Tax.lt narys angellas3

A
Tax.lt narys nuo
2009-11-13
angellas3
forume parašė 15 žinučių

Naujausios žinutės:

2011-11-29 10:38 Darbo teisė » Dekretinės atostogos ir motinystės pašalpa » #1008255
Tai jei as neiseisiu i darba per 2012m kai vaikui sueis 2metai ir visus metus iki kol vaikui sueis 3 metai as negausiu jokiu pajamu. kaip tada skaiciuosis jei sakykim as i dekreta iseiniu spalio men?

pateiskiu smulkesne informacija apie pirma vaikiuka.
2009m 11men pabaigoje isejau i dekreta. 2010m 02 05 pagimdziau. 2 metus gavau pasalpa uz vaiko prieziura.
2011-11-28 16:32 Darbo teisė » Dekretinės atostogos ir motinystės pašalpa » #1008072
Sveiki,

noriu pasitikslinti:esu VPA iki 2012 02 05, uz 3cius metus sodra nemokes jokiu ismoku. Mane domina jei as iseiciau i darba ( manau atlyginimas bus sumazintas) arba neiseiciau i darba, ir po kazkiek laiko pastociau. Kada reiktu pastoti, kad sodra paskaiciuotu ismoka kaip pirmojo vaiko?

Aciu labai!
2010-12-31 12:15 Gyventojų pajamų mokestis » dekreto skaiciavimas nuo liepos 1 d. » #895635

Tininga rašė:

angellas3 rašė: O, sito nezinojau :( jei nepakeis, tai kaip tokiu atveju skaiciuos man antram vaikui? nes mano situacija tokia: as iki pirmo vaiko dekretiniu dirbau 10men, o tada jau skaiciavo 12men, nes pakeite istatyma ir man truko darbo stazo, nes 4metus dirbau ES. Pristacius pazyma, man dave staza, bet nepaskaiciavo jokiu pinigeliu, tad nukentejau truputi finansiskai :(
Jei nepakeis istatymo ir paliks 24men Lietuvos darbo stazo, kaip man paskaiciuos pagal esama situacija? Aciu
Analogiškai. Mes, atrodo, išsiryškinom, kad jums skaičiuos pagal pirmojo vaikučio vidurkį, tad jūsų situacijoje niekas nuo to nesikeis, ar toks, ar anoks skaičiavimo laikotarpis.


Tuo metu kai man skaiciavo pagal istatymus reikejo tureti 12men darbo stazo lietuvije, as jo turejau tik 9men, bet pristacius pazyma, kad dirbau ES man priskaiciavo trukstamo stazo. Tai sakykime jei jie paliktu 24men istatyma darbo stazui, tai as jo vadinasi neturiu? ar kaip? nelabai suprantu smile Nes jei skaiciuos pagal pirmo vaiko paskaiciavima, as turesiu tik 9men darbo stazo lietuvoje, o paskui isejau i dekreta.
Aciu
2010-12-30 20:16 Gyventojų pajamų mokestis » dekreto skaiciavimas nuo liepos 1 d. » #895453

Tininga rašė:

angellas3 rašė: Aciu labai uz issamius atsakymus. tikekimes kad sio istatymo paskaiciavimo tvarkos del antro vaikiuko nepakeis :)

Linkiu linksmai palideti senus ir sutikti Naujus metus!!! :)

Na, yra kol kas suplanuotas vienas pakeitimas, jam Seime pritarta, bet dar nepriimtas -tai sugrąžinti 12 mėnesių skaičiuojamąjį laikotarpį vietoje 24 mėn., kaip dabar įstatyme įrašyta.

Dėkui už palinkėjimus smile


O, sito nezinojau :( jei nepakeis, tai kaip tokiu atveju skaiciuos man antram vaikui? nes mano situacija tokia: as iki pirmo vaiko dekretiniu dirbau 10men, o tada jau skaiciavo 12men, nes pakeite istatyma ir man truko darbo stazo, nes 4metus dirbau ES. Pristacius pazyma, man dave staza, bet nepaskaiciavo jokiu pinigeliu, tad nukentejau truputi finansiskai :(
Jei nepakeis istatymo ir paliks 24men Lietuvos darbo stazo, kaip man paskaiciuos pagal esama situacija? Aciu
2010-12-30 15:26 Gyventojų pajamų mokestis » dekreto skaiciavimas nuo liepos 1 d. » #895315

Tininga rašė:

angellas3 rašė: Laba diena dar karta,

tai jei as teisingai supratau, as galiu bandyti pastoti iki kol vaikui sukaks 3 metai ir pastojus prasyti, kad man paskaiciuotu, kaip pirmo vaiko pasalpa ir dekretines? :)
Ir sakykim jei as i dekretines neiseinu vaikui sukakus 2 metams o iseinu sakykim sukakus 2metams ir 6men tai antro vaiko pasalpa niekaip nesikeis, nes skaiciuos pagal pirmo vaiko paskaiciavima pasalpoms gauti. tik vienas niuansas, kad as negausiu jokiu pajamu nuo 2metu tuos kitus 6men.? Ar teisingai as cia viska supratau smile

Aciu sirdingai :)

Taip. Tačiau jei vaiko priežiūros atostogos prasidės galiojant naujajam įstatymui, tai pagal pirmojo vaikučio apskaičiuotą vidurkį apskaičiuos pašalpas pagal tuo metu galiojančius įstatymus. Ta prasme - tai bus arba 100 proc. vienerius metus, arba 70/40 proc. dvejus.


Aciu labai uz issamius atsakymus. tikekimes kad sio istatymo paskaiciavimo tvarkos del antro vaikiuko nepakeis :)

Linkiu linksmai palideti senus ir sutikti Naujus metus!!! :)
2010-12-30 12:20 Gyventojų pajamų mokestis » dekreto skaiciavimas nuo liepos 1 d. » #895215
Laba diena dar karta,

tai jei as teisingai supratau, as galiu bandyti pastoti iki kol vaikui sukaks 3 metai ir pastojus prasyti, kad man paskaiciuotu, kaip pirmo vaiko pasalpa ir dekretines? :)
Ir sakykim jei as i dekretines neiseinu vaikui sukakus 2 metams o iseinu sakykim sukakus 2metams ir 6men tai antro vaiko pasalpa niekaip nesikeis, nes skaiciuos pagal pirmo vaiko paskaiciavima pasalpoms gauti. tik vienas niuansas, kad as negausiu jokiu pajamu nuo 2metu tuos kitus 6men.? Ar teisingai as cia viska supratau smile

Aciu sirdingai :)
2010-12-29 13:58 Gyventojų pajamų mokestis » dekreto skaiciavimas nuo liepos 1 d. » #894920

Tininga rašė: Šiek tiek privėlė jums ta Sodra, arba kažką gal neteisingai supratote.
Pirmiausia - jei dar tik planuojate pastoti, jums tikrai galios naujojo įstatymo nuostatos.
Dėl dekretinės pašalpos yra taip: moka tarsi abi, tačiau abiejų pašalpų suma negali viršyti 100 proc. komp.uždarbio.
Cituoju naująją redakciją: "4. Jeigu apdraustasis, gaunantis motinystės (tėvystės) pašalpą, įgyja teisę gauti motinystės arba motinystės (tėvystės) pašalpą dėl kito vaiko gimimo, jam mokamos abi šios pašalpos, tačiau bendra pašalpų suma negali būti didesnė kaip 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Motinystės (tėvystės) pašalpos mokamos neatsižvelgiant į tai, kurio vaiko priežiūrai suteiktos vaiko priežiūros atostogos."

Už pirmąjį antrais jo metukais gausite 75 proc. komp.uždarbio, tad už dekretines papildomai gautumėt 25 proc.

Vaiko priežiūros atostogoms antrajam vaikučiui teks rinktis pašalpos mokėjimo trukmę ir pašalpos dydį. Jei vienerius metus norėsite gauti pašalpą - mokės 100 proc., jei dvejus - atitinkamai 70/40 proc.

Skaičiavimo laikotarpis - 12 mėn., tačiau jums iškart pasakysiu, jog pradėti dirbti ar atostogauti visai neapsimoka, jei neišdirbsite viso skaičiuojamojo laikotarpio. Tokiu atveju jums tiesiog paims jau apskaičiuotąjį pirmojo vaikučio vidurkį.


Aciu, kad taip greitai atrasete :)
O sis pasakymas:"bendra pašalpų suma negali būti didesnė kaip 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio" reiskia kad as gauciau uz dekretines 100% buvusio atlyginimo? O jei jis pas mane kintantis, priklausomas procentaliai nuo rezultatu? kaip tada ji paskaiciuos? ir kokius cia men ima?

O pagal dabartini istatyma as galesiu darbe rasyti vaiko prieziuros atostogu 3metus? ir gauti is sodros ismoka 2 metus?
ar as galiu gaudama is sodros ismokas dirbti pagal patenta?

Nelabai supratau ka cia reiskia: "Skaičiavimo laikotarpis - 12 mėn., tačiau jums iškart pasakysiu, jog pradėti dirbti ar atostogauti visai neapsimoka, jei neišdirbsite viso skaičiuojamojo laikotarpio. Tokiu atveju jums tiesiog paims jau apskaičiuotąjį pirmojo vaikučio vidurkį" Vadinasi geriau suejus 2metams kudikiui buti namuose, neiti i darba ir neimti atostogu, negauti is sodros jokiu pajamu iki kol iseisiu i dekreta? teisingai? ir kiek laiko as taip galiu nedirbti ar yra kazkokie terminai, kad paskaiciuotu pasalpa kaip pirmo vaiko? o kaip cia taip iseina, pagal koki istatyma?
ir dar nesuprantu, kas cia tokio yra: - vadinamasis visas skaiciuojamasis laikotarpis? kokio jis cia ilgio?

Pasiskambinau dar kart asodrai, ta mergina sake, kad nesvarbu ar iseisiu i darba ar imsiu atostogas, paskaiciuos taip: jei pastoju rugpjuti, vadinasi iseinu i dekreta kovo men, tai skaiciuos nuo sausio men 12 men atgal iki 2011m gruodzio men.
Tai vadinasi jei as noriu gauti 100% dekretines( ne isskaidzius 75%+25%), man geriausia pagal dabartinius istatymus butu pastoti rugpjucio men?
O jei nepastosiu rugpjuti, o pastosiu spali, tai tie 2 men kur jokiu ismoku ar atlyginimo negausiu , jie bus paimti skaiciavinui i dekretines? ar tai neturi itakos visai jokios ir bus paimtas mano pirmo vaiko gautas atlyginimas ir paskaiciuotas pagal pasirinkta metu skaiciu bunant atostogose vaiko prieziuros? :)

Sirdingai dekoju uz atsakymus :)
jei pastoju rugseji tai i dekreta balandi, tai skaiciuos dekretines nuo vasario iki kovomen.
2010-12-29 12:46 Gyventojų pajamų mokestis » dekreto skaiciavimas nuo liepos 1 d. » #894842
Laba diena,

Sakykite prasau, mane domina tokia situacija: siuo metu esu vaiko prieziuros atostogose iki vaikui sueis 2 metai iki 2012 02 05d. Darbe parasius prasyma vaiko prieziuros atostogoms iki 3 metu. Siuo metu noreciau suzinoti, kaip bus skaiciuojama nestumo gimdymo atostogos, jei iseisiu su antru vaiku iki pirmam vaikui sueis 2metai ir, jei iseisiu, kai jau antram vaikui bus virs 2ju metu?

Kiek domejausi sodroje, sake, kad 2tro vaiko dekretas ir pirmo vaiko mokamos pasalpos dubliuotis nebegali, vadinasi uz dekreta 2tro vaiko as negausiu kol dubliuosis.
Sakykit ar as teisingai suprantu, kad jei noriu gauti dekretines uz 2tra vaika, as tureciau pastoti liepos 10d ar rugpjucio men? ??? kuriuo atveju butu didesni pinigai?
Nes sodra kazkaip minejo, kad skaiciuoja 13men atgal 1 men ismezdami ...

Kas bus jei pastosiu rugseji? kaip tada skaiciuosis man nestumo gimdymo atostogos ir vaiko prieziuros atostogos? (zinau, kad gali istatymai keistis, bet pagal dabartinius gal galetumete apsviesti :) )

Ar as galiu ir ar apsimoketu finansiskai, jei is darbovietes pasiimciau 4sav atostogas(ir koki men butu palankiau, jei pastoju rugseji), kai 1mam vaikui sueitu 1 metai ir 7men, o i dekreta dar butu 2 menesiais per anksti? Tikiuosi nieko nesupainiojau berasydama...
kokio periodo, tokiu atveju, skaiciuotu man dekretines ir vaiko prieziuros atostogas?

Sirdingai dekoju :)
Tikiuosi supratingai parasiau, kas man neaisku smile
2009-11-16 14:44 Darbo teisė » kaip skaičiuosis dekretinės ir motinystės pašalpa 2009m ? » #721267

vovere rašė: jo, nepaminėjau jei negauna pašalpos nėštumo ir gimdymo tuomet ir į stažą neįsiskaičiuoja.
bet mane sodroj užtikrino taip pat, kad galima išeiti vėliau į nėštumo irgimdymo atostogas.


Toks butu dar klausimelis: 1.Taip iseina, kad esu priversta ieskotis kito gynekologo, kuris sutktu nestumo biuleteni israsyti pvz 37sav. Tad Jei as esu prisiregistravusi poliklinikoje, tai man reikia issirasyti is jos ir registruotis i koki seimos medicinos centra ar poliklinika, ar as galiu eiti privaciai pas ginekologe ir nereikes man issirasyti is poliklinikos? Ar kaip man cia geriau padarius?
Idomu, kaip vienu ar kitu variantu tada su mano nestumo knygele ir visais tyrimais darytais nestumo pradzioje??? Ar ja man reikia tureti su savimi ar ja man atiduos ar ji man nebutina ( turiu maza knygute nestumo ir vaiko) Gal kas galite padeti atsakyti i mano si klausima? Aciu labai.
2009-11-16 11:35 Darbo teisė » kaip skaičiuosis dekretinės ir motinystės pašalpa 2009m ? » #721119
As irgi visa savaitgali pergyvenau... Tad reikes ieskotis naujos ginekologes, kuri gales isleisti i dekreta 37sav...

Toks butu dar klausimelis: 1. Jei as esu prisiregistravusi poliklinikoje, tai man reikia issirasyti is jos ir registruotis i koki seimos medicinos centra ar poliklinika, ar as galiu eiti privaciai pas ginekologe ir nereikes man issirasyti is poliklinikos? Ar kaip man cia geriau padarius?
Idomu, kaip vienu ar kitu variantu tada su mano nestumo knygele ir visais tyrimais darytais nestumo pradzioje??? Ar ja man reikia tureti su savimi ar ja man atiduos ar ji man nebutina ( turiu maza knygute nestumo ir vaiko) Gal kas galite padeti atsakyti i mano si klausima? Aciu labai.
2009-11-16 08:36 Darbo teisė » kaip skaičiuosis dekretinės ir motinystės pašalpa 2009m ? » #721039

vovere rašė: jei paimsite nėštumo nedarbingumo pažymėjimą, tuomet už kažkurį negausite pašalpos.čia tik mano nuomonė, bet galvoju gal neimti nėštumo, o po ligos tik jį pasiimti, arba tiesiog nenueiti pas gydytoją smile juk be jūsų neišrašys nėštumo nedarbingum pažymėjimo o atgaline data negali rašyti. man išrašė keliom savaitėm vėliau be jokių problemų


Tai jei teisingai supratau, ant ligos biuletenio as galiu buti iki kol pasveiksiu. Tik vat gyd. kuri isleidzia dekretiniu neduos veliau sio nestumo biuletenio, ji sake neprisiims ant saves smile Vadinasi as turiu ieskotis kitos gydytojos, kuri galetu isleisti mane dekretiniu suejus 36 sav.? Ar teisingai suprantu? Aciu...

Beje, pavyko pasiskambinti iki sodros tai visoms pranesu, kad jei truksta stazo (12men per 24men) iki dekreto ir jus iseinate i ji, vadinasi truks stazo ir vaiko prieziuros ismokoms smile Mamytes-gausite uz vaikuti 2 metus 0 pinigeliu!!!
2009-11-15 21:07 Darbo teisė » kaip skaičiuosis dekretinės ir motinystės pašalpa 2009m ? » #720992

vovere rašė: na tai sausio 13 tada reiktų į dekretą
Ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą sudaro laikotarpiai, per kuriuos mokamos ar turėjo būti mokamos socialinio draudimo įmokos ligos ir motinystės socialiniam draudimui, taip pat per kuriuos apdraustasis asmuo gavo socialinio draudimo ligos (įskaitant darbdavio mokamas 2 pirmąsias ligos dienas), profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpas, ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos pašalpas, taip pat nedarbo socialinio draudimo išmokas.

Motinystės pašalpa mokama:
už 126 kalendorines dienas (suėjus 30 ir daugiau nėštumo savaičių);
dėl išėjimo vėliau į dekretą.


Aciu uz skubius atsakymus.
Sakykite, siuo metu esu ant ligos biuletenio, kuris tesis iki 2009 12 06d. gal ir ilgiau pagal mano sveikatos bukle ( israsytas terapiautes). Ar as galiu sirgti ir tureti ligos biuleteni iki kol normaliai pasveiksiu, ar as privalau nestumo 30 sav ( sueina 2009 12 01) tada jau imti dekretiniu biuleteni nors dar sergu? Ar galiu pasveikusi eiti i darba iki kol sueis 2010 01 13d?
Aciu.
2009-11-15 19:38 Darbo teisė » kaip skaičiuosis dekretinės ir motinystės pašalpa 2009m ? » #720955

vovere rašė: na jei dirbsite iki gimdymo, tuomet dekretą gausite už 56 k.d. po gimdymo tai yra tik dalį.
arba galite išeiti į dekretą 12.01, tačiau dekreto visai negausite,
stažo abiem atvejais užtenka vaiko priežiūrai, o dekretui tik pirmu atveju. kadangi dekreto mėnesisi įsiskaičiuoja į draudimo stažą.


O kaip gali dekreto menesiai isiskaiciuoti i darbo staza, jei as negausiu jokiu ismoku uz dekreta?

Dar butu toks klausimas: 2. Jei, kaip Jus minejote i dekreta galima eiti ir veliau. Tai kada pagal mano situacija as galeciau iseiti anksciausiai, kad gauti dekreto ismokas? Isidarbinau 2009 01 12d. ( nepilnas sausio men.)

Aciu!
2009-11-13 22:39 Darbo teisė » kaip skaičiuosis dekretinės ir motinystės pašalpa 2009m ? » #720806
[quote="vovere"]į dekretą galite išeiti ir vėliau.
o čia dėl stažo užsienyje
Atkreipiame dėmesį, kad į ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą taip pat įskaitomi darbo Europos Sąjungos ir Europos Ekonominės Erdvės valstybėse laikotarpiai, kurie patvirtinami šių valstybių kompetentingų įstaigų išduota E 104 formos pažyma.[/qu

Sirdingai dekoju uz skubu atsakyma.

Mano ginekologe (priziurinti gyd. nestumo periodu) sake, kad man dekretiniu veliau neduos, motyvuodama, kad sodros darbuotojai atvyksta ir tikrina Juos, kada isleidzia nesciasias ( ar tinkama sav). Tai nelabai suprantu koks cia per istatymas ar prievole iseiti butent 30 nestumo sav. Tad gydytoja pasake, kad turiu iseiti 2009 12 01 (kaip ir priklauso 30 nestumo sav.), arba neimu dekretiniu del stazo trukumo (1men.) ir dirbu iki gimdymo, t.y. vasario 14-18d. Vadinasi negaunu 126d dekretiniu, o turiu staza vaiko prieziuros atostogoms priziureti ir gauciau ismokas.
Ar tikrai gydytoja negali duoti veliau dekretines datos, pvz 37sav ??? Gal pasikeite istatymai? Jus sakote, kad gali duoti, bet siandien ji man pasake, kad tikrai neduos, nes negali ;( Tai kaip dabar suprasti???

Daug laiko neturiu apsispresti ka daryti. Turiu 2 sav. Pazyma is ES, Airijos, keliauja apie 3-4men. Nesu tikra, kaip jie skaiciuoja isdirbta staza. Jei per 2007 12 01d iki 2008 09 25d. esu dirbusi tai 40val per 1savaite, tai 22val. per 1 sav (sakykime nepilna etata per men., budavo ir pilnas valandu skaicius per menesi ir daugiau), tai kaip jie skaiciuos ar man uztenka to stazo ar ne, kuri dirbau Airijoje? Ar pagal valandas, ar pagal isdirbtas darbo dienas?

Is anksto aciu.
2009-11-13 17:56 Darbo teisė » kaip skaičiuosis dekretinės ir motinystės pašalpa 2009m ? » #720780
Sveiki visi. Labai prasau pagalbos painiu klausimu del dekretiniu ir vaiko prieziuros atostogu.
Situacija yra tokia:
Nuo 2007 12 01 ki 2008 09 25d dirbau ES legaliai. Grizusi i LT isidarbinau nuo 2009 01 12d. dirbu ir dabar(siuo metu esu ant biuletenio del ligos). I dekretines man 2009 12 01d. gimdyti vasario 16d. Pagal dabartini istatyma darbo stazas turi buti 12men per paskutinius 24men. Lietuvoje isdirbto stazo iki dekreto bus 11 men. Ka man reikia daryti ir kur kreiptis, kad butu 12 men darbo stazas ir, kad sodra paskaiciuotu uz dekretiniu biuleteni ir vaiko prieziuros atostogas. Nes jei nera stazo-negauni visiskai jokiu ismoku? Ar teisingai suprantu?

Prasau patarkite, kaip man geriau pasielgti. Ar gali gydytoja israsyti dekretiniu isejima 4sav.-5sav. veliau? Ar man reikes dirbti iki pat gimdymo, kad gauciau pajamas uz vaiko prieziuros atostogas?

O gal kitas variantas irgi butu galimas-pvz.: buti kuo ilgiau ant ligos biuletenio iki sausio 12d (kad sukaktu 12men.), o tada iseiti ant dekretiniu? Ar toks variantas imanomas? Siuo metu esu ant biuletenio nuo 2009 11 13d. iki 2009 11 18d. ?

Aciu is anksto visiems :)
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui