Tax.lt narys Octavia

O
Tax.lt narys nuo
2009-01-29
Octavia
forume parašė 10 žinučių

Naujausios žinutės:

2009-06-08 22:33 Bendra » Nuoma iš fizinio asmens » #662222

Loreta13 rašė:

Octavia rašė: nuomojančiu atskira sutartimi auto?
Jūsų nuomos variantas, manau, netinkamas iš principo.
Nedirbant įmonėje, nuomot jai automobilį.
O automobiliu naudotis pačiam..:))
Tai už ką įmonė jam mokės nuomos mokestį smile
Beje, nuoma taip pat didins jo pajamas.

Dėl pajamų, tai šios pajamos nebūtų laikomos IV pajamomis, mažinančiomis tėvystės pašalpos dydį. Nes tik nuo IV, autorinių bei pagal darbo sutartį gautas pajamas pašalpa būtų mažinama. Auto nuoma traktuojama kaip atskira civilinė sutartis. Šitą pavyko išsiaiškinti su mokesčių ir sodros konsultantais.

Kad asmuo, nedirbantis įmonėje gali nuomoti jai auto, tai tikra tiesa. Kadangi mano pačios vyras kadaise yra nuomavęs auto toje įmonėje, kurioje aš dirbau. Tai paprasčiausi civiliniai santykiai, įforminti nuomos sutartimi.
Dabar dėl naudojimosi išnuomota mašina ir susibalamutinau... Pamaniau, kodėl gi ne, jeigu pagal darbo sutartį dirbantis gali naudotis savo išnuomota mašina, o pagal IV kodėl negalėtų?
Ir kas čia tokio, jei įmonė suteikia darbo priemonę FA, dirbančiam jai pagal IV pažymėjimą? Logiškai išeitų visai teisingai, o įstatymiškai kaip? Ir neužtikau ... nei draudimo, nei leidimo smile
2009-06-08 11:40 Bendra » Nuoma iš fizinio asmens » #661931

Loreta13 rašė: Octavia, visą šį dalyką įsivaizduočiau kitaip.
Individualioje veikloje galima naudot ir savo asmeninį automobilį.
Ir tai pripažinti išlaidomis.
O tai įmonei, teikiant konsultavimo paslaugas, į kainą įkalkuliuoti ir savo transporto išlaidas.
Tokiu būdu padidinant paslaugų kainą.
Įmonė netiesiogiai jam sumokės ir už asmeninio auto naudojimą.

Ačiū, Loreta. Įdomus variantas. Tik tas FA tuo pačiu yra tėvystės atostogose... ir jei didinsim suma, žmogui nuims didesnę dalį pašalpos. Norisi atskirai turėti šias sutartis, jeigu tik įmanoma. Gal kas susidūrėte su IV besiverčiančiu asmeniu, nuomojančiu atskira sutartimi auto?
2009-06-08 00:40 Bendra » Nuoma iš fizinio asmens » #661830
Gal kas žinote, ar gali FA, vykdantis individualią veiklą pagal pažymėjimą (konsultavimo paslaugoms), įmonėje, su kuria nėra susijęs darbo santykiais, išnuomoti jai savo automobilį pagal nuomos sutartį ir juo važinėti savo vardu: pildyti kelionės lapus, užsipilti kuro bei drausti draudimu?
FA neturi pažymėjimo verstis auto nuomos paslaugomis, nes tai nėra jo komercinė veikla. Tai labiau išlaidų, susijusių su atliekamu darbu, kompensavimas.
Nors individualios veiklos pajamos būtų apmokestintos GPM (15 + 9) ir Sodra (10), auto nuoma šiuo atveju kainuotų tik GPM (15 + 6).
... jeigu tik aš neklystu nuo pat pirmo sakinio...? smile
2009-06-08 00:16 Įvairūs » autorine sutartis » #661826

Agugug rašė: Pas mane panasi situacija, pagal pasirasyta 2008 m. projektavimo autorine sutarti imone X nekarto nemokejo, spekuliuojant "krizine" situacija, praso keisti sutarti (mazinti autorini uzmokesti) ir zada moketi kas menesi tam tikra fiksuota suma.. Kaip tokioje situacijoje elgtis- pasikeite ir mokesciai, ir galu gale kaip forminti butu geriausia? Kaip individualia veikla pagal pazyma? Butu labai idomu isgirsti kompetetingu zmoniu komentarus.

Aš Jūsų vietoje likčiau prie autorinės sutarties formos, nes mokesčiai, kad ir padidėjo (GPM = 15% + 6%), vis viena išlieka mažesni, nei dirbant pagal individualios veiklos pažymėjimą (GPM =15% + 9%; ir Sodra = (Pajamos - GPM) * 10 %).
Autorinės sutarties dydį suderinti reikės, deja, Jums, tačiau neapsigaukite - sutarties suma nurodoma kartu su mokesčiais, taigi rankose liks suma, atskaičius minėtus mokesčius.
Ir pabaigai - o kur apibrėžta, kad autorinis atlygis negali būti fiksuotos sumos? smile
2009-05-18 23:01 Gyventojų pajamų mokestis » Dėl motinystės pašalpos apskaičiavimo » #654817
Kaip rašo Nuostatuose DĖL LIGOS IR MOTINYSTĖS SOCIALINIO DRAUDIMO PAŠALPŲ
NUOSTATŲ PATVIRTINIMO (86 Nr.)
481. Kai apdraustas asmuo, kuris buvo ar yra išleistas vaiko priežiūros atostogų, turi draudžiamųjų pajamų, kurios yra mažesnės už motinystės (tėvystės) pašalpą (kai mokamos dvi pašalpos, – už bendrą šių pašalpų sumą), jam mokamas apskaičiuotos pašalpos (šių pašalpų bendros sumos) ir jo atitinkamą mėnesį turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas. Šiuo atveju į draudžiamąsias pajamas neįskaitomos apskaičiuotos motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpos. Mokant pašalpas šių Nuostatų 3.2 ir 3.3 punktuose nurodytiems asmenims, laikoma, kad draudžiamųjų pajamų jie turėjo visą mėnesį, jeigu valstybinio socialinio draudimo įmokos sumokėtos nuo pajamų sumos, ne mažesnės negu MMA; priešingu atveju šių asmenų draudžiamųjų pajamų laikotarpis laikomas proporcingai mažesniu. Draudžiamosios pajamos nustatomos pagal Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 3, 4, 5, 6, 8, 9, 16, 181, 19 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo 10 straipsnį.
O tas 3.3 punktas kaip tik kalba apie autorines:
3. Ligos ir motinystės socialiniu draudimu draudžiami asmenys, nurodyti Įstatymo 4 straipsnio 1–3 dalyse. Asmenys, nurodyti Įstatymo 4 straipsnio 2 ir 3 dalyse, ligos ir motinystės socialiniu draudimu draudžiami taip:
...
3.3. asmenys, gaunantys pajamų pagal autorines sutartis iš draudėjo, su kuriuo jie nesusiję darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais, – ligos, profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpoms.

Skaitant šiuos nuostatus, man susidaro nuomonė, kad jei mano autorinė sutartis bus didesnė už MMA (800), tai nuo pašalpos minusuosis visa gauta papildoma suma. Tačiau kaip tada su tuo minėtu mistiniu koeficientu 0,2694? Juk tada gautųsi, kad mažėja tik 26, 94 procentais papildomų pajamų sumos...
Esu susipainiojusi ir susinarpliojusi galutinai smile smile
2009-05-18 22:43 Gyventojų pajamų mokestis » Dėl motinystės pašalpos apskaičiavimo » #654812

vovere rašė: jei norima dirbti papildomai tai manau kad gal labiau apsimoka dirbti pagal autorinę sutartį, o ne darbo sutartį.
arba kitas variantas dirbti pagal verslo liudijimą, tuome, tai nebus draudžiamosios pajamos.

Tik va, tarp verslo liudijimo rūšių nieko neradau panašaus į apskaitos ar finansų konsultavimo paslaugas... Jei apsižioplinau, pataisykit.

O ar neteko ko nors girdėti apie taikomus koeficientus draudžiamosioms pajamoms? Kaip viena Sodros konsultantė man minėjo, yra tokie koef. : autorinėm sutartim - 0,2694, o individualiai veiklai - 0,3509. Tipo, jei gaunu 2500 papildomų pajamų, tai 2500 * koef. > MMA (800), tai gauto dydžio Z suma ir bus mažinama mano pašalpa... Čia taip aš supratau, bet nežinau, ar teisingai. smile
2009-05-18 21:52 Gyventojų pajamų mokestis » Dėl motinystės pašalpos apskaičiavimo » #654793
Sveikučiai,
Galbūt kas esat susidūrę patys, arba teko domėtis, kaip yra su dirbančiom mamytėm? Pvz. aš esu motinystės atostogose iki 2 metų, tačiau žvalgausi papildomo darbelio. Kaip man labiau apsimokėtų įsidarbinti (ne pas savo darbdavį) - pagal individualią veiklą ar autorinę sutartį? Ir kiek man sumažėtų dabar gaunama motinystės pašalpa? (Gal kas žinote pačią skaičiavimo formulę, jei pašalpa - X, o numatomos gauti pajamos mažesnės už pašalpą ir lygios - Y?).
Kaip man aiškino Sodra (nors aiškino net trys konsultantės, ir visos, deja, skirtingai smile ), viena sugebėjau suprast - kad skirtumas tarp pašalpos ir pajamų mokamas tik dirbant pagal darbo sutartį. Pvz. Pašalpa - 3000. Jei naujas DU - 2500, tai pašalpa lieka 3000-2500=500. Tokiu atveju mano bendra į rankas gaunamų pajamų suma vis tiek išliks 3000.
Tačiau ne su darbo santykiais gaunamų pajamų ir pašalpos skirtumo nesugebėjau suprast...
Ačiū visiems padėjusiems smile
2009-02-03 13:30 Programinė įranga » Įstatinio kapitalo didinimas » #614199
Ačiū, tau, Artai. O kaip su pradiniu įnašu?
Darant prielaidą, kad Kreditorinio įsiskolinimo dengimas = Pinigų sumokėjimas, išeitų, kad pradinio įnašo įmokėti nereikia. ?
2009-02-03 12:28 Programinė įranga » Įstatinio kapitalo didinimas » #614125

Octavia rašė:

Rainis rašė: Pagal ABĮ 50 str. 4 punktą DIDINANT įstatinį kapitalą, nors pradiniai įnašai turi būti įmokėti.

Laba diena. Man iškilo toks klausimas - jei įstatinis kapitalas yra didinamas papildomais įnašais išleidžiant naujas akcijas, o bendrovės pagrindinis akcininkas - j.a. - kartu yra ir jos kreditorius. Ar galima didinti įstatinį kapitalą ir "apmokėti jį" dengiant dalį kreditorinio įsiskolinimo? Ir kaip šiuo atveju, ar pradinis įnašas pinigais vis tiek yra būtinas? Ačiū visiems iš anksto.


Galbūt kam nors yra tekę susidurti su panašia situacija? Nes aš viena neišmąstau.
Ir dar - jeigu jau įstatinis didinamas pinigais (šiuo atveju kreditoriniu įsiskolinimu), tai vėliau mažinant įstatinį - galima išimti pinigus ir nerizikuoti būti apmokestintam? (PMĮ 32 str.)
2009-02-02 23:38 Programinė įranga » Įstatinio kapitalo didinimas » #613818

Rainis rašė: Pagal ABĮ 50 str. 4 punktą DIDINANT įstatinį kapitalą, nors pradiniai įnašai turi būti įmokėti.

Laba diena. Man iškilo toks klausimas - jei įstatinis kapitalas yra didinamas papildomais įnašais išleidžiant naujas akcijas, o bendrovės pagrindinis akcininkas - j.a. - kartu yra ir jos kreditorius. Ar galima didinti įstatinį kapitalą ir "apmokėti jį" dengiant dalį kreditorinio įsiskolinimo? Ir kaip šiuo atveju, ar pradinis įnašas pinigais vis tiek yra būtinas? Ačiū visiems iš anksto.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui