Prekių pirkimas iš ES šalių

wirgina wirgina 5887
2011-04-08 16:57 wirgina 2011-09-11 07-18

georginija rašė: Ei ką manot jei aš tų sąskaitų iš viso į apskaitą netraukčiau. Juk PVM Vokietijoj sumokėtas, atsiskaityta grynais. Ar gali tai kam užkliūti?


Susmulkink ir pamiršk smile
Dalia29 Dalia29 12620
2011-04-08 18:59 Dalia29
1. Buvo aprašyta situacija, kai medžiagos pirktos Lenkijoje ir iš karto buvo patiektos Norvegijai. Atsakyme buvo teigiama, kad reikia priskaityti menamą PVM. Pagal mane nereikia. Tai ne trikampė prekyba. Ir prekių tiekimas vyko ne šalies teritorijoje. Reikalingas eksporto įrodymas, bus "0" PVM.
2. Užsienyje sumokėtas PVM ne visada yra neleidžiami atskaitymai. Neleidžiami bus tik tuo atveju, jei dėl tam tikrų priežasčių nebuvo pritaikytas "O" PVM, nors turėjo būti taikytas. Visais kitais atvejais Užsienio valstybėje sumokėtas PVM yra leidžiami atskaitymai. Tuo atveju, jei PVM bus susigrąžintas, sąnaudos atkoreguojamos.
Dalia29 Dalia29 12620
2011-04-08 19:21 Dalia29 2011-09-11 07-18

georginija rašė: Man paaiškino, kad vokiečių mokesčių inspekcija tokio prašymo nepriims. Visai kas kitą būtų jei išlaidos būtų degalams ar apgyvendinimui. Žodžiu tai mūsų problema, kad neįrodėm vokiečių pardavėjams, kad esam PVM mokėtojai. Dar syk klausiu direktoriaus kaip ten buvo.

Manau, kad paaiškino teisingai. Tikrai vokiečių VMI nesiims nagrinėti ūkio subjektų ginčo. Ir nukreipimas į pardavėją visiškai logiškas.
Dalia29 Dalia29 12620
2011-04-08 19:43 Dalia29
Ir dar smile Nežinau ar padeda PVM mokėtojo kopija, nes tokia informacija yra internete. Manau, kad vokiečiai išrašė su PVM, nes tas, kas pirko prekes nesugebėjo įrodyti, kad jos bus išvežtos iš šalies.
jediara jediara 569
2011-04-08 19:47 jediara 2011-09-11 07-18

Dalia29 rašė: 1. Buvo aprašyta situacija, kai medžiagos pirktos Lenkijoje ir iš karto buvo patiektos Norvegijai. Atsakyme buvo teigiama, kad reikia priskaityti menamą PVM. Pagal mane nereikia. Tai ne trikampė prekyba. Ir prekių tiekimas vyko ne šalies teritorijoje. Reikalingas eksporto įrodymas, bus "0" PVM.

Na va, o aš pritaikiau menamą PVM ir pateikiau deklaraciją VMI smile
Rainis Rainis 15057
2011-04-08 21:40 Rainis 2011-09-11 07-18

jediara rašė:
Na va, o aš pritaikiau menamą PVM ir pateikiau deklaraciją VMI smile

Jau menamo PVM priskaičiavimas tai čia visai netinka.
Pasinagrinėsiu laiko turėdamas situaciją, nes pradinio klausimo neskaičiau, bet greičiausiai tai bus ne PVM objektas Lietuvoje iš viso - juk medžiagos į Lietuvą neužsuko, importo PVM priskaičiuos Norvegijos muitinė.
jediara jediara 569
2011-04-09 22:14 jediara 2011-09-11 07-19

Rainis rašė:

jediara rašė:
Na va, o aš pritaikiau menamą PVM ir pateikiau deklaraciją VMI smile

Jau menamo PVM priskaičiavimas tai čia visai netinka.
Pasinagrinėsiu laiko turėdamas situaciją, nes pradinio klausimo neskaičiau, bet greičiausiai tai bus ne PVM objektas Lietuvoje iš viso - juk medžiagos į Lietuvą neužsuko, importo PVM priskaičiuos Norvegijos muitinė.

Lauksiu Jūsų komentaro.
Prekių sąskaita buvo išrašyta mūsų įmonei LT ir dar įrašytos transporto paslaugos į Norvegiją.
Rainis Rainis 15057
2011-04-10 08:58 Rainis 2011-09-11 07-19

jediara rašė:
Lauksiu Jūsų komentaro.
Prekių sąskaita buvo išrašyta mūsų įmonei LT ir dar įrašytos transporto paslaugos į Norvegiją.

Perskaičiau jūsų pradinį klausimą.
Jūs pirkote prekes Lenkijoje, išvežėte jas į Norvegiją, ir ten pardavėte Norvegijos firmai - apmokestinamajam asmeniui.
Darau prielaidą, kad Norvegijos muitinės priskaičiuotą PVM sumokėjo jūsų įmonė.
Tuomet tiktų PVMĮ 12(2) straipsnio 2 dalies nuostatos, pagal kurias prekių įsigijimo vieta nelaikoma Lietuva:
12(2) straipsnis. Prekių įsigijimo iš kitos valstybės narės vieta
2. Laikoma, kad prekių įsigijimas iš kitos valstybės narės įvyko šalies teritorijoje ir tuo atveju, kai prekes įsigyjantis asmuo yra Lietuvos Respublikoje registruotas PVM mokėtojas, jo PVM mokėtojo kodas buvo nurodytas įsigyjant prekes ir šios prekės išgabenamos iš vienos valstybės narės į kitą valstybę narę, nebent įrodoma, kad PVM buvo sumokėtas toje valstybėje narėje, kurioje baigėsi šių prekių gabenimas.

Pavyzdys
Lietuvoje registruotas PVM mokėtoju asmuo, įsigydamas iš Lenkijos PVM mokėtojo prekes, nurodė savo Lietuvos PVM mokėtojo kodą. Lietuvos PVM mokėtojas prekes parduoda Rusijos įmonei (neįsiregistravusiai PVM mokėtoju nei vienoje ES valstybėje), o prekės gabenamos iš Lenkijos į Vokietiją. Jeigu nepateikiami įrodymai, kad Lietuvos PVM mokėtojas sumokėjo nuo įsigytų prekių pardavimo PVM Vokietijoje, tai prekių įsigijimo vieta laikoma Lietuva.

Tačiau tinka ir PVMĮ 12 straipsnis:
"12 straipsnis. Kriterijai, pagal kuriuos nustatoma prekių tiekimo (išskyrus prekių tiekimą keleivius Europos Bendrijų teritorijoje vežančiuose laivuose, orlaiviuose ir traukiniuose) vieta."
Komentaras:
"4. Tuo atveju, kai Lietuvos tiekėjai tiekia kitiems Lietuvos asmenims, kitų ES valstybių narių ar trečiųjų valstybių pirkėjams prekes, kurių tiekimo metu (disponavimo teisės perdavimo metu) nėra Lietuvoje ir kurios pvz., gabenamos iš vienos ES valstybės narės (ne Lietuvos) į kitą ES valstybę narę arba iš kitos ES valstybės narės eksportuojamos į trečiąją valstybę, tokiu atveju, toks prekių tiekimas nelaikomas įvykusiu Lietuvoje ir nėra Lietuvos PVM objektu. Šiuo atveju Lietuvos tiekėjas turėtų pasidomėti ar pagal kitos ES valstybės teisės aktus jis neturi registruotis toje ES valstybėje narėje , kurioje įvyko jo tiekiamų prekių tiekimas."

Abiem atvejais tai nėra Lietuvos PVM objektas, todėl jums menamo PVM priskaičiuoti nereikia. Nors nežinau visų aplinkybių dėl NO muitinės, man labiau patinka 2 variantas (12 str.)
Dėl deklaravimo - tai FR0600 20 eilutė. Ar reikia deklaruoti ir FR0564, dar pasitikslinsiu.
Rainis Rainis 15057
2011-04-10 09:57 Rainis 2011-09-11 07-19

Luka_Paciolis rašė: Labas rytas,
Raini, jie nepardavė Norvegijos firmai, jie tas prekes(medžiagas) įsigijo statomam Norvegijoje objektui.Todėl, kad nevežti į LT ir po to jas iš LT išgabenti į objektą Norvegijoje, jie tiesiai PL pardavėjams nurodė tų medžiagų pristatymo vietą, kuri yra ne LT, bet Norvegija.
Va kaip skamba pradinis klausimas"

jediara rašė: Pirkome iš Lenkijos statybines prekes 0 PVM tarifu. Lenkai iš karto vežė į mūsų statomą objektą Norvegijoje. Kaip reikėtų visa tai sutvarkyti apskaitoje? Ar reikia priskaičiuoti PVM? Net nežinau, ką su tomis gautomis sąskaitomis daryti smile


Ne, Luka, yra vėliau patikslinimas - pardavė norvegams.
Bet kuriuo atveju, jie PVM turėjo sumokėti muitinėje.
Be to, didelę reikšmę turi tai, ar jie registruoti PVM mokėtojais NO.
Tai kažkiek keistų situaciją.
Bet manau, kad dar neregistruoti - tik dirba ten statomame objekte, todėl ir turi parduoti norvegams.
Rainis Rainis 15057
2011-04-10 10:37 Rainis 2011-09-11 07-19

Luka_Paciolis rašė: Kitaip jie ir negali pasielgti, kaip tik parduoti tas medžiagas norvegams.
Bet tuomet ar ne patys norvegai (pirkėjai) turi susimokėti muitinėje PVM?
Na ir mano nuomone, įsigijus iš PL prekes įmonei LT reikia skaičiuoti menamą PVM. Nes tai gaunasi du skirtingi sandoriai: vienas įsigijo prekes iš ES šalies PVM mokėtojo ir antras sandoris tai pardavė Norvegams, tik eksporto procedūras atliko ne LT, bet kitoje ES šalyje.
Ar aš neteisingai suprantu?

Taip, Luka, jie negali ten statyti objekto iš savų medžiagų, ir išvis keista, kad jie ten dar neįsiregistravę.
Bet Jūs neteisi, kai galvojate, kad reikia priskaičiuoti lietuvišką PVM, nupirkus prekes Lenkijoje ir išvežant iš karto į Norvegiją.
Toks atvejis kaip tik aptartas PVMĮ 12(2) str. 2 dalies komentare, kurį aš pateikiau. Jei įrodys, kad PVM sumokėtas Norvegijoje (NO muitinėje), tada prekių įsigijimo vieta nelaikoma Lietuva, ir tai bus ne PVM objektas Lietuvoje - nieko skaičiuoti nereikia.
Bet čia greičiausiai antras atvejis - importo PVM mokėjo NO.
Įdomu, kaip jie išrašė sąskaitą norvegams, kokiu straipsniu rėmėsi? Apie tai lyg ir nerašė.
Rainis Rainis 15057
2011-04-10 11:07 Rainis 2011-09-11 07-19

Luka_Paciolis rašė: Jei gerai supratau, tai galima taip žaisti su PVM jei įsigyji prekes , skirtas perparduoti kitoje ES šalyje ir jas iš karto eksportuoji, tai LT jokių PVM prievolių neatsiranda. Pvz. naudotų automobilių pardavėjai gali tiesiog pirkti sakykime DE auto su 0 proc. PVM ir juos iš karto eksportuoti iš DE į Rusiją, Baltarusiją ar kitą trečią šalį ir tuomet jiems jau menamo PVM skaičiuoti nereikia, nes tai ne PVM objektas.

Bet reikia įrodyti, kad lietuvis sumokėjo PVM toje šalyje, į kurią eksportavo.
O jei parduoda neapmokestinam asmeniui, turi registruotis toje šalyje dėl nuotolinės prekybos, viršijęs toje šalyje nustatytą ribą.
Nėra taip paprasta, kaip atrodo, todėl tokie atvejai gana reti ir paprastai greitai pasibaigia įsiregistravimu PVM mokėtoju toje šalyje.
Ypač Norvegijoje. Manau, kad ir jediaros įmonei tai bus vienintelis atvejis ir tokia prekyba baigsis.
Be to, prekės, įsigytos iš vienos ES šalies ir iš karto parduotos kitos ES šalies PVM mokėtojui, deklaruojamos ir apmokestinamos pagal trikampės prekybos schemą, ten viskas paprasčiau.
Rainis Rainis 15057
2011-04-10 11:51 Rainis 2011-09-11 07-19

Luka_Paciolis rašė:

Rainis rašė: Bet reikia įrodyti, kad lietuvis sumokėjo PVM toje šalyje, į kurią eksportavo.
Bet, Raini, juk eksportuotojai nemoka PVM. PVM privalo sumokėti tų prekių importuotojas, bet ne eksportuotojas.Čia gal eksportuotojas privalo turėti dokumentą įrodantį, kad tos prekės yra išgabentos iš Europos bendrijos muitų teritorijos, tik tuomet galima taikyti 0 proc. PVM.
Ar ir vėl aš neteisingai suprantu?

Nemoka tada, kada vyksta normalus eksportas iš Lietuvos (PVMĮ 41 str.)
Čia mums pateikė atvejį, kai eksportuojama ne iš Lietuvos, todėl taikomi kiti straipsniai.
Pagal PVMĮ 12 (2) straipsnio 2 dalį nustatoma, kad prekių įsigijimo vieta nėra Lietuva, todėl negalima taikyti 41 straipsnio nuostatų.
Tada pagal PVMĮ 12 straipsnio antrą dalį nustatoma, kad ir prekių tiekimo šalis nėra Lietuva, todėl toks tiekimas yra ne PVM objektas Lietuvoje.
Abiejuose cituotuose straipsniuose nustatomos papildomos sąlygos, į kurias reikia atsižvelgti.
Dalia29 Dalia29 12620
2011-04-10 13:22 Dalia29
Įsigyjant prekes, prieš skaičiuojant PVM, pirmiausia reikia nustatyti prekės tiekimo vietą ir ar sandoris yra Lietuvos respublikos PVM objektas. Jei yra pirktos prekės ES šalyje, visiškai nereiškia, kad automatiškai skaičiuojamas menamas PVM.
Taip, ten du sandoriai, šiuo atveju kalbama apie pirmąjį.
12(2) straipsnis šiuo atveju netinka.
Rainis Rainis 15057
2011-04-10 14:28 Rainis 2011-09-11 07-19

Dalia29 rašė: Įsigyjant prekes, prieš skaičiuojant PVM, pirmiausia reikia nustatyti prekės tiekimo vietą ir ar sandoris yra Lietuvos respublikos PVM objektas. Jei yra pirktos prekės ES šalyje, visiškai nereiškia, kad automatiškai skaičiuojamas menamas PVM.
Taip, ten du sandoriai, šiuo atveju kalbama apie pirmąjį.
12(2) straipsnis šiuo atveju netinka.

Na kaip du sandoriai, Dalia29 smile
Juk klausėja vėliau papildė, kad pardavė norvegams.
Prekės neatvyko į Lietuvą - tam įrodymas yra jau kad ir tas, jog lenkai ant pirkimo sąskaitos prirašė ir transportą su nuoroda, kad vežama į NO.
Kiek neaiškus yra momentas su muitine - kas mokėjo importo PVM.
Lietuviai vargu ar galėjo mokėti - juk jie ten, kiek suprantu, pusiau nelegalai, neįsiregistravę PVM mokėtojais. Jei jie ten būtų įsiregistravę, situacija būtų visai kita, lietuviškas PVM kodas niekur nefigūruotų ir sandoris FR0600 nebūtų deklaruojamas.
Greičiausiai mokėjo norvegai, todėl sandoris gaunasi toks - pirkta Lenkijoje, parduota Norvegijoje, ir tai ne PVM objektas, sandoris vienas.
Ir mano išrinkti straipsniai iš PVMĮ komentaro su pavyzdžiais tinka.
Kas jūsų per kvaila mada - įsikišti su savo samprotavimais į išspręstą klausimą, pradėti visus painioti, įtraukti į ginčą, kol paaiškėja, kad buvote neteisi.
Ir paskaitykite savo pirmą sakinį - "Įsigyjant prekes, prieš skaičiuojant PVM, pirmiausia reikia nustatyti prekės tiekimo vietą". Kokia čia per nesąmonė? Tiekimo vieta visiškai aiški - Lenkija, jei turite galvoje tiekėją, ką dar nustatinėti? Ar aš kur nors liepiu skaičiuoti menamą PVM? Įstatymo straipsniais, pavyzdžiais paaiškinau, kad tai ne PVM objektas - tai ne, dar jūsų betrūko.
Dalia29 Dalia29 12620
2011-04-10 14:39 Dalia29 2011-09-11 07-19
Pirma.Aš nesakau, kad jūs neteisus. Jūs kaip tik buvote teisus, gana čia advokataut. Jau nebejuokinga.
Antra, aš pirmoji ir pastebėjau klaidą (kai buvo atsakyta, kad reikia skaičiuoti menamą PVM, ne jediara taip sugalvojo). Todėl turiu teisę kištis į diskusiją.
Sandoriai du visai kita prasme. Vienas - pirkta iš lenkų, antras- parduota norvegams. Ir šiuos dalykus reikia atskirti PVM prasme.
Dėl to, kas mokėjo importą, čia kita kalba, aš irgi manau, kad norvegai.
Trečia. Man asmeniškai tiekimo vieta visiškai aiški. Aš parašiau bendrą taisyklę, į ką reikia atkrepti dėmesį, skaičiuojant PVM (ne jums, jūs tą puikiai žinote).
Ketvirta, gana kabinėtis.
Dalia29 Dalia29 12620
2011-04-10 14:46 Dalia29 2011-09-11 07-19

Luka_Paciolis rašė: []Raini, Dalia29, jaučia tokią didelę neapykantą ar panieką mano asmeniui, kad apakusi ji jau nebeskiria kur kieno komentaras. Ši pastaba man skirta, bet ne Jums. :))))

Labai juokinga.
Nesureikšminkit savo asmens. Aš aplamai niekam nejaučiu nei paniekos, nei neapykantos. Man visiškai dzin.
Kai padaroma klaida, aš ją taisau. Nes būten PVM klausimais nelaikau savęs silpna. Ir PVM klausimai man visada labai įdomūs.
Jūs pati duodate pastabas, kai kažkas neteisingai konsultuoja. smile

Daskaičiau iki galo smile
Mane apakint laaabaiii sunku. Nesu marazmatikė ir puikiai skiriu, kas ką parašo. O tamstos niką ignoruoju dėl vienos labai elementarios priežasties smile .
jediara jediara 569
2011-04-15 20:58 jediara
Oho, kokia diskusija smile Muitinei mes nieko nemokėjome, tačiau PVM kodą Norvegijoje turime smile
Dalia29 Dalia29 12620
2011-04-15 22:22 Dalia29 2011-09-11 07-19

jediara rašė: Oho, kokia diskusija smile Muitinei mes nieko nemokėjome, tačiau PVM kodą Norvegijoje turime smile

Viskas tvarkoje su "diskusija". O tai norite pasakyti, kad įsivežėte į Norvegiją prekes ir nesumokėjote norvegams importo PVM? smile
jediara jediara 569
2011-04-16 11:07 jediara 2011-09-11 07-19

Dalia29 rašė:

jediara rašė: Oho, kokia diskusija smile Muitinei mes nieko nemokėjome, tačiau PVM kodą Norvegijoje turime smile

Viskas tvarkoje su "diskusija". O tai norite pasakyti, kad įsivežėte į Norvegiją prekes ir nesumokėjote norvegams importo PVM? smile

Taip, nieko mes nemokėjome smile
monde09 monde09 445
2011-04-19 13:50 monde09
Sveiki,
parsivežėm iš ES sąskaitą už mūsų įmonės automobilio remontą. Paslaugos teikėjas yra pvm mokėtojas, sąskaitoje išskyrė pvm, kaip daryt su pačių priskaitytinu pvm ir registravimu į žurnalą? Iš anksto ačiū.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui