Garantijos komandiruotiems darbuotojams

Loreta Loreta 28574
2005-06-01 11:36 Loreta 2011-09-11 03-44

wolf rašė:
Tai ar neprades ponai tikrintojai ieškoti kaip pamažinti dienpinigių sumas, kad MMA sumos + Dienp. būtų mažesnes nei ES.
Čia pateiktas kažkoks iškreiptas dienpinigių supratimas. T.y. juos turėtų pavadininti ne dienpinigiai, o komandiruot pinigiai iš kurių išaiškiname kiek vidėlto ten dienpinigių

Būtent - tai ir kliūva. Tačiau ir tai apeinama - jokių kelionės išlaidų - nei nakvynės dokumentų, nei valgyklų čekių - nieko, kas leistų mažinti (jei vis tik taip sumąstys) dienpinigius. Šiš...
E
Elena 936
2005-06-01 11:39 Elena
Kaip parasiau, man atsake mokesciai, kad ju tas Isakymas nekomentuojamas, tai Darbo inspekcijos kompetencija.
E
Elena 936
2005-06-01 11:42 Elena 2011-09-11 03-44

Loreta rašė:

Elena rašė: Manau, kad mokesciai nelygins musu mokamas sumas su kitu saliu minimaliu darbo uzmokesciu. Ir uz tai, kad mokesime (palyginus) maziau - nebaus. Istatymas turi apsaugoti darbuotoju teises, sutinku su IrenaR. Ir tik pats darbuotojas, gales kreiptis ir reikalauti, kad jam butu damoketa atitinkama suma. Ne visi darbuotojai skaito Valstybes Zinias. smile

O va čia nesutinku - nėra palikta pasirinkimo laisvės, nes:
"1. Šis įstatymas užtikrina garantijas darbuotojams, išsiųstiems laikinai dirbti kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje, taip pat Europos ekonominei erdvei priklausančioje valstybėje (toliau – valstybėje narėje)"


Teisingai, Loreta, Istatymas uztikrina garantijas darbuotojams, musu Mokesciu inspekcija uztikrina mokestines sistemos garantijas.
Loreta Loreta 28574
2005-06-01 11:43 Loreta 2011-09-11 03-44

Elena rašė: Kaip parasiau, man atsake mokesciai, kad ju tas Isakymas nekomentuojamas, tai Darbo inspekcijos kompetencija.

Nekomentuojamas, nes patys nežino, kaip komentuoti. DI irgi kol kas nekomentuoja - vakar tik pirmą kartą patys pamatė tą įstatymą, kai nusinešiau...
Nebūkim tokie patiklūs - mūsų reikalas išsiaiškinti, paklausti - VMI atsakyti, kas liečia mokestinę pusę. Kaip minėjau, DI mokestinė pusė nedomina.
E
Elena 936
2005-06-01 11:49 Elena
Tada belieka laukti VMI komantaru.
S
subare 523
2005-06-02 08:54 subare
Vakar šnekėjausi su vienos iš firmų, kurioje dirbu savininku - jis suomis. Tai va jis man paaiškino, kad ES šis įstatymas jau seniai galioja ir Lietuvoje jis turėjo jau įsigalioti nuo 2004-05-01, kai įstojom į ES. Šis įstatymas iš tikrųjų yra skirtas migruojančiai darbo jėgai ir apsaugoti ES šalių darbo rinkas nuo pigios darbo jėgos. Kadangi mūsų įmonė verčiasi būtent tuo, kad siunčia lietuvius dirbti Suomijoje, tai mes (pasirodo, to ir pati nežinojau) jau seniai jį taikome. Transporto kompanijoms nėra ko baimintis, tai neliečia vairuotojų.

EU-directive 96/71/EC of the European Parliament and of the Council of 16 December 1996 concerning the posting of workers in the framework of the provision of services
Loreta Loreta 28574
2005-06-02 09:45 Loreta 2011-09-11 03-44
Subare, parodyk tu man įstatyme tą punktą, kuris leistų galvoti, kad vairuotojams netaikoma. Jūsų įmonei taikomas tik vienas iš šio įstatymo taikymo punktų - trečias. Sau prisitaikau pirmąjį.

3 straipsnis. Įstatymo taikymas

1. Šis įstatymas taikomas, kai darbuotojas siunčiamas laikinai dirbti kitos valstybės narės teritorijoje:
1) pagal sutartį dėl paslaugų teikimo ar darbų atlikimo, darbdavio sudarytą su toje valstybėje narėje veikiančiu užsakovu, arba
2) darbdavio įmonės filiale, atstovybėje ar grupės įmonėje, arba
3) kaip laikino įdarbinimo įmonės darbuotojas.



Labai norėčiau, kad būtų tavo tiesa, tačiau įstatymas kalba ką kita...
S
subare 523
2005-06-02 09:47 subare
šiaip tai ES reglamentai yra viršesni už Lietuvos įstatymus, kol kas galima vadovautios reglamentu, o vėliau gal vis tik išleis kokį komentarą musiškiai.
Tatu Tatu 1732
2005-06-02 10:54 Tatu
Na, aš ir manau, kad nereikia, nes
"Šis įstatymas taikomas, kai darbuotojas siunčiamas laikinai dirbti kitos valstybės narės teritorijoje" , bet jis (vairuotojas) nei laikinai ten dirba, nei nelaikinai - jo darbas yra toks ir tiek. Nors mūsų "bananų" respublikoje - ir ES aktai gali nedėti....
V
Vilma7 319
2005-06-02 14:48 Vilma7
Pasikartosiu:
2005 m. gegužės 28 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos garantijų komandiruotiems darbuotojams įstatymas. Įstatymo tikslas - užtikrinti garantijas darbuotojams, išsiųstiems laikinai dirbti kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje (ilgesniam kaip 30 dienų laikotarpiui), taip pat Europos ekonominei erdvei priklausančioje valstybėje, ir darbuotojams, atsiųstiems iš kitų valstybių laikinai dirbti Lietuvos Respublikos teritorijoje. Ne valstybių narių teritorijose įsisteigusioms įmonėms negali būti taikomos sąlygos, palankesnės už tas, kurios taikomos valstybės narės teritorijoje įsisteigusioms įmonėms.

Komandiruotam darbuotojui, neatsižvelgiant į teisę, taikytiną darbo sutarčiai ar darbo santykiams, nuo šiol turi būti taikomos tos valstybės, į kurios teritoriją darbuotojas siunčiamas laikinai dirbti, norminių teisės aktų, įskaitant praplėstų kolektyvinių šakos ir teritorinės sutarčių, nuostatos:

1. dėl maksimalaus darbo laiko ir minimalaus poilsio laiko trukmės;
2. dėl minimalių kasmetinių mokamų atostogų trukmės;
3. dėl minimalaus darbo užmokesčio, įskaitant apmokėjimą už viršvalandinį darbą;
4. dėl laikino įdarbinimo įmonių darbuotojų darbo sąlygų;
5. dėl darbuotojų saugos ir sveikatos sąlygų, higienos normų;
6. dėl jaunų asmenų, nėščių, neseniai pagimdžiusių ir krūtimi maitinančių moterų apsaugos darbe;
7. draudžiančios diskriminaciją darbe.


Darbdavius tikrins tos šalies, kurioje darbuotojas dirba, įgaliotosios institucijos. Dienpinigiai, išskyrus su komandiruote susijusias faktines kelionės, nakvynės ir maitinimo išlaidas, laikomi minimalaus darbo užmokesčio dalimi.

Šaltinis: www.svv.lt
S
subare 523
2005-06-02 15:28 subare
Tai taip ir yra Suomijoje tikrina mūsų darbuotojus, prašo kontraktus parodyti, gyvybės draudimus, atlyginimų priskaitymus.
E
Elena 936
2005-06-03 11:29 Elena
EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA
dėl darbuotojų komandiravimo paslaugų teikimo sistemoje
96/71/EB
1996 m. gruodžio 16 d.
"3 straipsnis
Darbo sutarties sąlygos
1. Valstybės narės užtikrina, kad nepriklausomai nuo to, kokia teisė yra taikoma darbo santykiams, 1 straipsnio 1 dalyje paminėtos įmonės garantuoja į jų teritoriją komandiruotiems darbuotojams darbo sutarties sąlygas dėl toliau nurodytų dalykų, kuriuos toje valstybėje narėje, kurioje darbas yra atliekamas, reglamentuoja:
- įstatymai, įstatymų lydimieji aktai ar administracinės nuostatos ir (arba)
- kolektyvinės sutartys ar arbitražo sprendimai, kurie buvo paskelbti visuotinai taikytinais, kaip apibrėžta šio straipsnio 8 dalyje, jeigu jie yra susiję su priede išvardyta veikla:
a) dėl maksimalaus darbo ir minimalaus poilsio laiko;
b) dėl minimalių mokamų metinių atostogų trukmės;
c) dėl minimalių užmokesčio normų, įskaitant viršvalandžių apmokėjimo normas; šis punktas netaikomas papildomo pensinio draudimo programoms;
d) dėl darbuotojų, ypač laikino įdarbinimo įmonių siūlomų, samdos sąlygų;
e) dėl profesinės sveikatos, higienos ir darbo saugos;
f) dėl apsaugos priemonių, skirtų nėščių ar pagimdžiusių moterų, vaikų ir jaunimo darbo sutarties sąlygoms vykdyti;
g) dėl vienodų sąlygų taikymo vyrams ir moterims bei kitų nediskriminavimo nuostatų.

Šioje direktyvoje šio straipsnio 1 dalies c punkte paminėtų minimalių užmokesčio normų sąvoką apibrėžia valstybės narės, į kurios teritoriją darbuotojas yra komandiruojamas, nacionalinės teisės aktai ir (arba) praktika.

2. Šio straipsnio 1 dalies pirmosios pastraipos b ir c punktai netaikomi, jei gaminio pradinį surinkimą ir (arba) pirmąjį instaliavimą atlieka gaminį tiekiančios įmonės kvalifikuoti darbuotojai ir (arba) specialistai, kai tai yra numatyta prekių tiekimo sutartyje ir yra būtina, norint naudotis patiektu gaminiu ir kai jų komandiruotės laikas neviršija aštuonių dienų.

Ši nuostata netaikoma priede išvardytiems statybos darbams.

PRIEDAS
3 straipsnio 1 dalies antrojoje įtraukoje nurodyta veikla apima visus darbus, susijusius su statyba, remontu, priežiūra, pastatų rekonstraimu ar griovimu, visų pirma:
1. žemės kasimo darbus,
2. žemės stumdymo darbus,
3. faktinius statybos darbus,
4. surenkamųjų elementų surinkimą ir išmontavimą,
5. įrengimą arba instaliavimą,
6. perplanavimą,
7. atnaujinimą,
8. remontą,
9. išmontavimą,
10. griovimą,
11. aptarnavimą,
12. priežiūrą, dažymą ir valymą,
13. tobulinimą."

Išvada - statybininkams, Lietuvos įmonių darbuotojams, dirbantiems užsienyje nuostata dėl minimalaus darbo užmokesčio netaikoma.
nerijus nerijus 2474
2005-06-07 11:56 nerijus 2011-09-11 03-45

Loreta rašė: Taip, dienpinigių mažinti jokiu būdu negalima, norint apsisaugoti nuo mokesčių. Galima atsigroti su ne ES kilmės šalimis - 50% dienpinigiais.
Toliau dar klausimukas top-1 - ką reiškia įstatyme posakis "2. Dienpinigiai, išskyrus su komandiruote susijusias faktines kelionės, nakvynės ir maitinimo išlaidas, laikomi minimalaus darbo užmokesčio dalimi.( )"?
Kodėl išskyrus??? Juk kelionės išlaidos ir taip nėra dienpinigių dalis...
Ką norima tuo pasakyti?


Na kad nebutu taip ramu dar citatele is istatymo: 1. Šis įstatymas užtikrina garantijas darbuotojams, išsiųstiems laikinai dirbti kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje, taip pat Europos ekonominei erdvei priklausančioje valstybėje (toliau – valstybėje narėje),

Taip iseina kad tai liecia ne tik ES. Va PVZ man problema su Norvegija...
nerijus nerijus 2474
2005-06-07 12:01 nerijus
Kad taip auksciau mineto istatymo kurejams sios diskusijos adresiuka numest... smile
2005-06-07 12:14 Kristiana__
Na Norvegija mane taip pat domintų. Aš irgi mačiau tą nerijaus komentuojama sakinį, bet neišdrysau įsiterpti...

Kuo tolyn į mišką, tuo daugyn medžių...
nerijus nerijus 2474
2005-06-07 12:22 nerijus
Va: http://secretariat.efta.int/Web/Publications/FactSheets/EEA/EEAFactSheetLIT.pdf

adresiukas kuris nusako kas yra EEE na dar manyciau kad ir naujai istojusios i ES salys taip pat ieina smile
nerijus nerijus 2474
2005-06-13 14:31 nerijus
Na jau kelinta diena duoduosi su tuo MDU EEE salyse. Mane konkreciai domina Norvegija. Susisiekiau uir su paciais norvegais...
Jie tvirtina kad tokio MDU jie neturi. Na yra kazkoks, bet jis yra taikomas tik kaikuriuose regionuose ir tik kaikuriom verslo sakom.
Bet juk VMI arba DI nepaskaysi to. smile Reik popieriuko.
Tei gal kas nors turit kokios geros info, kur galim butu paziuret Norvegijos MDU, arba kur parasyta kad jo nera... smile
D
daiwoska 6
2005-06-21 16:13 daiwoska 2011-09-11 03-46

nerijus rašė: Na jau kelinta diena duoduosi su tuo MDU EEE salyse. Mane konkreciai domina Norvegija. Susisiekiau uir su paciais norvegais...
Jie tvirtina kad tokio MDU jie neturi. Na yra kazkoks, bet jis yra taikomas tik kaikuriuose regionuose ir tik kaikuriom verslo sakom.
Bet juk VMI arba DI nepaskaysi to. smile Reik popieriuko.
Tei gal kas nors turit kokios geros info, kur galim butu paziuret Norvegijos MDU, arba kur parasyta kad jo nera... smile


Buvau radus kažkokį puslapiuką, ten nurodytas Norvegijos MDU skirtingose veiklos sferose. Tai paskaičiavau, kad statybose apie 8000 Lt. smile smile
Jei rasiu dar tą adresiuką, tai įmesiu.
nerijus nerijus 2474
2005-06-21 16:23 nerijus 2011-09-11 03-46

daiwoska rašė:

nerijus rašė: Na jau kelinta diena duoduosi su tuo MDU EEE salyse. Mane konkreciai domina Norvegija. Susisiekiau uir su paciais norvegais...
Jie tvirtina kad tokio MDU jie neturi. Na yra kazkoks, bet jis yra taikomas tik kaikuriuose regionuose ir tik kaikuriom verslo sakom.
Bet juk VMI arba DI nepaskaysi to. smile Reik popieriuko.
Tei gal kas nors turit kokios geros info, kur galim butu paziuret Norvegijos MDU, arba kur parasyta kad jo nera... smile


Buvau radus kažkokį puslapiuką, ten nurodytas Norvegijos MDU skirtingose veiklos sferose. Tai paskaičiavau, kad statybose apie 8000 Lt. smile smile
Jei rasiu dar tą adresiuką, tai įmesiu.


busiu laaaaaaaaabai dekingas uz adresiuka smile
D
daiwoska 6
2005-06-22 10:44 daiwoska
prašau, Nerijau, adresiukas,

http://www.fellesforbundet.no/upload/ALLMENNGJORING/LITHUANIAN.pdf

čia daugiau kalbama apie Norvegijoje įdarbintus ir norinčius likti gyventi, bet faktas tas,kad MDU yra nustatytas.
taigi pasižiūrime statybas MDU 15 EUR - imam aštuonių valandų dieną ir 22 darbo dienas ir ką gi gauname - MDU apie 9240. ne juokas nuo tokio atlyginimo mokesčius mokėt smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui