Autorinės sutarties nutraukimo sąlygos

K
kugelis 78
2008-06-10 19:41 kugelis
Sveiki, esu dizaineris ir dirbu pagal autorines sutartis. Susiduriau su tokia situacija, jog sutartys pasirasytos, avansas sumoketas, taciau uzsakovai vilkina darbu vykdyma.

Yra dvi sutartys:

1. Pasirašėme sutartį ir užsakovas pradingo. Darbas reikalauja užsakovo bendradarbiavimo, tačiau per 6 mėnesius iš jo tegavau 1 laišką. Jeigu skambinu, tai arba jis isvykes, arba kazkur kitur pradinges. Naturalu, kad darbai sustojo ir jeigu tokiais tempais judės toliau, tai bendra darbo apimtis pareikalaus, ne menesiu, o keliu metu.
2. Uzsakovai nebezino, kuria kryptimi noretu toliau testi darbus. Keitesi darbuotojai, todel ankstesnio uzsakovo vizija nebesutampa su dabartinio. Užsakovai pazadejo apsispresti ir pranesti, kai aiskiau suvoks, ko nori is projekto. Pradingo 3 menesiam. Puse darbo jau padaryta.

Tai va, as zinoma noreciau nutraukti sutartis ir pasilikti avansa. Bet kokiomis taisyklemis cia tureciau vadovautis? Arba noreciau pratesti darbus ir pabaigti projektus, taciau kaip paskatinti uzsakovus?
Rolanda Rolanda 6896
2008-06-11 14:08 Rolanda
O kas parašyta autorinėje sutartyje - tiek vienoje, tiek kitoje - apie sutarties nutraukimą? Kokios aplinkybės pagal jas leidžia nutraukti sutartis (įspėjus iš anksto ar be įspėjimo)? Kokios sankcijos numatytos už pirmalaikį nutraukimą be priežasčių?
Pagal jūsų pateiktą klausimų formuluotę (kai jūs iš esmės nieko konkrečiai nepateikėte apie sutartis) atsakymas būtų toks: vadovaukitės civilinio kodekso nuostatomis - tiek apie autorines sutartis, tiek apie sutartis ( nuo 6.154 str. ).
K
kugelis 78
2008-06-17 19:14 kugelis
sutartyse nieko neuzsiminta apie nutraukima, tik force major. ar tokiu atveju vis dar galima vadovautis civiliniu kodeksu 6.154 ?
Rolanda Rolanda 6896
2008-06-17 22:27 Rolanda 2011-09-11 05-52

kugelis rašė: sutartyse nieko neuzsiminta apie nutraukima, tik force major. ar tokiu atveju vis dar galima vadovautis civiliniu kodeksu 6.154 ?


Na, taip, viskas surašyta 6 knygos XVIII sk. (nuo 6.217 str.).
K
kugelis 78
2008-07-13 13:36 kugelis
Aciu uz nuorodas.

Dar noriu paklausti, kokiu budu sutartis nutraukiama? Tarkim, as uzsakovui zodziu pranesu, kad del sutarties vilkinimo sutarti zadu nutraukti po 30d. Kaip vyksta pats nutraukimas? Pas ji juk lieka mano sutarties kopija.
Rolanda Rolanda 6896
2008-07-13 13:57 Rolanda
Lietuva dar nėra tiek toli pažengusi (moralės ir dorovės požiūriu smile ), kad joje galiotų "džentelmeniški susitarimai". Jokiu būdu nemėginkite sutarties nutraukti, pranešdamas žodžiu: kita sutarties šalis bet kada paneigs jus apie tai informavus, o jūs neturėsite jokio įrodymo. Apie ketinimą nutraukti sutartį informuokite būtinai raštu, būtinai gaukite kitos šalies žymą, kad ji tą raštą gavo (arba išsiųskite reg.laišku su įteikimu).
Abi sutarties šalys privalo turėti po savo sutarties egz., nepaisant to, ar sutartis vykdoma/įvykdyta, ar nutraukta.
K
kugelis 78
2008-07-13 14:08 kugelis 2011-09-11 05-53
Na tarkim "grasinanti" registruota laiska issiusiu ir uzsakovas atsigaus, prates darbus, bet tuo kartu bendradarbiavimas ir pasibaigs. Tai norint ir po to is jo sulaukti ziniu reikes vel registruota laiska siust, ir vel, ir vel?

Beje ar mano situacijai butinas teismo isikisimas?

Gal galima pasinaudoti tiesiog situo:
1. Šalis gali atsisakyti sutarties ar atskiros jos sąlygos, jeigu sutarties sudarymo metu sutartis ar atskira jos sąlyga nepagrįstai suteikė kitai šaliai perdėtą pranašumą. Be kitų aplinkybių, šiais atvejais turi būti atsižvelgiama ir į tai, jog viena šalis nesąžiningai pasinaudojo tuo, kad kita šalis nuo jos priklauso, turi ekonominių sunkumų, neatidėliotinų poreikių, yra ekonomiškai silpna, neinformuota, nepatyrusi, veikia neapdairiai, neturi derybų patirties, taip pat atsižvelgiant į sutarties prigimtį ir tikslą.

Nesu tokiu situaciju turejes, tai ir nepazymejau sutarties atlikimo terminu, taip pat pilnai neapibreziau sutarties nutraukimo salygu. Dabar uzsakovas mane gali tampyti nors ir iki gyvenimo galo.
Rolanda Rolanda 6896
2008-07-13 14:12 Rolanda
Jūs prašote pakonsultuoti konkrečią situaciją, o aš nesu mačiusi nei jūsų sutarties, nei darbų aktavimo - žodžiu, nieko konkretaus! smile
Kreipkitės į teisininkus - jei pirmą kartą susiduriate su atsiskaitymo už darbus pagal autorinę sutartį problemomis, pats galite "nusigrybauti" ! smile O aš nenoriu jūsų suklaidinti, nežinodama visų faktinių aplinkybių.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui