bendrovės steigimo išlaidų atlyginimas

P
paukstis 188
2003-06-12 10:48 paukstis
Situacija tokia:

Buvo steigiamas koperatyvas.
1. Vienas iš steigėjų, kuris steigimo sutartyje buvo įpareigotas atstovauti kooperatyvą steigimo metu, sudarė rašytinę sutartį su konsultacine firma, kuri paruošė visus dokumentus reikalingus.
2. Kooperatyvas buvo įregistruotas įmonių rejestre.
3. Pagal kooperatinių bendrovių įstatymo 4 str. 1 d. 9 punktą steigimo sutartyje numatyta turi būti steigimo išlaidų kompensavimo steigėjams tvarka. steigimo sutartyje buvo numatyta, kad kooperatyvas steigėjui atlygina visaas dokumentais pagrįstas išlaidas.
4. Po kooperatyvo įregistravimo dienos, tam steigėjui su kuriuo buvo sudaryta sutartis, konsultacinė firma už dokumentų paruošimą išrašė PVM sąskaitą - faktūrą ir kasos pajamų orderį, kai steigėjas sumokėjo pinigus.
5. Dabar kooperatyvas nusisamdė buhalterę, kuri nesutinka steigėjui išmokėti pinigų pagal tą sąskaitą, t.y. atlyginti steigėjo patirtas išlaidas steigiant kooperatyvą. Ji kažką sako, kad sąskaita fiziniam asmeniui išrašyta, ir išrašyta kai jau buvo įsteigtas kooperatyvas, todėl tai nebūtų leidžiami kooperatyvo atskaitymai...
6. Pirmą kartą su tokia buhaltere susidūriau, nes ankčiau ir man ir kiek žinau visas steigimo išlaidas įtraukdavo į leidžiamus atskaitymus įmonė ir atlyginadvo steigėjams išlaidas visas.
7. Pasakykit kaip įtikinti tą buhalterę ir kokiai teisės aktais remiantis? gal yra kas nors specialiai steigimo išlaidoms skirta? kas nors susidūrėt ir kaip tai daroma?
Dėkui
A
angelka 2790
2003-06-12 11:23 angelka
Pagrindinis dokumentas dėl steigimo išlaidų atlyginimo yra steigimo sutartis. Jei šioje sutartyje yra numatyta, kad iki įmonės įregistravimo steigėjai turi teisę sudarinėti sutartis dėl tam tikrų darbų atlikimo ir tos išlaidos pateikus jas patvirtinančius dokumentus bus atlygintos, įmonė turi teisę jas atlyginti. O jei buhalterei neaišku, kodėl nesutampa datos, prie išrašytos sąskaitos ir apmokėjimo dokumentų, galima pridėti darbų atlikimo sutartį, kuri ko gero buvo sudaryta iki įmonės įregistravimo.

Gerą buhalterę pasisamdėt smile :)
P
paukstis 188
2003-06-12 12:36 paukstis
Pasiaiškinau dar pats ir VMI pasakė:
Jeigu steigėjas turi teisę pasirašinėti sutartis ir viskas tvarkingai įforminta ir steigimo sutartyje numatyta, kad išliadas steigėjams atlygina įsteigta įmonė, tai viskas ok. Tokios išlaidos bus laikomos formavimo savikaina ir amortizuojamos.
Dėkui Angelka
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui