Del atostogu neapmokejimo

A
airidabe 7
2014-06-10 13:15 airidabe
Sveiki,
Turiu tokia problemele, kuria noreciau ispresti.
geguzes 16 d isejau kasmetiniu apmokamu atostogu 14d. geguzes 30 d jau turejau eiti i darba, taciau man buvo komandiruote savaite laiko, tad i darba grizau tik birzelio 9 d. Iki siol man vis dar nera ismoketi atostoginiai. Kiek zinau jie turi buti ismoketi likus ne maziau kaip 3 d iki atostogu pradzios. As noriu kompensacijos. Ar as turiu galimybe gauti pinigine kompensacija ar pridetu atostogu?
A
Alina55 11024
2014-06-10 13:30 Alina55
Tininga Tininga 50021
2014-06-10 13:56 Tininga
„Paaiškinkite DK 176 str. 2 dalį, kai neišmokama dalis atostoginių. Ar darbuotojas gali reikalauti pratęsti atostogas visa apimtimi (pradedant skaičiuoti nuo datos tris dienas prieš atostogas), jei darbuotojui laiku nesumokėta (tris dienas prieš atostogas) tik dalis atostoginių?“

Mokėjimo už darbuotojų kasmetines atostogas tvarka numatyta DK 176 str. 2 dalyje, kur nurodyta, kad darbo užmokestis už kasmetines atostogas mokamas ne vėliau kaip prieš tris kalendorines dienas iki kasmetinių atostogų pradžios. Šia įstatymo norma nustatyta sankcija darbdaviui, t. y. jei darbuotojui priklausantis darbo užmokestis nesumokamas ne dėl darbuotojo kaltės, atostogos pratęsiamos tiek dienų, kiek buvo delsiama sumokėti darbo užmokestį, už praleistą laiką mokant kaip už atostogas. Darbdaviui neatlikus nurodytos pareigos, t. y. laiku nesumokėjus darbuotojui darbo užmokesčio už kasmetines atostogas (nepriklauso nuo to, kokios trukmės atostogos buvo suteiktos), darbuotojo pareiškimu darbdavys privalo pratęsti atostogas tiek dienų, kiek buvo pavėluota sumokėti už kasmetines atostogas.

Pastebėtina, kad DK 176 str. 2 dalies paskirtis yra ne tik sankcija darbdaviui, bet ir kompensacija darbuotojui, kadangi darbdavys neužtikrino, kad darbuotojas turėtų lėšų, reikalingų poilsiui, todėl ši sankcija turi būti proporcinga padarytam teisės pažeidimui, nepažeisti teisingumo, protingumo, sąžiningumo principų. Proporcingumo principas reikalauja, kad sankcijos dydis būtų adekvatus pažeidimo pobūdžiui ir jo padariniams. Todėl kiekvienu konkrečiu atveju turėtų būti vertinama, kokia darbo užmokesčio dalis yra sumokėta DK 176 str. 2 dalyje nustatytu laiku ir, esant darbuotojo išreikštai valiai, kasmetinės atostogos pratęsiamos atsižvelgiant į DK 35 straipsnį, kuris darbdavius, darbuotojus ir jų atstovus, įgyvendinančius savo teises bei vykdančius pareigas, įpareigoja laikytis įstatymų, gerbti bendro gyvenimo taisykles ir veikti sąžiningai, laikytis protingumo, teisingumo ir sąžiningumo principų, draudžia piktnaudžiauti savo teise. Esant ginčui dėl dalies darbo užmokesčio už kasmetines atostogas nesumokėjimo ir kasmetinių atostogų pratęsimo, toks ginčas sprendžiamas darbo ginčo tvarka, nustatyta DK XIX skyriuje „Individualus darbo ginčas“.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui