Tax.lt narys maladec

M
Tax.lt narys nuo
2007-10-17
maladec
forume parašė 12 žinučių

Naujausios žinutės:

2008-03-18 09:15 Programinė įranga » Elektroninis parašas sodros deklaracijose nuo 2008.01. Visa teisa apie e.parašą » #501947
Na praejo jau beveik 5 menesiiai ir kur omnitel, kur asmens tapatybes kortele?

Nei to nei to artimiausiu metu nebus, o paskutiniai faktai yra tokie:

- Seimas atmete kazkokiu istatymu pakeitimus ir taip laikinai uztvere kelia naujos kartos tapatybes kortelems su lustais, dabar yra neapibrieztumas, svartymas bus seime pavasario sesijoje.
- Omnitel nera registruotas Lietuvoje kaip e. paraso paslaugu teikejas, jei platina kazkokio neaiskaus estu sertifikavimo centro sertifikatus, net pavdinima istarti sunku.
- Su omnitel parasu dabar tik prie hansos prisijungti galima, turedamas ju parasa sodroje nieko nepadarysi
- Sertifikate Omni naudoja duomenis oficialiai draudziamas asmens duomenu apsaugos inspekcijos. Sertifikatas - yra viesai skelbtina informacija
- Bite dar pavasari zada startuoti, jie pardavines SSC sertifikatus SIM kortelese

Musu lietuvuiu bruozas matyti tik kaina, jei butu kitur 0,9 Lt tai tada griebtu ta, net nesigilinant kas teikia paslaugas.
Siulau gerai pagalvoti ar norite moketi 1 lt ar moketi didesne suma, bet ir tureti daugiau naudos.
2008-03-18 08:56 Programinė įranga » Sodros e-deklaracijos » #501938
Kaz kas maciau rase kad Omnitel ir SSC yra tas pats:

Omnitel tikrai ne tas pats kaip SSC

- Omnitel nera registruotas Lietuvoje kaip e. paraso paslaugu teikejas, jei pardaveja kazkokio neaiskaus estu sertifikavimo centro sertifikatus.
- Su omnitel parasu dabar tik prie hansos prisijungti galima, sodroje jais net nekvepia.
- Sertifikate jie naudoja duomenis oficialiai draudziamas asmens duomenu apsaugos inspekcijos. Sertifikatas - yra viesai skelbtina informacija

Musu lietuvuiu bruozas matyti tik kaina, jei butu kitur 0,9 Lt tai tada griebtu ta, net nesigilinant kas teikia paslaugas.
Siulau gerai pagalvoti ar norite moketi 1 lt ar moketi didesne suma, bet aiskiai zinoti kad imone iregistruota oficialiai Lietuvoje, turi draudima, atinitnka visu reikalavimu, ju parasas veikia Sordroje ir kitur.

Butent tokiu argumentu mums uzteko pateikti musu vadovui, kad galetume pasirinkti paslaugu teikeja.
2007-11-16 00:46 Programinė įranga » Saskaitu generavimo sistema, elektroninis parasas ir EDI » #456991
EDI jau praktiskai dingsta, nes jinai yra pakankamai brangi ir sudetinga, realiai jos niekas nenaudoja kiek teko susidurti.
O del paraso tai girdejau, kad SSC turi sprendimus saskaitu fakturu pasirasymui. Cia tie kurie ir sertifiaktus parasui teika.
2007-10-18 13:07 Programinė įranga » Elektroninis parašas sodros deklaracijose nuo 2008.01. Visa teisa apie e.parašą » #447445

angelka rašė: Ačiū už užuojautą, maladec. Atsakyk tu man į vieną klausimą - ar pagal šią elektroninio deklaravimo sistemą, kurią bandys diegti SODRA, aš, to elektroninio parašo valdytojas, savo gera valia suteikiu galimybę kitam žmogui už mane pasirašyti, ar techniškai tai įmanoma?



Jeigu tu, Angelka, ateini pas mane, duodi man savo laikmena ir pasakai laikmenos PIN koda, tuomet tai imanoma :)
Kitas klausimas ar tu gera valia perduosi savo paraso teise bet kuriam asmeniui. Jeigu as turesiu laikmena + PIN koda ir tu neatsauksi sertifikato SSC, as galesiu pasirasyti bet kuri dokumenta tavo vardu ir tai bus teisiskai galiojantis pararas.
Cia tas pats kaip ir su mokejimo kortele, negi duodi kortele ir jos PIN koda nepazistamam zmogui ir negi jeigu tu taip padarysi bankas sugrazins pinigus kuris tas asmuo pasisavino korteles pagalba?
2007-10-18 13:01 Programinė įranga » Elektroninis parašas sodros deklaracijose nuo 2008.01. Visa teisa apie e.parašą » #447440

angelka rašė: Matyt aš nieko nenutuokiu tose informacinėse technologijose, bet mano durna galva, kad 100 proc. asmenį identifikuoti ar autentifikuoti, kaip tai įsivaizduoja SODRA ir molodec, reikėtų bent jau skaitytuvo, kuris atpažintų tą asmenį pagal akies rainelę ar pirštų atspaudą. O visos tos identifikacijos su sertifikatais tikrai nieko nekeičia ir niekam nieko negarantuoja, kad tuos duomenis teikia būtent tas žmogus, kuriam buvo suteiktas tas leidimas. Kalbėkim paprastai, bandoma padėti prasimušti kažkokiam tai kažkieno gero dėdės sukurtam produktui ir tiek čia tų gerų norų. Neneigiu, kad ši sistema po metų ar kelerių bus naudojama ir bankuose, ir VMI ir visur kitur, nes matyt tas dėdė, na....... labai geras kažkieno dėdė.


Matyt jau labai geras dede, jei ir ES tas pats daroma, yra tarptautiniai standartai. Jau nekalbu apie JAV, kur parasas placiai naudojas. Kaip zinote ju IT lygis toks koks pas mus gali buti tik maziausiai po 10 m, ir tai jei pagaliau pavyks visus korumpuotus politikus pasodinti ten, kur ju vieta.

Sertifikatas garantuoja jeigu tu tinkamai saugai laikmena kur jis irasytas ir PIN laikmenos pin koda. Aisku yra tikimybe,kad tai nutekes, bet visada sertifikata galima atsaukti, tada ir parasai negaliuos. Cia panasu kaip is su banko kortele.
2007-10-18 12:53 Programinė įranga » Elektroninis parašas sodros deklaracijose nuo 2008.01. Visa teisa apie e.parašą » #447431
Uzjauciu zmones kurie nesupranta, bet bando aiskinti.

Maciau VMI EDS sistemos specifikacija, jokio pasirasymo ten nera ir nereikia klaidinti zmones. Fiksuojamas tik prisjungimo faktas, bankas po identifikavimo siuncia EDS sistemi asmens koda, varda ir pavarde pagal kuri ir atpazistamas asmuo.

Pagal istatma: Elektroninis parašas (toliau - parašas) - duomenys, kurie įterpiami, prijungiami ar logiškai susiejami su kitais duomenimis pastarųjų autentiškumui patvirtinti ir (ar) pasirašančiam asmeniui identifikuoti.

Teikiamu duomenu (deklaraciju) autentiskuma mes neuztikriname, ten nera jokio paraso, tai paprasta FormFiller ir EDS sistemos sufomuota duomenu struktura.

O tas taip vadinamas parasas, tai tik banko ir EDS zurnalas kas ir kada PRISIJUNGE. Reikia skirti pasirasyma nuo prisijungimo. PAsirasymo metu yra duomenys pasirasymui ir yra paraso duomenys, jie yra logiskai susieti naudojant tam tikrus matematinius algoritmus.
2007-10-18 11:35 Programinė įranga » Elektroninis parašas sodros deklaracijose nuo 2008.01. Visa teisa apie e.parašą » #447385
"indentifikacija irgi yra viena iš el.parašo versijų..."

Spanguole, sutinku, kad pagal istatyma taip, bet jeigu paskaitysi ES direktyva 1999/93/EC pastebesi pas mus pagal istatyma parasas turi identifikuoti asmeni ir/ar uztikrinti duomenu autentiskuma. Tai yra uztenka vieno faktoriaus. Pagal direktyva turi buti abu faktoriai. Sakoma kad LR istatymas sukurtas pagal direktyva, bet tai nevisai taip.

Grizkime prie sio klausimo po 1 metu ir paziurime kiek tokios identifikacijos liks. Bankai sistemas keicia, valstybines istaigos irgi, Visur parasas bus paremtas butent sertifikatu.

Musu imone IT ir siek tiek dibame prjektuojant tokias sistemas, todel zinau ka sakau.
2007-10-18 11:24 Programinė įranga » Sodros e-deklaracijos » #447374
cia nepaprastas flashas, jo atmintys buna vos 32 arba 64KB, jis turi saugumo sertifikacija, parasas generuojamas viduje, laikmena apsaugota pin kodu, ten viduje yra mikrokompiuteris.
paprastas flashas netiks, nes yra reikalavimau is valstybes kokia turi buti laikmena kvalifikuotam parasui: www3.lrs.lt/pls/inter2/dokpaieska.showdoc_... III. Reikalavimai parašo formavimo įrangai.
2007-10-18 10:43 Programinė įranga » Elektroninis parašas sodros deklaracijose nuo 2008.01. Visa teisa apie e.parašą » #447344
Demesio! Spanguole mums dabar visems paaiskins kas yra elektroninis parasas.

Tikriausiai prades aiskinti, kad teikiant deklarcijas VMI prisijungimas per bankine sistema ir yra elektroninis parasas, nesvarbu kad pacioje deklaracijoe nera jokiu pedsaku pagal kurias galima atpazinti deklaracijos teikiancio asmens tapatybe. Yra tik prisijungimo pries sistemos faktas, o tam reikai tik zinoti keleta spaltazodziu. Jeigu po keleriu metu kils gincas ir reikes irodyti, kad ta nepasirasyta deklaracija uspildete Jus, bus tikrai sunku tai padaryti, tokia praktika jau yra Svedijoje ir kituose ES salyse. Galima bus irodyti tik ta, kad tas kas turejo bankinius slaptazodzius prisijunge prie sistemos, pacioje deklaracijoje kaip minejau jokiu pedsaku nelieka.

Vienas protingas vadovas seminare praeitais metais pastebejo: kodel as zmogui, kuris pildo deklaracijas imoneje turesiu suteikti prisijungima prie bankines saskaitos, jis turi tik teikti deklaracijas, prie ko cia bankas?

VMI darys panasia i Sodros sistema kur irgi bus e.parasas, todel kad puikiai supranta sia problema.

SSC zadejo seminare vasara, kad Registravimo tarnybos 2008 metais bus ne tik Vilniuje.
2007-10-18 09:27 Programinė įranga » Elektroninis parašas sodros deklaracijose nuo 2008.01. Visa teisa apie e.parašą » #447293
Pratesimas po 2 metu kai baigsis sertifikato galiojimas.
Pratesimo kaina kol baigsis 2 metu laikotarpis (2010 m.) turetu atpigti.

Kazkas klause ka atstovauju: atstovauju tokia pat imone kaip ir jus visi ir man irgi aktualus tas e.parasas, todel teko pasidometi kiek kas kainuoja ir kokios taisykles.
2007-10-17 17:10 Programinė įranga » Elektroninis parašas sodros deklaracijose nuo 2008.01. Visa teisa apie e.parašą » #447182
ir ka gi as nezinau, gal galite paaiskinti?


Laikmena reikia pasirinkti: arba USB eToken arba Lustine kortele su skaitytuvu, cia kaip kam patogiau.

Beje niekas neatsisako nuo seno deklaraciju teikimo budu, kam nepatinka gali vazineti i sodra jokiu problemu. Bet pries tai reikia sesti ivertinti transporto, spausdinimo ir laiko kastus ir paziureti kiek per metus tai jums kainuoja vazineti i sodra. Tik tada bus aisku ar verta.
2007-10-17 16:10 Programinė įranga » Elektroninis parašas sodros deklaracijose nuo 2008.01. Visa teisa apie e.parašą » #447150
Teko paskaityti tema apie Sodros elektroninę deklaravimo sistemą ir apie e.parašą teikiant dekalracijas. Pastebėjau ne visi turi tiksią informaciją arba jos neturi.

Taigi nuo 2008 m. Sodra priims deklaracijas ir elektroniniu būdu. Tokios deklaracijos turės bus pasirašytos elektroniniu parašu. Tam reikia įsigyti kvalifikuotą sertifikatą. Kaip tai padaryti paskaityti galima čia: www.ssc.lt/?name=menu&act=show&do=17,170&L=lt
(Lietuvoje tik iš jų galima tokį sertifikatą gauti, artimiausiu metu kitų teikėjų ir nenusimato).

O Kainos sertifikato tikrai ne 500 lt kas 2 metus kaip kažkas rašė.

Sertifikato kaina 1 metams 149 Lt, 2 metams - 283 Lt, pratęsimas apie 13 Lt/mėnesiui be PVM

Saugumo sumetimais ir pagal valstybės reikalavimus tas sertifikatas parašui turi būti saugomas saugioje laikmenoje, kitaip dar vadinama saugi parašo formavino įranga. Tai savotiškas mikrokompiuteris, kuris saugoja sertifikato turėtojo duomenis (privatų raktą) taip, kad perskaityti arba sužinoti jas jokiais būdais neįmanoma.
Pirma karta įsigijant sertifikatą parašui vartotojas sumoka taip pat ir už laikmeną, vėliau jau tik pratęsia sertifikato galiojimą. Kvalifikuoti sertifikatai išduodami lustinėse kortelėse ir eToken USB laikmenuose. Jeigu pasirenkama lustinę kortelę, tuomet reikia įsigyti ir kortelės skaitytuvą.

Sertifikatų laikmenų kainos yra tokios (iš www.ssc.lt):

USB Token laikmena - 150,00 Lt + PVM
Lustinė kortelė ir USB skaitytuvas - 131,00 Lt + PVM

Taipogi noriu paminėti, kad pasirašyti ateityje reikės ir VMI sistemoje ir dar daug kur. Su sertifiaktu vietoj naudojimo bankine sistema kuri yra nesaugi (tai puikiai žino ir bankai) galite jau šiandien naudoti sertifiaktą prisijungumui prie Registrų centro, VMI ir pan. Informacija yra tituliniame www.ssc.lt puslapyje. Galite pasirašyti sutartis, pasirašyti it tokiu būdu apsaugoti elektroninio pašto laiškus. Ar tikrai gaila už universalu daiktą sumokėti 13 Lt per mėn?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui