Šios savaitės NAUJIENOS - įdėkite čia naujieną !

L
Lari 1105
2016-07-20 10:22 Lari
nuo 2017 m. sausio 1 d. nedarbo socialinio draudimo išmokos, kurias bedarbiams apskaičiuoja, skiria ir moka „Sodra", bus apmokestinamos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifu (t. y. nuo 2017 m. sausio 1 d. nedarbo socialinio draudimo išmokos nebus priskiriamos neapmokestinamosioms pajamoms).

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (GPMĮ) pataisomis įvesta nauja sąvoka – vaiko priežiūros išmoka. Vaiko priežiūros atostogų metu gyventojams išmokamos vaiko priežiūros išmokos yra tapačios motinystės (tėvystės) pašalpoms, kurių sąvoka naudojama šiuo metu galiojančiame GPMĮ ir kurios apmokestinamos taikant 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą. Nuo 2017 m. sausio 1-osios sąvoką „motinystės (tėvystės) pašalpos" pakeis sąvoka „vaiko priežiūros išmoka", todėl nuo šios datos pajamoms, apmokestinamoms gyventojų pajamų mokesčiu, bus priskiriamos vaiko priežiūros išmokos, nuo kurių pajamų mokestį išskaičiuoja ir į biudžetą sumoka „Sodra“.
2016-07-20 11:42 Luka_Paciolis
VMI supaprastino deklaravimo tvarką įmonėms
Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI prie FM) informuoja, kad pakeitus Mėnesinės pajamų mokesčio nuo A klasės pajamų deklaracijos FR0572 formos pildymo ir pateikimo taisykles nuo 2017 metų įmonių vadovams ir buhalteriams tereikės užpildyti ir mokesčių administratoriui pateikti tik pagrindinį deklaracijos FR0572 formos lapą.

„Gyventojų pajamų mokestį išskaičiuojantys asmenys nuo 2017 m. sausio 1 d. pagrindiniame FR0572 deklaracijos lape gyventojams išmokėtas A klasės apmokestinamas išmokas ir nuo jų išskaičiuotą pajamų mokestį privalės deklaruoti tik bendromis sumomis, atskirai nurodydami su darbo santykiais susijusias išmokas, už gyventojų parduotą turtą išmokėtas išmokas ir kitas A klasės išmokas bei nuo jų išskaičiuotą gyventojų pajamų mokestį. Tai reiškia, kad nebeliks prievolės deklaruoti kiekvienam gyventojui per mėnesį išmokėtų A klasės pajamų apmokestinamųjų išmokų." – sako Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Dėl šio palengvinimo įmonės vadovams ar buhalteriams, duomenis apie kiekvienam gyventojui nuo 2017 metų išmokėtas A klasės apmokestinamas ir neapmokestinamas išmokas privalės nurodyti vieną kartą metuose - FR0573 formoje ir jos prieduose bei pateikti Mokesčių inspekcijai iki 2018 m. vasario 15 d.

VMI pažymi, kad, įmonės ir neišmokėjusios A klasės pajamų, privalės pateikti deklaracijos FR0572 formas.

VMI primena, kad visas deklaracijas, nuo 2016 m. spalio 1 d. juridiniai asmenys privalės teikti tik elektroniniu būdu. Galimybe mokesčius deklaruoti elektroniniu būdu šiuo metu naudojasi daugiau nei 95 proc. Lietuvos juridinių asmenų. Nuo spalio 1 d. prie elektroninio deklaravimo pereis ir ta nedidelė dalis mokėtojų, kurie vis dar atidėliojo tokį žingsnį. Jiems bus teikiama visapusiška pagalba – esant poreikiui, VMI papildomai apmokys mokesčių mokėtojus pildyti deklaracijas internetu, apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos visoje šalyje padės kilus sunkumams.

Preliminariais teoriniais skaičiavimais, bus sutaupoma apie 17 mln. eurų mokesčių mokėtojų piniginių sąnaudų kasmet, jei vertintume jų sugaištą laiką popierinėms deklaracijoms pildyti ir pateikti (neįskaitant kaštų popieriui, kt. išlaidų, susijusių su deklaracijų spausdinimu).

Taip pat artimiausiu metu juridiniams asmenims bus gerokai paprasčiau sudaryti sutartį su VMI dėl el. deklaravimo. Šiuo metu vyksta paruošiamieji darbai ir, kaip mokesčių mokėtojai pageidavo, netrukus nebereikės el. parašo ar vykti į VMI padalinius norint sudaryti sutartį – užteks el. bankininkystės.
4 2016-08-01 11:29 Luka_Paciolis
„Ofšorai“: išaušo atpildo valanda

Nuo 2017 m. tokios tarp Lietuvos verslininkų populiarios teritorijos kaip Bermudų salos, Kaimanų salos, Kipras ar Didžiosios Britanijos Mergelių Salos pradės keistis informacija apie bankų sąskaitas, todėl visos šiose šalyse esančių įmonių pajamos gali būti priskirtos pajamoms ir apmokestintos 15% pajamų mokesčiu. Sąnaudų atimti nebus galima.

Įmonės mažų mokesčių teritorijoje savininkui apskritai gali būti netikėta, kad VMI pasiekė informacija apie tokios bendrovės savininką.
Dar didesnė staigmena gali būti tai, kad tokios įmonės pajamos gali būti pripažintos asmeninėmis savininko pajamomis ir mokesčius reikės mokėti nuo visų pajamų, o ne nuo įmonės pelno.
Lengvatinių mokesčių įmonių savininkai kuo greičiau turėtų pakeisti įmonės nuosavybės struktūrą arba dar iki Naujųjų metų likviduoti tokią bendrovę ir uždaryti jos sąskaitą banke.
L
Lari 1105
2016-08-02 15:55 Lari
Kitąmet – nauja Avansinio pelno mokesčio deklaracijos FR0430 forma ir jos užpildymo taisyklės


VMI prie LR FM viršininkas 2016 m. liepos 15 d. įsakymu Nr. VA-103 pakeitė 2002 10 08 įsakymą Nr. 289 „Dėl avansinio pelno mokesčio deklaracijos FR0430 formos ir jos užpildymo taisyklių patvirtinimo“ ir nauja redakcija išdėstė:

Avansinio pelno mokesčio deklaracijos FR0430 formą (02 versija), kuri bus naudojama nuo 2017 m. sausio 1 d., ir
Avansinio pelno mokesčio deklaracijos FR0430 formos užpildymo taisykles, kurios nustato deklaracijos FR0430 formos 02 versijos užpildymo ir pateikimo mokesčių administratoriui tvarką ir bus taikomos, deklaruojant 2017 m. ir vėlesnių metų mokestinių laikotarpių avansinį pelno mokestį.

mariska mariska 8626
1 2016-08-18 16:19 mariska
LVAT naujausia praktika

Dėl sprendimo dėl patikrinimo akto tvirtinimo dalies, kuria naujai apskaičiuoti ir nurodyti sumokėti
mokesčiai, kurie nebuvo nurodyti pavedime tikrinti, panaikinimo
Apžvelgiamoje byloje mokestinis ginčas buvo kilęs dėl sprendimo dėl patikrinimo akto tvirtinimo,
kuriuo pareiškėjui buvo nurodyta sumokėti gyventojų pajamų, pelno ir socialinį mokesčius bei su jais
susijusias sumas (baudas ir delspinigius). Šį ginčą nagrinėjusi Mokestinių ginčų komisija panaikino mokesčių
administratoriaus sprendimo dalį, kuria buvo apskaičiuoti mokėtini pelno ir socialinis mokesčiai bei su jais
susijusios sumos, motyvuodama aplinkybe, kad pavedime tikrinti mokestinio patikrinimo dalyku buvo
nurodytas tik gyventojų pajamų mokestis. Atsakovas (centrinis mokesčių administratorius) su tokia pozicija
nesutiko, teigdamas, kad tai yra formalaus pobūdžio, mažareikšmis pažeidimas.
Šiuo klausimu LVAT teisėjų kolegija, įvertinusi Mokesčių administravimo įstatymo 120 straipsnio
1 dalį1
, pažymėjo, kad mokestinio patikrinimo pavedimas yra tas administracinis teisės aktas, kuris
apsprendžia mokesčio administratoriaus legitimumą atliekant mokesčio mokėtojo mokestinį patikrinimą bei
šio patikrinimo pobūdį ir apimtį, t. y. mokesčių administratorius gali pradėti vykdyti mokesčio mokėtojo
mokestinį patikrinimą, kai nustatyta tvarka yra išrašytas pavedimas atlikti mokestinį patikrinimą, o šį
patikrinimą gali vykdyti tik toje srityje ir tik toje apimtyje, kuri yra nurodyta pavedime. Be to, reikalavimas
laikytis šios tvarkos yra suformuluotas imperatyvia forma ir jo nepaisyti draudžiama.
Kadangi byloje nebuvo ginčo, jog išrašytame 2012 m. rugsėjo 3 d. pavedime tikrinti patikrinimo
dalyku buvo nurodytas tik gyventojų pajamų mokestis, LVAT atmetė atsakovo apeliacinį skundą ir
Mokestinių ginčų komisijos bei pirmosios instancijos teismo sprendimus paliko galioti.
2016 m. balandžio 21 d. nutartis administracinėje byloje Nr. A-493-438/2016
Teisminio proceso Nr. 3-61-3-02583-2014-8
Procesinio sprendimo kategorija 9.9; 9.10
Dorota1 Dorota1 13537
2 2016-08-31 07:58 Dorota1
Prašymą skirti ligos išmoką pakaks užpildyti vieną kartą

www.alfa.lt/straipsnis/50072175/prasyma-sk...
KJurate KJurate 6551
2016-09-07 13:45 KJurate
gal jau buvo, bet paantrinsiu
Nuo 2017 m. sausio 1 d. tantjemos apmokestinamos SODROS įmokomis


Nuo 2017 m. sausio 1 d. tantjemos apmokestinamos SODROS įmokomis

Informuojame, kad pagal naują Valstybinio Socialinio Draudimo įstatymo redakciją, kuri įsigalios nuo 2017 m. sausio 1 d., stebėtojų tarybos, valdybos arba paskolų komiteto nariams išmokamos tantjemos ar kitas atlygis už jų veiklą šiose organuose, išmokamas vietoje tantjemų ar kartu su jomis (pvz., pagal paslaugų sutartis), bus apmokestinamos ne tik GPM, bet ir pensijų socialiniu draudimu (šiuo metu galiojantys įmokų tarifai: 23.3% - darbdavio dalis, 3% - gavėjo dalis, iš viso - 26.3%).
SODROS įmokomis bus apmokestinamos tik fiziniams asmenims išmokamos tantjemos, todėl jeigu stebėtojų tarybos nariu yra juridinis asmuo (Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymas tai leidžia), jam išmokamos tantjemos SODROS įmokomis apmokestinamos nebus. Taigi, fiziniams asmenims išmokamoms tantjemoms teks didesnė mokestinį našta nei išmokamoms juridiniams asmenims.
Primename, kad šiuo metu ir iki 2015-12-21 d., tantjemos, išmokamos valdybos ir stebėtojų tarybos nariams - fiziniams asmenims, yra apmokestinamos tik 15% GPM, o SODROS ir sveikatos draudimo įmokomis neapmokestinamos. Tantjemos apmokestinamos 15% GPM nepriklausomai nuo to, ar jos išmokamos Lietuvos ar užsienio fiziniams asmenims. Tantjemos, išmokamos Lietuvos juridinio asmens, yra laikomos A klasės pajamomis ir GPM nuo jų turi išskaičiuoti ir sumokėti jas išmokantis Lietuvos juridinis asmuo. Jeigu Lietuvos gyventojas gauna tantjemas iš užsienio įmonės, jos yra laikomos B klasės pajamomis ir jas deklaruoti bei GPM nuo jų privalo susimokėti pats jas gavęs gyventojas, iki sekančių metų gegužės 1 d.
Lietuvos įmonės, kaip stebėtojų tarybos narės, gautos tantjemos priskiriamos pelno mokesčiu apmokestinamoms įmonės pajamoms. Užsienio įmonei, esančiai stebėtojų tarybos nare, išmokamos tantjemos taip pat apmokestinamos 15% pelno mokesčiu Lietuvoje, tačiau pelno mokestį tokiu atveju prie šaltinio išskaičiuoja tantjemas išmokanti Lietuvos įmonė. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad iš pelno išmokėtos tantjemos, priešingai nei dividendai, yra laikomos leidžiamais atskaitomais ir mažina jas išmokėjusios įmonės pelno mokestį Lietuvoje.
Taigi, įmonių, kurių eilinis akcininkų susirinkimas įvyks iki šių metų pabaigos, akcininkai dar gali suskubti paskirti ir išmokėti tik GPM apmokestinamas tantjemas, kurios, be kita ko, nebūtinai turi būti vienodo dydžio visiems valdybos/stebėtojų tarybos nariams. Reikia paminėti, kad tantjemų skyrimui Įstatymai gali nustatyti sąlygas, kurių privalu laikytis. Pavyzdžiui, akcinių bendrovių įstatymas nustato visą eilę apribojimų: tantjemos negali būti mokamos avansu (pvz., kartu su tarpiniais dividendais), o gali būti skiriamos tik eilinio susirinkimo metu skirstant bendrovės pelną. Jos gali sudaryti ne daugiau kaip 1/5 grynojo ataskaitinių finansinių metų pelno ir ne daugiau kaip 1/3 dividendams skirtos paskirstytinojo pelno sumos (įskaitant metų eigoje išmokėtus tarpinius dividendus). Todėl, jeigu ataskaitiniais metais įmonė dirbo nuostolingai, tantjemos negali būti skiriamos ir mokamos, nors dividendai akcininkams ir būtų išmokėti iš sukaupto ankstesnių laikotarpių nepaskirstytojo pelno. Galiausiai, tantjemos negali būti mokamos, jeigu jas išmokanti įmonė turi mokestinių nepriemokų (t. y., įstatymų nustatytais terminais nėra sumokėjusi mokesčių).





2016-09-08 11:44 Luka_Paciolis
Įsigalioja nauja tvarka,norint gauti ligos pašalpą
Nuo šiol norint gauti ligos pašalpą pakaks pateikti vienintelį prašymą, kuriuo vadovaujantis kaskart žmogui susirgus jam priklausanti ligos ar slaugos pašalpa bus skiriama automatiškai. Iki šiol prašymą skirti ligos pašalpą žmonės turėjo teikti už kiekvieną nedarbingumo laikotarpį.

Pirmąjį prašymą „Sodrai“ pateikti būtinai reikia susirgus, dar geriau – netgi nesusirgus per elektroninę sistemą (www.sodra.lt) arba atvykus į teritorinį skyrių pateikti prašymą. Šie prašymai bus užregistruoti sistemoje ir susirgus pašalpa bus automatiškai apskaičiuota ir išmokėta.




Byla Byla 12119
2016-09-17 16:23 Byla
Naujojo DK grimasos : vz.lt/vadyba/finansai-apskaita/2016/...
Pastarasis įpareigojimas tik darbdaviamas turintiems ne mažiau kaip 20 pavaldinių. vz.lt/vadyba/verslo-valdymas/2016/09...
Gita1 Gita1 8354
2016-09-20 23:02 Gita1
2016-09-23 09:10 Luka_Paciolis 2016-09-23 09-13
Dėl nedarbo socialinio draudimo išmokų apmokestinimo

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, siekdama užtikrinti sklandų pajamų mokesčio nuo nedarbo socialinio draudimo išmokų ir dalinio darbo išmokų, numatytų 2017 m. sausio 1 d. įsigaliosiančiame Lietuvos Respublikos nedarbo socialinio draudimo Nr. IX-1904 pakeitimo įstatyme (2016 m. birželio 21 d. įstatymas Nr. XII-2471, toliau – Nedarbo socialinio draudimo
įstatymas), administravimą, paaiškina:

Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo Nr. IX-1007 17 ir 38 straipsnių pakeitimo įstatymu (2016 m. birželio 28 d. įstatymas Nr. XII-2502, įsigalioja 2017 m. sausio 1 d.) pakeistame GPMĮ 17 straipsnio 1 dalies 2 punkte pateiktas išimčių, kada išmokos (pašalpos) nepriskiriamos gyventojo neapmokestinamosioms pajamoms, sąrašas buvo papildytas nedarbo socialinio draudimo išmokomis.

Pagal Nedarbo socialinio draudimo įstatymo nuostatas nedarbo draudimas yra socialinio draudimo rūšis, kai nedarbo draudimo išmokomis kompensuojamos šios rūšies draudimu apdraustiems asmenims dėl nedarbo negautos pajamos ar tik dėl dalinio darbo negautų pajamų dalis. Atsižvelgiant į tai, kad nedarbo draudimo išmokomis ar dalinio darbo išmokomis yra siekiama pakeisti būtent su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusias pajamas arba jų dalį, prarastas dėl nedarbo ar dalinio darbo, neapmokestinamojo pajamų dydžio (toliau – NPD) taikymo tikslu nedarbo draudimo išmokos ir dalinio darbo išmokos, taip pat kaip ligos, motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos, yra priskirtinos su darbo
santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusioms pajamoms ir apmokestintinos pagal šioms pajamoms GPMĮ nustatytas taisykles.

Išmokant nedarbo draudimo išmokas ar dalinio darbo išmokas, NPD gali būti taikomas VSDF valdybos nustatyta tvarka arba visas nuolatiniam Lietuvos gyventojui taikytinas metinis NPD apskaičiuojamas ir pritaikomas pagal jo pateiktą metinę pajamų mokesčio deklaraciją.
2016-09-26 14:28 Luka_Paciolis
„Sodra“ su VMI kviečiasi apie 10.000 įmonių vadovus
Iki metų pabaigos „Sodra“ ir VMI planuoja artimiau pabendrauti su daugiau kaip 10.000 Lietuvos įmonių, kuriose daugiau kaip 10% darbuotojų gauna mažiau kaip minimali alga ir nedirba kitose įmonėse bei negauna kitų pajamų.
smalsuole smalsuole 2861
1 2016-09-26 14:33 smalsuole

Luka_Paciolis rašė:
„Sodra“ su VMI kviečiasi apie 10.000 įmonių vadovus
Iki metų pabaigos „Sodra“ ir VMI planuoja artimiau pabendrauti su daugiau kaip 10.000 Lietuvos įmonių, kuriose daugiau kaip 10% darbuotojų gauna mažiau kaip minimali alga ir nedirba kitose įmonėse bei negauna kitų pajamų.

Tai ką vadovai gali gali pakomentuoti? Dirba ne pilną dieną, o iš ko išgyvena, sakys, kvieskitės darbuotojus, tegul paaiškina :)
KJurate KJurate 6551
2016-09-26 15:12 KJurate
Mūsų atveju buvo kitaip: darbuotojai dirba keliose darbovietėse, bet pasikvietė tos įmonės vadovą, kurioje mažai valandų... vadovas klausia: ar nematote, kad tie darbuotojai turi kitų pajamų kitose įmonėse...
atsakė: mes žiūrime konkrečią įmonę, o ne darbuotoją...

o kitoje įmonėje visas mamytes, vaikus auginančias, suskaičiavo, ir vidurkis mežesnis nei MMA gavosi. kalusiu ar nematote, akd yra pranešimas, jog vaiko auginimo atostogos? kam tuiomet mes jį teikaime?
sako, ne mes skaičiuojame, o kompiuteris, jūs parašykite, kad viena vaiko auginimo atostogose, kita studentė, po paskaitų dirba...
lyg nematytų, juk studentus irgi deklaruoja mokymo įstaigos, Sodra juk gaudo ar per egzaminus neserga...
smalsuole smalsuole 2861
2016-09-26 15:15 smalsuole
Mums taip pat buvo.
Dar jie nekreipia dėmesio į tai, kad žmogus turėjo nedarbingumą smile
aiwita aiwita 6134
1 2016-09-26 15:20 aiwita
Mergaitės, netinkamoje temoje diskusija vyksta
1 2016-09-27 10:40 DaliaVs
Vykdoma peticija dėl PVM sąskaitų faktūrų registrų teikimo terminų grąžinimo. Paskelbkite, kad kuo daugiau buhalterių ją pasirašytų. Gal grąžins terminą iki 25 dienos..?

www.peticijos.com/dl_pvm_sskait_faktr_registr_te...
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui