koks esminis skirtumas tarp gero buhalterio, buhalterio ir blogo buhalterio.

[quote:2deed75328]vienisas katinas :
Svarbiausia mokytis ir turėti daug VAIZDUOTĖS, nes be jos mes tik statistai su mažu pelnu....
[/quote]

[quote:2deed75328]Agata :

Man super patiko visos esmės sudėjimas į visai trumpą frazę.
Visi mes tą patį reiškinį bandėme apibūdinti kitokiais žodžiais ir išmąstymais - nuojauta,intuicija,"filosofija prieš veiksmą",matymas to,kas plika akimi nematoma ir t.t. Aš pati sau buvau suradusi tokį šio reiškinio įvardinimą - erdvinis,linijinis ir taškinis mąstymas.Ir ilgą laiką tai stebėjau tarp žmonių - priėjau išvados,kad tai visgi tiesa.Kur paprieštaraučiau Kijosakiui - "mokykitės finansų ir finansinio mąstymo,ir tapsite turtingais".Finansus išmokti galima ir būtina,bet "finansinio mąstymo" išmokti neįmanoma."Mąstymą" arba "vaizduotę" turi,arba ne.Jei jo neturi iš prigimties,mokydamasis pateksi į "linijinio mąstymo"lygmenį,ir jei to nesuprasi,galvosi,kad jau išmanai,pradėsi daryti tai,kur būtinas "erdvinis mąstymas",finalas nebus blizgantis.
Labai svarbu žmogui suprasti,kurį mąstymo tipą turi,o tai labai sudėtinga.O kad sistema tobulai funkcionuotų,joje privalo būti žmonės su visais trimis mąstymo būdais.Trūkstant bet kurios grandies,sistema nefunkcionuos tobulai.
Liaudiškas paaiškinimas - "įmonės galva" su erdviniu mąstymu,pagrindiniai specialistai su linijiniu,griovių kasėjai su taškiniu.Sukeiskime ką nors vietomis - galutinis rezultatas,manau,aiškus...
Vėlgi kiekvieną mąstymo būdą galime skaidyti smulkiau,ir tai būtina.Tik jau kitoje erdvėje.Erdvinis mąstymas tarp specialistų būtinas programuotojams,architektams,dailininkams,finansininkams,juristams, netgi gydytojams...
Kuo skiriasi geras gydytojas nuo prasto,juk visi tą patį mokėsi.Jei gydytojas "nemato" žmogaus organizmo kaip pilnos sistemos,jis gydys simptomą,jį nesudėtingai išgydys(taip atrodys ligoniui,nes jam tos vietos nebeskaudės),bet kitose sistemos vietose gali likti spragų,tiksliau ta tikroji pagrindinė "bomba",kuri sprogs,o pasekmės jau nebeištaisomos.
[/quote]

Ir trumpas, tačiau tikslus apibrėžimas arba ko gali trūkti, kad būti labai geru buhu:
http://lt.wikipedia.org/wiki/Intelektas
Petronele Petronele 18325
2007-06-04 16:29 Petronele 2011-09-11 05-25

artas71 rašė:
Ir trumpas, tačiau tikslus apibrėžimas arba ko gali trūkti, kad būti labai geru buhu:
http://lt.wikipedia.org/wiki/Intelektas


Eik sau, neskaitysiu, o dar sužinosiu, kad man kaip tik to ir trūksta
S
Soffy 9075
2007-06-04 16:38 Soffy
Man tai skaityti net nebūtina, kad žinočiau ko man trūksta aplamai smile, kad protinga būti, o apie normaliu buhalteriu buvimą aš jau net ir nekalbu:).

Žmogus taip rimtai nori mus atvesti į tinkamą kelią, o mes smile smile??
S
svaigalas 929
2007-06-04 16:41 svaigalas
na manau, nesvarbu, kuo nori tapti geru , - buhalteriu, mediku, kirpėju, santechniku, - reikia savotiškai mylėt savo darbą...
rezultatai bus!
G
gita08 8
2007-12-05 12:00 gita08
Kas galėtų pamokyti PRAGMA Panevėžyje?
D
Dzilda 283
2007-12-05 12:23 Dzilda 2011-09-11 05-38

gita08 rašė: Kas galėtų pamokyti PRAGMA Panevėžyje?

O ką konkrečiai nori sužinoti?
G
gita08 8
2007-12-05 12:36 gita08 2011-09-11 05-38

Dzilda rašė:

gita08 rašė: Kas galėtų pamokyti PRAGMA Panevėžyje?

O ką konkrečiai nori sužinoti?


Kol kas tik pirmą kartą mačiau ją. Kitaip tariant, esu visai "žalia". Man reikėtų kokių kursų ar pan.
Net nežinau nuo ko pradėti... smile
D
Dzilda 283
2007-12-05 12:44 Dzilda 2011-09-11 05-38

gita08 rašė:

Dzilda rašė:

gita08 rašė: Kas galėtų pamokyti PRAGMA Panevėžyje?

O ką konkrečiai nori sužinoti?


Kol kas tik pirmą kartą mačiau ją. Kitaip tariant, esu visai "žalia". Man reikėtų kokių kursų ar pan.
Net nežinau nuo ko pradėti... smile

· Naujai įsigijote PRAGMA ir nežinote nuo ko pradėti?

·

Jūsų patogumui siūlome galimybę ateiti į kursus Jūsų mieste – Panevėžyje



Nuo GRUODŽIO 10 d. pradedami PRAGMA v. 3.2 pradmenų kursai buhalteriams (40 ak. val.) Panevėžyje.

Kursai vyks: Laisvės a. 23, Panevėžio kolegijoje, Panevėžys
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui