Tax.lt narys brickbat

B
Tax.lt narys nuo
2013-03-08
brickbat
forume parašė 3 žinučių

Naujausios žinutės:

2014-01-14 16:40 Bendra » Mažoji bendrija » #1200429
Sveiki! Taip atsitiko, kad beveik pusmeti pramiegojau vadovui ismokamu pajamu stebuklinga pasikeitima is A klasės į B klasę. Iki šios dienos sąžiningai MB man kaip vadovui išmokėdavo atlyginimą ir pati MB sumokėdavo GPM už mane, iš manęs jo neišskaičiuodavo (šitas GPM įmonei būdavo kaip neleidžiami atskaitymai). Tai kaip patariat man visa šitą košę išsivalyti: FR0572 formas už praėjusius laikotarpius ištaisyti į nuliukus ir nusiųsti? O ką daryti su GPM, kurį įmonė pati už mane sumokėjo ir kaip visa tai užfiksuoti apskaitoje?
Dėkui!
2013-03-13 15:39 Įvairūs » Mažosios bendrijos nario paskola/laikinas įnašas įmonei » #1139815
Mane irgi domino šita tema, tai as susisiekiau su ūkio ministerijos teisininke ir ji man šitaip išaiškino visą situaciją:
"Mažųjų bendrijų įstatymo 8 straipsnis reglamentuoja įnašus į mažąją bendriją. Mažosios bendrijos nario įnašas yra nariui nuosavybės teise priklausantis turtas, perduotas mažajai bendrijai. Įnašu gali būti pinigai ar kitoks turtas (8 straipsnio 1 dalis). Atkreiptinas dėmesys į tai, kad, jeigu į mažąją bendriją įnešamas nepiniginis įnašas, dėl jo vertės, įnešimo sąlygų ir terminų sprendimą turi priimti mažosios bendrijos narių susirinkimas (13 straipsnio 5 punktas). Mažajai bendrijai perduotas nario įnašas tampa mažosios bendrijos nuosavybe (8 straipsnio 3 dalis). Tai reiškia, kad susigrąžinti įnašo negalima. Galimybė susigrąžinti įnašą būtų galima, jeigu mažojoje bendrijoje būtų daugiau nei vienas narys. Tuomet pasitraukiantis iš mažosios bendrijos narys, turi teisę susigrąžinti įneštą įnašą (žiūrėti 11 straipsnio 4 ir 6 dalį.)

Paskolos sutartis ir iš jos kylantys civiliniai teisiniai santykiai yra įtvirtinti Civilinio kodekso 6.870-6.880 straipsniuose. Mažoji bendrija kaip civilinių teisinių santykių subjektas turi teisę sudaryti sutartis, taip pat ir paskolos sutartis. Kai mažoji bendrija pasirenka valdymo struktūrą, kurioje yra vadovas, tuomet vadovas turi teisę vienvaldiškai sudaryti sandorius (22 straipsnio 7 dalis). Atkreiptinas dėmesys į tai, kad mažosios bendrijos nuostatuose gali būti nustatyta, kokiems sprendimams priimti ir sandoriams sudaryti mažosios bendrijos vadovui būtinas mažosios bendrijos narių susirinkimo pritarimas. Mažosios bendrijos narių susirinkimo pritarimas nepanaikina mažosios bendrijos vadovo atsakomybės už priimtus sprendimus ir sudarytus sandorius (22 straipsnio 9 dalis)."

Tai va, ankstenis Luka_Paciolis siūlymas įsinešt įnašą į sąskaitą tik pagal vadovo sprendimą, pagal šį teisininkės komentarą, yra negalimas, nes įnašo su susigrąžinti negalima. Tada lieka paskola, kurią kaip MB narys gali bendrijai suteikti be palūkanų. Bent jau šitaip akcininkai UAB'e gali.
O STRATOCASTER siulau tada atgaline data pasirašyt paskolos sutartį, kad nekiltų jokių problemų.
2013-03-08 17:14 Bendra » Mažoji bendrija » #1138957

Lukas333 rašė:

laimutex rašė:
Patikslinkite, jei MB vienintelis vadovas- direktorius, yra ir savinInkas ir vienintelis bendrijos narys, jis privalo turėti civilinę paslaugų sutartį ? Niekur kitur paga DS jis nedirbam, sodrai kas mėn.susmoka PSD/90Lt?
Ir, ar tokiu atveju, kai jis yra vienintelis...reikia teikti FR 0791?


Taip, pagal mažųjų bendrijų įstatymo 22 str. 2 dalį - su mažosios bendrijos vadovu privaloma sudaryti civilinę sutartį. Sutarties pavyzdį galite rasti ČIA.

Jei niekur kitur nedirbat, privalot susimokėt po 90 Lt/mėn. FR0791 teikti privaloma, nepriklausomai nuo narių skaičiaus. Patogiausia tai padaryti el. būdu...


Tai kaip cia dabar suprast: as MB vadovas turiu butinai pats su savimi pasirasyti civiline paslaugu sutarti ir pasiskirti save vadovu? Taip pat turiu butinai (kaip buvo anksciau i klausima atsakyta) moketi sau atlyginima, kad ir viena lita, ir nuo to susimoket galiausiai mokescius? Tai taip iseina, kad jei as veiklos nevykdau, esu draustas sodroj valstybes svekatos draudimu, bet vistiek turiu moket mokescius uz gaunamas pajamas? Aciu!
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui