Bendras klausimas del PVM susigrazinimo

M
Makinlis 2
2010-07-14 19:53 Makinlis
Sorry uz nauja tema, bet niekaip neradau atsakymo jusu ilgose temose smile

Uz ka galima susigrazinti PVM?

Tarkim jei vietinej rinkoj perku gamybos priemones, ir nesu galutinis vartotojas, galiu susigrazint PVM? Pvz. siulo gamintojas LT perka siulus LT, kuriuos naudoja saliku gamybai, o salikus lygiai taipat parduoda kitai LT imonei? Tiesiog siaip idomu, nes pagrindine PVM ideja yra apmokestint tik pridetine verte, bet beveik visi atvejai, kai girdziu apie PVM susigrazinima susije su uzieniu - ar tai pirko kazka ir uzsienio, ar tai eksportavo... Bet ar butina eksportuot, kad susigrazint?
P
Panaikinta 4554
2010-07-14 20:28 Panaikinta
Pabandysiu paaiškinti.
PVM tai yra valstybės mokestis, kurį privaloma mokėti visiems be išimtie, t.y tiek fiziniams asmenims tiek ir juridiniams asmenims. Tam kad FA asmuo nusipirkęs duonos iš parduotuvės nebėgtų į VMI sumokėti PVM, valstybė savo įstatymais numatė kaip tą mokestį surinkti. Taigi šį mokestį surenka PVM mokėtojai ir už savo pirkėjus sumoka valstybei. Kadangi tos pačios įmonės kurios surenka PVM mokestį iš savo klientų, taip pat perka ir tampa kitų įmonių klientais, vadinasi jos įsigydamos medžiagas, prekes ar kitą turtą, kuris yra naudojamas jų veikloje taip pat sumoka PVM, tik ne į biudžetą, bet pardavėjui. Galutiniame rezultate, įmonė PVM mokėtoja parduoda savo prekes/paslaugas. Pirkėjai pirkdami jų prekes kartu sumoka ne tik už prekę bet ir valstybei priklausantį Pridėtinės vertės mokestį, kurį turės ta įmonė sumokėti į biudžetą. Tačiau ji pirkdama savo veiklai prekes/paslaugas ar kitą turtą taip pat kitam pardavėjui sumokėjo šį mokestį. Vadinasi šį įmonė į biudžetą sumoka ne visą PVM sumą, kurią jai sumokėjo pirkėjas, bet tik skirtumą tarp parduotų prekių mokėtino PVM ir pirktų prekių gautino PVM.

Pvz. Gamintojas įsigijo siūlų. Pirkdamas siūlus jis sumokėjo tiekėjui PVM 2000 Lt, tuo tarpu parduodamas savo gaminius pvz. šalikus jis iš pirkėjų surinko Mokėtino PVM 3000 Lt. Vadinasi į biudžetą ši įmonė turės sumokėti tik 1000 Lt.
Tai reiškia, kad ji susigrąžino 2000 Lt sumokėto PVM tiekėjui.

Kitas pavyzdys:
Malūnininkas PVM mokėtojas nusipirko maišą miltų iš ūkininko ne PVM mokėtojo už 250 Lt. Jis sumalė miltus iš tų grūdų ir juos pardavė kepyklai už 338.80 Lt PVM suma 58.80 Lt. Malūnininkas į biudžetą turi sumokėti visą surinktą iš pirkėjo PVM sumą, t.y 58.80 Lt ir nieko susigrąžinti jis negali, nes grūdus jis įsigijo nemokėdamas ūkininkui PVM mokesčio.
M
Makinlis 2
2010-07-15 14:54 Makinlis
Aciu regvita, dabar daug aiskiau.

"Pvz. Gamintojas įsigijo siūlų. Pirkdamas siūlus jis sumokėjo tiekėjui PVM 2000 Lt, tuo tarpu parduodamas savo gaminius pvz. šalikus jis iš pirkėjų surinko Mokėtino PVM 3000 Lt. Vadinasi į biudžetą ši įmonė turės sumokėti tik 1000 Lt.
Tai reiškia, kad ji susigrąžino 2000 Lt sumokėto PVM tiekėjui. "

O siuo atveju imone tiesiog sumoka skirtuma - 1000Lt, ar sumoka viska, ir laukia kol valstybe grazins 2000Lt.

O kas jei tau pardavejas uzsskaito PVM, bet jis nera jo moketojas? Kaip suprantu buti ar ne PVM moketoju jau nera pasirinkimo reikalas, jei prekiauji - turi moket PVM.
P
Panaikinta 4554
2010-07-15 15:29 Panaikinta
Įmonė, PVM mokėtoja sumoka tik skirtumą, t.y tik 1000 Lt.

Pardavėjas neturi teisės nei užskaityti nei kaip nors kitaip pirkėją atleisti nuo valstybės mokesčio.
Tik ne visi pardavėjai gali surinkti PVM mokestį ir jį sumokėti į biudžetą.
Pridėtinės vertės mokestį surenka (prekes.paslaugas parduoda su PVM) tik PVM mokėtojai, o įmonės ar FA kurie vykdo veiklą ir nėra įregistruoti PVM mokėtojais jie tokios pareigos neturi, nes savo prekes/paslaugas parduoda be PVM.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui