Kasmetinės atostogos

Gita1 Gita1 8371
2015-12-16 22:50 Gita1
tik už tris paskutinius metus. todėl einant atostogų reikia eiti nuosekliai, o ne šokinėjant per metus..
A
admin123 1665
2015-12-16 22:53 admin123

Gita1 rašė:
tik už tris paskutinius metus. todėl einant atostogų reikia eiti nuosekliai, o ne šokinėjant per metus..

Na o kur randat zodeli PASKUTINIUS? nu as tokio nematau
Beje tai kaip jus leidziat atostogu. Jei pvz neatostogavo nuo 2010. Duodat einamu metu o senesnes paliekat ar duodat uz seniausia laikotarpi?
tootee tootee 187
2015-12-16 23:00 tootee
Na man, tai atrodo natūralu, kad žmogus pirmiausia eina atostogų už 2009, po to už 2010 ir t.t., o ne pirmiau už 2014, na po to gal už 2011, ai nepatiko, tai tada už 2013...
Perrašykit prašymus dėl atostogų iš eilės pataisydami laikotarpius, už kuriuos skiriamos tos atostogos, ir gal tilpsit į tuos 3 paskutinius metus.
A
admin123 1665
2015-12-16 23:03 admin123

tootee rašė:
Na man, tai atrodo natūralu, kad žmogus pirmiausia eina atostogų už 2009, po to už 2010 ir t.t., o ne pirmiau už 2014, na po to gal už 2011, ai nepatiko, tai tada už 2013...
Perrašykit prašymus dėl atostogų iš eilės pataisydami laikotarpius, už kuriuos skiriamos tos atostogos, ir gal tilpsit į tuos 3 paskutinius metus.

O tas ribojimas triju metu galioja tik iseinant is darbo? Juk jei neinu is darbo galiu naudotis jad ir 10 metu senumo atostogomis?
tootee tootee 187
2015-12-16 23:07 tootee
Pagal TAR pastabą, aš manau, kad atostogas už ankstesnius laikotarpius reikėjo išnaudoti iki 2015-12-01 d.
A
admin123 1665
2015-12-16 23:14 admin123
jeeergau, tai skaitykit ir vdi paaiskinimus

VDI konsultaciju ciklas:
Teisė pasinaudoti visomis sukauptomis atostogomis išliks
Atkreiptinas dėmesys, kad nuo 2015 m. gruodžio 1 d. pasikeičia reglamentavimas dėl atleidimo
datos nukėlimo darbuotojo pageidavimu suteikiant nepanaudotas kasmetines atostogas ir dėl piniginės
kompensacijos už nepanaudotas atostogas mokėjimo nutraukiant darbo santykius, o ne dėl teisės
pasinaudoti sukauptomis neišnaudotomis kasmetinėmis atostogomis. Pažymime, kad darbdavys yra
įpareigotas kasmetines atostogas darbuotojui suteikti už kiekvienus darbo metus tais pačiais darbo
metais. Kaip ir minėta, tokia atostogų suteikimo tvarka siekiama išvengti atostogų perkėlimo į kitus
metus, nes šiuo perkėlimu iškreipiama kasmetinių atostogų, kaip laiko, skirto darbuotojui pailsėti ir
darbingumui susigrąžinti, prasmė. Tačiau galimos situacijos, kai darbuotojas dėl objektyvių priežasčių
negali pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis, t. y. dėl darbuotojo ligos ir pan., dėl to neturi būti
apribota darbuotojo teisė naudotis kasmetinėmis atostogomis. Todėl po 2015 m. gruodžio 1 d.
nepanaikinama darbuotojo teisė pasinaudoti visomis sukauptomis atostogomis, minėti
apribojimai taikomi tik nutraukiant darbo sutartį ir nukeliant atleidimo datą dėl kasmetinių atostogų
arba išmokant kompensaciją už nepanaudotas atostogas.

atsakymas rastu:

Dėl numatomų DK pakeitimų

Toliau informuojame apie numatomus DK pakeitimus, susijusius su kompensacijos už nepanaudotas atostogas išmokėjimu.
Nuo 2015 m. gruodžio 1 d. įsigalios DK 177 straipsnio 2 dalies pakeitimas, kuriuo nustatyta, kad tais atvejais, kai darbuotojui kasmetinės atostogos nebuvo suteiktos daugiau kaip už vienerius darbo metus, kompensacija išmokama už visas nepanaudotas kasmetines atostogas, bet ne daugiau kaip už trejų darbo metų nepanaudotas kasmetines atostogas, jei darbuotojas faktiškai galėjo jomis pasinaudoti ir kolektyvinėje sutartyje nenustatyta kitaip.
Apskaičiuojant nepanaudotų kasmetinių atostogų dienų skaičių, už kurį mokama kompensacija, reikėtų įvertinti, kiek kasmetinių atostogų dienų darbuotojui priklauso tais metais, kuriais jis atleidžiamas iš darbo. Pvz., jei darbuotojui jo atleidimo dieną pagal teisės aktus priklauso 28 kalendorinių dienų minimalios kasmetinės atostogos, po 2015 m. gruodžio 1 d. kompensacija jam turėtų būti skaičiuojama ne daugiau kaip už 84 kalendorines dienas kasmetinių atostogų, t.y. 28x3.
Taigi, nutraukiant darbo sutartį iki 2015 m. gruodžio 1 d., piniginė kompensacija išmokama už visas nepanaudotas kasmetines atostogas. Nutraukiant darbo sutartį po 2015 m. gruodžio 1 d., kompensacija taip pat bus išmokama, bet ne daugiau kaip už trejų darbo metų nepanaudotas kasmetines atostogas, jei darbuotojas faktiškai galėjo jomis pasinaudoti ir kolektyvinėje sutartyje nenustatyta kitaip.
Atkreiptinas dėmesys, kad aukščiau minėtas apribojimas taikomas tik tokiu atveju, jei (kai) darbuotojas yra atleidžiamas iš darbo, t.y. skaičiuojant kompensaciją už nepanaudotas atostogas, arba darbuotojo atleidimo iš darbo atveju suteikiant jam kasmetines atostogas, nukeliant atleidimo iš darbo datą. Nuo 2015 m. gruodžio 1 d. įsigaliosianti DK 175 straipsnio redakcija numato, kad atleidžiant darbuotoją iš darbo (išskyrus atvejus, kai atleidžiama dėl jo paties kaltės), nepanaudotos kasmetinės atostogos jo pageidavimu suteikiamos nukeliant atleidimo datą, bet ne daugiau kaip už trejų darbo metų nepanaudotas kasmetines atostogas, jeigu darbuotojas faktiškai galėjo jomis pasinaudoti ir kolektyvinėje sutartyje nenustatyta kitaip. Vadovaujantis išdėstytu, tokiu atveju, jei darbuotojas po 2015 m. gruodžio 1 d. toliau dirba, t.y. nėra atleidžiamas iš darbo, jis turi teisę pasinaudoti visomis sukauptomis kasmetinių atostogų dienomis (3 metų apribojimas netaikomas).
Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus specialistų nuomonė darbo ginčus nagrinėjančioms institucijoms neprivaloma.


vdi naujienos:
Dėl įsigaliojusios naujos nepanaudotų kasmetinių atostogų suteikimo atleidžiant iš darbo tvarkos


Nuo šių metų gruodžio 1 d. įsigaliojus Darbo kodekso nuostatai, pagal kurią pakeista nepanaudotų kasmetinių atostogų suteikimo tvarka atleidžiant iš darbo, Valstybinė darbo inspekcija (VDI) gauna nemažai paklausimų, susijusių su šiuo pakeitimu. Apibendrintai atsakydami į juos, VDI specialistai pateikia šią informaciją.

Jei atleidžiamas darbuojas pageidauja atostogų. Kiekvienam darbuotojui kasmetinės atostogos yra privalomos. Tačiau, jei dėl tam tikrų aplinkybių jos nepanaudojamos, darbuotoją atleidžiant iš darbo privaloma jas kompensuoti. Atleidžiant darbuotoją iš darbo (išskyrus atvejus, kai atleidžiama dėl jo paties kaltės), nepanaudotos kasmetinės atostogos, jo pageidavimu, suteikiamos nukeliant atleidimo datą. Tokiu atveju atleidimo iš darbo diena yra laikoma kita diena po kasmetinių atostogų pabaigos dienos.

Pagal įsigaliojusią Darbo kodekso nuostatą, kada atleidžiant darbuotoją iš darbo nepanaudotos kasmetinės atostogos, šio darbuotojo pageidavimu, suteikiamos nukeliant atleidimo datą, įvestas apribojimas: tokios atostogos negali būti suteikiamos daugiau kaip už trejus darbo metus (jeigu darbuotojas faktiškai galėjo jomis pasinaudoti ir kolektyvinėje sutartyje nenustatyta kitaip).

Piniginė kompensacija. Kasmetinių atostogų tikslas – darbuotojui pailsėti bei susigrąžinti darbingumą. Būtent todėl kasmetines atostogas pakeisti pinigine kompensacija draudžiama.

Vis dėlto, jei atleidžiamam iš darbo darbuotojui negali būti suteikiamos kasmetinės atostogos arba jei darbuotojas jų nepageidauja, jam išmokama piniginė kompensacija, kurios dydis nustatomas pagal nepanaudotų kasmetinių atostogų, tenkančių tam darbo laikotarpiui, darbo dienų skaičių. Nutraukiant darbo sutartį iki 2015 m. gruodžio 1 d., piniginė kompensacija turėjo būti išmokėta už visas nepanaudotas kasmetines atostogas.

Naująja nuostata atleidžiamam darbuotojui pinigais kompensuojamų nepanaudotų atostogų laikas ribojamas – kompensacija išmokama už ne daugiau kaip trijų darbo metų nepanaudotas kasmetines atostogas. (Pastebėtina, kad piniginė kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas privalo būti išmokėta nepriklausomai nuo darbo sutarties nutraukimo pagrindo, t. y. ir tuo atveju, kai atleidžiama dėl darbuotojo kaltės.)

Teisė toje pačioje darbovietėje pasinaudoti sukauptomis atostogomis išliks. Atkreiptinas dėmesys, kad nuo 2015 m. gruodžio 1 d. pasikeičia reglamentavimas tik dėl atleidimo datos nukėlimo darbuotojo pageidavimu suteikiant nepanaudotas kasmetines atostogas ir dėl piniginės kompensacijos už nepanaudotas atostogas mokėjimo nutraukiant darbo santykius.

Tačiau ir toliau toje pačioje darbovietėje dirbančiam darbuotojui teisė pasinaudoti sukauptomis neišnaudotomis kasmetinėmis atostogomis išlieka. Darbdavys yra įpareigotas kasmetines atostogas darbuotojui suteikti kiekvienais darbo metais. Tačiau galimos situacijos, kai darbuotojas dėl objektyvių priežasčių negali pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis (pvz., dėl savo ligos ir pan.). Todėl darbdavio ir darbuotojo susitarimu, vienais metais susikaupusios nepanaudotos kasmetinės atostogos gali būti panaudotos kitais metais.


A
admin123 1665
2015-12-16 23:16 admin123
tarpkitko nerasoma apie paskutinius tris metus cia, atleidziant rasoma tiesiog apie tris metus...

blembacki ziuriu, kad as viena cia suprntu kazkaip kitaip
tootee tootee 187
2015-12-16 23:17 tootee
Tai ir darykit tuomet savaip, kam klausiat mūsų. Kiek žmonių, tiek nuomonių.
A
admin123 1665
2015-12-16 23:19 admin123

tootee rašė:
Tai ir darykit tuomet savaip, kam klausiat mūsų. Kiek žmonių, tiek nuomonių.


savaip daryt nesinori, norisi suzinot ir daugiau nuomoniu, daryt taip kad niekas neprisikabintu,o ne seip ant durniaus
tootee tootee 187
2015-12-16 23:26 tootee
Na specialistų NUOMONĖ manau svaresnė nei mano. Iš kitos pusės, jei esu gudras darbuotojas, tai pradžiai paprašau atostogų už nepanaudotą 5-10 metų laikotarpį, o grįžęs parašau prašymą išeiti iš darbo. Tai kaip ir apeinu tą 3 metų ribojimą. Tuomet kam jis tada reikalingas?
A
admin123 1665
2015-12-16 23:30 admin123

tootee rašė:
Na specialistų NUOMONĖ manau svaresnė nei mano. Iš kitos pusės, jei esu gudras darbuotojas, tai pradžiai paprašau atostogų už nepanaudotą 5-10 metų laikotarpį, o grįžęs parašau prašymą išeiti iš darbo. Tai kaip ir apeinu tą 3 metų ribojimą. Tuomet kam jis tada reikalingas?


tai va :)

galima apeiti, zinoma galima

kai prisiskaiciau tokiu vdi specialistu isaiskinimu, nu negaliu galvoti kitaip, nes ir man taip atrodo, bet matau kad kitiems kitaip atrodo

beje is vdi facebook puslapio

buvo klausimas ir vdi atsakymas


Laba diena. Įmonės darbuotojas nuo 2015.12.01 d. prašo suteikti jam 28 kal. d. kasmetines atostogas. Jis turi nepanaudotų atostogų už:
2012.05.02-2013.05.01 darbo metus
2013.05.02 - 2014.05.01 darbo metus
2014.05.02 - 2015.05.01 darbo metus
ir už darbo metus nuo 2015.05.02 iki šios dienos. iki 2015.12.01

Valstybinė darbo inspekcija prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos
Laba diena, atkreiptinas dėmesys, kad DK 177 straipsnio 2 dalimi reglamentuojamas piniginės kompensacijos už nepanaudotas atostogas mokėjimas, o ne teisė pasinaudoti sukauptomis neišnaudotomis kasmetinėmis atostogomis. Pažymime, kad darbdavys yra įpareigotas kasmetines atostogas darbuotojui suteikti už kiekvienus darbo metus tais pačiais darbo metais (DK 169 straipsnio 1 dalis). Tokia atostogų suteikimo tvarka siekiama išvengti atostogų perkėlimo į kitus metus, nes šiuo perkėlimu iškreipiama kasmetinių atostogų, kaip laiko, skirto darbuotojui pailsėti ir darbingumui susigrąžinti, prasmė. Tačiau įstatymo leidėjas, atsižvelgdamas į darbuotojo teisėtus interesus, susijusius su kasmetiniu poilsiu, bei į kasmetinių atostogų tikslą, nustatė darbdaviui šią pareigą, bet nenustatė darbuotojui pareigos išnaudoti visas jam priklausančias kasmetines atostogas per einamuosius savo darbo metus tais atvejais, kai dėl objektyvių priežasčių darbuotojas negali jomis pasinaudoti, t. y. dėl darbuotojo ligos ir pan. Remiantis išdėstytu, bei vadovaujantis protingumo, sąžiningumo ir teisingumo principais, DK 177 straipsnio 2 dalis nepanaikina darbuotojo teisės po 2015 m. gruodžio 1 d. pasinaudoti visomis sukauptomis atostogomis.
Taip pat pažymime, kad nuo 2015 m. gruodžio 1 d. piniginės kompensacijos už nepanaudotas atostogas mokėjimui nėra svarbus faktas, už kuriuos metus sukauptos nepanaudotos atostogos. Tai reiškia, kad darbuotojai turės teisę gauti kompensaciją už nepanaudotas atostogas, net jei jas bus sukaupę likus 3 ir daugiau metų iki darbo sutarties nutraukimo dienos, tačiau bus ribojamas kompensuojamųjų atostogų dienų skaičius – jis negalės viršyti, pavyzdžiui, 84 dienų (jei darbuotojui jo atleidimo dieną pagal teisės aktus priklauso 28 kalendorinių dienų minimalios kasmetinės atostogos).
A
admin123 1665
2015-12-16 23:34 admin123
toliau susirasinejimas:

Ačiū už atsakymą. tai tesingai supratau, kad šiuo atveju, kad ir nesinaudojo darbuotojas be objektyvių priežasčių kasmetinėmis atostogomis, jis turi tesę pasinaudoti senesnėmis nei trys metai kasmetinėmis astostogomis?


Valstybinė darbo inspekcija prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos
Darbuotojas turi teisę pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis, kurios sukauptos nuo pirmos jo darbo dienos.

o kaip būtų jei šiuo pateiktu atveju darbuotojas prašytų nutraukti darbo sutartį ir išmokėti kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas. jam šia dieną priklauso 100,42 kal. d. kasmetinių atostogų, ar reikėtų mokėti kompensacija uz 84 kal. d. ar imti tiesiog tris paskutinius darbo metus (2013-2014, 2014-2015, ir einamus nuo 2015.05.02 d.) ir išmokėti kompensaciją už 72,42 kal. d.?

vdi
Jei darbuotojui jo atleidimo dieną pagal teisės aktus priklauso 28 kalendorinių dienų minimalios kasmetinės atostogos, kompensacija bus mokama ne daugiau kaip už 84 kalendorines dienas kasmetinių atostogų nepriklausomai nuo metų, už kuriuos kasmetinės atostogos sukauptos.
mariska mariska 8625
2015-12-17 09:48 mariska

tootee rašė:
Na specialistų NUOMONĖ manau svaresnė nei mano. Iš kitos pusės, jei esu gudras darbuotojas, tai pradžiai paprašau atostogų už nepanaudotą 5-10 metų laikotarpį, o grįžęs parašau prašymą išeiti iš darbo. Tai kaip ir apeinu tą 3 metų ribojimą. Tuomet kam jis tada reikalingas?


Normaliam versle jisai ir nelabai reikalingas. Tai yra dėl valstybinių įmonių, kur direktoriai "neina" atostogų, o tik dažnai į komandiruotes važiuoja. Jų atleidimo metu tenka mokėti tūkstantines sumas už nepanaudotas atostogas.

Taip šitas man patinka, nes geriau sekasi su darboholikais susikalbėti. Esu turėjusi tokių savo praktikoje....
Tininga Tininga 50021
2015-12-17 14:59 Tininga
Kam tos emocijos... Atrodo, išsiaiškinta buvo visaip kaip: kompensacija ne daugiau nei už 3 metų atostogas (28*3, 35*3 ir pan). Ir niekur nėra žodžio "paskutinius". Atostogas galima naudoti neribotai. Kol kas. Naujasis kodeksas naikina teisę ne tik į kompensaciją, bet ir į atostogas, senesnes nei trejų paskutinių metų, tad bandys tam apribojimui suteikti aiškumo.
Ir dar: jokiai privačiai įmonei nedraudžiama suteikti ilgesnes atostogas arba kompensuoti nors ir už 10 metų...... (Ir, suprantama, tai yra leidžiami atskaitymai).
aiwita aiwita 6134
2015-12-17 15:14 aiwita

Tininga rašė:
Ir dar: jokiai privačiai įmonei nedraudžiama suteikti ilgesnes atostogas arba kompensuoti nors ir už 10 metų...... (Ir, suprantama, tai yra leidžiami atskaitymai).

TIKRAI??? smile
Va čia mane nustebino.... Aš supratau, kad to bus negalima daryti. O jei jau kompensuojamos daugiau nei už 3 metus, tai bus neleidžiami
Tininga Tininga 50021
2015-12-17 15:40 Tininga
Tikrai. Leidžiami yra visos išmokos darbuotojo naudai, kurios yra GPM objektas. Tai jokia naujiena :)
Be to, ir dabartinis, ir naujasis kodeksas numato galimybę darbuotojui ir darbdaviui tartis dėl ilgesnių atostogų ar didesnių kompensacijų.
A
admin123 1665
2015-12-17 15:43 admin123

aiwita rašė:

Tininga rašė:
Ir dar: jokiai privačiai įmonei nedraudžiama suteikti ilgesnes atostogas arba kompensuoti nors ir už 10 metų...... (Ir, suprantama, tai yra leidžiami atskaitymai).

TIKRAI??? smile
Va čia mane nustebino.... Aš supratau, kad to bus negalima daryti. O jei jau kompensuojamos daugiau nei už 3 metus, tai bus neleidžiami


jergau mano, kaip niekas neskaito pasirodo.
Juk VDI pasakė ribojamas tik kompensuojamu atostogu skaicius ir teie pasinaudoti atostogomis nukeliant atleidimo datą. O dirbant teisė naudotis visomis atostogomis išlieka.
aiwita aiwita 6134
2015-12-17 16:11 aiwita

admin123 rašė:
jergau mano, kaip niekas neskaito pasirodo.
Juk VDI pasakė ribojamas tik kompensuojamu atostogu skaicius ir teie pasinaudoti atostogomis nukeliant atleidimo datą. O dirbant teisė naudotis visomis atostogomis išlieka.

Nereikia taip nervintis. Mes kalbam apie naująjį darbo kodeksą, kuris panaikins teisę ne tik į kompensaciją, bet ir į atostogas, senesnes nei trejų metų.
Tininga Tininga 50021
2015-12-17 16:31 Tininga
Buvau Bagdanskio seminare, tai sakyčiau, taip šauniai padiskutavome apie viską.
A
admin123 1665
2015-12-17 16:54 admin123

aiwita rašė:

admin123 rašė:
jergau mano, kaip niekas neskaito pasirodo.
Juk VDI pasakė ribojamas tik kompensuojamu atostogu skaicius ir teie pasinaudoti atostogomis nukeliant atleidimo datą. O dirbant teisė naudotis visomis atostogomis išlieka.

Nereikia taip nervintis. Mes kalbam apie naująjį darbo kodeksą, kuris panaikins teisę ne tik į kompensaciją, bet ir į atostogas, senesnes nei trejų metų.

o as kalbu apie galiojantį kodeksą
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui