Mokestinio ginčo sąvoka

P
paukstis 188
2005-08-19 15:10 paukstis
Sveiki,

Pamenu, kad forume yra ir teisininku, tai pateikiu klausimeli labiau jiems, bet kitiems gali buti idomu.

Buvo išieškota importo PVM ir delspinigiai.

Ar ginčijant tik priskaičiuotus delspinigius (realiai ginčyti priskaičiuotas PVM sumas praėjo terminai senaties) tai yra mokestinis ginčas MAĮ 2 str. prasme?

Daug tam sugaišau laiko, tai būčiau dėkingas už pagrįstas teisės aktų analize nuomones, o labiausiai už tai, jeigu susidūrėte praktikoje, o jeigu galite tai už nuorodas į nutartis.
U
upss 1600
2005-08-19 16:15 upss
jeigu estate kaunietis, galečiau Jūsų pranešimuose palikti teisininko telefoną, kuriuo galima skambinti ir gauti nemokama konsultaciją. Nežinau ar būtent jis šitos srities specialistas, bet manau pabandyti verta.
Mirra Mirra 701
2005-08-19 21:57 Mirra 2011-09-11 03-49

paukstis rašė: Sveiki,

Pamenu, kad forume yra ir teisininku, tai pateikiu klausimeli labiau jiems, bet kitiems gali buti idomu.

Buvo išieškota importo PVM ir delspinigiai.

Ar ginčijant tik priskaičiuotus delspinigius (realiai ginčyti priskaičiuotas PVM sumas praėjo terminai senaties) tai yra mokestinis ginčas MAĮ 2 str. prasme?

Daug tam sugaišau laiko, tai būčiau dėkingas už pagrįstas teisės aktų analize nuomones, o labiausiai už tai, jeigu susidūrėte praktikoje, o jeigu galite tai už nuorodas į nutartis.


tai jūs tik delspinigius norit ginčyti? ar visai nenorit mokėti pinigus, nei delspinigius, nei nesutinkate su PVM, kuriam suėjo senaties terminas? jei taip, tai ginčykite viską, aišku, tuo muotyvuodami smile
artas71 artas71 12027
2005-08-19 22:41 artas71 2011-09-11 03-49
Manau, kad taip.
MAĮ
100 straipsnis. Atleidimas nuo delspinigių
2. Nuo delspinigių mokesčių mokėtoją gali atleisti mokesčių administratorius, o mokestinio ginčo metu – ir mokestinį ginčą nagrinėjanti institucija. Kai atitinkamo sprendimo priėmimas priklauso mokesčių administratoriaus kompetencijai, atleidimo nuo delspinigių tvarką nustato centrinis mokesčių administratorius.

nauja.vmi.lt/index.aspx?itemId=1013966
Kita mokestinė lengvata – mokesčių mokėtojų atleidimas nuo skaičiuojamų (apskaičiuotų), bet nesumokėtų (neišieškotų) delspinigių (MAĮ 100 str.) bei baudų (MAĮ 141 str.) tuomet, kai nustatomi tam tikri įstatymo nustatyti pagrindai (pvz., jei mokesčių mokėtojas mokestinio ginčo metu įrodo, kad nėra kaltas dėl padaryto pažeidimo ir kt.)

Gal būt padės ir leidiniai šia tema pvz:
http://www.leidykla.vu.lt/inetleid/teise/51/str.php?aid=10#top
Dalia29 Dalia29 12616
2005-08-19 22:58 Dalia29
O man įdomu pasidarė, ar galima mokestinio ginčo metu ginčyti tik delspinigius? Nes jei neužginčyji pačių priskaitytų mokesčių, išeina , kad lyg ir sutinki su padarytu pažeidimu?
Tiesi Tiesi 4035
2005-08-20 10:48 Tiesi
Štai ką radau, nežinau kiek tai bus naudinga:

"Lietuvos Respublikos mokesčių administravimo įstatymo (toliau Mokesčių administravimo įstatymo) 54 str. teigiama, kad ,,Mokesčio mokėtojas gali užginčyti kiekvieną mokesčio administratoriaus ar jo pareigūno veiksmą dėl jo ir šio veiksmo pasekmes”. Tokiais atvejais kyla mokestinis ginčas – nesutarimas tarp mokesčio administratoriaus ir mokesčio mokėtojo dėl mokesčio įstatymo taikymo, nagrinėjamas specialiai tam įgaliotų institucijų įstatymo nustatyta tvarka. Mokestinis ginčas, kaip ypatingas teisinis santykis, formuojasi, kai nesutarimas yra perduodamas nagrinėti įgaliotai institucijai nustatyta procesine tvarka. Kol mokesčio mokėtojas nesikreipia su prašymu išnagrinėti ginčą iš esmės, galima kalbėti tik apie atitinkamą jo nepasitenkinimą mokesčio administratoriaus (jo pareigūno) veiksmais arba veiksmo pasekmėmis. Mokestiniai ginčai už proceso ribų neegzistuoja, jie atsiranda ir rutuliojasi tik neperžengiant proceso ribų. Atkreiptinas dėmesys, jog mokestinių ginčų sąvoka yra legalinė, t.y. apibrėžta įstatymo leidėjo. Mokesčių administravimo įstatymo 2 straipsnyje nurodoma, kad mokestiniai ginčai – ginčai tarp mokesčio mokėtojo (arba mokestį išskaičiuojančio asmens)"

http://www.teise.puslapiai.lt/find/index.php?file=&nstart=1&start=1&keyword=pranes&option=filename&n=20

Mano žaliu supratimu tai bus normalus mokestinis ginčas, tegu ir tik dėl delspinigių.
P
paukstis 188
2005-08-24 18:08 paukstis
Ziuriu, kad gal idomu zmonems, tai dar duosiu info:)

Atleisti galima tik nuo NESUMOKETU delspinigių (tas pats MAĮ 100 str.) Todėl kai jie jau išieškoti nėra nuo ko atleisti ir vadovautis minėta norma netinka.

Esmė, kad MAĮ 2 str. nurodytos dvi savokos: 1. mokestis 2. su mokesciu susijusios sumos. Tuo tarpu mokestinio ginco savokoje vartojama tik del sprendimo kuriuo priskaiciuoti mokesciai, tai grieztai lingvistisakai jeigu tik del delspinigiu, tai nepatenka i ta savoka.
Nu bet kita vertus aisku, kad delspinigiai neatsiejami nuo mokescio, tai turetu buti mokestinis gincas.

Tai jeigu dar kas turit minciu, o geriausiai praktinio patyrimo ir galite pasidalinti tai busiu dekingas
Rolanda Rolanda 6896
2007-12-02 19:05 Rolanda
Labai įdomus pasiskaitymas - teismų praktika apie mokestinius ginčus. Gal kam pravers?
www.jurex.lt/papersMore.php?id=21&start=5&a...
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui