Ar gali taip būti, bankas atsisako vykdyti pavedimą?

Jolke Jolke 1309
2004-11-22 15:34 Jolke
smile oi Dalia, čia savaime aišku kad neparodo, jei užsakovas mums moka milijoną, tai tikrai bus TIK avansas, per mėnesį atlikt statybos darbų už milijoną kažkaip nerealiai skamba, bent jau mums, su tokiais pajėgumais...
Rasele Rasele 795
2004-11-22 15:41 Rasele
O gal si operacija pasirode itartina, o bankas privalo apie tokias operacija pranesti.

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS 2002 M. RUGSĖJO 6 D. NUTARIMO NR. 1409 „DĖL KLIENTO ATLIEKAMŲ OPERACIJŲ PINIGAIS IR SANDORIŲ REGISTRO TVARKYMO TAISYKLIŲ“ PAKEITIMO

2004 m. liepos 22 d. Nr. 931
Vilnius

Lietuvos Respublikos Vyriausybė nutaria:
1. Pakeisti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugsėjo 6 d. nutarimą Nr. 1409 „Dėl Kliento atliekamų operacijų pinigais ir sandorių registro tvarkymo taisyklių“ (Žin., 2002, Nr. 89-3800) ir išdėstyti jį nauja redakcija:

„LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ

NUTARIMAS
DĖL KLIENTO ATLIEKAMŲ OPERACIJŲ SU PINIGAIS IR SANDORIŲ REGISTRŲ TVARKYMO TAISYKLIŲ

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos pinigų plovimo prevencijos įstatymo (Žin., 1997, Nr. 64-1502; 2003, Nr. 117-5318) 12 straipsnio 7 dalimi, 13 straipsnio 8 dalimi ir Lietuvos Respublikos azartinių lošimų įstatymo (Žin., 2001, Nr. 43-1495; 2003, Nr. 116-5249) 20 straipsnio 1 dalimi, Lietuvos Respublikos Vyriausybė nutaria:
1. Patvirtinti Kliento atliekamų operacijų su pinigais ir sandorių registrų tvarkymo taisykles (pridedama).
2. Nustatyti, kad finansų įstaigos gali neteikti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai prie Vidaus reikalų ministerijos Lietuvos Respublikos pinigų plovimo prevencijos įstatymo 13 straipsnio 1 dalyje nurodytos informacijos, jeigu klientas verčiasi nuolatine veikla ir ne mažiau kaip vienerių metų laikotarpiu jo kiekvieno ketvirčio faktinės pinigų įplaukos arba dviejų paskutinių ketvirčių išmokos sudaro daugiau kaip 1 milijoną litų.“.
2. Pasiūlyti Lietuvos banko valdybai pripažinti netekusiu galios Lietuvos banko valdybos 2002 m. rugsėjo 26 d. nutarimą Nr. 121 „Dėl Kliento atliekamų operacijų pinigais ir sandorių registro tvarkymo taisyklių“ (Žin., 2002, Nr. 96-4241).


Ūkio ministras,
pavaduojantis Ministrą Pirmininką Petras Čėsna


Teisingumo ministras Vytautas Markevičius


PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos Vyriausybės
2002 m. rugsėjo 6 d. nutarimu Nr. 1409
(Lietuvos Respublikos Vyriausybės
2004 m. liepos 22 d. nutarimo Nr. 931
redakcija)



KLIENTO ATLIEKAMŲ OPERACIJŲ SU PINIGAIS IR SANDORIŲ REGISTRŲ TVARKYMO TAISYKLĖS


I. BENDROSIOS NUOSTATOS

1. Kliento atliekamų operacijų su pinigais ir sandorių registrų tvarkymo taisyklės (toliau vadinama – šios Taisyklės) reglamentuoja Lietuvos Respublikos pinigų plovimo prevencijos įstatymo 12 straipsnyje išvardytų kliento operacijų su pinigais ir sandorių registrų tvarkymą, registruojamus duomenis, registrų tvarkytojų pareigas, informacijos teikimą ir registrų tvarkymo tikrinimą.
2. Šios Taisyklės privalomos finansų įstaigoms ir kitiems subjektams, išvardytiems Lietuvos Respublikos pinigų plovimo prevencijos įstatymo 2 straipsnio 3 dalyje, taip pat Lietuvos advokatų tarybai.
3. Finansų įstaigos ir kiti subjektai, tvarkydami registrą, vadovaujasi Lietuvos Respublikos pinigų plovimo prevencijos įstatymu, kitais įstatymais, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimais, šiomis Taisyklėmis ir kitais teisės aktais.


II. REGISTRŲ TVARKYMAS

4. Finansų įstaigos privalo tvarkyti registrą apie:
4.1. kliento operacijas su pinigais, jeigu kliento vienkartinės operacijos su pinigais arba kelių tarpusavyje susijusių operacijų suma viršija 50 tūkst. litų ar ją atitinkančią sumą užsienio valiuta, išskyrus tuos atvejus, kai finansų įstaigos klientas yra kita finansų įstaiga;
4.2. įtartinas operacijas;
4.3. vienkartinius grynųjų pinigų keitimus iš vienos valiutos į kitą, jeigu keičiamų grynųjų pinigų suma viršija 20 tūkst. litų ar ją atitinkančią sumą užsienio valiuta.
5. Notarai ir asmenys, turintys teisę atlikti notarinius veiksmus, privalo tvarkyti klientų įtartinų sandorių ir sandorių, pagal kuriuos gaunama ar mokama pinigų suma viršija 50 tūkst. litų ar ją atitinkančią sumą užsienio valiuta, registrą.
6. Auditoriai, investicinės kintamojo kapitalo bendrovės, valdymo įmonės, buhalterinės apskaitos ar mokesčių konsultavimo paslaugas teikiančios įmonės, asmenys, kurie verčiasi ūkine komercine veikla, susijusia su prekyba nekilnojamaisiais daiktais, brangakmeniais, tauriaisiais metalais, meno kūriniais, antikvariniais daiktais ar kitu turtu, kurio vertė viršija 50 tūkst. litų ar ją atitinkančią sumą užsienio valiuta, pašto paslaugų teikėjai, teikiantys vidaus ir tarptautinio pašto perlaidų paslaugas, privalo tvarkyti vienkartinių atsiskaitymų grynaisiais pinigais, jeigu gaunamų ar mokamų grynųjų pinigų suma viršija 50 tūkst. litų ar ją atitinkančią sumą užsienio valiuta, taip pat įtartinų operacijų su pinigais, nepaisant jų sumos, registrą.
7. Draudimo įmonės ir draudimo brokerių įmonės privalo tvarkyti draudimo įmokų registrą, jeigu nuo kalendorinių metų pradžios arba anksčiau pateikto pranešimo iš kliento gautų draudimo įmokų suma pagal vieną ar daugiau draudimo sutarčių viršija 10 tūkst. litų ar ją atitinkančią sumą užsienio valiuta, taip pat įtartinų operacijų su pinigais, nepaisant jų sumos, registrą.
8. Azartinius lošimus organizuojančios bendrovės privalo tvarkyti vienkartinių atsiskaitymų grynaisiais pinigais, jeigu gaunamų ar mokamų grynųjų pinigų suma viršija 50 tūkst. litų ar ją atitinkančią sumą užsienio valiuta, įtartinų operacijų su pinigais ir asmenų, kurie arba keičia grynuosius pinigus į žetonus, arba įmoka, arba laimi sumą, viršijančią 3,5 tūkst. litų ar ją atitinkančią sumą užsienio valiuta, registrą.
9. Advokatai ar advokatų padėjėjai privalo tvarkyti jų klientų sudaromų įtartinų sandorių registrą.
10. Lietuvos advokatų taryba privalo tvarkyti advokatų ar advokatų padėjėjų klientų įtartinų sandorių, apie kuriuos advokatai ir advokatų padėjėjai praneša Lietuvos Respublikos pinigų plovimo prevencijos įstatymo 9 straipsnio nustatyta tvarka, registrą.
11. Registras, esant galimybei, tvarkomas kompiuteriniu būdu.
12. Finansų įstaigos ir kiti subjektai nustato registro tvarkytojo kompiuterių, komunikacijų, technologinės ir biurų įrangos reikalavimus ir pateikia juos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai prie Vidaus reikalų ministerijos (toliau vadinama – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba).
13. Finansų įstaigų ir kitų subjektų vadovai, išskyrus advokatus ir advokatų padėjėjus, privalo paskirti vadovaujančius darbuotojus, atsakingus už pinigų plovimo prevencijos priemonių įgyvendinimą toje įstaigoje, taip pat darbuotojus, atsakingus už registrų tvarkymą ir informacijos pateikimą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai. Apie paskirtus darbuotojus raštu informuojama Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.
14. Finansų įstaigų ir kitų subjektų vadovai, išskyrus notarus ir asmenis, turinčius teisę atlikti notarinius veiksmus, advokatus ir advokatų padėjėjus, nustato, suderinę su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, registrų pildymo ir administravimo tvarką.


III. REGISTRŲ DUOMENYS IR JŲ PATEIKIMAS FINANSINIŲ NUSIKALTIMŲ TYRIMO TARNYBAI

15. Finansų įstaigos, kiti subjektai, Lietuvos advokatų taryba registre įrašo šią informaciją:
15.1. duomenis, patvirtinančius kliento tapatybę;
15.2. duomenis, patvirtinančius kliento atstovo tapatybę, jeigu operacija su pinigais atliekama ar sandoris sudaromas per atstovą;
15.3. duomenis apie operaciją su pinigais arba sandorį (nurodoma atlikimo data, pinigų suma, valiuta, kuria atlikta operacija su pinigais arba sandoris, operacijos su pinigais arba sandorio atlikimo būdas);
15.4. kriterijų, kuriuo vadovaujantis kliento operacija su pinigais arba sandoris laikomi įtartinais;
15.5. duomenis apie subjektą, kurio naudai atliekama operacija su pinigais arba sandoris.
16. Duomenys į registrą įrašomi chronologine tvarka, remiantis operaciją su pinigais ar sandorį patvirtinančiais dokumentais ar kitais juridinę galią turinčiais dokumentais, susijusiais su operacijų su pinigais atlikimu ar sandorių sudarymu.
17. Lietuvos Respublikos pinigų plovimo prevencijos įstatymo 13 straipsnio 1–5 dalyse nurodyta informacija įtraukiama į registrą ir nedelsiant, ne vėliau kaip per 7 darbo dienas nuo operacijos su pinigais atlikimo ar sandorio sudarymo, pateikiama Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai.
18. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba tvirtina visiems vienodą pranešimų teikimo formą.
19. Nustačius, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai pateiktame pranešime apie kliento operacijas su pinigais ar sudarytus sandorius trūksta duomenų, duomenys yra netikslūs ar pranešimas neatitinka nustatytosios teikimo formos, finansų įstaigos ir kiti subjektai privalo pašalinti trūkumus ir nedelsdami, ne vėliau kaip per 3 darbo dienas, pakartotinai pateikti informaciją Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai.
20. Finansų įstaigos, priėmusios sprendimą taikyti Lietuvos Respublikos pinigų plovimo prevencijos įstatymo 13 straipsnio 8 dalyje nurodytą išimtį, informuoja Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą:
20.1. apie kliento, kuriam taikyta išimtis, tapatybę patvirtinančius duomenis;
20.2. apie kliento nuolatinę veiklą ir paskutinių metų faktines pinigų įplaukas ar išmokas;
20.3. nuo kada bus taikoma išimtis.


IV. INFORMACIJOS APSAUGA IR REGISTRŲ TVARKYMO
TIKRINIMAS

21. Finansų įstaigų, kitų subjektų, Lietuvos advokatų tarybos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai pateikta informacija apie kliento atliekamas operacijas su pinigais arba sandorius negali būti skelbiama ar perduodama kitoms valstybės valdymo, kontrolės ar teisėsaugos institucijoms, išskyrus įstatymų numatytus atvejus.
22. Institucijoms, jų tarnautojams ar darbuotojams, finansų įstaigoms ir jų darbuotojams, kitiems subjektams ir jų darbuotojams draudžiama pranešti klientui ar kitiems asmenims, kad informacija apie jų atliekamas operacijas su pinigais arba sudaromus sandorius, arba dėl jų atliekamą tyrimą pateikta Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai.
23. Finansų įstaigų ir kitų subjektų vadovai, notarai ir asmenys, turintys teisę atlikti notarinius veiksmus, advokatai ar advokatų padėjėjai užtikrina, kad registro duomenys būtų apsaugoti nuo neteisėto sunaikinimo, pakeitimo ar naudojimo.
24. Registrų duomenys saugomi 10 metų nuo ryšių su klientu pabaigos.
25. Registrų tvarkymą tikrina Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.



––––––––––––––––
Dalia29 Dalia29 12616
2004-11-22 15:45 Dalia29 2011-09-11 03-33

milana rašė: Na juk negali būt gerai iš visų pusių. Ir klientas moka avansą, ir bankas leidžia, ir mokesčių jokių.. Pasirinkit blogybę kuri jums geriausia..

Nu nežinau ar taip jau čia. Kodėl turi sumokėt mokesčius už tai , ko nepadarė? kažkaip čia man. mano šefas nepaglostytų už tokius "bajerius".
Suprantu, kad Jolkės įmonė džiaugiasi klientu, džiaugiasi avansu, bet manau, jie tą avansą ruošiais ne mokesčiams mokėt išleist, o medžiagas pirkt, gal dar ir rangovus samdyt?
Manau, prieš pradėdamos darbą įmonės kažkaip kitaip savo planus pasiskaičiuoja, neįvertina, kad užsakovas taip kvailai paims kreditą.
Dalia29 Dalia29 12616
2004-11-22 15:49 Dalia29
Rasele, įsiskaityk, šiame nutarime nėra nė žodžio, kad bankas gali sugalvot ir nevykdyt pavedimo (juk jie klientus irgi brangina), jis tik TURI PRANEŠT kam reikia apie įtartinus sandorius.
Jolke Jolke 1309
2004-11-22 15:54 Jolke 2011-09-11 03-33

Rasele rašė: O gal si operacija pasirode itartina, o bankas privalo apie tokias operacija pranesti.

Rasele, gal ši operacija ir pasirodė jiems įtartina, bet kiek permečiau tavo įmestą įstatymą, niekur nėra nurodyta, kad bankas gali neįvykdyti pavedimo. Čia įpareigojama bankus tik pranešti apie tokias operacijas.
Rasele Rasele 795
2004-11-22 15:56 Rasele
Todel ir stabdo pavedima, kad jis itartinas. Reikalauja pateikti papildomus dokumentus, nes matyt negerai atrodo toks pavedimas. Arba gal jie turi infomacijos apie si klienta, jo nepatikimuma. O si nutarimas numato kokios operacijos yra itartinos. Jeigu banko klientas pries dares pavedimus mazomis sumomis, staiga sumano pervesti milijona, is karto gali kilti itarimas, kad kazkas cia negerai.
M
milana 217
2004-11-22 15:56 milana
Na jei gausi avansą pirksi medžiagas samdysi subrangovus, tai iš jų irgi gausi sąskaitas, tai gal ir suvaikščios tie mokesčiai.. O tai ir man jau kažkuo negeru pakvipo... smile
Dalia29 Dalia29 12616
2004-11-22 15:58 Dalia29
Taip, Jolke, teisingai supratai. Bankas negali savavališkai uždėt areštą sąskaitai. Jis privalo vykdyt pavedimus. Su paskola yra kitaip, nes šiuo atveju bankas rizikuoja savo pinigais, kuriuos tik skolina klientui. Todėl turi teisę uždėt apribojimus (jūsų atveju reikalaut sąskaitų) arba reikalaut, kad paskola būtų naudojama pagal paskirtį.
Jolke Jolke 1309
2004-11-22 15:59 Jolke
Dabar dėl įdomumo perverčiau banko irašus, milijoną su viršum esam jau gavę seniau (iš kito užsakovo ir kito banko) be problemų, o čia kakas stringa. Man dar tas Snoras nepatikimai atrodo, nu bet gal ir klystu neturėjau su Snoru jokių kontaktų...
Jolke Jolke 1309
2004-11-22 16:04 Jolke 2011-09-11 03-33

milana rašė: Na jei gausi avansą pirksi medžiagas samdysi subrangovus, tai iš jų irgi gausi sąskaitas, tai gal ir suvaikščios tie mokesčiai.. O tai ir man jau kažkuo negeru pakvipo... smile

Milana niekuo čia nekvepia, statybose, o manau ir kitur visuomet taip yra, kad pardavėjas prašo avanso, tik problema kad sumos didelės. Būtų objektas už kelis tūkstantėlius tai ir avansas mažas būtų, o kai objektas tiksliai net nežinau kiek milijonų, tai ir avansas atitinkamas. Savau laiku, viskas bus užaktuota ir mokesčiai visi sumokėti, bet tada kai bus realūs darbai padaryti
Dalia29 Dalia29 12616
2004-11-22 16:07 Dalia29
O gal viskas daug paprasčiau, bankas nenori kažkodėl mokėt avanso, ir viskas. Nežinom, kokie banko santykiai su užsakovu, ką tie jiems pripezėjo ir ką įsipareigojo pateikt.
Esu susidūrus su labai elementariu dalyku. Ėmėm dvi paskolas iš VB, abi tikslines- vieną NT pirkt, kitą atsiskaitymui su tiekėjais. Mes su VB draugaujam jau seniai, santykiai kuo puikiausi.
Tos paskolos, kuri buvo skirta NT pirkti, neužteko sumokėt už pastatą, dalį turėjom mokėt iš savo lėšų. Na mano šefas nieko protingesnio nesugalvojo, kaip "paleist" tą kitą paskolą (kur atsiskaitymui su tiekėjais už prekes) sumokėjimui už NT. Ir ką? Figuški, bankas pavedimo iš šios paskolos mokėjimui už NT nepraleido, teko krapštyt pinigėlius iš savo atsiskaitomosios sąskaitos. Nes paskola buvo naudojama ne pagal paskirtį.
O kad statybos darbams finansuoti bankai reikalauja SF, aš jau girdėjau ir jokio stebuklo man nėra. Jie sutinka apmokėti už atliktus darbus (matyt, taip buvo paimta paskola). Nes jei kas, darbus jie galės atsiimti (na jei jau kas nors bus pradėta statyti), o vat avansas gali nuplaukt- tiu tiu , taip sakant.
Jolke Jolke 1309
2004-11-22 16:10 Jolke
Jo Dalia, gal čia tu ir būti teisi.
Įdomiausia yra tai, kad užsakovas užsienio kapitalo įmonė, jų generalinis - olandas. O objektas visiems gerai matomas vidurį Vilniaus senamiesčio, Stiklių galtvėj.... smile
Dalia29 Dalia29 12616
2004-11-22 16:10 Dalia29
Ir dar. Mes gi nežinom, ką užsakovas užstatė bankui. Gal kaip tik tą statomą objektą. Tada viskas labai elementaru ir paaiškinama.
Jolke Jolke 1309
2004-11-22 16:16 Jolke
Ačiū visiems už nuomones ir konsultacijas, bandysim aiškintis ir ką nors galvoti, o šiandien jau bėgu namo, IKI rytojaus smile
Rasele Rasele 795
2004-11-22 16:31 Rasele 2011-09-11 03-33

Jolke rašė: Jo Dalia, gal čia tu ir būti teisi.
Įdomiausia yra tai, kad užsakovas užsienio kapitalo įmonė, jų generalinis - olandas. O objektas visiems gerai matomas vidurį Vilniaus senamiesčio, Stiklių galtvėj.... smile


Gal statysite Rotuses vartu apartamentus, Stikliu gatveje?
Jolke Jolke 1309
2004-11-23 09:09 Jolke
Taip Rasele, tuos pačius. A butą ten pirksi??? smile
Rasele Rasele 795
2004-11-23 09:21 Rasele 2011-09-11 03-33

Jolke rašė: Taip Rasele, tuos pačius. A butą ten pirksi??? smile

Nepirksiu, tiesiog zinau apie sita projekta. smile Esam savotiskai su juo susije.
Jolke Jolke 1309
2004-11-23 09:26 Jolke
Niu, niu galima plačiau? Įdomu....
Rasele Rasele 795
2004-11-23 09:30 Rasele
Atvirumas viesai yra nelabai toleruotinas dalykas smile
L
len 149
2004-11-23 09:42 len 2011-09-11 03-33

Jolke rašė: Ačiū visiems už nuomones ir konsultacijas, bandysim aiškintis ir ką nors galvoti, o šiandien jau bėgu namo, IKI rytojaus smile

Patarčiau paskambintyi į Snoro banką ir paklaust ameniškai kame problema, ir kaip galima ją išspresti... nes dažnai klientai negauna paskolos ir viska verčia ant banko...
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui