Tax.lt narys LifeLT

L
Tax.lt narys nuo
2008-03-01
LifeLT
forume parašė 9 žinučių

Naujausios žinutės:

2009-03-31 13:31 Bendra » Leidžiami ir neleidžiami atskaitymai » #638122
Perku prekes dabar uzsienyje, ne ES.
VMI svetaineje perskaiciau kad draudziama atskaityti islaidas uzsienio imonems ar fiziniams asmenims.
"Leidžiamiems atskaitymams nepriskiriamos išlaidos: išmokos užsienio vienetams, kurie įregistruoti ar kitaip organizuoti tikslinėse teritorijose, jeigu jos neatitinka finansų ministro 2002-09-25 įsakymu Nr. 303 patvirtintoje su individualios veiklos pajamų gavimu susijusių leidžiamų atskaitymų bei jų apskaičiavimo tvarkoje nustatytų kriterijų;
išmokos užsienio gyventojams, kurių nuolatinė gyvenamoji vieta yra tikslinėse teritorijose;"

Tai taip iseina jei pirkau kazka ne is ES, tai negaliu nurasyti sanaudu.
Tarkim perku uz 100 Lt., o parduosiu uz 120 Lt., tai nuo visu 120 Lt. skaiciuos mokescius ?

Ir dar idomu, jei tarkim turiu nuosavo busta, IV registruota siuo adresu. Kadangi vedes, tai realiai bustas priklauso lygiomis teisemis man ir zmonai 50 - 50.
Ar galiu registruoti savo busto dali kaip individualios veiklos vykdymo vieta ir nurasineti busto nuomos sanaudas. Rasoma, kad galima naudoti nuosava IT tuo atveju kai ji naudoji 100 proc. IV. Tai jei as man priklausancia pagal istatymus 50 proc. turto dali naudoju 100 proc., o gyvenu tarkim pas zmona jos plote likusiuose 50 proc.
Ar imanomas toks variantas ?
2009-03-31 13:24 Bendra » Individuali veikla » #638116
Ir keletas klausimu, gal kam teko susidurti su panasiais dalykais.

1.
Tarkim perku prekes dabar uzsienyje, ne ES.
Siuncia dabar prekes man pastu, pro muitine praeina ir antspaudas "Be mokesciu".
Dabar vykdau IV ir parduodu ta preke. Visi GPM, sodros ir t.t. mokesciai viskas OK, bet kaip su muito mokesciu ir PVM. Ju tai nesu sumokejes, nes muitine nurode kad be mokesciu ?
Negi turiu pries parduodant grizti i muitine ir sakyti, hebra neapmokestinot ?

2.
Skaiciau kad draudziama atskaityti islaidas uzsienio imonems ar fiziniams asmenims.
"Leidžiamiems atskaitymams nepriskiriamos išlaidos: išmokos užsienio vienetams, kurie įregistruoti ar kitaip organizuoti tikslinėse teritorijose, jeigu jos neatitinka finansų ministro 2002-09-25 įsakymu Nr. 303 patvirtintoje su individualios veiklos pajamų gavimu susijusių leidžiamų atskaitymų bei jų apskaičiavimo tvarkoje nustatytų kriterijų;
išmokos užsienio gyventojams, kurių nuolatinė gyvenamoji vieta yra tikslinėse teritorijose;"

Tai taip iseina jei pirkau kazka ne is ES, tai negaliu nurasyti sanaudu.
Tarkim perku uz 100 Lt., o parduosiu uz 120 Lt., tai nuo visu 120 Lt. skaiciuos mokescius ?

3.
Kadangi perku per tarpautine atsiskaitymo sistema PayPal, kaip su dokumentais kurie reikalingi pagal istatymus, kad nurasyti sanaudas. T.y. pirkimo kastus - savikaina.
Viskas kas juose matosi tai kazkoks vartotojo vardas is kurio pirkau, daugiau nieko, yra tik PayPal operacijos israsas.
Skambinau kazkada i VMI, tai atsakymo taip ir negavau. Aiskino kad turi buti vardas pavarde, kazkokie duomenys apie asmeni ar imone is kurio pirkau. As aiskinau pries akis pasieme PayPal dokumenta kad nera, o man VMI moteriski vis bande irodyti atvirksciai, kad turi buti, lyg ji butu ziurejusi i ta dokumenta o ne as.
Taip nieko ir neatsake, tad nezinau galiu nurasyti prekes savikaina ar ne pagal toki dokumenta ?

4.
Dabar pagal IV vykdau tam tikras veiklos rusis susijusias su IT (programavimo paslaugos, programu pardavimas ir t.t.). Noriu uzsiimti ivairiu pekiu mazmenine prekyba ir prekiauti jomis e-parduotuveje. Niekaip nerandu kokia rusi naudoti is EVRK. Radau tik specializuotose parduotuvese, nespecializuotose. Kazko panasaus kas liecia prekyba elektronineje parduotuveje is vis neradau.
2009-03-31 13:08 Bendra » Individuali veikla » #638108
Kai paskaiciau viska kaip mat dingo noras IV toliau uzsiimti.
IV pazyma issiemiau preitais metais (nors pasirodo jau turejau senai - atsiunte dublikata), ivykdziau pora sandoriu su imonemis pagal sutartis, vienai is ju reikejo SF, israsiau, kitai SF nereikejo, pasirasem sutarti ir pinigus pervede is imones saskaitos i mano asmenine saskaita.
Ziuriu dabar deklaracija, duomenys is imones kuriai israsiau SF yra, o apie kita imone nieko.
Ar tai gali reiksti kad si antra imone nepateike jokiu duomenu VMI apie si sandori ?
Realiai kaip ir tureciau itraukti si sandori i deklaracija, bet jei imone nepateike nieko ar tai butina, gal galima nemoketi :):):)
2008-03-02 00:53 Gyventojų pajamų mokestis » Fizinio asmens pardavimas imonei, GPM, individuali veikla ir t.t. » #496965
Atsiprasau dar karta kad tersiu eteri, tiesiog norisi viska padaryti teisingai ir nerizikuoti savo seimos gerove, kai ateis viena diena VMI ir paskirs kosmine bauda, jei kas bus ne taip.


artas71 rašė:
1.. tai nereikia KO?Pasiklauskite dar kartą.
Nebent rašytinės sutarties tarp dviejų fizinių asmenų pagal .Tačiau čia bendraujate su įmone.


Klausiau. Jie sake kad jiems uztenka sutarties. Sutarti pasirasiau su imone, o pinigus jie perves man i banko saskaita. Jokiu KO, SF ar dar kokiu dokumentu jiems nereikia.
Pateike man stai ka:
www.vmi.lt/lt/index.aspx?itemId=100457421
už parduotą ar kitaip perleistą nuosavybėn kitokį (teisiškai neregistruojamą) turtą, kai gautas pelnas (t. y. skirtumas tarp gautų pajamų ir to turto įsigijimo išlaidų) sudarė daugiau kaip 7680 Lt per metus.
Mano atveju pelnas bus tik 6876,10 Lt. pagal dabar jau 3 sutartis.


artas71 rašė:
2.Nereikia, jei parduodate kaip fizinis TURTĄ (pvz. nuosavą televizorių, džinsus, ar sekciją), o ne prekes.Tada būtinas verslo vykdymo pažymėjimas ( parduodi ne kaip paprastas fizinis, o kaip nepaprastas fizinis turintis IDV liudijimą).


Parduodu teises ir pareigas i domena - interneto varda, kuris man kaip nuosavybe nepriklauso, tad nera mano turtas bet nera ir preke.
Del to ir nesusigaudau kas ir kaip, nes niekur neradau tokios info.


artas71 rašė:
3.Žiauri klaida. Būtina teikti GPM305 Daugiau info www.vmi.lt/lt/index.aspx?itemId=10144791


GPM305 ir FR0512 formas kaip supratau reikia teikti tiems kas vykdo individualia veikla. Bet jei vykdyti be individualios veiklos, vadovaujantis 1 punkte isdestyta sitoacija, taip gaunasi kad nieko nereikia deklaruoti ?


artas71 rašė:
6.Turi rašyti jei veikla be verslo liudijimo ( patento), Forma savos kūrybos,
numeracija- irgi.
8.Galima išsirašyti tik savo egz. - kontrolei, metų pabaigoje mokesčių apskaičiavimui, dėl grožio ir dėl kitų svarbių tikslų.
Galima nerašyti - tačiau pardavimų registras turi būti.


VMI ta pati sake, kad turiu rasyti. Taciau gal kas vis gi zinot, kaip tokiu atveju jei pirkejo nematai - pardavimas internetu per kokia internetinio atsiskaitymo sistema, kai gauni tik koki vartotojo ID ar kazka panasaus ir nezinai net kas isigijo. Ar net kaip kolega klause, gauni tik el. pasto adresa.
VMI paklausiau ka tada daryti, bet tiesiog numyke ir tiek. Pasake, kad turi buti irasytas asmuo, nors kad ir kaip aiskinau kad jo ten nera.
Kaip supratau jie nezino ka daryti tokioje sitoacijoje ir ko gero istatymuose tai nenumatyta, nes nieko apie tai neradau.
Gal kas susidurete praktikoje su tuo ?
Kaip tada zmones vykdo prekyba eBay sistemose ??? Kaip vykdomi atsiskaitymai istatymiskai ? Turi kazkas tai numatyti.


artas71 rašė:
9.Viršyjus sumą, reikia mokėti ir nuo IDV.
www.vmi.lt/lt/index.aspx?itemId=10114529


O kaip apskaiciuoti kada as ta suma virsysiu ?
Moketi reikia kas ketvirti, o kokia suma sumoka imone per ketvirti pagal darbo sutarti ir autorine sutarti, nezinau.
VMI prakonsultavo, kad jei dirbu kazkur pagal darbo sutarti ir vykdysiu individualia veikla, reiks moketi tik 15 proc. mokesciu.
Apie toki dalyka kad kazka virsysiu, nevirsysiu net neuzsimine. Ir pasikliauk kad nori VMI konsultacijomis. Kai baus, nepasakysi, kad patys saket, kad nieko moket daugiau nereikia.


artas71 rašė:
10.Nesisumuoja darbo užmokestis. Kitos sumuojasi, jeigu jos apmokestinamos.Pvz.- jeigu paradavinėji karstus, gali parduoti nors
už 1M, nereikia registruotis, PVM neskaičiuojamas
PVM įstatymo IV skyrius, nuo berods 27 str.


Tai vadinasi jei pagal autorines sutartis per metus gaunu pvz.: 80 000 Lt. ir vykdydamas individualia veikla gausiu dar bent 21 000 Lt. jau turesiu registruotis PVM moketoju ?
Realiai tada busiu fizinis PVM moketoja ir tuo tarpu dar dirbsiu pagal darbo sutarti ?
Ir klausimas nuo kurios sumos skaiciuojasi? Autorineje irasyta suma yra neisskaiciavus 15 proc.
2008-03-01 19:29 Gyventojų pajamų mokestis » Fizinio asmens pardavimas imonei, GPM, individuali veikla ir t.t. » #496918

Rolanda rašė: ...neturime teisės komentuoti įstatymų ( t.y. teisės aktų ar poįstatyminių aktų).
Sėkmės !


Hmmm... O koks teises aktas ar istatymas draudzia komentuoti ?
Kiek pamenu zmogus turi zodzio laisve, tai numato Konstitucija.
2008-03-01 19:26 Gyventojų pajamų mokestis » Fizinio asmens pardavimas imonei, GPM, individuali veikla ir t.t. » #496916

Rolanda rašė: Jūs neteisingai mane supratote ir labai jau skausmingai priėmėte mano žodžius. O jie buvo pasakyti su šypsena (jei ne daugiau! smile ).
Bet kuriuo atveju forume mes dalinamės savo MINTINIS ir PATIRTIMI, neturime teisės komentuoti įstatymų ( t.y. teisės aktų ar poįstatyminių aktų). Tad jei norite absoliučiai teisingo atsakymo, nuvažiuokite į VMI konsultacinį skyrių - lai konsultuoja tie, kurie tikrins, jums bus ramiau! smile
Sėkmės !


Su VMI konsultavausi telefonu. Speju jie patys ten nesigaudo visuose atvejuose. Uzduodi klausima koki ir praso palaukti. Pralauki keleta minuciu ir gauni nekonkretu atsakyma. Dar ko uzklausi ir vel lauki. Karta daugiau nei 5 minutes teko klausytis muzikeles, kol konsultante ieskojo atsakymo i mano klausima, bet taip ir neatsake.
As labiau linkes pasitiketi forumo zmonemis, nei VMI.

Pats dirbau ilga laika su finansinemis sistemomis ir nepatikes niekas, bet keiciau viena istatyma, nes jis buvo neteisingas.
Idomiausia buvo tai, kad pirma karta paskambinus moteriskei i FINMIN, kuri renge istatyma, buvau stipriai aprektas ir t.t. Bet ranku nuleisti negalejau, nes mano imone prekiavo buhalterines apskaitos sistemomis, tad reikejo atlikti pakeitimus pagal isatyma, o kaip suprantate nepakeisi nieko, jei istatymas neteisingas ir pats sau priestarauja.
Sukandes dantis dar karta paskambinau tai moteriskei, jau pats griezciau isdesciau istatymo klaidas ir irodziau kad tikrai istatymo keleta punktu blogi.
Moteriske tada tiesiog ramiu balsu paklause - "O kaip turi buti teisingai" :)
Paprasiau el. pasto ir nusiunciau jei surases teisingai.
Po to ji pareiske, kad labai jau daug cia keiciasi ir kaip supratau cia jos klaida ir bijojo jog gaus velniu nuo ministro, kai suzinos, kad tik ka isleistas istatymas klaidingas.
Pakeitimas pasirode visikai netrukus.

Vat nuo to momento ir nebepasitikiu tais kas leidzia istatymus, nes jie patys ne visada suvokia ka ir kodel raso.
Geriau jau paklausti to, kas su tuo dirba ir zino viska is patirties.

Sorry eilini issipletima. smile
2008-03-01 19:17 Gyventojų pajamų mokestis » Fizinio asmens pardavimas imonei, GPM, individuali veikla ir t.t. » #496912

Klausiantysis rašė:
Prieš tai, klausimas Mindaugui: kaip išsprendei (jeigu sprendei) 500 eurų/dieną limitą PayPal sistemoje?


Debit or Credit Card Daily Withdrawal Limit 500 EUR - tai limitas tuo atveju jei is PayPal saskaitos persivedinesi pinigus i kortele. Tiesa sakant kitokio budo Lietuva ir neturi. US galima pervedineti tiesiai i banko saskaita, tad ir limito nebuna. Limitas saugumo sumetimais.
Manau 500 EUR. per diena tikrai pakanka.
Kad ir gauni didesne suma, gali ja persivesti per keleta dienu.
Tiesa yra metinis limitas 2500 EUR - kiek gali gauti pinigu, taciau ji gali pasikeisti.
Siaip viskas ten keiciama, rasyk e-mail'u jiems ir viska atsako ir sutvarko.

Nueik i Your account limits, pazymek metini limita ir spausk "Lift Limits" o ten jau ziurek ka reikia daryti, kad panaikintu limita.
Siaip galutinis veiksmas tai asmens dokumento issiuntimas faksu. Bet siaip su jais suderinus, tinka skenuotas ir e-mail'u.

P.S. Atsiprasau kad ne i tema, tiesiog zmogus klause.
2008-03-01 19:00 Gyventojų pajamų mokestis » Fizinio asmens pardavimas imonei, GPM, individuali veikla ir t.t. » #496905

Rolanda rašė:
Jūs viską suplakėte į vieną kokteilį ir dabar, perskaičiusi paskutinį jūsų klausimą, pirmojo jau nebeatmenu! smile
Siūlau: klausimus pateikite toje forumo temoje, kuri tai sričiai skirta, pvz., pirmąjį - prie GPM ir t.t. Rašyti disretaciją-atsakymą jums nė vienas iš mūsų neturės tiek laiko! smile
Ir neterškite forumo - visi jūsų klausimai jau yra atskirose temose, netingėkite susirasti!


Taip sutinku, viskas cia suplakta ir nieko keisto, nes del to cia ir kreipiausi, kad kas padetu susigaudyti visoje sioje koseje.
Klausimus tycia sunumeravau, kad jei kas galetu padeti, tai paskaites viena klausima i ji ir atsakytu.

Sutinku kad visi klausimai jau yra atskirose temose ir tikrai buvau susirades daug visko, taciau paskaicius ten istisos diskusijos, vieni sako vienaip, kiti kitaip, o kas teisus taip ir neaisku.
Kaip VMI apsilankys ir paskirs solidzia bauda, nepasakysi, kad forume taip buvo parasyta, del to taip ir dariau.

Tikiu kad cia daug visko priklausinejau, taciau tikrai net sumokeciau zmogui, kuris tiksliai ir teisingai man padetu viska susitvarkyti.

P.S. Nesitikejau cia tokio arsaus sutikimo. Asmeniskai esu IT profesionalas, tad IT forumuose visada ir viesiems atsakau, kad ir koks kvailas klausimas butu ar kiek man uzimtu tai laiko. smile
2008-03-01 01:07 Gyventojų pajamų mokestis » Fizinio asmens pardavimas imonei, GPM, individuali veikla ir t.t. » #496750
Sveiki,
Radau daug ivairios informacijos siame forume, taciau keblu ja susisteminti.
Nuolat vyksta diskusijos tarp finansu ekspertu, taciau kur tiesa taip ir neaisku.
Gal kas padetu susigaudyti.

1. Pasirasiau su 2 imonem pardavimo sutarti. Bendra abieju sutarciu suma keleta tukstanciu Lt.
Imones sake, kad jei suma nevirsyja 5000 Lt. per metus, tai nereikia. Jie vykdo pirkima is mane, kaip fizinio asmens, pagal sutarti ir paskui mokesciam jie teikia FR0471 forma. Man nieko VMI teikti nereikia.
Bandziau atsakymo ieskoti cia tai radau ivairios info.
"Jei suma nevirsyja 24 per metus, tai moketi nereikia. Taip pat radau info, kad jei suma nevirsyja 7680 Lt per metus irgi nereikia. Kai kas raso kad visada reikia".
Kaip yra is tikruju.
Norisi viska padaryti legaliai, kad paskui netureti problemu.
Ar pagal darbo sutarti ir autorines sutartis gautos pajamos nuo kuriu mokami mokesciai patenka i visa sia painiava ?

2. Registruojant individualia veikla, uzpildoma VMI forma, kur nurodoma individualios veiklos pradzia. VMI svetaineje rasoma, kad veikla galima pradeti ne anksciau kaip pazymoje nurodyta diena.
Jei as VMI pateikiu uzpildyta forma individualiai veiklai registruoti pvz.: 2008.03.03, galiu as nesulaukes pazymos is VMI ivykdyti pardavima?Pardavimas vyktu po datos kuri nurodyta kaip individualios veiklos pradzia 2008.03.04. To kas VMI puslapyje parasyta lyg ir nepazeisciau, bet realiai pazymos tai neturiu, tad negaleciau israsyti SF, nes ten irasomi lyg tais kazkokie duomenys is individualios veiklos pazymos.
Taip ir neaisku. Gal kas paaiskintu ?

3. Kai uzsiimu individualia veikla ir ivykdau pardavima. Kaip yra su saskaitom fakturom ?
Radau info, kad turiu visada israsyti SF.
Kaip rasoma saskaita ? Normali SF su PVM ir t.t. - nes jei perka imone, ir jie PVM moketojai, tai manau privaloma?
Kam israsyti saskaita, jei vykdau prekyba internetu ir atsiskaitymas vyksta per PayPal sistema man net nedalyvaujant. Pirkejas tieisog isigyja preke internete.

4. Jei dirbu pagal darbo sutarti ir papildomai pagal autorines sutartis bei issiimu individualios veiklos pazymejima, tai kaip supratau nei sodrai nei sveikatos draudimui jokiu mokesciu moketi nebereikia, nes viska isskaiciuoja is algos ir sumoka imone, kurioje dirbu pagal darbo sutarti ?
Lieka tik susimoketi 15% pajamu mokesti.

5. Kiek skaiciau, jei per metus gaunamos pajamos virsyja 100 000 Lt., tai reikia registruotis PVM moketoju.
Ar sumuojasi visos gaunamos pajamo?: Pagal darbo sutarti + pagal autorines sutartis + is individualios veiklos gautos pajamos ?

Tikiuosi kas nors neissigas tokios gausos klausimu ir pasidalins savo ziniomis. smile
Aciu.
Mindaugas
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui