Mokesčiai Norvegijoje?

A
Aivarask 7
2011-11-29 19:53 Aivarask
Sveiki visi. Saunu, kad radau idomu ir naudinga foruma. Jau 6m gyvenam ir dirbam Norge. Jei kam kils klausimu del mokesciu dirbant samdomu darbuotoju pas norvegus, visada prasom klausti. Turim sukaupe nemaza patirti.
Tuo tarpu norejau paprasyt pagalbos. Nusprendeme Norvegijoj pasistatyt nama. Jei statys LT imone, kiek suprantu, formins eksporta i Norge su 0% PVM. Klausimai:
1.Koks prekes pavadinimas israsomas invoice? koks prekes kodas?
2.Ar galima rasyti "Pilnai sukomplektuotas namas" ir krauti visas medziagas, iskaitant vidaus pilnai apdailai, baldus ir buitine technika? Ar cia jau butina detaliai vardinti viska deklaracijoje?
3.Aisku, kad mokesiu 25% PVM nuo invoice sumos, bet kaip su muitu? ar tikrai jo nebus? Logiskai - jei deklaracijoje irasytam prekes kodui importuojant i Norge muitas netaikomas, tada kaip ir nereikes, neziurint i tai kad "po tuo kodu" bus ivezama viskas nuo A iki Z?
4.Ar teoriskai galima susitarus "mazinti" kaina invoice, kad isvengti PVM nuo dideles sumos? gal kas susidure ar jie ten muitineje i tai gali kreipti demesi?
5.Statysim uz savo lesas, ar imanoma jei sutartume su statytojais uz darbus "atsiskaityti" Lietuvoje ir atskiros saskaitos uz montavima neisrasineti ir jokiu mokesciu nuo to nemoketi?
6.Kokiu dokumentu apie statybas (medziagu isigijimo, darbu atlikimo kaina ir t.t.) gali reikti po to pridavinejant ir pan? ar is viso ju reikia jei statysime be banko paslaugu?
7.Kokia to krovinio ismuitinimo tvarka man, kaip fiziniam asmeniui?zinau tik kad ant sienos reik moket ta PVM, bet kada ir kokiu budu? gal kas susidurete?
Is anksto labai dekoju uz patarimus smile
A
Aivarask 7
2011-11-30 18:20 Aivarask
Padekite, prasau kas nors... smile
artas71 artas71 12028
2011-11-30 21:32 artas71 2011-11-30 21-35
Labai daug klausimų ir pakankamai platūs.. Tokio normalaus dydžio straipsniokas gautųsi: ir apie registravimąsi PVM mokėtoju kitoje šalyje iki mokesčių slėpimo, mokant už "lievas" paslaugas per banką.
1. Nesvarbu pavadinimas. Turinio viršenybė prieš formą. Jeigu perkate namą o į sąskaitą rašo "šluota", nieko gero. Namo nerašys mį muitinės deklaraciją - veš konkrečias medžiagas suprantu (kuri turi konkretš kodą -pvz. šamotinė plyta turi vieną KPN kodą, o silikatinė -kitą., o gal pirksite vietoj? O darbo jėga kodo neturi..
2. Ne
http://www.stat.gov.lt/uploads/KN_2011_lt.pdf?PHPSESSID=b03e92e1b00047833cbfc3ffa74a644e

3.Nebus muito, jeigu vešite iš LT - Norge yra EEE teritorija ( Europos Ekonominė Erdvė).
www.finmin.lt/finmin.lt/failai/europos_ekon_...


4.Retorinis – filosofinis klausimas. ” Kas bus jeigu per Vilnių važinėsiu 90Km/h greičiu?”. Gal nieko, o gal ir pastebės, tada bus… Žiūrit kiek kam sumažinsite kainas. Muitinė turi PALYGINAMĄSIAS kainas.
Prašysite Plyta 0,05 , jeigu pastebės, jie pažiūrės savo katalogiuką - o ten Plyta 0,70 . Ir pradės tikrinti VISKĄ...
5.Dar vienas filosofinis klausimas. Tai jūsų problema, kaip susitarsite. Pasekmių NO nežinau, jei pagaus, o LT – pirkėjui –nieko, pardavėjui –ATPK 173(1) straipsnis. Apskaitos taisyklių pažeidimas
www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_...

6. Nežinau kaip NO, o LT – nelabai domina..
7. LT fiziniams– iškart išlanksto pavedimu ar grynais. Įmonės perka Muitinės prievolių vykdymo garantijas iš Draudimo kompanijų , moka per mėn.
A
Aivarask 7
2011-11-30 22:32 Aivarask 2011-11-30 22-49
Didelis dekui uz atsakymus. "Teorija" aiski smile
Gal galetumete aiskiau apie "registravimąsi PVM mokėtoju kitoje šalyje iki mokesčių slėpimo, mokant už "lievas" paslaugas per banką"?
Pirksiu nama is LT imones kaip Norvegijos gyventojas t.y.fizinis asmuo. Kokios cia reikia registracijos PVM moketoju?
Nesiruosiu uz "lievas" paslaugas moketi per banka - atvaziuosiu ir susimokesiu uz darbus grynais Lietuvoje. Ka turejote omeny?
Ir dar vienas klausimelis, jei dar neatsibodau smile Sakykim nusipirksim baldus ir buitine technika LT parduotuveje ir gausim saskaitele. Sukraunam ir vezam i Norge. Tai butinai reik formint muitinej eksporta? bet juk sumokeje LT PVM, tai gausis kad papildomai mokesime PVM ant norvegu sienos? Dekoju.
artas71 artas71 12028
2011-12-01 09:42 artas71
http://www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=101339/
4. Centrinis mokesčių tarnybos užsienio skyrius (SFU)

Verslininkai ir viešosios įstaigos neraginami privalo suteikti Mokesčių tarnybai informaciją apie darbus, atliekamus Norvegijos statybos ir pastatų įrengimo bei montavimo sektoriuje, jei juos atlieka užsienio įmonės ar užsienyje gyvenantys asmenys.

Šių taisyklių tikslas yra žinoti kokie užsieniečiai darbuotojai ir Norvegijos darbuotojai dirba šioje šalyje ir užstikrinti jų mokesčių mokėjimą.

Darbdavys privalo suteikti informaciją apie užduoties užsakovą ir informaciją apie darbuotojus, kurie datliks užduotį. Darbdavys privalo užpildyti formą RF-1199: ”RF 1199 Informacija apie kontraktą, užsakovą ir darbuotojus”.
A
Aivarask 7
2011-12-01 11:33 Aivarask
Nesu isitikines, bet tai yra reikalavimai norvegiskoms imonems. mes nama statysimes-pirksim kaip fiziniai asmenys, tokiu budu visa atsakomybe uz norvegiskos teisines bazes atitikimus tenka rangovui t.y. lietuviskai statybinei firmai kuri statys? taip iseitu kad mano "problema" tik ismuitinimas?
artas71 artas71 12028
2011-12-01 13:09 artas71
tavo problema - taip, greičiausiai tik išmuitinimas. tačiau, jeigu bus šakar makar su atsiskaitymu LT įmonei ( tipo dirbs pusiau nelegaliai), tai ką aš žinau, kaip čia gali baigtis...
A
Aivarask 7
2011-12-01 14:17 Aivarask
Supratau...tada gal visgi reiktu kad israsytu ta saskaita uz darbus. o ji butinai turi pereiti per muitine, ar kazkokiu kitokiu budu sumokamas PVM uz darbus nuo sumos saskaiteleje?
J
Jurmita 14
2011-12-04 18:08 Jurmita
Sveiki, perskaiciu paskutiniu 2 metu komentarus. Noriu pasitikslinti tokia situacija.
LT yra veiklos nevykdanti UAB. NO uzregistravome NUF. Kol kas tai tik veiklos pradzia. Nesu buhaltere, todel nesupykit, jei klausimai bus naivoki.
1. Ar galime idarbinti zmones veiklos nevykdancioje UAB ir juos siusti dirbt i NUF?
2. Ar reikalinga zmonems kazkokie leidimai dirbti NO?
sonata600 sonata600 1534
2011-12-04 20:19 sonata600
1.Žinoma galite. Gaila, kad neparašėte kokią veiklą vykdote NO (veiklos pažymėjime turi būti parašyta veiklos rūšys ir kurios valstybės įstatymų turite laikytis). Jei statybos darbus, galite priimti sezoninius darbininkus. Komandiruoti juos į NO iki 183 dienų (jei ilgiau - mokėsite visus mokesčius NO) ir jei įmonės NUF (filialas) veikia pagal LT įstatymus, mokėti jiems dienpinigius, DU ir visus mokesčius Lietuvoje).
2. Lietuvoj jokių leidimų nereikia,tik darbuotojai turi turėti sveikatos draudimo korteles, apdrausti nuo nelaimingų atsitikimų.
J
Jurmita 14
2011-12-04 21:30 Jurmita
Sonata, aciu uz komentara...taip imones veikla vidaus apdaila ir staliaus darbai...o pazymejimo dar NUF neturime, nes tik gruodzio 1 d uzregistruota registru centre, ir kiek suprantu jie turi atsiusti doc... ar teko su tuo susidurti?
O kitas klausimas arba kaip tokia schema turetu veikti. NUF pasiraso sutarti su NO imone del XXX darbu. Tada mes darbinam darbininkus UAB ir siunciam juos i komandiruote NUF. Reikia pazymeti, kad UAB LT veiklos nevykdo. Ir mums iskyla klausimas su pinigu srautais, kaip juos sutavrkyti, kad UAB atsirastu pinigai is NUF.
2011-12-06 16:15 Kristina_buh
Sveiki,

Esu naujoke siame forume. Perskaiciau sita tema nuo A iki Z, bet vistiek klausimu kilo.
Lietuvos UAB įsiregistravusi NUF (veiklos pazymejime nurodyta, kad veikia pagal LT istatymus). Mokescius moka tik Lietuvoje. Isskyrus PVM (yra isiregistrave ten PVM moketais ir moka MVA)
Man kylantys klausimai:
1.Ar įsiregistravimas NUF atleidžia įmonę nuo prievoles gauti forma E101 darbuotojams?
2.Kaip su pelno mokesčiu? Kokioje salyje jis turi būti mokamas?
3.Jei imone Lietuvoje veiklos nevykdo, tai ir PVM mokėtojais Lietuvoje registruotis neturi?
4.Musu situacijoje darbuotojai negali būti komandiruojami ilgiau nei 183 d. per metus. Bet imone turi užsakymu Norvegijoje. Ka daryti tokioje situacijoje, nenorint, kad atsirastu prievole moketi mokesčius Norvegijoje? Idarbinti naujus darbuotojus ir komandiruoti juos? O ka daryti su tais, kuriu 183 d limitas baigesi?
5.Kalbant apie idarbinima – kur privalo būti idarbinti komandiruojamieji darbuotojai, Lietuvos UAB ar NUF?
6.Ir dar toks ko gero labai platus klausimas – kaip suristi NUF ir motinines Lietuvos UAB buhalterija? Kaip turi susivaikscioti pinigu srautai?

Zinau, kad klausimu surasiau daug, ir ne visi jie konkretus. Tiesiog pirma karta susiduriu su tokios imones apskaita, ir bandau pradžiai issiaiskinti bent esminius klausimus.. Is anksto dėkoju uz pagalba ir bet kokia naudinga informacija..
sonata600 sonata600 1534
2011-12-06 16:38 sonata600
1. Jei veiklos LT nevykdot, E101 jums niekas neišduos. O jos turėtų būti ne mažiau 20%.
2. Juk rašot, kad NUF reg.pažymėjime nurodyta, kad veikiate pagal LT įstatymus. Taigi visus mokesčius, išskyrus PVM, mokate Lietuvoje.
3. Čia jau jūsų valia. Galit ir registruotis, tik nelabai noriai VMI registruoja, bet įmanoma. Juk kažką perkat ir Lietuvoj.
4. Manau, kad geriau darbinti kitus darbuotojus, nes viršijus 183 dienas, mokėsite visus mokesčius Norvegijoje.
5. Žinoma, kad LT. jei darbinsite NUF, automatiškai visi mokesčiai mokami NO.

6. Kadangi filialas nėra atskiras juridinis asmuo, o tik valdo steigėjo jam patikėtą turtą ir pagal suteiktus įgaliojimus vykdo veiklą, jo finansinės ataskaitos nesudaromos. Tačiau jis gali turėti savo apskaitą.
2011-12-06 16:58 Kristina_buh
labai aciu uz atsakymus!
1. Dar del PVM registravimosi LT. Tai taip iseina, kad jei mes LT PVM apmokestinamu pardavimu neturesim, mes turim teise i atskaita?
2. Del NUF apskaitos. Imone ten turi vietini buhalteri, kuris veda ju apskaita. AR Lietuvos UAB turi vesti Norvegiskojo PVM apskaita? T.y. ar ji turi sutapti su NO buhalterio PVM apskaita?
E
Elena 936
2011-12-06 17:41 Elena
Taip, Lietuvoje turesite PVM atskaitą nuo visų Lietuvoje pirktų medžiagų, paslaugų ir kt.
2011-12-07 11:08 Kristina_buh
sonata600,

Gal galite pasakyti, kokiais teises aktais ar nutarimais vadovaujantis, Jus teigiat, kad jei NUF reg.pažymėjime nurodyta, kad imone veikia pagal LT įstatymus, visus mokesčius, išskyrus PVM, galima moketi Lietuvoje?
siandien skambinausi i uzsienio ismoku skyriu, tai jis man labai konkreciai ir tvirtai isvardino visus LT ir EEE teises aktus, kuriais vadovaujantis, imone, nevykdanti veiklos LT, nesvarbu, ji ten NUF`as ar kas tik nori, sodros mokescius turi moketi Norvegijoje. Ir dar pabreze, kad tokios imones - "pasto dezutes Lietuvoje" greitu metu bus prigautos, todel jei ziurime i imones ateiti, turetume vadovautis tais nutarimais, kurie galioja jau nuo 2004 m, o ne praktika imoniu, kurios dirba kaip "visi", t.y. rizikuoja su tikslu moketi mazesnius mokescius. Tai dabar pasimeciau jau visai... smile
sonata600 sonata600 1534
2011-12-07 14:34 sonata600
Ką gi, apskambinau ir aš.
Kalbėjau su Užsienio išmokų tarnybos konsultacijų sk. vedėja, nes eilinės nelabai nelabai žino, paaiškinus padėtį atsakė: jei NO nereikalauja (kol kas ir nereikalavo) E 101 formos, mokat ir mokėkit mokesčius čia. Jei atsitiks taip, kad NO jos paprašys, o mes jos neišduosim, susimokėt teks ten, tačiau LT sugražins sumokėtas įmokas.
VMI konsultantė: pagal esamą situaciją GPM ir pelno mokestis mokamas Lietuvoj.
Kad NO soc.draudimo nereikalaus susimokėti esu 99% tikra, nes turiu filialo steigėjo raštišką patvirtinimą. Tačiau ko nebūna. Tad dar bandysiu išpešti iš norvegų kokį teisės aktą.
sonata600 sonata600 1534
2011-12-07 17:09 sonata600
Kaip suprantu, kalbėjot su vyriškiu. Ko gero ir aš anksčiau su juo esu kalbėjusi (dėl formos E101) tai pasijutau tokia menka, tokia kvaila kriošena, nieko neišmananti ir iš vis kam jo brangų laiką gaišinu. Kalbėjo pakeltu tonu, neduodamas išsižioti.
Tos „pašto dėžutės“ dirba ir uždirba legaliai, per prievartą siūlosi mokėti (ne nuo 800 litų kaip mokama čia) mokesčius Lietuvoj, šitiems biurokratams uždirba pinigus kitoje šalyje, atveža juos tiesiai į dantis ir turi dar prieš juos lankstytis, kad malonėtų nors kokios informacijos suteikti, nekalbant jau apie tai, kad pajudintų užpakalius ir suderintų šitą įstatymų spragą. Negana to, dar grasina. Trūksta žodžių. Ir aplamai nesuprantu kam reikalinga tokia tarnyba smile
2011-12-07 18:11 Kristina_buh
Nezinau, ar su tuo paciu vyru kalbejau, bet ir su manim jis kalbejo grieztai. pakelto tono gal ir nebuvo, bet grieztumo pakako.
Dar kalbejau ir su Vilniaus draudeju ir apdraustuju skyriaus vedejos pavaduotoja Laima Nageliene (ja man rekomendavo vyrukas is uzsienio ismoku tarnybos). Ji tik patvirtino fakta, kad musu situacijoje sodra turetume moketi NO, o jau sumoketas imokas Lietuvoje galime grazintis. Zodziu nieko naujo nesuzinojau is jos..
Visai idomi Užsienio išmokų tarnybos konsultacijų sk. vedėjos issakyta nuomone.. Gal ir verta ja vadovautis. Idomu tik tai, ar jei netycia NO sodra pareikalautu sumoketi sodra ten, tai ar nepriskaiciuotu kokiu baisiniu delspinigiu ir baudu, uz tai kad laiku nemokejom jiems? smile
sonata600 sonata600 1534
2011-12-07 20:10 sonata600
Na baudos tai ten sako didelės. Bet pirmiausia jie turi pareikalauti formos E 101, pagaliau perspėti, kad nesumokėtos soc.draudimo įmokos. Tačiau šiais metais vyrai jau sugrįžo, o niekas mums laiškų iš NO nerašo. O soc.draudimo įmokas ten moka kas 3 mėn. ir 14,1 %. Tačiau GPM net iki 49%, PVM 25%,(duomenys 2009 m. Dabar gal kas ir keitėsi)
Taigi soc. draudimą dar naudingiau NO mokėti, GPM - LT. smile
Ar ne?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui