Tax.lt narys itspecialistas

I
Tax.lt narys nuo
2009-11-15
itspecialistas
forume parašė 4 žinučių

Naujausios žinutės:

2009-11-15 21:59 Darbo teisė » Duobliuotas sveikatos draudimo mokestis PSD » #721007
Veikiausiai tu teisi, Petronėle, gal gali įdėti nuorodą į dabar galiojantį sveikatos draudimo įstatymo oficialų išaiškinimą ar galiojantį nutarimą\įsakymą, nes kaip informatikas nlb suprantu, įvedžiau į LRS "Sveikatos draudimo", tai ten kruva primetė.. radau Gražulio siūlymus panaikint šį dubliuotą mokėjimą invalidams ir pensininkams, bet tokio oficialaus nutarimo, kur pasakyta, jog aš dirbantis pagal DS turiu mokėt, taip ir neradau.
Dar paskaitinėsiu, bet veikiausiai elgsiuos taip: paaiškės, kad turiu mokėti 72 lt * 2, nes verslo liudijimas nuo spalio 18 iki lapkričio 18 buvo išimtas. Nuvyksiu į VMI, damokėsiu mokestį už verslo liudijimo išdavimą iki lapkričio pabaigos, o tuomet mastysiu apie tavo patarima užsiimti individualia veikla pagal pažymą arba eilinį kartą nusivyles valstybės smaugiamu smulkiu verslu bei mokesčių mokėtojais, toliau atlikinėsiu darbus už "laiškus vokeliuose iš Paryžiaus". Kaip sakoma, trukt už vadžių ir vėl iš pradžiu :) Dėkui Regvita ir Petronėle už komentarus.
2009-11-15 20:22 Darbo teisė » Duobliuotas sveikatos draudimo mokestis PSD » #720966
Dar pažiūrėjau susijusių dokumentų nuorodą VMI tinklalapyje mic.vmi.lt/documentpublicone.do?id=1000059368
"II. Asmenų, vykdančių individualią veiklą įsigijus verslo liudijimą, įmokos.
Fiziniai asmenys, vykdantys individualią veiklą įsigijus verslo liudijimą, patys už save kas mėnesį moka 9 proc. MMA (šiuo metu MMA yra 800 Lt, todėl įmokas, išskyrus asmenis, kurie:

1) dar patenka ir į draudžiamųjų valstybės lėšomis kategoriją ir (ar)

2) gauna darbo užmokesčio pajamas.
Įmoka sumokama iki kiekvieno mėnesio paskutinės dienos.
Pažymėtina, kad visais atvejais (nesvarbu, kad asmuo draustas privalomuoju sveikatos draudimu dar ir bet kurioje kitoje draudžiamųjų asmenų kategorijoje) fiziniai asmenys, vykdantys individualią veiklą įsigijus verslo liudijimą , pasibaigus kalendoriniams metams perskaičiuoja įmoka sudarytų 9 proc. nuo per kalendorinius metus gautų gyventojų pajamų mokesčio deklaracijoje deklaruotų individualios veiklos pajamų.

Šių asmenų metinė įmoka negali būti mažesnė kaip 9 proc. 12 MMA, išskyrus asmenis, kurie:

1) dar patenka ir į draudžiamųjų valstybės lėšomis kategoriją ir (ar)

2) gauna darbo užmokesčio pajamas.
1 pavyzdys

Fizinis asmuo, pensininkas, įsigyja verslo liudijimą 2009 metais ir vykdys veiklą visus 2009 metus. Toks asmuo kas mėnesį įmoką.

Tarkime, minėtas asmuo 2009 metais gavo 8000 Lt pajamų iš individualios veiklos. Vadinasi, asmuo iki 2010 metų sumoka 9 poc. x 8000 = 720 Lt dydžio įmoka yra mažesnė kaip 9 proc. 12 MMA, tačiau skirtumo primokėti nereikia, nes asmuo yra draudžiamas valstybės lėšomis.

"
Tai gaunasi taip, kad informacija skelbiama VMI tinklalapyje irgi yra dviprasmiška ir pagal šį atitinkamą aprašą, jeigu pvz aš uždirbčiau kokius 400 Lt iš individualios veiklos pagal verslo liudijimą iki 2009 m. pabaigos, man dubliuoto, priešinkai negu mane patikino VMI personlas mokesčio nereiktų mokėti?
2009-11-15 19:18 Darbo teisė » Duobliuotas sveikatos draudimo mokestis PSD » #720948
Dėkui Regvita ir Petronėle, norėjau pasiteiraut tuomet jūsų nuomonės, ar šioje situacijoje kaip yra dabar, man pagal mic.vmi.lt/documentpublicone.do?&id=10000... teks iki 2010 gegužės 1 d. sumokėti dubliuotai tiek nuo algos 128 Lt\mėn., tiek nuo individualios veiklos pagal verslo liudijimą 72 Lt. ar jūs mano vietoje nemokėtumėte? Taip pat, gal yra kokia insitucija, į kurią galėčiau kreiptis išaiškinimui arba konsultacijoms (nes VMI tai mane kelis kartus patikino, kad mokėti reikia ir taškas), kas nepriklausomai pažiūrėtų į neadekvačią situaciją?

PS.: Taip pat, kaip suprantu socialiai remtini pensininkai, invalindumą turintys žmonės, pardavinėjančios gėles senutės - taip pat dabar turi mokėti dvigubai ir gelbėti kaip suprantu pagal Kubiliaus nurodymą Sodrą.
2009-11-15 11:23 Darbo teisė » Duobliuotas sveikatos draudimo mokestis PSD » #720898
Sveiki, pas mane yra tokia situacija: dirbu informacinių technologijų srityje, tvarkau kompiuterius. Dabar yra taip, kad dirbu pagal darbo sutartį ir moku 128 Lt Sveikatos draudimo mokesčio.
Prieš mėnesį nusprendžiau užsiimti papildoma veikla ir pamėginau VMI išsimti verslo liudijimą veiklos pavadinimu: "Raštinės mašinų, buhalterinių mašinų, kompiuterių ir elektroninės aparatūros priežiūra ir remontas", mėnesiui: VMI darbuotoja iš karto davė man lapuką (be jokių anspaudų ar parašų), kad už verslo liudijimo išdavimą: 59 Lt į VMI sąskaitą, o Privalomam sveikatos draudimui 72 kart 2 į tą pačia VMI sąskaitą (kart 2, nes išsiemiau verslo liudijimą, ne nuo mėnesio pirmos dienos iki paskutinės, o nuo mėnesio vidurio iki kito mėnesio vidurio). Taip pat pridėjo lapuką su tekstu, kuris atseit argumentuoja, jog nors aš ir dirbu pagal darbo sutartį, vistiek privalau mokėti papildomą privalomojo sveikatos draudimo mokestį: ATRAŠTĖ: Kokio dydžio ir kur įmoka gali sumokėti kartą per metus, tačiau ne vėliau kaip iki kitų metų gegužės 1 d.
Ar aš privalau mokėti įmoka taisydamas kompiuterius pagal verslo liudijimą, jeigu jau moku Sveikats draudimo mokestį 128 Lt nuo pagal darbo sutartį uždirbamų pajamų. Taip pat sukėlė įtarimą tas žodžių junginys "...gali sumokėti...", galbūt tai reiškia, kad moka tik tie, kas nori savanoriškai papildomai paremti VMI ar Vilniaus savivaldybę?
Iš anksto dėkui, už bent kokius nors ant tieso kelio užvedančius komentarus, nuorodas į įstatymus, nes jaučiuosi iš tiesų apgaudinėjamas Valstybės.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui