Pavadavimas atostogaujant skyriaus vadovui

G
Ginthus 18
2005-03-14 08:50 Ginthus 2011-09-11 03-39
Tokia situacija. Pagal pareigų schemą Direktorius>Tech.direktorius>Pavaduotojas>GTS vadovas>GTS darbuotojai vienu metu išeina atostogų Tech. direktorius ir GTS vadovas. Kas kurį turėtų pavaduoti tokioje situacijoje? Mano nuomone turėtų būti eilės tvarka nuo viršiausio, t.y. Direktorius pavaduoja Tech. direktorių, o Tech. direktoriaus pavaduotojas pavaduoja GTS vadovą. Tačiau sekretorė kažkodėl ruošia įsakymus pavadavimui atvirkščiai. GTS vadovą turi pavaduoti vienas iš GTS darbuotojų, t.y. aš. Aš nenoriu su tuo sutikti ir prisiimti didesnę, nei priklauso atsakomybę, be papildomo užmokesčio. Kaip man pasielgti tokiu atveju. Jei griežtai atsisakysiu pasirašyti tokį įsakymą, ar man gali grėsti kokia nors nuobauda už nepaklusnumą? Ar egzistuoja koks straipsnis tokiai situacijai, ar viskas reglamentuota darbdavio ir darbuotojo tarpusavio sutarimu?
loko loko 717
2005-03-14 08:54 loko
Kai pavaduoji pagal įsakymą, gauni aukštesnių pareigų atlyginimą, o sekretorė daro teisingai. Aukštesnes pareigas užimantis žmogus turi ką veikti ir be pavadavimo žemiau stovinčių.
______________
Mano dirikė susirgo, ar įsakymą dėl pavadavimo rašyti susirgimo dieną? Ar serganti dirikė ant jo gali rašytis?
loko loko 717
2005-03-14 09:21 loko 2011-09-11 03-39

prosas rašė:

loko rašė: Kai pavaduoji pagal įsakymą, gauni aukštesnių pareigų atlyginimą, o sekretorė daro teisingai. Aukštesnes pareigas užimantis žmogus turi ką veikti ir be pavadavimo žemiau stovinčių.


O jei gu įsakyme parašyta, kad negauni aukštesnių pareigų atlyginimo?
Kas įpareigoja tą atlyginimą mokėti?


Nedidėjė įmonėje gali ir be papildomų pinigų, nes dažniausiai toks pavadavimas yra grynas formalumas ir parašu dėliojimas ten kur anksčiau neteko ir kur parodys buhas smile
__________
Gal gali atsakyti į mano klausimą aukščiau dėl dirikės pavadavimo?
G
Ginthus 18
2005-03-14 09:24 Ginthus 2011-09-11 03-39

prosas rašė:

Ginthus rašė: Tokia situacija. Pagal pareigų schemą Direktorius>Tech.direktorius>Pavaduotojas>GTS vadovas>GTS darbuotojai vienu metu išeina atostogų Tech. direktorius ir GTS vadovas. Kas kurį turėtų pavaduoti tokioje situacijoje? Mano nuomone turėtų būti eilės tvarka nuo viršiausio, t.y. Direktorius pavaduoja Tech. direktorių, o Tech. direktoriaus pavaduotojas pavaduoja GTS vadovą. Tačiau sekretorė kažkodėl ruošia įsakymus pavadavimui atvirkščiai. GTS vadovą turi pavaduoti vienas iš GTS darbuotojų, t.y. aš. Aš nenoriu su tuo sutikti ir prisiimti didesnę, nei priklauso atsakomybę, be papildomo užmokesčio. Kaip man pasielgti tokiu atveju. Jei griežtai atsisakysiu pasirašyti tokį įsakymą, ar man gali grėsti kokia nors nuobauda už nepaklusnumą? Ar egzistuoja koks straipsnis tokiai situacijai, ar viskas reglamentuota darbdavio ir darbuotojo tarpusavio sutarimu?


Jei nesate anksčiau susitarę, kad tu aną pavaduosi už dyka,
tai prisiimk atsakomybę su papildomu užmokesčiu.
Ir visi reikalai

Deja tame ir reikalas, kad nieks nesiruošia mokėt didesnio atlygio, o aš nesiruošiu dirbti be jo. Jau kartą esu taip nuskriaustas, pasirašiau po įsakymu ir nieko už tai negavau, o nervų tas pavadavimas oi kiek kainavo. Daugiau taip nenoriu. Taigi, kaip elgtis?
G
Ginthus 18
2005-03-14 14:08 Ginthus 2011-09-11 03-39

prosas rašė:

Ginthus rašė: Deja tame ir reikalas, kad nieks nesiruošia mokėt didesnio atlygio, o aš nesiruošiu dirbti be jo. Jau kartą esu taip nuskriaustas, pasirašiau po įsakymu ir nieko už tai negavau, o nervų tas pavadavimas oi kiek kainavo. Daugiau taip nenoriu. Taigi, kaip elgtis?


Nu tai tada labai paprasta
Tau nemoka - tu nesirašai ir nepavaduoji.
Pliusas - negadinsi nervų dėl pavadavimo už dyka
Minusas - dėl neapsirašymo kils kažkokios, tik tau
vienam žinomos pasekmės.
Pamatuok, kas didesnis, pliusas ar minusas, taip ir daryk

Na tai ką. Pasirašiau aš ant to įsakymo. Še tau ple Europa, Lietuvoje vis dar galioja vergvaldžių santvarka. Buvau gražioje formoje nugesintas, net buvo pavartotas žodis "nesišakok".
Tai visgi, gal kas žino kokį straipsnį šiai situacijai? Jei visai užknis, imsiu per inspekcijas "šakotis". smile
G
Ginthus 18
2005-03-14 14:45 Ginthus 2011-09-11 03-39

prosas rašė:

Ginthus rašė: Na tai ką. Pasirašiau aš ant to įsakymo. Še tau ple Europa, Lietuvoje vis dar galioja vergvaldžių santvarka. Buvau gražioje formoje nugesintas, net buvo pavartotas žodis "nesišakok".
Tai visgi, gal kas žino kokį straipsnį šiai situacijai? Jei visai užknis, imsiu per inspekcijas "šakotis". smile


Tu dabar daugiau negu keistas
Gal "šakotis" ir nereikėjo, tau geriau žinot
Bet panašu, kad tu net nepasvarstei, kas būtų, jei būtum "pasišakojęs"
Panašu, kad jūs neturėjot išankstinio susitarimo ir viskas priklausė tik
nuo tavo parašo
"Pasišakojęs" ir nesutikęs eiti dirbti papildomo darbo
už dyka, tu bent būtumteisus.
Bet to nepabandei
Ir iškart bėgi į inspekcijas
Jokiose inspekcijose nieko neprisišakosi
Tu savo sutikimą jau davei
Posle boja šaškami ne mašut
Tavo teisė rinktis :)

Tai gal pagaliau pasakyk kaip REIKIA daryti, o tai nuo pačio girdžiu tik pašaipos gaidelę, tačiau nieko konkretaus. Dar prieš pasirašydamas klausiau patarimo, bet nė velnio nieks nepatarė. O kaip aš galiu nepasirašinėt ant įsakymo, jei net nežinau straipsnio bei savo teisių šiai situacijai? Bandžiau priešintis, bet man tiesiog LIEPĖ pasirašyt. Geras mokyt po laiko, ple sunervinai.
Vis dar laukiu PROTINGŲ pasisakymų šia tema.
A
andrinx 1126
2005-03-14 14:56 andrinx
Na, jei tas pavadavimas yra numatytas tavo pareiginiuose nuostatuose, tai niekas už tai gali ir nemokėti.
Jei nenumatytas- reikia tartis smile
Tiesiog neturiu laiko knistis dabar- bet pasieškok internete, kažkur (gal antstoliai.lt ??- nepamenu) teko skaityt komentarą šia tema ir dar DK apie papildomus darbus pasiskaityk.
G
Ginthus 18
2005-03-15 16:16 Ginthus
Visvien proso aiškinimuose matau tik "elgis, kaip nori, tačiau pasekmes gali būti neprognozuojamos". Forumo skyriuje "Darbo teisė" tikėjausi geresnio atsakymo. Po ilgų konsultacijų su kolegomis supratau tik tiek, kad jeigu nesu pasirašęs pareiginių nuostatų (kuriuose parašyta, jog privalau pavaduoti), tuomet tokio įsakymo neprivalėjau pasirašyti. O ką tokiu atveju privaloma daryti - vis dar myslė.
Beje Prosas buvo teisus viename dalyke. Man jau ima rodytis, jog direktorius "užsisėdo" ant mano galvos už "šakojimasi".
Tiesi Tiesi 4035
2005-03-15 16:58 Tiesi 2011-09-11 03-39
Tavo vietoje pasiskambinčiau į Darbo inspekciją. Jei pagal einamas pareigas ir darbo sutartį pavaduot neprivalai, galbūt dar ne vėlu raštiškai pasiūlyti darbdaviui sudaryt papildomą darbo sutartį? Juk nei įsakymu, nei dar kuo nors niekas negali priverst Tavęs dirbt pvz šlavėja, jei nėra sudaryta papildoma darbo sutartis.


Ginthus rašė: Visvien proso aiškinimuose matau tik "elgis, kaip nori, tačiau pasekmes gali būti neprognozuojamos". Forumo skyriuje "Darbo teisė" tikėjausi geresnio atsakymo. Po ilgų konsultacijų su kolegomis supratau tik tiek, kad jeigu nesu pasirašęs pareiginių nuostatų (kuriuose parašyta, jog privalau pavaduoti), tuomet tokio įsakymo neprivalėjau pasirašyti. O ką tokiu atveju privaloma daryti - vis dar myslė.
Beje Prosas buvo teisus viename dalyke. Man jau ima rodytis, jog direktorius "užsisėdo" ant mano galvos už "šakojimasi".
G
Ginthus 18
2005-03-15 17:30 Ginthus
Čia radau šiokį tokį komentarą šia tema:

Pavadavimo darbų apmokėjimas

Ar būtina mokėti už laikinai nesančių darbe darbuotojų pavadavimą, jeigu pavaduojantieji tai turi daryti pagal pareiginius nuostatus?

Būtina skirti dvi sąlygas pavaduojant laikinai nesančius darbuotojus. Tai dirbančio darbuotojo pareiga pavaduoti laikinai nesantį darbe bendradarbį ir tokio pavadavimo apmokėjimas. Manome, kad šiuo atveju darbuotojas privalėtų pavaduoti savo darbe nesantį bendradarbį, nes tai numatyta jo pareiginiuose nuostatuose. Kitas klausimas, ar už tokį pavadavimą darbuotojui turi būti papildomai apmokėta. Pavadavimas paprastai nėra apmokamas, jeigu darbuotojas pagal savo pareigas yra laikinai nesančio asmens etatinis pavaduotojas. Kitu atveju būtina vadovautis Darbo kodekso 197 straipsnio nuostata, kad kai tokio pavadavimo metu padidėja darbuotojo darbo krūvis, palyginti su nustatyta norma, už darbą jam mokama proporcingai daugiau ir konkretūs atlyginimo už pavadavimą dydžiai nustatomi įmonės kolektyvinėje sutartyje arba darbuotojų darbo sutartyse. Biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojams pagal Vyriausybės 1993 07 08 nutarimą Nr.511 (Žin., Nr.28-655) priemoka už laikinai nesančių darbuotojų funkcijų (pareigų) vykdymą kartu su kitais priedais ir priemokomis neturi viršyti darbuotojui nustatyto tarnybinio atlyginimo dydžio.

197 straipsnis skelbia:

197 straipsnis. Darbo apmokėjimas, kai padidinamas darbų mastas

1. Kai padidinamas darbuotojo darbo mastas, palyginti su nustatyta norma, už darbą jam mokama proporcingai daugiau.

2. Konkretūs darbo apmokėjimo dydžiai nustatomi kolektyvinėse ar darbo sutartyse.

Deja vis dar lieka neaiškumų. Ką reiškia
"laikinai nesančio asmens etatinis pavaduotojas"? Ir ar išvis teisingas komentaras? Niekaip negaliu rasti jam teisinio pagrindimo. Darbo kodekse, tai vienintelis straipsnis kaip nors susijęs su mano situacija.
Tiesi Tiesi 4035
2005-03-15 18:45 Tiesi 2011-09-11 03-39
Yra pareigos "direktorius", yra pareigos "direktoriaus pavaduotojas". Kai pavaduotojas pavaduoja nesantį direktorių, už jokį pavadavimą nemokama - todėl kad jis yra etatinis pavaduotojas.


Ginthus rašė:
Deja vis dar lieka neaiškumų. Ką reiškia
"laikinai nesančio asmens etatinis pavaduotojas"? Ir ar išvis teisingas komentaras? Niekaip negaliu rasti jam teisinio pagrindimo. Darbo kodekse, tai vienintelis straipsnis kaip nors susijęs su mano situacija.
G
Ginthus 18
2005-03-15 19:14 Ginthus 2011-09-11 03-39

Tiesi rašė: Yra pareigos "direktorius", yra pareigos "direktoriaus pavaduotojas". Kai pavaduotojas pavaduoja nesantį direktorių, už jokį pavadavimą nemokama - todėl kad jis yra etatinis pavaduotojas.


Ginthus rašė:
Deja vis dar lieka neaiškumų. Ką reiškia
"laikinai nesančio asmens etatinis pavaduotojas"? Ir ar išvis teisingas komentaras? Niekaip negaliu rasti jam teisinio pagrindimo. Darbo kodekse, tai vienintelis straipsnis kaip nors susijęs su mano situacija.


Dėkui Tiesi, dabar aišku. Šiuo metu nesu pasirašęs nuostatų, tačiau po tokio ginčo, manau jie staigiai atsiras. Mano nuomone turi būti taip:
1. Įsakyme pavaduoti turi būti nurodytas DU.
2. Pareiginiuose nuostatuose negali būti numatytas pavadavimas, nes tai nėra pareigų dalis (jei nesi pavaduotojas).
3. Darbo sutartyje numatytas pavadavimo ir apmokėjimo už jį tvarka.
Priešingu atveju yra pažeidžiamas darbo kodeksas. Ar aš teisus?
G
Ginthus 18
2005-03-15 19:44 Ginthus
O tai ką tuomet sako DK 197 straipsnis. Būk malonus Prosai, paaiškink.
G
Ginthus 18
2005-03-15 20:06 Ginthus
[quote="Ginthus"]Čia radau šiokį tokį komentarą šia tema:

Pavadavimo darbų apmokėjimas

Ar būtina mokėti už laikinai nesančių darbe darbuotojų pavadavimą, jeigu pavaduojantieji tai turi daryti pagal pareiginius nuostatus?

Būtina skirti dvi sąlygas pavaduojant laikinai nesančius darbuotojus. Tai dirbančio darbuotojo pareiga pavaduoti laikinai nesantį darbe bendradarbį ir tokio pavadavimo apmokėjimas. Manome, kad šiuo atveju darbuotojas privalėtų pavaduoti savo darbe nesantį bendradarbį, nes tai numatyta jo pareiginiuose nuostatuose. Kitas klausimas, ar už tokį pavadavimą darbuotojui turi būti papildomai apmokėta. Pavadavimas paprastai nėra apmokamas, jeigu darbuotojas pagal savo pareigas yra laikinai nesančio asmens etatinis pavaduotojas. Kitu atveju būtina vadovautis Darbo kodekso 197 straipsnio nuostata, kad kai tokio pavadavimo metu padidėja darbuotojo darbo krūvis, palyginti su nustatyta norma, už darbą jam mokama proporcingai daugiau ir konkretūs atlyginimo už pavadavimą dydžiai nustatomi įmonės kolektyvinėje sutartyje arba darbuotojų darbo sutartyse. Biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojams pagal Vyriausybės 1993 07 08 nutarimą Nr.511 (Žin., Nr.28-655) priemoka už laikinai nesančių darbuotojų funkcijų (pareigų) vykdymą kartu su kitais priedais ir priemokomis neturi viršyti darbuotojui nustatyto tarnybinio atlyginimo dydžio.

197 straipsnis skelbia:

197 straipsnis. Darbo apmokėjimas, kai padidinamas darbų mastas

1. Kai padidinamas darbuotojo darbo mastas, palyginti su nustatyta norma, už darbą jam mokama proporcingai daugiau.

2. Konkretūs darbo apmokėjimo dydžiai nustatomi kolektyvinėse ar darbo sutartyse.
[quote]
Ir šis komentaras irgi meluoja?
G
Ginthus 18
2005-03-15 20:37 Ginthus
>Va būtent jame ir rašoma, kad visi apmokėjimai turi būti
numatyti darbo sutartyje.

Tuomet tai jau yra DK pažeidimas.

Tai visdėlto tas teisininkų komentaras (postinau net 2 kartus), kurį Prosai, sėkmingai ignoruojį, meluoja?
Tuomet DK negina darbuotojų teisių ir kiekvienas interpretuoja jo straipsnius, kaip tik nori. Kaip galima pažeidinėjant vienus punktus sėkmingai išvengti kitų?
Taigi ką turime:
1) darbo sutartyje nenumatytas pavadavimas ir jo apmokėjimas;
2) pareiginėse nuostatose nenumatytas pavadavimas ir jo apmokėjimas, nes papraščiausiai nėra pačių PN;
3) įsakymas dėl pavadavimo pasirašytas.
Jei jau buvo parengtas įsakymas, tai tikriausiai nebereikalo. Kame sliekai?
G
Ginthus 18
2005-03-16 06:27 Ginthus
Požiūris iš kitos pusės (dedukcinis metodas):
1. jei yra įsakymas, vadinasi darbdavys oficialiai paveda dirbti darbo sutartyje nesulygtą darbą;
2. vadinasi automatiškai įsigalioja 197 straipsnio 1 dalis;
3. taip pat automatiškai turi būti įvykdyta ir 2 dalis, t.y. turi sutartyje atsirasti punktas apie apmokėjimą.
Taigi, kaip matai kiekvienas savaip gali išvedžioti.
Tu teigi, jog niekas neprivalo daugiau mokėti, o aš teigiu atvirkščiai.
Na tiek to, nenoriu gadinti prastos nuotaikos. Chill smile
A
andrinx 1126
2005-03-16 06:49 andrinx 2011-09-11 03-39
Matai, Ginthus, čia įvairiai galime išvartyti- o pats vartai kaip tau patogiau smile .
Žiūrim:
197 straipsnis. Darbo apmokėjimas, kai padidinamas darbų mastas
1. Kai padidinamas darbuotojo darbo mastas, palyginti su nustatyta norma, už darbą jam mokama proporcingai daugiau.


Kas yra tavo darbų mastas? Jei tu pvz. droži pieštukus- tada OK, tu turi nudrožti N pieštukų per darbo dieną, o tau padidina normą iki (N+X) - tada galima įvertinti ir apmokėti proporcingai daugiau.

2. Konkretūs darbo apmokėjimo dydžiai nustatomi kolektyvinėse ar darbo sutartyse.


O vat šiuo atveju, kai neišmatuojam proporcijų- ar yra pas tave kas nors numatyta? Įsakymas įsakymu- bet ar yra susitarimas kiek mokės už papildomą darbą?
Galime įvairiai mes čia diskutuot, bet faktas tas, kad viskas turi būti parašyta .
G
Ginthus 18
2005-03-16 10:33 Ginthus
Vat aš ir ieškau, kur visa tai parašyta. smile
Vokietis net nusiš...t be instrukcijos neina. smile
E
Emma 1993
2005-03-16 10:46 Emma
Manau, jog viskas turi būti parašyta Darbo Sutartyje, kokia dar kitokia gali būti instrukcija tarp darbdavio ir darbuotojo?
Man atrodo, jog forumiečiai labai jau Jums viską išaiškino, viskas yra - bus taip, kaip SUTARTA:).
Jei pyktuoju:). Jei geruoju, tai galima ir papildyti darbuotojo naudai Darbo sutartį:).
G
Ginthus 18
2005-03-16 11:00 Ginthus
Kaip tai "kokia dar instrukcija"? Juk turi būti tam tikri apribojimai. O jeigu susitarsi, kad dirbi 80val. per savaitę, tai kas čia gausis, viskas teisėta? Juk taip SUTARTA. Arba jei sutartyje neįrašyta, jog darbdavys turi kompensuoti pvz. komandiruotei dienpinigius, tai irgi jų negausi? Nes DS juk neparašyta? Galvokit ką kalbat mieli kolegos.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui